Tez Konu Sorunu

buzuldark

Öğrenci
Merhabalar,
Bir türlü tez konumu bulamadım. Hocama sorduğum zaman kendin araştırıp bulacaksın diyor. nasıl başaracağım ? genel bir konu bulsamda ne ile ilişkilendireceğimi bu sefer özgün bir şekilde bulamıyorum. Bu konudaki önerilerinizi almak istiyorum. Nasıl başarabilirim ? Ve bulduğum zaman hızlı bir şekilde üzerinde çalışacağım. Sizce mayısa kadar bitirebilir miyim ?

horozigo

Araştırma Görevlisi
Tez konunuzu kendiniz belirlemelisiniz. İlginizi çeken, bir fikir ortaya koyabileceğiniz ve bunu tartışabileceğiniz bir konu bulmanız gerekli.

Örnek teşkil etmesi açısından yazıyorum; tek adamlığın toplum ve demokrasi açısından niteliği üzerinden bir değerlendirme yapıp, tek adamlığın sakıncalı olduğunu savundum ben tezimde.

agoodperson

Öğrenci
Tez konusu ve araştırma sorusu belirlemek tezin temelidir. Konu ve soru yazarı rezil de eder vezir de. Genelde sorudan sonra iyi bir literatür taraması yapılması gerektiği söylenir. Fakat bence belli bir alandaki literatürü iyi taramamış kişi iyi bir soruyu da kolay kolay üretemez. Dolayısıyla iyi bir soru üretebilmek için önce belirli bir konu üzerinde iyi bir okuma gereklidir. Lakin bazen çeşitli koşullar buna izin vermiyor olabilir. Siz yine de bunları aklınızın bir köşesinde bulundurun. Mevcut durumunuz için ise aşağıda yazdıklarım yardımcı olabilir.

YÖK tez merkezine girin (https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/).

Çeşitli anahtar kelimelerle tez taraması yapın (ilgi duyduğunuz alan, konu başlıkları vb. olabilir).

Tezleri inceleyin. Sizin durumunuz için YL tezlerine odaklanmak daha etkili olur. Öncelikle özetlerini, ilginizi çektiyse giriş bölümünü okuyun. Hala ilginizi çekiyor ise sonuç bölümünü inceleyin. Mutlaka zihninizde bir şeyler canlanacaktır. Bu olmasa bile birçok yazar sonuç bölümünde yeni araştırmalar için konu ve sorular verirler. Ancak direk sonuç bölümüne gidip tez konu ve sorusu aramak size faydadan çok zarar getirecektir, unutmayın derim.

Çeşitli unsurlar nedeniyle bahsi geçen tezin Mayıs ayına kadar bitme ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyorum. Elbette farklı bir durum ortaya çıkabilir, bu benim deneyimlerime dayanarak söylediğim şahsi kanaatim sadece.

Başarılar...

buzuldark

Öğrenci
Zihnimde neyi canlandırmış olsam araştırmaya devam edince o konuyla ilgili yapılmış çalışmalar görüyorum. Bu sefer de üstüne birşey koyamıyorum. Öylece kalıyor. Böyle olunca da bir türlü düzenli çalışıp başlayamıyorum. Önerileriniz için çok teşekkür ederim.