Bu konudaki yasal prosedür hakkında net bir bilgim yok. Bunu YÖK'ü veya gitmek istediğiniz okulu arayıp sorarak öğrenebilirsiniz. Fakat konunun hukuki kısmı dışında kalan toplumsal ve etik kısmını değerlendirirsek, siz kazandığınız yere gitmeyerek daha önce o kadroyu kazanma şansı olan kişilerin hakkına girmiş oluyorsunuz bana göre. Kendi adıma konuşursam, ben ilk açıklanan yeri kazandım ve insanların nasiplerine engel olmamak için diğer yerlerdeki mülakatlara girmedim. Kazandığım yere belge teslimi yaptım, rutin süreçlerin bitmesini bekliyorum. Ancak aynı süreçte iki okulu birden kazanan bir şahsı gördüm ve bunu gerçekten açgözlülük olarak değerlendiriyorum. Tabii ki bunlar benim görüşlerim. Bu kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hukuki olarak bir engel var mıdır yok mudur bilemem ama, bana göre etik olarak tartışmalı bir konudur bu.
Öte yandan, referansla 10. sıradaki birinin girmesini engellemiş olursun diyen arkadaş, sanırım ön değerlendirmede not ortalamasının hesaba katılmadığının, nihai değerlendirmede not ortalamalarının da hesaba katılması nedeniyle dengelerin alt üst olduğunun ve dolayısıyla aslında ön değerlendirme sonuçlarına bakarak bir sonuca varmanın yanlış olacağının sanırım farkında değil. Ön değerlendirmede bütün başvurduğu okullarda ilk 5'te olup kazanamayanlar da oldu. Dolayısıyla ön değerlendirme sonuçlarını baz alarak ''neden ilk sıradaki adamlar değil de alt sıradakiler kazandı'' demek yanlış. Çünkü ön değerlendirmede bütün puanlar hesaba katılmıyor. Not ortalaması dengeleri değiştiriyor.