Tarih Yüksek Lisans Bilim Sınavı ve Mülakat

Aspasia

Öğrenci
Tarihte yüksek lisans yapan arkadaşlar kendilerine sorulan bilim sınavı sorularını ve mülakat sorularını paylaşabilirler mi? Soruları, üniversiteleri daha iyi tanımak ve daha hedefli bir hazırlık yapabilmek için bilmek istiyorum. Ayrıca, sizlerin faydalandığı Ingilizce veya Türkçe basılı kaynaklarla ve pdf kaynak havuzlarıyla birlikte; podcast, belgesel, web sitesi ve youtube kanalı gibi araçları da öğrenmeyi çok isterim. Yaşam koşullarım sebebiyle uzunca bir ara vermek zorunda kaldığım eğitim hayatıma kaldığım yerden devam etmeyi planlıyorum; fakat, geçen süre zarfında bilgilerim eskidi ve pek çoğu unutuldu. Bu süreçte gözümü en fazla korkutan aşamalar bilim sınavı ve mülakat. Tanınmış hocalardan tavsiye mektupları almıştım zaten ve ALES ve YDS sınavlarında iyiyim. Çalışmayı istediğim konuları da saptadım. Son olarak Ankara'da okumayı planlıyorum. (Özel olarak bir kürsü belirtmeye gerek duymadım bu başlıkta. Farklı kürsülere başvurmayı düşünen arkadaşların da yararlanabileceği bir bilgi havuzu oluşabilmesi için.)

Desteğiniz için şimdiden çok teşekkür ediyorum:)
 

Aspasia

Öğrenci
Ben bu bilim sinavina ulastim nette gezinirken. (O ikinci soru da ne oyle. Vizontele filmi bir tarih metni olarak mi tasarlanmis da bir tarih metodolojisine sahip olsun. Bir tarih materyaline donusecektir bir gun ama bunu Uzuncarsili ile birlikte sormus bir de. Dilsel degerlendirme mumkundur ama bu soru oldukca tuhaf. Ayrica Vizontele filmi hakkinda sormak da neyin nesi. Hayrani oldugum bir film degil ve cogunlukla aklimdan cikti. Eminim cogu kisi icin oyledir. Hatta hic ilgilenmeyen pek cok insan vardir filmle diye dusunuyorum. Siz soru hakkinda ne dusunuyorsunuz? Pek cok metodolojik eser okudum bunu aciklayacak bir sey hatirlamiyorum. Belki baglantiyi ben kuramiyorum. Sanirim filmde bir gecmis anlatisi vardi. Filmde televizyonun geldigi donem ve ufak bir koydeki insanlarin bu cagin onemli bir icadiyla ilk karsilastiklarindaki tepkileri islenmisti. Bir kurgu oldugu unutulmadan bu eser gunumuz sosyal tarihcilik anlayisini benimseyen bir tarihci icin bir materyal sayilabilir. Hatta aslinda bir cesit taniklik icerir. Bir kaynak olarak gorulebiliyor bugun. Uzuncarsili ise hepimizin bildigi. Bazi baglantilar kurulup yorumlar yapilabilir ama sorunun sorulus sekli pek olmamis gibi. Belki son yuz yilda degisen tarih yaklasimlarini bilmek istiyorlardir. Belge merkezli tarihcilik ve interdisipliner sosyal tarihciligin yaklasim farklari gibi. Yine de soru bir tarih yazari ve bir filmi ayni soru kokunde sorarak tuhaflasiyor.)

21.08.2014 tarihinde Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yakınçağ Tarihi yüksek Lisans Bilim sınavında sorulmuştur.

Sınavda 5 soru sorulmuş olup ilk soru 40 puan değerinde 4 farklı osmanlıca metnin latinize edilmesidir.

geri kalan sorular 15'er puan değerinde olup sınavda başarılı olabilmek için en az 50 puan şartı aranmaktadır.

2. soru İsmail Hakkı Uzunçarşılı ve Vizontele filmini Modern Tarih yazımı usulüne göre metodoloji ve dil açısından değerlendirilmesi istenmiştir.

3. soru Şerii sicillerinde "birey" olgusunun açıklanması istenmiştir.

4. soru Senedi İttifak nedir, sonuçları nelerdir? Ayanlar açısından açıklayınız

5. soru Türkiyede ki Anayasa yapım süreçleri hakkında bahsediniz.

http://mtgahlatt42.blogspot.com/2014/08/selcuk-universitesi-yakn-cag-tarihi.html?m=1
 
Üst