Tez yazmaya başlamak

dly

Öğrenci
Merhaba,çok temel bir şey sormak istiyorum . Tez yazarken literatürü iyi okumadığımı farkettim ve bununla ilgili zaman kaybettim 4-5 ay kadar. Tez dönemini uzatmaya karar verdim. Aslında internet üzerinden literatür taramadım direkt kitaplara yöneldim ve buda beni bilinmezliğe itti. Sormak istediğim şu aslında literatürden kastımız ne? Sadece internet üzerinden benim yazacağım çalışmayla ilgili olarak yapılan çalışmaları mı taramak yoksa onunla ilgili olacak her şeyi mi taramak?(örneğin öğretmen liderliğiyle ilgili bir çalışma yaparken liderlik,liderlik türleri vs aramak)
Taradıktan sonra nasıl bir tez oluşturulacak yani bizi ilgilendiren tezlerden anladıklarımızı bir kaç paragraf yada cümleyle ifade mi etmemiz isteniyor? Yada bir kitabı kaynak olarak kullanacaksak ve bu kitabın belli bir bölümünden belli bir sayfasından bir yer bizim işimize yarıyorsa o paragrafı alıp kendi cümlelerimizle mi açıklamamız gerekiyor? Yoksa kitabı mı bir bütün olarak özümsemeliyiz? Ve bunların kaynakları nasıl gösterilmeli tek bir sayfa belirtilerek mi ? Ben bir yerlerde yanlış yapıyorum cevaplayabilirseniz çok sevinirim. Bu arada bölümüm eğitim bilimleri.:confused:
 

fenx

Öğrenci
Literatür denilen şey, araştırma konunuz ile ilgili geçmişte olan, basılan, yayınlanan ve kaynak olarak ifade edilebilecek her şeydir. Bir YouTube videosundan Wikipedia yazılarına, Forum sitelerinden Facebook-Whatsapp-Instagram-TikTok gibi güncel medya ortamları dahil olabileceği gibi (moda ve tekstil üzerine Pinterest, Instagram gibi) aslında daha çok şunlar kasdediliyor: Kitap, Şiir kitabı, kataloglanmış resimler, yayınlanmış dergiler, gazeteler, internet siteleri, önceki akademik makaleler, dergiler, internetteki resmi devlet kurumları Tüik, e-devlet, Dışişleri Bakanlığı yayınları, Nasa, bilişim şirketleri patentleri vb.. her şey size bilgi vermeye başladığında çalışmanızda kaynak olabilir.

Literatür - Literature olarak Edebiyat demek olsa da bizler literatürü geçmişte yapılan tüm çalışmaların aranması, bulunması, okunması, içlerinden araştırma için işe yarayan bilgilerin çıkartılması, bunlara kaynak gösterilerek atıf ve alıntı yapılması işlemlerinin tamamı olarak ifade edebiliyoruz.

Örneğin: "Literatüre bir bakayım, acaba bilgisayar ile ilgili format atan olmuş mu?"
Örneğin: "Hapşırmak acaba Literatürde nasıl ifade ediliyor, tıbbi dayanağı nedir?"

Birebir alıntı yapmak alıntıdır ve kaynak göstermen gerekiyor.

Kitabı okuyup bir anlam çıkartıp kendi çalışmanda bir faydası dokunuyorsa kendi cümlelerinle olayı ifade ederken kaynak göstererek atıf yapabilirsin.

Tezin için yazacağın her şey senin gelecek çalışmalarda kullanılsın bu bilgi diye ifade edişindir, etik açısından yabancı bir yayını Türkçe'ye çevirmek etik değildir, birebir aynen cümleleri alman söz konusu ise mutlaka kaynak olarak paragrafta ve kaynakçada belirtmelisin. Alıntı yaptığını ifade etmelisin yoksa sen bulmuşsun gibi olur ve intihale girer.

Araştırma yaparken sorunun ne olduğunu ne kadar iyi belirlersen ona göre neyi araştıracağını iyi bilirsin. Örneğin ilkokul çocukları üzerine öğrenme araştırırken oyuncakların etkisine bakabileceğin gibi lise öğrencilerine yönelik bir kitabı araştırmazsın. Araştırma kapsamın ilkokul düzeyiyle sınırlanmalı çünkü bunu böyle ifade etmişsin sorun diye.
 
Üst