Tezli Yüksek Lisans - Tecil Durumu

mechaniq

Öğrenci
[MENTION=3]Nazmi[/MENTION] Hocam ve arkadaşlar Merhaba,
20/04/2016 yasa değişikliğine binaen tezli yüksek lisansda derslere devam etmediğim ve geçemedim için 2017 bahar dönemi sonunda kaydım silinecek. Normalde tecilim 2018/09.ayına kadardı.
Şimdi benim önümüzdeki Ocak ayında mı yeni bir yüksek lisans programına kayıt yaptırmam gerekir yoksa seneye 2017- Güz döneminde mi kayıt yaptırmam doğru olur ?
Eğer önümzdeki Ocak ayında yaptırmam gerekiyorsa kaydımı şimdi sildirmem doğru olur mu ? (Çünkü yaklaşık 1 ay gibi bir süre alıyor tecilin ve kaydın silinmesi)

Önce yeni tezli programa kayıt olup sonrasıda sildirebilir miyim ?

[MENTION=3]Nazmi[/MENTION] Hocam özellikle tecrübelerinize şu an çok ihtiyacım var lütfen yardımcı olabilir misiniz ?
Ne yapacağım konusunda çok kararsız kaldım.

mechaniq

Öğrenci
[MENTION=3]Nazmi[/MENTION] Hocam ve forum sakini arkadaşlarım alabileceğim en ufak bilginin bana çok yardımı dokunacak.
Desteklerinizi rica ediyorum

finduilas

Profesör
[MENTION=3]Nazmi[/MENTION] Hocam ve arkadaşlar Merhaba,
20/04/2016 yasa değişikliğine binaen tezli yüksek lisansda derslere devam etmediğim ve geçemedim için 2017 bahar dönemi sonunda kaydım silinecek. Normalde tecilim 2018/09.ayına kadardı.
Şimdi benim önümüzdeki Ocak ayında mı yeni bir yüksek lisans programına kayıt yaptırmam gerekir yoksa seneye 2017- Güz döneminde mi kayıt yaptırmam doğru olur ?
Eğer önümzdeki Ocak ayında yaptırmam gerekiyorsa kaydımı şimdi sildirmem doğru olur mu ? (Çünkü yaklaşık 1 ay gibi bir süre alıyor tecilin ve kaydın silinmesi)

Önce yeni tezli programa kayıt olup sonrasıda sildirebilir miyim ?

[MENTION=3]Nazmi[/MENTION] Hocam özellikle tecrübelerinize şu an çok ihtiyacım var lütfen yardımcı olabilir misiniz ?
Ne yapacağım konusunda çok kararsız kaldım.

Yasa degisikliginden sonra sureler sifirlandi, yani su an en bastan baslamis gibi oldunuz, kaydiniz silinemez.

Bir yere kayitliyken baska yere kayit olamazsiniz, yani illa okul degistirecekseniz once sildirip sonra yenisine kaydolabilirsiniz.

mechaniq

Öğrenci
[MENTION=88281]finduilas[/MENTION] hocam bilgi için teşekkürler ancak ben bilimsel hazırlıktayım, öğrenci işleri bu sene itibariyle tamamlayamazssan kaydın silinir dedi ki bitiremeyeceğim. (geçen sene tamamlamamıştım)
Amacım askerlik tecilimi uzatmak.
Benim asıl sormak istediğim kaydım 2017 bahar yarı yılı sonunda silindikten sonra mı yeni bir yüksek lisansa kayıt olmam gerekir yoksa önümüzdeki bahar yarıyılında mı kayıt olmam gerekir ? (Yani şu an okuduğum üniversite tecilimi bozduktan sonra (zamanı belli değil) Ağustos 2017celbine mi tabi olurum yoksa bir şekilde (rapor, ek belge vs..) Güz 2017 kayıtlarına başvurabilir miyim ?)

Ayrıca akışı nasıl yapmalıyım ?

Eğer Ocak 2017'de kayıt olmam gerekiyorsa askerlik konusuna takılmamak için :
-->1-Yeni üniversiteye kayıt ol (Ocak-Şubat gibi) (Özel bir üniversitede tezli MBA programı düşünüyorum)
-->2-Eski üniversiteden kayıt sildir (Aralık ? Ocak? Şubat ?) (kayıt silme işlemi 1 ayı buluyormuş)
-->3-Yeni üniversite askerlik tecilini yaptırsın ..
vs.. gibi

- - - Güncellendi - - -

ilgili madde :
(4) Bilimsel hazırlık programında geçirilecek süre en çok iki yarıyıldır. Yaz öğretimi bu süreye dahil edilmez. Bu süre dönem izinleri dışında uzatılamaz ve süre sonunda başarılı olamayan öğrencinin ilişiği kesilir. Bu programda geçirilen süre yüksek lisans veya doktora programı sürelerine dahil edilmez.

mechaniq

Öğrenci
Yeni Bilgi:
Üniversite ile tekrar konuştum her hafta kurul toplanıyormuş kayıt silmeler 1-2 haftada yapılıyormuş. Benim kaydım ise programı tamamlayamamam durumunda Haziran 20017 sonu gibi silinecekmiş. Bu durumda Ağustos 2017 celbine yakalanmadan 2017 Eylül'de yeni bir programa başlamanın bir yolu var mıdır ?

pepsiadam

Öğrenci
Merhaba hocam,

20/04/2016 yasa değişikliğine binaen tezli yüksek lisansda derslere devam etmediğim ve geçemedim için 2017 bahar dönemi sonunda kaydım silinecek. Normalde tecilim 2018/09.ayına kadardı

X üniversitesinde Tezli Yüksek Lisans öğrencisisiniz ve bu öğrencilik hakkınızdan dolayı Eylül 2018'e kadar askerlik teciliniz var.. Askeri jargonda yazarsak (Size gönderilen/gönderilecek evraktaki dil ile) "Sevkiniz Eylül 2018'e kadar tehir edilmiştir. Sevk tehiri bitim tarihine göre ilk celp dönemi olan Kasım 2018'de sevke tabi olacaksınız" (Belki evrak gecikirse filan Şubat 2019'a sarkabilir .)

Yeni Bilgi:
Üniversite ile tekrar konuştum her hafta kurul toplanıyormuş kayıt silmeler 1-2 haftada yapılıyormuş. Benim kaydım ise programı tamamlayamamam durumunda Haziran 2017 sonu gibi silinecekmiş. Bu durumda Ağustos 2017 celbine yakalanmadan 2017 Eylül'de yeni bir programa başlamanın bir yolu var mıdır ?

Diyelim ki programı tamamlayamadınız ve Haziran 2017'de kaydınız silindi. Kaydınızı silen enstitü tarafından kural gereği "Sevk tehir bitim tarihinden önce, sevk tehirine sebep olan çalışmalarını bıraktığı taktirde iki ay içinde" Askerlik Şubesine (Yine askeri jargon: Askeralma Bölge Başkanlığı) durumunuz iletilecek ve teciliniz bozularak sevk süreciniz başlatılacak.

Belki sevkiniz Ağustos celbine yetişmeyebilir ama Eylül ayında bir lisansüstü programa kaydolacakken sizden muhtemelen Askerlik Durum Belgesi istenecek ve şubeye gidip belgeyi istediğinizde sevke tabi olduğunuz (Daha da kötü senaryo: Bakaya durumunda olduğunuz) ortaya çıkacaktır. Bu durumda yeni başvuracağınız enstitü kaydınızı almayabilir.

Güzel senaryodan devam edelim...

Allahın sevgili kulusunuz ve sorunsuz bir şekilde eski enstitüden kaydınızı sildirip yeni enstitünüze kaydoldunuz. Bu sefer de o enstitü yine Sevk Tehir Talebi yolladı Askeralma Bölge Başkanlığı'na.. Yükümlülük haliniz aynen devam ettiği için yazının en başında belirttiğim "Sevkiniz Eylül 2018'e kadar tehir edilmiştir. Sevk tehiri bitim tarihine göre ilk celp dönemi olan Kasım 2018'de sevke tabi olacaksınız" yazısı yeniden gelecektir. Yani tecilinizde herhangi bir uzama söz konusu olamayacaktır.

Daha Haziran 2017'ye çok var... Size tavsiyem ne yapıp edip programı tamamlamaya çalışın .)

mechaniq

Öğrenci
[MENTION=29777]pepsiadam[/MENTION] hocam bilgi için teşekkürler. Yeni bir soru başlığı daha oluşmuş oldu :D
Ancak eğer dediğiniz gibiyse yani 1 kez tecil hakkım varsa bu durumda daha önce kayıt sildirip yeni yüksek lisansa başlayıp bir 3 sene daha tecil ettiren arkadaşlar nasıl yapmış oluyorlar ?
Ben yeni programa başladığımda sonuçta yüksek lisansa yeni başlamış olacağım ve başladığım tarihten itibaren tekrar tecil ettirilmiş olacağım. Bu da şu demek oluyor Şubat 2017'de tezli yeni programa kayıt oldum diyelim ve askerlik şubesine 3 yıl tecil talebinde bulunuldu sonuçta Şubat 2020'ye kadar tecil etmesi gerekmiyor mu ? ( tarih değişebilir ama üç aşağı beş yukarı Şubat 2020 diyelim)

Yada askeriye ilk tecil hakkımı işleme almışssa benim yeni başladığım program bu tecilin bitmesine yakın bir kayıt yenileme zamanında öğrenci olduğumu ve yüksek lisans programımın devam etmesinden mütevellit tekrar bir dilekçe ile uzatamaz mı ? (ta ki 30 yaşıma kadar, 25 yaşındayım)

mechaniq

Öğrenci
Yani hocam daha da detaylı anlatmak gerekirse, ilk bahsettiğiniz kötü senaryoya göre bahar sonunda kaydımı silecekleri ve tecilimi iptal edecekleri için Eylül 17 de bakaya düşme durumunun bile oluşma ihtimali varken, ben kaydımı bu dönem sildirdiğimde ve buna bağlı olarak tecilim bozulduğunda neden yeni üniversite yeniden tecil ettirmek istediğinde aynı zaman (Kasım 18) yazısı gelir onu anlayamadım

pepsiadam

Öğrenci
Satır satır yazayım yine .)

Ancak eğer dediğiniz gibiyse yani 1 kez tecil hakkım varsa bu durumda daha önce kayıt sildirip yeni yüksek lisansa başlayıp bir 3 sene daha tecil ettiren arkadaşlar nasıl yapmış oluyorlar ?

Öyle bir cinlik yapılmasın diye koyulmuş ya işte bu kural. Yoksa 60 yaşına kadar sürekli sil-başla yaparak askerlikten kaçılır. Ondan sonrası zaten yaş haddinden çürük belgesi .)

Ben yeni programa başladığımda sonuçta yüksek lisansa yeni başlamış olacağım ve başladığım tarihten itibaren tekrar tecil ettirilmiş olacağım. Bu da şu demek oluyor Şubat 2017'de tezli yeni programa kayıt oldum diyelim ve askerlik şubesine 3 yıl tecil talebinde bulunuldu sonuçta Şubat 2020'ye kadar tecil etmesi gerekmiyor mu ? ( tarih değişebilir ama üç aşağı beş yukarı Şubat 2020 diyelim)

Yukarıda yazdığım gibi olabilse öyle bir şey, 2019 Aralıkta kayıt sildirip 2020 Ocak'ta yeni bir yere kaydolursunuz. Yeni teciliniz olur 2023 Şubat. Sonra 2022 Aralıkta kayıt sildirip 2023 Ocak'ta yeni bir yere kaydolursunuz. Teciliniz olur 2026 Şubat. Ve bu böyle uzar gider...

Yada askeriye ilk tecil hakkımı işleme almışssa benim yeni başladığım program bu tecilin bitmesine yakın bir kayıt yenileme zamanında öğrenci olduğumu ve yüksek lisans programımın devam etmesinden mütevellit tekrar bir dilekçe ile uzatamaz mı ? (ta ki 30 yaşıma kadar, 25 yaşındayım)

Enstitümden bana söylenen ve Askerlik Şubesindeki komutandan da bizzat duyarak teyit ettiğim uygulama bu yönde. Bir tecilin üzerine süre eklenerek uzatılabilmesi için yalnızca daha üst seviye bir eğitime kaydolmanız gerektiği söyleniyor. Yani tecil süresi ancak Yüksek Lisans'ı bitirip Doktora'ya başladığınızda güncellenerek uzamış oluyor. Tıpkı birinci Lisans mezuniyetinden sonra başlanan ikinci Lisans eğitiminin tecile etki etmediği gibi...

Askeralma Daire Başkanlığı'nda çalışan bir komutan olmadığım için sorgulanabilecek bilgiler bu yazdıklarım. Eğer aksini uygulatabilirseniz bizimle de paylaşın ki, emsal olsun .)

Burayı yeni gördüm:

Yani hocam daha da detaylı anlatmak gerekirse, ilk bahsettiğiniz kötü senaryoya göre bahar sonunda kaydımı silecekleri ve tecilimi iptal edecekleri için Eylül 17 de bakaya düşme durumunun bile oluşma ihtimali varken, ben kaydımı bu dönem sildirdiğimde ve buna bağlı olarak tecilim bozulduğunda neden yeni üniversite yeniden tecil ettirmek istediğinde aynı zaman (Kasım 18) yazısı gelir onu anlayamadım

Çünkü bir yükümlünün Lisans-Yüksek Lisans ve Doktora tecil hakları yalnızca 1 adet ile sınırlı. Eğitim seviyesi değişmediği taktirde tecil süresi uzamıyor. Kaydınızı sildireceğiniz enstitünün belgesine istinaden teciliniz belirli bir tarihe kadar yapılmış. Aynı seviyedeki bir lisansüstü programa kaydolduğunuzda tecil tarihi değişmeyecek. Değişebilmesi için eğitim seviyeniz bir kademe yükselmeli. Yani Yüksek Lisans mezunu olarak doktoraya başvurmalısınız...

Tekrar söylüyorum, yetkili ağızdan duymadığınız sürece yazılanları sorgulamaya devam edin. Aksini uygulatabilirseniz emsal için bekleyen bir dünya insan vardır diye tahmin ediyorum .))

Son düzenleme:

mechaniq

Öğrenci
[MENTION=29777]pepsiadam[/MENTION] Askerlik erteleme için en üst yaş sınırı 35 olup bu yaşa geldikten sonra malasef askerlik erteleme şansı bulunmamaktadır. Dolayısıyla o bitti bidaha bu bitti bidaha gibi bir durumdan bahsetmiyorum aslında. Burada anlayamadığım ve kafamı karıştıran şey verdiğiniz şu bilgi: "Çünkü bir yükümlünün Lisans-Yüksek Lisans ve Doktora tecil hakları yalnızca 1 adet ile sınırlı"

Çünkü forumdada geçmişe yönelik şu uygulamaları yapan arkadaşları gördük: http://www.akademikpersonel.org/30483-yuksek-lisans-ve-askerlik-tecili-9.html
[MENTION=3]Nazmi[/MENTION] hocamın yazısı:
"Hayır hocam azami süreyi aşarsanız tecil devam etmez, 35 yaşına tecil olabilme hakkınız var doğru biliyorsunuz ama yasal süreler içinde var. Zaten yüksek lisansın tecil süresi 3 yıldır, 3 yıl sonra bitirseniz de bitirmesiniz de sizi askere alırlar yukarıdaki örnek gibi, bundan kurtulmanın tek yolu ise 3 senenin sonuna doğru yeni bir yüksek lisans programı kazanıp eskisinden kaydı sildirip onunla yeniden 3 yıl tecil yaptırmaktır bu şekilde 35 yaşına kadar tecil edilebileceği doğrudur ki ben bu şekilde 35 yaşına ertelettim "

Burada benim esas sorum Nazmi hocamın yaptığı uygulamayı ne zaman yapmam gerektiği.
Ama bu yazıyı Nazmi Hoca 2014 yılında yazmıştı üstüne [MENTION=29777]pepsiadam[/MENTION] sizin bildiğiniz yeni bir yasa mı çıktı bu durumu engelleyen ?

[MENTION=3]Nazmi[/MENTION] Hocam ,tekrar size de sesleniyorum forum takipçileri olarak epey muallakta kaldık.. Aslında en son bilgilerinizle bizlere net bilgiler verebilirseniz çok memnun olacağız.
Çünkü bu tip sorulara cevabı nereden alacağımızı dahi bilemiyoruz askerlik şubesindeki memur mu ? Enstitü mü? vs..

pepsiadam

Öğrenci
60 yaş mevzusu sözgelimiydi .) Siz tekrar tekrar sil-başla yapmaya çalışıyorsunuz demek istemedim. Yanlış anlaşıldıysa affola .))

Tekrar ediyorum, benim verdiğim bilgiler kendi enstitümdeki memurun ve Askerlik Şubesindeki komutanın söylemleri. Nazmi hocamın "ben bu şekilde 35 yaşına ertelettim" söylemi, memur ve komutanın söylemiyle çelişiyor.

Belki şundan kaynaklı olabilir, Nazmi hocam 2014'te yazmış. Benim görüştüğüm tarih Eylül 2016...

"Çünkü bir yükümlünün Lisans-Yüksek Lisans ve Doktora tecil hakları yalnızca 1 adet ile sınırlı" maddesinin resmi açıklamasını ise şuradan alabiliriz sanki:

Millî Savunma Bakanlığı ? Öğrenci İşlemleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yükümlülerin bitirdiği okulun daha alt seviyesinde veya eşitine göre (lisans ise lisans veya iki yıllık yüksek okula, yüksek okul ise yeniden yüksekokula) yerleştirilmesi halinde öğrenciliğinden dolayı askerliği ertelenmemektedir. Yerleştirildiği okulun, öğrenim düzeyi bitirdiği okuldan daha yukarı seviyede ise askerliği okulun azami öğrenim süresi kadar ertelenmektedir.

finduilas

Profesör
60 yaş mevzusu sözgelimiydi .) Siz tekrar tekrar sil-başla yapmaya çalışıyorsunuz demek istemedim. Yanlış anlaşıldıysa affola .))

Tekrar ediyorum, benim verdiğim bilgiler kendi enstitümdeki memurun ve Askerlik Şubesindeki komutanın söylemleri. Nazmi hocamın "ben bu şekilde 35 yaşına ertelettim" söylemi, memur ve komutanın söylemiyle çelişiyor.

Belki şundan kaynaklı olabilir, Nazmi hocam 2014'te yazmış. Benim görüştüğüm tarih Eylül 2016...

"Çünkü bir yükümlünün Lisans-Yüksek Lisans ve Doktora tecil hakları yalnızca 1 adet ile sınırlı" maddesinin resmi açıklamasını ise şuradan alabiliriz sanki:

Millî Savunma Bakanlığı ? Öğrenci İşlemleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Iyi de pepsi hocam sen "bitirmek"ten bahsediyorsun. Yani bir egitimden "mezun" olduysaniz ayni seviyede baska bir egitimle yeniden tecil alamazsiniz evet. Ama "bitirmediyseniz", o egitimi birakarak baska bir egitimle yeniden tecil alabilirsiniz, ayni seviyede de olsa.

mechaniq

Öğrenci
Aynen hocam bende bunu demek istemiştim aslında. Eğer hemfikirsek asıl soruma doğru çevirmek isterim konuyu.
Benim izlenimlerime göre en garantisi Ocak 17 de başka bir tezli programa kayıt olmak ve tecil yeniletmek. (Tabi bilgisi olan varsa Eylül 17 de kayıt olabilirsin sıkıntı olmaz diyen, tavsiyesini dinlemek isterim)
Ama yoksa Ocak kaydı için tavsiyeniz ne olur arkadaşlar? Kayıtlar Ocak'da başlıyor diye düşünürsek adım adım nasıl ve hangi tarihlerde yapmak lazım dersiniz?

pepsiadam

Öğrenci
Iyi de pepsi hocam sen "bitirmek"ten bahsediyorsun. Yani bir egitimden "mezun" olduysaniz ayni seviyede baska bir egitimle yeniden tecil alamazsiniz evet. Ama "bitirmediyseniz", o egitimi birakarak baska bir egitimle yeniden tecil alabilirsiniz, ayni seviyede de olsa.

Zaten ben de bunun aksini iddia etmiyorum ki ilk mesajımdan beri. Tecil yapamazsınız değil, tecili uzatamıyorsunuz diyorum.

Bir YL kaydı için zaten belirli bir süreye kadar tecil yapılmış. O kaydı silip başka bir YL programına kayıt olunduğunda süre sıfırlanıp yeniden 3 yıl tecil edilmek yerine, sadece ilk tecildeki son tarihe kadar tecil edilecek. Uygulamanın bu şekilde olduğunu söyleyen de askeri şubede görev yapan bir rütbeli..

"Eğer aksi olsa bu iş suistimal edilir, sürekli sil-başla yaparak 35 yaşına kadar askerlikten kaçılır" mantığı var. O yüzden de her seviye için yalnızca bir kez SIFIRDAN tecil hakkı verilmiş. Geri kalan her sil-başla kayıtta tecil süresi sadece ilk tecilin sonuna kadar işliyor...

finduilas

Profesör
Zaten ben de bunun aksini iddia etmiyorum ki ilk mesajımdan beri. Tecil yapamazsınız değil, tecili uzatamıyorsunuz diyorum.

Bir YL kaydı için zaten belirli bir süreye kadar tecil yapılmış. O kaydı silip başka bir YL programına kayıt olunduğunda süre sıfırlanıp yeniden 3 yıl tecil edilmek yerine, sadece ilk tecildeki son tarihe kadar tecil edilecek. Uygulamanın bu şekilde olduğunu söyleyen de askeri şubede görev yapan bir rütbeli..

"Eğer aksi olsa bu iş suistimal edilir, sürekli sil-başla yaparak 35 yaşına kadar askerlikten kaçılır" mantığı var. O yüzden de her seviye için yalnızca bir kez SIFIRDAN tecil hakkı verilmiş. Geri kalan her sil-başla kayıtta tecil süresi sadece ilk tecilin sonuna kadar işliyor...

Hayir oyle olmayacak, bastan 3 yil tecil edilecek. En azindan ben oyle biliyorum. En dogrusu askeri subeye sormak sanirim.

mechaniq

Öğrenci
Hayır hocam eğer benim bilmediğim 2014 sonrası çıkan yeni bir yasa yoksa yanlışınız var diye düşünüyorum. Lisansta 29 yüksek lisansta 35 yaşa kadar kayıt sildirerek ve varolan tecili iptal ederek yeni bir yükseğe başvurmak şartıyla tecil hakkı alıyorsunuz. Bir çok arkadaş var forumda bunu yapan. Başta her ne kadar konuyla ilgilenmesede [MENTION=3]Nazmi[/MENTION] Hocam :)
Ama eğer yasa maddesi biliyorsanız lütfen bizleride aydınlatın [MENTION=29777]pepsiadam[/MENTION]

- - - Güncellendi - - -

Ama zamanlama ve adımlar çok önemli işte benim öğrenmek istediğimde bu aslında

pepsiadam

Öğrenci
Komutana yasa maddesi sormaya cesaret edemedim açıkçası. O yüzden bu uygulamayı hangi maddeye dayandırdığını bilmiyorum. Eğer sürekli 3 yıl tecili yapılabiliyorsa harika bir olay. Bizim şubedeki komutanın haberi yok galiba bu durumdan. Güzel haberler elde edince forumda da paylaşın ki ihtiyacı olan herkese emsal olsun...

Son düzenleme:

mechaniq

Öğrenci
Değerli Arkadaşlar Merhaba,
Yeni yasalarla birlikte tazelemek adına soruyorum, varolan tezli yüksek lisansımı iptal ettirip başka bir üniversitede tezli yüksek lisansa başlayıp tekrar tecil alabilmek için hangi adımları izlemek ve ne zaman yapmak gerekiyor ? Adım adım destek olabilecek birileri var mıdır ? (Yasanında değişmesiyle forumda soru sayısı tabii olarak arttı fakat cevaplama sayısı çok az ne yazık ki. Konuyu bilen arkadaşlarımız (veya moderatörlerimiz) bir konu altında Tecil ile ilgili SSS 'de yapabilir,çok faydalı olur.. Fakat birkaç kişiden başka kimse destek olmuyor.)