Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Yüksek Lisans Mülakat Tecrübeleri Bulunanlar

sanatherzaman

Öğrenci
Türk Dili ve Edebiyatı lisans mezunları, yüksek lisans başvurularında yaşadığınız tecrübeleri yazar mısınız?
Özellikle Yeni Türk Edebiyatı alanında mülakatlara giren arkadaşlar, genelde üniversitelerde hangi sorular çıkıyor?
Sözlü ya da yazılı mülakatlarda sorulan soruları paylaşabilir misiniz?

sasya

Öğrenci
Selam ,
Beni Yeni Türkde YL yapıyorum . Ama Türkçe Öğretmenliği mezunuyum . Böyle olunca mülakatta pek önemsemediler beni . Basit sorular sordular . İlkler gibi. Yanıt verince gittikçe soruları zorlaştırdılar ve yeni lisandan girdik bahar ve kelebeklerden çıktık. En çok beni zorlamışlar. Diğer arkadaşlarımın ki çok farklı . Osmanlıca metinler okutmuşlar kimilerine kimilerinden kaynakça istemişler. Kimilerinden de yine ilkler ve Tanzimat üzerinde durmuşlar . Kısacası kafalarına göre takılmışlar. Ama tavsiyem mutlaka kaynakçalara dikkaet edin . Bir kaç makale okuyun bilin . Makalenin nasıl yazıldığını sormuşlardı geçen sene ki bir mülakatımda.

Size başarılar diliyorum . . Umarım olur :)

sanatherzaman

Öğrenci
Selam ,
Beni Yeni Türkde YL yapıyorum . Ama Türkçe Öğretmenliği mezunuyum . Böyle olunca mülakatta pek önemsemediler beni . Basit sorular sordular . İlkler gibi. Yanıt verince gittikçe soruları zorlaştırdılar ve yeni lisandan girdik bahar ve kelebeklerden çıktık. En çok beni zorlamışlar. Diğer arkadaşlarımın ki çok farklı . Osmanlıca metinler okutmuşlar kimilerine kimilerinden kaynakça istemişler. Kimilerinden de yine ilkler ve Tanzimat üzerinde durmuşlar . Kısacası kafalarına göre takılmışlar. Ama tavsiyem mutlaka kaynakçalara dikkaet edin . Bir kaç makale okuyun bilin . Makalenin nasıl yazıldığını sormuşlardı geçen sene ki bir mülakatımda.

Size başarılar diliyorum . . Umarım olur :)

Çok teşekkür ederim bilgilendirmeleriniz için, dediğiniz gibi kaynakçalar bilmek lazım. Ben de Yeni Türk Edebiyatı dalında yapmak istiyorum. Herkese farklı sorular sormaları kötü bir durum ne yazık ki!

sasya

Öğrenci
Yeni Türk ve Halk zaten en zevkli olanları :) İki mülakatımda da denk geldim .

Birincisini anlatayım : Yaz günü mülakat sıramı bekliyorum bir kaç kişi ile tanıştık. Bahçede kantinin masaları var. Biz o okuldan mezun değiliz. Sonra bir hoca çıktı bahçeye ve etrafına iki üç kişi geldi bir kız hocam bana çok zor sordunuz mülakatta dedi. Hoca ise 'Olsun ne farkeder Allah aşkına ben nerden bileyim 5 dakikalık muhabbete senin ne bilip bilmediğini ? Öylesine adet yerini bulsun diye soruyoruz ' dedi. Sonra da kıza yine' Kotla gelmişsin mülakat bu falanca da elinde meyve suyu ile girdi kendi öğrencimizdi eledik . Biz sizin duruşunuza bakıyoruz 'dedi.

İkincisi: Yine yaz günü içer girdim fonetik sorular soruldu. Makale nasıl yazılır soruldu ve muhabbet bir anda memleket nere denildi ordan yöresel yemeklere geçtik. Bana kolonya döktürdüler. Kestane şekeri yedik bayan hoca saç rengimi sordu. Sonra ben kalkayım dedim . Masa başında oturan hoca ise selin seni aramızda görmek isteriz dedi ve görüşürüz dedik çıktım. Kendi bölüm hocama dalga geçtiler falan diye anlattım olayı . Hocam ise sosyal becerimi ölçtüklerini ve muhtemelen de kazandığımı söyledi. Ki sonuçta öyle oldu .

Son olarak bizim bir arkadaşa kaynakça say demişler 20ye yakın söylemiş hiç susmadan hocalar şaşırmış biz bile sayamazdık bravo diye. Ama kızı da almadılar. . Garip yani bu işler :)

sanatherzaman

Öğrenci
Çok acayip. Bu durumda karavana gibi bir şey sanırım, ne olacağı belli değil. Telaş etmek de etmemek de yersiz gibi. En iyisi nötr olup mülakata gitmek:)

asliksk

Öğrenci
Eski Türk Edebiyatı yüksek lisans mülakatı için fikir verebilecek bir arkadaş var mı acaba?

Bize yazılı sınavda bir gazel verip transkripsiyonlu metnini veznini ve açıklamasını istemişlerdi. Mülakatta yazılı sınavda yaptığım bir iki hatayı söylediler. Çalışıyor musun dediler. O kadar.

hicran

ALES Soru Editörü
yeni edebiyatta rübab-ı şikeste çok sık çıkar, eski edebiyatta ise şiir transkripsiyonu, bir ihtimal de şerhi. bunlara ek olarak "şu tezkireyi/divanı kim çalışmıştır?" veya "şu dönem şiiri/nesri" veya "şu şu hareketlerin ortaya çıkışları, etkileri.." sorulabilir. lisans döneminizi baştan aşağı gözden geçirin ve bir lisans mezuniyet sınavı yapılsaydı hangi sorular kesin çıkardı, bunları kendinize göre belirleyin, karşınıza çıkacak sorularla az çok örtüşürler. kolaylıklar

raikony

Öğrenci
Sayın hocalarım konuyla çok alakalı değil ama hazır birkaç edebiyatçı bulmuşken sorayım dedim. Ahmet Rasim'in 17 Kanunu Evvel 1335 tarihli Yeni Gün gazetesindeki makalesini nereden bulabilirim acaba? Milli kütüphane makale katalog tarama'dan ve Hakkı Tarık Us Süreli Yayınlar kataloğunda bulamadım. Ya da Yeni Gün Gazetesinin nüshalarını ve özellikle 17 Kanunu Evvel 1335 tarihli nüshasını bulabileceğim bir katalog taraması var mı önerebileceğiniz?

asliksk

Öğrenci
Sayın hocalarım konuyla çok alakalı değil ama hazır birkaç edebiyatçı bulmuşken sorayım dedim. Ahmet Rasim'in 17 Kanunu Evvel 1335 tarihli Yeni Gün gazetesindeki makalesini nereden bulabilirim acaba? Milli kütüphane makale katalog tarama'dan ve Hakkı Tarık Us Süreli Yayınlar kataloğunda bulamadım. Ya da Yeni Gün Gazetesinin nüshalarını ve özellikle 17 Kanunu Evvel 1335 tarihli nüshasını bulabileceğim bir katalog taraması var mı önerebileceğiniz?

To-kat yani ulusal toplu katalogtan tarayabilirsiniz hocam.

- - - Güncellendi - - -

Atatürk Üniv. Kütüphanesinde var sanırım hocam.

A

Akademik Forum

Guest
...

Arkadaşlar Gazi'nin Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği mülakatında neler sorabilirler? :ambivalence::ambivalence::ambivalence:

Gorden

Öğrenci
Merhaba ben turk dili ve edebiyati mezunuyum yeni turk dilinden yuksek lisans yapmak istiyorum sozlu ve yazili mulakat nasil oluyor acaba eski metin soruyorlar mi genel olarak ne soruyorlar

A

Akademik Forum

Guest
Edebiyat alanını bilmem; ama dil alanında her şey çıkabilir. Mesela Türkçenin sözdizimini iyi bilin arkadaşlar. Nehcül feradisi soraibilirler. İlk yazılı eserleri bilin. Türk dili tarihi kitabını iyi okuyup anlayın. Ayrıca bibliyografya bilginiz iyi olmalı. Türkçe araştırmalarında kullanılabilecek temel sözlükler nelerdir? Fonetik ve morfoloji alt yapınız sağlam olmalı. Aslında kesin şu ya da bu çıkar diyemem. Aşağı yukarı 4 yıl boyunca gördüğünüz her şeyden çıkma htimali var. Özellikle mülakatta bilmedğiniz şey hakkında yorum yapmayın. Ne biliyorsanız onu söyleyin. 3 yerde sınava girdim ve şunu gördüm ki öncelikli olarak kendi öğrencileri alıyorlar. Mülakat vb. bahane.

A

Akademik Forum

Guest
Ben de bu sene marmara iletişim fakültesi gazetecilikten mezun olacağım. Türk dili bilim dalından mülakata girmek istiyorum ama osmanlıca bende sıfır. Daha çok eski türkçe ve çağdaş türkçeyle ilgiliyim. Sırf bunun için köktürk abecesi ve kril öğrendim. Ancak ne soracaklarına dair bilgim yok. Türk dili öğrencisinin bilmesi gereken belli başlı eserler özellikler terimler ne olabilir?

jangmi

Öğrenci
Eski Türk Dili veya Türk Dili bilim dalında yüksek lisans yapan ya da mülakat/yazılı sınav deneyimi olan arkadaşlar, yüksek lisans mülakat/yazılı sınavda ne tür sorular çıkar? Bilgisi olup da bilgi veren arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Umarım birileri görür ve cevap verir.

S

Su_r

Guest
Ben girdiğimde biri rika biri normal yazılı Osmanlıca metin vermişlerdi transkirpti ile beraber. Divan-ı Lügati't Türk nüshaları ve kendisi hakkında bilgi istediler. Ek kök ayrımı, Türk dilinin kronolojik sırası da vardı