Tezli programdan tezsiz yüksek lisans diploması almak.

baxolupe

Öğrenci
Merhaba,

Tez önerimi vermiş yüksek lisans öğrencisiyim.Tezimi yazmamaya karar verdim ve tezsiz yüksek lisans diploması almak istiyorum.(Enstitümde progamımın tezsizi yok.) Yönetmelikte "tezde başarılı olamayanlar için talepleri halinde 17 nci maddenin dördüncü fıkrasına göre tezsiz yüksek lisans diploması verilir." diyor. Tüm süreçleri(savunmalar v.s.) formalite olarak "başarısız" olmam mı gerekli? Enstitüler yönetmeliğin böyle değiştiğini fakat uygulamada nasıl olacağını bilmediklerini söylüyorlar. Durumu benim gibi olup tezli programdan tezsiz yüksek lisans diploması alan var mı?

Güzel günler.

Chemist2959

Öğrenci
Bizim fen bilimleri enstitüsünde tezsiz yüksek lisans yok buna rağmen dilekçe vererek tezsiz diploma başvurusu yapabilirmiyim ve tezsize çevrilince ücret ödeniyor mu?

Tezsiz yüksek lisans diploması tez süreci sonucunda başarısız olma durumunda başvuru üzerine verilir. Tezi reddedildiğknde başvurusu halinde tezsiz yüksek lisans diploması alır. Bu kesin olan durum. Ya da yüksek lisans azami süresi içinde dersleri tamamlamış ve tezi tamamlamamış olanlar da tezsiz diploması alır.
Enstitüde tezsiz programın olup olmadığı ile ilgili değil. Tezli program dilekçe ile tezsize çevrilemez. Başarısızlık durumunda tezsiz diploması verilir. Bunun için herhangi bir ücret ödenmez.

Chemist2959

Öğrenci
Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim hocam enstitü öğrenci işlerini telefonla aradım bana böyle birşeyin olmayacağını söyledi belkide mevzuattan habersiz birisi.Ben bütün derslerimi verdim ama maalesef danışman hocanın ilgisizliği , verdiği yöntemin çokta matah olmaması ve tez konumun çok fazla çalışılmış olması hatta tez başlıkların çakışıyor olmasi gibi sebepler beni endişeye sevk etti .Her ne kadar özgün bir tez yazmaya çalışsamda aldığim konuyu farklı bir şekilde ele alsamda içime sinmedi ve bilime katkısı olacağını düşünmüyorum bu sebeple inşallah tezsiz diploma alabilirim bazı üniversiteler kabul etmiyor diyorlar ama bilmiyorum...

Benim 3 yıl 3 aylık sürem doldu eylül 2019 da son mezuniyet tarihim tezi sunmam ve red olması mi gerekecek anlamadım? Proje felan istemiyorlar mı?ve diyelimki mezun oldum doktora yapamazmıyım?

Son düzenleme:

Chemist2959

Öğrenci
Yıl içerisinde bölümün tezsiz yüksek lisansına talep olması şartıyla tezsiz diploma için proje dersi ve 1 kaç ders almak lazımmış bazı yerlerde böyle okudum ne kadar doğru bilmiyorum şu yukardaki sorularım hakkında bilgisi olan değerli hocalarım tecrübelerinizi bizimle paylaşırsanız çok sevinecem benim durumumda azımsanmayacak kadar insan var bilgilenmiş oluruz

YÖKün 20 Nisan 2016 tarihli lisansüstü eğitim öğretim yönetmeliğinin 9/9 maddesine göre:
(9) Tezi reddedilen öğrencinin talepte bulunması halinde, tezsiz yüksek lisans programının ders kredi yükü,
proje yazımı ve benzeri gereklerini yerine getirmiş olmak kaydıyla kendisine tezsiz yüksek lisans diploması verilir.
Yazmaktadır. Ayrıca tezi reddedilen bir öğrenciye tezsiz diploması verildiğine şahit oldum. Proje filan istemeden bir dilekçe ile. YÖK yönetmeliği olduğu için üniversiteden üniversiteye değişen bir durum olmaması gerekir. Ancak proje yazımı vs. gibi uygulamalar değişiklik gösterebilir.
Yine bu yönetmeliğe göre tezsiz diploması ile doktora yapılamıyor.
Idealist davranıp içinize sinmemekle birlikte yine de tezi tamamlamaya çalışın. Yüksek lisans tezleri ile ilgili beklenti şudur: Öğrencinin akademik çalışma yapmaya attığı ilk adımda bunu yapıp yapamayacağının belirlenmesi. Bunu yaparken tezin çok özgün olması her zaman beklenmez. Lisansüstü öğrencisini doktora çalışmaları için deneyim kazanması ve kendisine verilen konuyu nasıl çalıştığı daha önemlidir. Tabii çok özgün ve doktora düzeyinde yapılan çalışmalar da olabilir ancak genelde pek fazla bir bilime katkı falan getirmesi beklenmez. Bizim alanda çok tanınmış çok üretken bir yabancı profesör yüksek lisans tezlerini gençlik günahı olarak tanımlardı.

SDSZ

Öğrenci
Merhabalar 2012 yılında tezli yüksek lisansa başladım tüm dersleri geçtim seminer dersimi verdim tez savunmama girdim ve başarısız oldum. Tez savunmama 2015 yılında girdim başarısız oldum. Şimdi tesadüfen bakınca tezsiz yüksek lisans alma imkanım varmış,biraz geç öğrendim ama hayırlısı. Enstitüye ilgili yönetmelik maddesine atıf yaparak dilekçe yazdım. Merak ettiğim konu şu bana tezsiz Yüksek lisans diploması verirlerse hangi yıla ait diploma olacak tezli yüksek lisansa başladığım yıl mı geçerli olacak yoksa verdiğim dilekçe tarihi mi baz alınacak. Bu konuyu çok merak ediyorum lütfen bilgilendirir misiniz? Teşekkür ederim