tezde bunlar intihale girer mi? intihal olayını anlayamadım?

mazeretimvar

Öğrenci
ben tez yazmaya başladım şimdi kaynak gösterirken ilk kaynaklara ulaşıp gösterilmeli deniliyor ya hani ama bu kaynaklar defalarca kullanılmış oluyor bir sorun yaratır mı? bir de ben cümleleri değiştirirken sanki çok yorumlayamıyorum yazdıklarım aldığım kaynağa çok benzediği oluyor çünkü ilk bölümde tanımlar, kavramlar olduğu için daha fazla ne yazabilirim ki diye düşünüyorum ve bu bölüm yaklaşık 25 sayfa olacak tabi diğer bölüm ve uygulamam farklı olacak

Bir kaynak bir başka esere refere ediyorsa o eser bulunup onu refere etmelisiniz. Herkesin onu kaynak göstermesi sorun olmaz. Mümkün olduğunca kendi cümleleriniz ile kullanın. Alıntı yapacak olursanız tırnak içinde gösterin ve alıntılarınız kısa olsun. Sayfalarca değil. Tabii bu falanca kişinin sanatı ya da falanca kişinin düşünceleri gibi kişi ya da eser incelemesi gibi bir tez değilse. Mutlaka dipnot ya da hangi referans sistemi kullanıyorsanız kaynağınızı gösterin. Herhangi bir intihal sorunu olmaz.

ben tez yazmaya başladım şimdi kaynak gösterirken ilk kaynaklara ulaşıp gösterilmeli deniliyor ya hani ama bu kaynaklar defalarca kullanılmış oluyor bir sorun yaratır mı? bir de ben cümleleri değiştirirken sanki çok yorumlayamıyorum yazdıklarım aldığım kaynağa çok benzediği oluyor çünkü ilk bölümde tanımlar, kavramlar olduğu için daha fazla ne yazabilirim ki diye düşünüyorum ve bu bölüm yaklaşık 25 sayfa olacak tabi diğer bölüm ve uygulamam farklı olacak

Alıntı yapacağınız cümlenin tek kaynağı olur, bu cümlenin defalarca başka yazarlar tarafından kullanılması bunu değiştirmez. Yazacağınız cümleyi ilk kim hangi kaynakta söylemişse onu referans etmelisiniz. Tanımlar ve kavramlar kısmında cümlelerde biraz değişiklik yapın. Benzerlik mutlaka olacaktır. Bazı yöntemler, formüller vs. kişiden kişiye değişmeyeceği için aynı olması normal. Zaten yüksek lisans veya doktora tez çalışmalarında %25 intihale kadar müsade ediliyor diye biliyorum. Kolay gelsin.

Foruma daha yeni katıldım o yeni bir başlık açıp sormayı beceremediğimden soruyorum, şimdiden kusura bakmayın.
Şuan halihazırda yüksek lisans yapıyorum. Bu sene YKS girdim ve ikinci üniversiteye kayıt olmak istiyorum. Sizce hem yüksek lisans hem 2. lisansım aynı anda okunur mu?

Hasanimo

Araştırma Görevlisi
Arkadaşlar merhaba, doktora tezimin ilk bölümünü İthenticate'te taradım. Düşük bir benzerlik çıktı; ancak enstitüm Turnitin kullanıyor. Onda farklı bir benzerlik çıkma durumu olabilir mi? Bir de tez tararken hangi komutları veriyorduk? Ben tırnakları ve kaynakçayı çıkar yaptım, bunun yanında "Exclude Matches <1" yaptım bunu kaç yapmam lazım? "Sources" kısmına da komut vermem gerekiyor muydu?

Mr December

Baş Editör
Arkadaşlar merhaba, doktora tezimin ilk bölümünü İthenticate'te taradım. Düşük bir benzerlik çıktı; ancak enstitüm Turnitin kullanıyor. Onda farklı bir benzerlik çıkma durumu olabilir mi? Bir de tez tararken hangi komutları veriyorduk? Ben tırnakları ve kaynakçayı çıkar yaptım, bunun yanında "Exclude Matches <1" yaptım bunu kaç yapmam lazım? "Sources" kısmına da komut vermem gerekiyor muydu?

Aynı soruyu birden çok yerde sormayın lütfen.

Kaan Gngl

Öğrenci
Ben de Turnitin programında tezimi taratıyorum
Kaynakları çıkart diyorum fakat dipnotları intihal olarak gösteriyor
Dipnotları dahil etmemesi için bir filtreleme ayarı var mı?

Chemist2959

Öğrenci
Benim sorum konuyla pek alakali degil ama farkli başlik açmak istemedim yuksej lisans tezim bitmek üzere Kaç adet tez fotokopisi çektirmek gerekiyor yüksek lisans için enstitü 6 adet istiyor başka bap ve kutuphaneyedemi vermek gerekiyor jüri üyeleri için ayrıca çogaltmak gerekiyormu

Mr December

Baş Editör
Benim sorum konuyla pek alakali degil ama farkli başlik açmak istemedim yuksej lisans tezim bitmek üzere Kaç adet tez fotokopisi çektirmek gerekiyor yüksek lisans için enstitü 6 adet istiyor başka bap ve kutuphaneyedemi vermek gerekiyor jüri üyeleri için ayrıca çogaltmak gerekiyormu

Bunlar okullara göre değişiyor. Juri üyelerine ciltli tez isteyip istemediklerini sorun. Bazı hocalar isteyebiliyor. Onun dışında enstitünün istediği kadarı bastırmak yeterli oluyor.

Kaan Gngl

Öğrenci
Dipnotları silin ve öyle taratın demekten başka birşey gelmiyor aklıma. Referans sayfasını sokmuyoruz çünkü turnitin'e.

Teşekkür ederim hocam cevabınız için,
Dipnotları çıkartmanın kolay bir yolu var mı peki bildiğiniz?
Çıkartmayı düşünmüştüm ancak çok dipnot olunca ilk denememde uğraşmadım. Otomatik çıkartma olsa daha iyi olurdu

Chemist2959

Öğrenci
Benimde kafama takılan iki sorum var diyelimki önemli bir cümleyi yada bir tanımı benzer şekilde benden önce tezine koyanlar var neredeyse aynı tanım fakat benim gösterdiğim referans bu tanımı kullanan kişinin referansından farklı bu intihal girer mi

Ikinci sorum neredeyse tezimin her cümlesine referans verdim bu sorun olur mu kural olarak