Tez Danışmanı Seçimi Hakkında

kapgan_kagan

Öğrenci
Herkese merhaba arkadaşlar.Tezli Yüksek Lisans öğrencisiyim,bir iki ay içinde çalışma alanımı ve tez danışmanımı belirlemem gerekiyor. Fakat bu konuda kafamı karıştıran bir şey var fikir verirseniz sevinirim.
Tez danışmanı olarak,kafa yapım uyuşan ve derslerini sevdiğim bir hocam var Yrd.Doç.Dr kendisi,diğer hocaların ise çoğu Prof.Dr sizce tez seçimi yaparken,Prof. mu seçmeli yoksa anlaşabildiğim Yrd.Doç.Dr'u mu?
İleride tezimi Yrd.Doç.Dr ile yaptığım için bir olumsuz değerlendirme ya da eksi olabilir mi ?
Şimdiden teşekkürler.

eczak

Yardımcı Editör
ben biraz farklı düşünüyorum. Alanında kendini kabul ettirmiş bir hocayla tez yapmak çok büyük avantajdır. Tezi öğrenciden ziyade danışmanında hazırladığını düşünüyorum. Alacağınız eleştiriler tezinizin izlemesi size çıkarılan zorluklar daha tecrübeli hocalar tarafından rahatlıkla çıkarılabilir. Ama alanında kabul edilen, sözünün üzerine söz söylenmeyen bir hocayla çalışılırsa çok daha hızlı ilerleme şansı olabilir.
Bu düşüncemin yanı sıra şunu da düşünüyorum. Tez aşaması akademik hayatın başlangıcında sonrası zamanlar için çok önemlidir. Tez çalışması sırasında yapacağınız bildiriler, yayınlar çıkaracağınız projeler yurt dışı bağlantılar sonrasında ayarlayabileceğiniz yurt dışı araştırma olanaklar vs. gibi bir çok imkan tecrübeli ve bilgili çalışkan bir danışmanla daha rahat elde edilebilir. Tez sırasında tez öğrencisi deneyimsiz, bilgisiz ve sözü dinlenmeyen kendi başına yayın hatta bildiri yapacak düzeyde olmayan iyi bir çalışma bile ortaya koysa muhtemelen SCI kapsamında tek başına yayın yapmak istese ön yargıyla karşılanacak bir kişidir. Hocanın ismi bu anlamda çok önemlidir. Danışman sadece tezinizi bitirtmek ile kalmayacak sonraki aşamalarda yolu önünüze koyan olacaktır.
Bu nedenle seçiminizi dikkatli yapmanızı öneririm. İyi anlaşmak arkadaş gibi olmak vs. tabiki önemlidir ama tez süreci veya bir akademik kadroda olarak tezinizi yapmanız profesyonellik gerektirir. Aranızda mesafe bile olsa kaliteli işin çıkması işin gereğini yapmanı iyi bir hocayla mümkün olabilir.
Edindiğim izlenimler ve tecrübeler benim bu şekilde bakmamı sağlıyor. Herkesin tecrübeleri ve yaşamları farklı olabilir.
Sizin sorduğunuz sorunun dışında, "çalışmak istediğiniz konu" da danışman seçiminde önemli olacaktır.

Bazinga

Öğrenci
hocam ünvan değil isim önemli. eğer tanınmış bir hocaysa ünvanı ne olursa olsun ilk izlenim olarak sizinde iyi yetiştirilmiş olduğunuz düşünülebilir. diğer türlü başka bir etkisi yoktur.