Tezli YL bilim sınavı ve mülakat

kuazar168

Öğrenci
Sevgili Hocalarım;
Bilim sınavı/mülakat konularında deneyimli olanlar tecrübelerini paylaşabilirler mi? Yüksek Lisansta dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir?

gykeda

Öğrenci
hocam merhaba, hangi alan için olduğunu belirtmediğinizden kendi alanımla ilgili deneyimlerimi anlatabilirim ancak işinize yarar mı bilmem :)
iki kez sosyal bilgiler öğretimi YL için mülakata girdim ikisinden de elendim :) ilkinde 10 soru sordular (5 hocamız vardı, coğrafya, tarih ve sosyal bilgiler öğretimi alanında uzman, ikişer soru soruldu). sadece mermerin kimyasal adına metomorfiik kayaç yerine başkalaşım dediğim için elendim. Kimya-asal adını bilmenin önemli olduğu ifade edildi. iyi bir tecrübeydi sanırım. ancak ikinci kez aynı alandan başvurduğumda bu kez elenecek kadar bilgisizdim sorular karşısında. birden çok soruyu yanıtlayamadım. şansımı daha sonra daha çok sevdiğim alan olan tarihte değerlendirdim. orada da 3 hocamız vardı ve genel olarak tarihe olan yatkınlığım, lisansta tarihle ilgili ders alıp almadığım, tarihteki kaynaklara hakim olup olmadığım ve bulunduğum şehirdeki beylikler hakkında sorular sorulup Osmanlıca okuyup okuyamadığım test edildi birkaç cümle ile. şükür ki birinci sıradan yerleşebildim. şu anda tez dönemimi tamamlamak üzereyim inşallah.
Bu benim hikayem hocam, alanınızı bilmiyorum, bundan nasıl bir yorum çıkaracağınız size kalmış ancak başarılı olmanızı diliyorum.