Tezli yüksek lisans öğrencilik süresinde yaşanan sorun ve bir yıl daha süre uzatım talebinde bulunma

LIBERTY04

Öğrenci
Hepimizin bildiği gibi "Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" 20 Nisan 2016 tarih ve 29690 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve bu yönetmelikle "Tezli - Tezsiz Yüksek Lisans - Doktora" eğitimi için belirlenen azami sürelerde eğitimlerini tamamlayamayan öğrencilerin yükseköğretim kurumları ile ilişiklerinin kesilmesi hüküm altına alınmıştı. Ancak belirlenen azami sürelerin her üniversitenin kendi aldığı karara binaen uygulamaya koyması; üniversiteler arasında süre farklılıkları ortaya çıkarmıştır ki bu da ülke genelinde öğrenciler arasında eşitsiz hak oluşumunu gündeme getirmektedir. Böyle bir uygulama, hâliyle bu sürecin kilit noktası olan tez teslimi ve/veya tez savunma tarihlerini her üniversitenin farklı farklı belirlediği tarihlerde sabitlemesi ile kafaların karışmasına sebebiyet vermiştir. Dolayısıyla bu sürelerin biz öğrencileri her açıdan rahatlatacak ve nefes aldıracak net bir ortak tarih belirlenmesi suretiyle bir yıl daha uzatılması sanırım güncel yaşadığımız birçok sıkıntı karşısında büyük bir moral ve dua kaynağı olacaktır.
Son derece zorlu bir süreç olan tez yazımı zaten bizleri bu kadar yorarken; bir taraftan bu sürelerde yaşanan bir anlamda belirsizlik denebilecek durumun varlığı, diğer taraftan da benim gibi ailesinde ciddi sağlık sorunları olup özellikle son dört yıldır ailesi ile birebir ilgilenmek ve bakımını yapmak mecburiyetiyle düzenli ve disiplinli tez çalışmasından yoksun öğrenciler için yetersiz kalan bu süre; büyük bir krizde çekilen tüm sıkıntıların, verilen tüm emeklerin, çabaların, mücadelelerin heba olması ve ne yapacağını şaşırmış bizlerin yıkımı demektir.
İçim acıyor, içim yanıyor, çok üzülüyorum, her şey bitmeden bir yerleri harekete geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Araştırmalarımda, bu konuda benimle benzer durumları yaşayan pek çok öğrencinin olduğunu gördüm. Lütfen birlik olalım, bizlere yol gösterin, destek verin...

LIBERTY04

Öğrenci
Eylül 2019 itibarıyla sona erecek yüksek lisans öğrencilik sürelerine, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 29.05.2019 tarihli yazısında belirtilen "Azami süreler içerisinde tez savunma sınavına girerek tezi hakkında düzeltme kararı verilen yüksek lisans öğrencilerine verilecek en fazla üç aylık sürenin azami süreye dahil edilmemesi" kararı haricinde mağduriyetleri ortadan kaldırabilmek için 2019 yılı içerisinde yine YÖK'ten "bir yıllık süreyi kapsayan uzatım kararı" çıkabilir mi? , bilinemez belki ama dualarım ve temennilerim bu yönde olacak... Erkeklere askerlik ile ilgili bu kadar kolaylaştırıcı çözümler getirerek, tecil ettirme işlemlerine fazla gerek bırakılmamışken ya da askerlikten kaçışları önlemek için süre sınırlandırılmasına gidilmesi önemli nedenlerin arasındayken; mecburi durumlardan dolayı tezini verilen süre içerisinde bitiremeyenlerin suçu ne?

Askerlik nedenlerden biri olabilir ama yüksek lisansı yalnız erkekler yapmıyor. Yüksek lisansını tamamlamayan süre uzatan her öğrenci danışmanın yeni bir öğrenci almasına dolayısıyla arkadan gelen yeni yüksek lisans öğrencilerine bir engeldir. Çünkü her danışman belli sayıda öğrenci alabilir. Süre kısıtlamasına gidilirken aynı zamanda tüm süreler de sıfırlandı. Bir yüksek lisans tezi bir yıl içinde çok çok uzatma ile iki yıl içinde tamamlanabilir.Tekrar süre uzatımlarına bu nedenle taraftar değilim. Kişisel olarak problemler yaşadığınız anlaşılıyor bu nedenle sizin için üzüldüm. Bu yorumlarım size değil genel.

LIBERTY04

Öğrenci
Askerlik nedenlerden biri olabilir ama yüksek lisansı yalnız erkekler yapmıyor. Yüksek lisansını tamamlamayan süre uzatan her öğrenci danışmanın yeni bir öğrenci almasına dolayısıyla arkadan gelen yeni yüksek lisans öğrencilerine bir engeldir. Çünkü her danışman belli sayıda öğrenci alabilir. Süre kısıtlamasına gidilirken aynı zamanda tüm süreler de sıfırlandı. Bir yüksek lisans tezi bir yıl içinde çok çok uzatma ile iki yıl içinde tamamlanabilir.Tekrar süre uzatımlarına bu nedenle taraftar değilim. Kişisel olarak problemler yaşadığınız anlaşılıyor bu nedenle sizin için üzüldüm. Bu yorumlarım size değil genel.

Nezaketiniz ve ilginiz için teşekkür ederim, ifade etmek istediğinizi gayet iyi anladım, belirttiğiniz durumlar doğrudur. Ben de cinsiyet üzerinden herhangi bir ayırımcılık niyetiyle bunu dile getirmedim, kimseye haksızlık etmek istemem zaten buna hakkım da yoktur. Sadece gerçek amacın dışında bu alana yönelen yani tezli yüksek lisansı zaman kazanmak; kimilerinin askerliği ertelemek kimilerinin ise tamamen bir kaçış yolu olarak kullanarak yukarıda sizin de dile getirdiğiniz danışman hocaların kotasının ağırlıklı kısmını oluşturduğu gibi önemli bir gerçeklik olduğunu ve YÖK'ün de bu yönde aldığı önlemlerin ciddi nedenleri arasında yer aldığının göz ardı edilemeyeceği hususundaki görüşümü açıkladım ki bu forumdaki konuları ve yorumları bile incelediğinizde açıkça görülen bir durumdur. Ayrıca bunun YÖK'ü caydırıcı çözüm getirmeye iten en önemli sorunlardan biri olarak görüldüğünü pek çok hocamdan da duydum.
Her neyse sonuç olarak arzum esasen o kişi veya bu kişi, amacı akademik yolda ilerlemek üzerine kurulu hiç kimsenin mağdur olmaması; bunca sıkıntı arasında verilen maddi manevi emeklerin, çabaların, psikolojik ve fizyolojik çöküntülerin boşa gitmemesidir. Herkesin hakkında hayırlısı... Allah büyüktür ve takdir O'na aittir, nasibimiz varsa bir yol açacaktır muhakkak ki her şey O'nun bilgisindedir...

Son düzenleme: