Tezimi yaktılar/tez danışmanım sorun çıkarıyor/ilişiğim kesildi ne yapmalıyım?

hamburglu

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar,

Bu konu ile ilgili çok soru geliyor bana.O yüzden foruma yazmak istedim.Genel de akademik camia içerisinde karşılaşılan en önemli ve maalesef en can yakan sıkıntı bu ve sonuçları yıkıcı olabiliyor hele ki araştırma görevlisi iseniz yaşayacağınız travma çok ağır oluyor.Şunu unutmayın ki anayasada devredilemez haklar var bunların en başın da yaşama hakkı geliyor. Diğer sosyo - ekonomik haklar da temel haklar içinde yer alır. Bilimsel araştırma yapma hürriyeti öğrenim görme hürriyeti bunların arasındadır.Bu hakları kimsenin kısıtlamaya hakkı yoktur. Öncelikle yüksek lisans yaparken tez danışmanınızı çok iyi seçin." Tez hocam çok cana yakın , güler yüzlü " gibi nedenlerle öncelikle seçimden kaçının. Öncelikle tez danışmanının tecrübesi çok önemli,Doktor ,diyetisyen araştırır gibi üniversite ve hoca araştırmanızı öneririm. Danışmanın size ne katacağı, kaynak yönlendirmesini nasıl yaptığı tutumunu belirler.
Şimdi gelelim en önemli soruya, tezinizi sunmaya yakın bazı olumsuzluklar hissettiniz.Ki genelde bu 3 yıllık emeğin sonunda gelir. Öncelikle öğrenci olarak uzmanlık alanı diye bir ders almaktasınız. Bu ders sizin tez yazma aşamanızda olduğunuzu gösterir. Danışmanlar her yıl bu döneme olumlu verir. Bu da sizin tezi başarılı bir şekilde yazdığınızın en önemli kanıtıdır. İkincisi hiç bir kurum sizi tez savunmaya alamıyoruz diyemez . Sonuç olumsuz bile olsa tez savunması bir sınavdır, başarısız bile olsanız girmek hakkınızdır. Bunun için tezinizi yazıp bastırıp enstitüye teslim edip öncesinde intihal raporu almanız lazım. Dikkat tez danışmanı bunu takip etmek zorunda değildir. Siz bu raporu enstitüden alıyorsunuz. Aldıktan sonra savunma tarihi isteyebiliyorsunuz. Almazsanız size savunma tarihi verilmez.Savunma yapıyorsunuz ve danışman veya juri düzeltme vermeden ret vermek istiyorsa bir sıkıntı var demektir.Genelde "yok yazım hatası var, yok burası olmamış gibi gerekçesiz raporlar yazılıyorsa bence bir avukata danışın. Şöyle gerçekten bilimsel dayanaklarınız eksik ya da yanlış olabilir. Bu durumda tez danışmanın da reddetme hakkı vardır. Tüm tez danışmanları da kötü değildir. Gelelim red aldınız ne yapacaksınız hukuksal olarak.Öncelikle kimseyle sözlü kavgaya boşuna girişmeyin. Tüm idari kurumlarda işler yazı yani dilekçe ile yürür. Söz uçar yazı kalır . Eğer aranızda sürtüşme varsa bunu davada kullanabilirsiniz. İkincisi bilirkişi maarifeti ile yeniden tez incelenir. Bu gibi davalar tüm sınav davalarında izlenen yolla aynıdır. En önemlisi idari yargı alanında uzman olan bir avukata başvurmanız tabi ki.

Saygılarımla

Son düzenleme:
Güzel ve yol gösterici olmuş. Ancak, bürokratik işlemlerle ilgili bir kaç nokta var.
Enstitüler tezleri danışmanın hazırlamış olduğu yazı ile kabul ediyor (hatta bizim enstitünün öyle şekilsel istekleri var ki danışmanlara bile saç baş yolduruyor). Danışman anabilim dalı başkanlığına tezin savunulöaya hazır olduğunu bildiriyor anabilim dalı başkanlığı da üst yazı ile enstitüye yazıyor.
Tez taramasını da enstitüler danışmandan istiyor intihal raporu danışmanın hesabından alınıyor. Enstitüler bu işi de danışmana yüklemiş durumda.
Danışmanın tez yazım sürecinde olumlu rapor vermesine gelince. Bu olumlu rapor verme de bir formalite. Olumlu raporlar daha tezle ilgili ortada hiç bir şey olmasa bile veriliyor yani yıllarca yüzünü görmediğimiz öğrenci için bile olumlu rapor veriyoruz ( kendimden örnek 20 yıldır üzerimdeki defalarca afla dönmüş yüksek lisans öğrencisi. Son af sonrası sonunda ilişiği kesildi. )

hamburglu

Öğrenci
Güzel ve yol gösterici olmuş. Ancak, bürokratik işlemlerle ilgili bir kaç nokta var.
Enstitüler tezleri danışmanın hazırlamış olduğu yazı ile kabul ediyor (hatta bizim enstitünün öyle şekilsel istekleri var ki danışmanlara bile saç baş yolduruyor). Danışman anabilim dalı başkanlığına tezin savunulöaya hazır olduğunu bildiriyor anabilim dalı başkanlığı da üst yazı ile enstitüye yazıyor.
Tez taramasını da enstitüler danışmandan istiyor intihal raporu danışmanın hesabından alınıyor. Enstitüler bu işi de danışmana yüklemiş durumda.
Danışmanın tez yazım sürecinde olumlu rapor vermesine gelince. Bu olumlu rapor verme de bir formalite. Olumlu raporlar daha tezle ilgili ortada hiç bir şey olmasa bile veriliyor yani yıllarca yüzünü görmediğimiz öğrenci için bile olumlu rapor veriyoruz ( kendimden örnek 20 yıldır üzerimdeki defalarca afla dönmüş yüksek lisans öğrencisi. Son af sonrası sonunda ilişiği kesildi. )

Geçen bir arkadaşımın başına gelmişti.Sen enstitüden intihal raporu almamışsın diyerek tezi savunmaya almamıştı.Gene bir başka öğrenci enstitüden kendisi raporu alıp sonra danışmandan savunma tarihi istemişti.Aslında danışmanların yapması daha mantıklı.Çünkü google intihal tarama sistemi sadece google üzerindeki eserlere bakıyor.Basılı kitapları taramıyor.

Tezmagduru

Öğrenci
Herkese merhaba, çok zor bir durumdayım bu konuda yardımcı olabilecekler varsa, lütfen yardım edin, ben yüksek lisans tezsiz programdan tezli programa geçtim, 300 sayfalık çok agır bir konuda tez yazdım, mart ayında savunmaya girdim düzeltme aldım, tek tek nokta virgül öyle ufak düzeltmeler istedilerki ne dedilerse yaptım, gece gündüz düzelttim, ara başlık şu olsun, alt başlık bu olsun böyle düzeltmeler, 3 ayda gözlerim gitti, insanlıktan çıktım, düzeltmeleri yapıp intihal raporunu aldım, danışman uygundur dedi, geçen cuma tekrar savunmaya girdim, sordular düzeltmemerden neler yaptın diye anlattım tek tek, sonuç jüri oy birligi ile reddetti, ilişigim kesilecek, tezsizden tezliye geçtiğim için tezsiz diplomasıda alamıyorum, satır satır yazdıgım gecemi gündüzüme kattıgım tezde hiçe sayıldı. Ben mahkemeye verip bagimsiz bir jüriden yeniden degerlendirme İsteyebiliyormuşum sarırım. Bu konuda bilgisi olan varsa, benzer durumlar yaşayanlar varsa lütfen bilgi verin, dünya başıma yıkıldı, hala şoktayım,