Tez Yazımı

Duygu

Öğrenci
Tez Nedir?

Tezin amacı; adayın özgün araştırma yapma yeteneğini kazandığını göstermektir. Bu nedenle uygun bir tez, aynı amacı güden bir bilimsel makale gibi olmalıdır.Seçilen araştırmada konu adı kısa ve öz olmalıdır. Bilim dünyasına bir yenilik getirmek, yeni yorumlamalarda bulunmak ön planda tutulmalıdır.Tezin konu başlığı uzun olmamalıdır. Genellikle, “üzerine çalışmalar”, “üzerine araştırma” ve “üzerine gözlemler” gibi kelime israflarından kaçınılmalıdır.

Tez Yazımında Biçimsel Sorunlar

Kullanılacak Dil:


Tez yazımında açık ve yalın bir anlatım yolu izlenmelidir.Anlatım üçüncü tekil şahıs olarak ve mümkünse edilgen (pasif) biçimde yapılmalıdır.Kısa ve öz cümleler yeğlenmelidir.

Aranan nitelikler şöyle sıralanabilir;


"Açıklık, düzen, mantık, kolaylık, bütünlük, tutarlılık, ritim, güç, sadelik, doğallık, zerafet, zeka ve hareket.Ancak bunlardan hiçbiri birbirinden bağımsız düşünülemez, birbirleriyle çakışırlar, biri diğerinin anlamını güçlendirir veya belirsizleştirir; bir başka deyişle üslup olarak bilinen tek bir güç haline dönüşürler.[ Barzun J., Graff H.F., 1998; 219 ]Tez yazımında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu yayınlarından olan Yazım Kılavuzundan yararlanılabilir.

Kullanılacak Kağıdın Niteliği, Sayfa Boyutları ve Yazım Alanı:

Kullanılacak kağıtlar en az 80 en çok 100 gr/m2 ağırlığında ve birinci hamur beyaz kağıt niteliğinde olmalıdır.Kullanılacak kağıtlar A4 boyutunda olmalıdır.Sayfa boyutları son şeklinde yaklaşık 210x290 mm ölçüsünde olmalıdır.Kağıdın sol kenarından 4cm ve diğer kenarlarından 2,5cm olarak boşluklar bırakıldıktan sonra kalan yer yazı alanı olarak kullanılır, sayfa numaraları da bu alanın içinde yer alır. Yazılar bu alanın dışına çıkmamalıdır.Kağıtların sadece ön yüzü kullanılmalıdır.

Sayfaların Numaralandırılması:

Sayfa numaraları yerleştirilirken sağ üst, sol üst köşe veya üst orta ve alt orta tercihi kişiye aittir.Özet, abstract, teşekkür, içindekiler, şekiller, çizelgeler, simgeler ve kısaltmaları belirten sayfalar ( I, II, III, IV, V... ) şeklindeki Romen rakamları ile yazılır.Giriş sayfasına 1 numara verilir, fakat yazılmaz.Takip eden sayfalar 2,3,4, şeklinde numaralandırılır.İç kapak, kabul ve onay sayfası ile ek sayfalar dışındaki tüm sayfalar numaralandırılır. Bölüm başlıkları sayfası üç satır aşağıdan başlar ve sayfa numarası verilmez.

Yazı Karakterleri:

Bilgisayar kullanıldığında yazılarda; Times New Roman, Arial Tur, Courrier New Tur, Helvetica gibi yazı fontlarının kullanılması yaygın tercih olmakla birlikte, amaç okunaklı ve konunun yapısına uygun yazı karakterlerinin seçilmesidir.Tez kapağındaki ve tez içindeki yazılar siyah renkte olmalıdır.

Satır Aralıkları, Paragraf Düzeni

Tez yazımında satır aralıkları 2 satır aralığı şeklindedir.
Paragraflara 1 cm içerisinden başlanır.

Kısaltmalar:

Çok gerekli durumlarda standart kısaltmaların dışında kısaltmalara gidilebilir. Yapılan kısaltma veya kullanılan simge ilk geçtiği yerde parantez içinde ve yalnızca bir kez açıklanmalıdır.

Alıntılar:

Bir başka kaynaktan aynen aktarılmak istenen bir bölüm varsa, alıntıdan önce ve sonra 24 pt aralık bırakılmalıdır. Alıntının normal satırları sol kenar boşluğundan 1.5 cm, paragraf başları da 2.5 cm içerden başlamalıdır. Alıntı tırnak içinde ve 12 pt aralık kullanılarak yazılmalıdır.Sağlık Bilimleri alanında alıntıların sonunda numara verilme sistemi daha yaygın olarak kullanılır. Edebi metin türündeki tezlerde kaynaklar parantez içinde, yazar soyadı, yayın yılı ve sayfası yazılarak belirtilir.

Dipnotlar:

Metin içinde yazılması halinde konuyu dağıtıcı ve okumada sürekliliği engelleyici nitelikteki çok kısa ve öz açıklamalar aynı sayfanın altına dipnot olarak verilebilir.

Resimlemeler

Çizelge, fotoğraf, şekil, grafik, histogram, harita vs. araçların tümü resimlemedir. Resimlemelerde kabarıklığa neden olmamak için resimlemeyi içeren sayfanın fotokopisi (varsa renkli) kullanılmalıdır. Resimlemelerin önce ve sonrasında 36pt aralık bırakılmalıdır. Resimlemeler belirtilen sayfada ya da izleyen sayfada yer almalıdır.

Teslim

Tezin tamamlandığına ilişkin danışmanın yazılı onayını alan öğrenci, tez savunma jürisinin asil ve yedek üyeleri sayısı toplamından bir fazla sayıda ciltlenmemiş tezi, yönetmelik yönünden gereğinin yapılması için Enstitü Müdürlüğüne gönderilmek üzere Anabilim Dalı Başkanlığına bir dilekçe ile teslim eder.

Düzeltme

Tez savunma sınavının başarılı geçmesi halinde varsa jürinin gerekli gördüğü değişiklikler danışman denetiminde yapılır.

Ciltleme

Gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra üç fazla sayıda olarak ciltlenmiş tez ile, tezin son şeklini içeren bir adet CD aday tarafından Enstitü Müdürlüğüne teslim edilir.

Düzeltme Sonu Teslim

Ciltli üç adet tezden başka, tezin Türkçe özeti, tezin İngilizce özeti, tez veri formu ve tezin bulunduğu CD, tez bitirme sınavından sonra 15 gün içinde ilgili enstitüye teslim edilir.
 

Podof

Araştırma Görevlisi
Kaamos hocamın paylaşımı üzerine ben de içimden gelenleri sayıp döktüğüm bir klavuz hazırlamak istedim. Umarım hem beğenir hem faydalı bulursunuz :

1) Danışmanınıza ısrarla danışınız. Danışmanınızla buluşmak için sizin çaba sarf etmeniz gerekebilir. "Ben sizden haber bekliyorum hocam" gibi cümleler kurmaktan kaçınınız. Zira hocanızın dört tarafı lisans ödevleri ile bilfiil çevrelenmiş, masasındaki her türlü boşluk idari görev evrakları tarafından işgal edilmiş olabilir. "Ayol koskoca adam ben mi hatırlayacağım sorumluluğunu ayıp olur" diye düşünürseniz oluru olmayan bir konu üzerinde dönüp dururken akan zamanın ardından yas tutarken bulabilirsiniz kendinizi. Eğer hocanıza göstermeniz gereken o ana geldiyseniz çok kararlı ve kesin bir tavırla randevu isteyiniz. Zaten kendisinin karşısında kararlı bir şekilde dikilebileceğiniz yegane aşama da bu olacaktır.

2) Çantalarınızdan, çekmecelerinizden, dolaplarınızdan efil efil makaleler mi fışkırıyor? Elimin altında bulunsun diye masanızın yanına yığdığınız kitaplar toprak toprak dağ mı oldu? "Nereye koymuştum ben bu allahın cezası dosyayı" cümlesi dilinizde bir pelesenk, kalbinizde bir yara mı? Not defteri 2000" bütün sorunlarınızı çözecek. Derhal en yakın kırtasiyeye gidin, bu fırsatı kaçırmayın. Not defteri 2000 dışarıda da yanınızda taşıyabileceğiniz kadar ufak, hemen bitmeyecek kadar kalın. Üstelik 60 farklı kaynaktan işinize yarayabileceğini düşündüğünüz her şeyi tek çatı altında topluyor. Tek yapmanız gereken "kullanırım ben bunu" dediğiniz şeyleri sayfa numaraları, yıl ve isim ile birlikte kaydetmek. Eğer bire bir alıntı yapmayı planlıyorsanız üşenmeyip cümleyi aynen geçirmeniz tavsiye edilir. Durmayın, not defteri 2000 ile "nerede okumuştum ben bunu" diye çıldırmaya son.

3) Üşengeçlik Akdeniz insanı olarak genlerinizde bile kodlu olabilir. Fakat kaynakça yazarken asla asla üşenmeyin. Alıntı yaptığınız gibi koşa koşa bakın kitabınıza ve kaynakça kısmına kaydedin. "Sonradan eklerim" diyerek kendinizi anlık bir rehavetin kollarına bırakırsanız stresten stres beğenebilirsiniz.

4) Stres! Tez yazım süreci boyunca en yakın dostunuz. Onunla mücadele etmeye çalışmayın, barışın, alışın. Zira işler saat gibi tıkırında işlese bile stres hep yakanızda olacaktır. "Neden bu kadar stresliyim" diye daha çok stres olabilirsiniz. Ancak bunun doğal olduğunu bilin. Şunu unutmayın ki her zaman okunabilecek daha çok kaynak vardır. her zaman bir cümleyi ifade etmenin daha iyi bir yolu vardır. Her zaman bir argumanı daha ikna edici gösterebilirsiniz. Her zaman daha iyisi yapılabilir. Ama sizin her zaman kadar bir zamanınız yok. O tezi çok da uzun olmayan bir süre zarfında bitirmek zorundasınız. Dolayısı ile elinizden gelenin en iyisini yapacaksınız bunu unutmayın, kendinize olmayacak iş için eziyet etmeyin.

5) Tezi bitirip rahatlayan bünye kendisini çocuklar gibi şen bir vaziyette sokaklara atmak isteyecektir. Fakat sokağa çıkmaya çıkmaya dolabın en gerilerinde kalmış kot pantolonunuza artık olmadığınızı görmek can sıkıcı olabilir. Tezi geride bırakmanın neşesi tartı üzerinde kursağa takılan bir heves olarak geri dönebilir. Demem o ki insanlar tez yazarken yüreklerine indirebilecek derecede kilo alabiliyor. Ama bunun önüne geçmek için spor yapabilirsiniz. Dışarı çıkmaya gerek yok bir mat 2 dumble ile evde mucizeler yaratılabiliyor. Hem stresle arkadaşça geçinmenize yardımcı olur hemde her geçen gün artan kütleniz yüzünden depresyona gark olmazsınız.

6) Tezi yazarken kendi kendinizin danışmanı olun. "Bu gerçekten gerekli mi? Hangi düşünceyi destekliyor?" diye sorun kendinize. Çok aptalca bir şey yapmışsanız bağırın çağırın. "Bu alıntıyı bağlamından kopartmış gördüm seni. hayırdır kimi kandırıyorsun sen?" diye iğneleyin. "Ne yapıyorsun yahu" diye kendinizi durdurun. Dışarıdan sağlıklı bir ruh haliymiş gibi görünmese de hem hata yapmanıza engel olur hem de benzer eleştiriler başkaları tarafından yönlendirildiğinde yaşayacağınız buhranın önüne geçersiniz.

7) İnternetin korsan kitap cenneti olduğunu unutmayınız. "En zengin kütüphanelerde bulamadım ben bu kitabı internette mi bulacağım peh" demeyiniz. Libgen Online Library: Welcome gibi bir site ile karşılaşınca site rusça olduğu için kapatmayınız, mucizesini keşfediniz. idefix.com'dan yeni çıkan kitapları takip ediniz. Zira en umutsuz olduğunuz noktada daha dumanı üstünde yeni basılmış bir kitabın çıkması kadar yağmur sonrası toprak kokusu hissiyatı yaşatan bir şey daha yoktur.

8) Tez döneminde olan başkalarıyla konuşunuz. Ama önceden tez yazmış ununu eleyip eleğini asmış olanlar ile değil. Bizzat o anda o sıkıntıdan muzdarip olanlarla. Göreceksiniz ki herkes aynı şeyleri yaşıyor. Sizde bir problem yok. Bu sürecin doğal işleyişi özgüvende dalgalanmaları, stresi, sosyal hayattan kopuşu, tezle uğraşmadığınız her an çöküveren o vicdan azabını kapsıyor.

9) Sağlığınıza dikkat edin. "Ama sağlıklı beslenmeye, düzgün uyumaya vaktim yok" diyorsanız o vakti grip ilaçlarının sersemliği altında heba etme ihtimalinizi hatırlayın. Grip ile şaka, grip ilacı ile tez olmaz.

10) Başka tezleri örnek almayın. Ortalıkta iş olsun diye yazılmış ve gerçekten o tezleri onaylayacak yetkinlikte olmayan hocalar tarafından kabul edilmiş tezler var. Kendi adıma ben böyle bir tezi örnek alıp kavramsal çerçeveye "dünya gaz ve toz bulutuydu"dan başladım, hiç hoş olmadı. Anladım ki tez konunun temelinin temelinin temelini atayım diye başlamıyormuş, önceden örnek olsun diye okuduğum tezler beni yanlış yönlendirmiş.

11) Tez yazmak ciddi bir iş evet ama siz akıl sağlığınızı korumak adına dalga geçin. Alıntısını yaptığınız filozofun keli ile, kendi yaptığınız belaltı çağrışımlı yazım yanlışı ile, tezle hatta üniversite ile. Ben şimdi stres yüzünden yüzümde çıkan sivilceleri gök haritası gibi birleştirip büyük ayıyı küçük ayıyı bulmaya ayna karşısına gidiyorum mesela. Kendinize iyi bakın :)
 

sakura

Öğrenci
uzatmaları oynayan biri olarak fazla içli dışlı oldum bu tez yazım kulavuzuyla artık ilişkimizi bitirip aramıza mesafe koymak, facebook tan engellemek telefon numarasını silmek yolda rastlasam görmezden gelmek istiyorum çok şey mi istiyorum yani :)
 

Podof

Araştırma Görevlisi
%90'ı pdf ama bazı dosyalar ebook okuyucularda uyumlu onları herhangi bir ücretsiz programla bilgisayarda açabiliyor muyuz bilmiyorum açıkçası.
 

Podof

Araştırma Görevlisi
Bu uzantıyı ilk defa duyuyorum hocam ama internetten baktım sanırım sorunsuz açılabiliyor. Başka bir forumdan öğrendiğim kadarı ile:

Dosya uzantısı: DJVU
Tam Adı: DjVuLibre image
Açıklama: Djvu Resim sıkıştırma dosyasıdır.
Dosyayı açmak için gerekli program: WinDjview
Djvu dosyasını PDF´ye dönüştürücü:

Convert DjVu to PDF / Universal Document Converter / Convert to PDF from DjVu
Djvu-to-pdf
 

Mr December

Baş Editör
Tezim için kaç haftadır üzerine düşündüğüm ve kodlamaya çalıştığım sistemin hazırını bulunca yaşadığım duygu boşalması ifade edilemez ... asla ... :D
 

Podof

Araştırma Görevlisi
"Uzun ince bir word sayfasındayım
Yazıyorum gündüz gece
Bilmiyorum he haldayım
Okuyorum gündüz gece"

Of off :)
 
Üst