yayımlanmamış yüksek lisans tezinden makale

uzumaki12

Öğrenci
Hocalarım merhaba. Ben bir yüksek lisans öğrencisiyim. Danışmanım aracılığıyla tezim yayımlanmadan evvel tez konumun paralelinde bir makale yayımlandı. Ben bu makalede ikinci yazar konumundayım. Ancak makale içerisinde makalenin tezden türetildiğine dair bir bilgi yer almamakta. Makale ile tez arasında çok büyük kapsam ve ölçek farkı bulunuyor yani tezimdeki bilgilerin neredeyse %10'u bile makalede yer almıyor. Ancak böyle bir durumun varlığı beni korkutuyor. Bu süreçte neler yapabilirim? İleriki yıllarda bu makalenin varlığından dolayı bir sorun yaşar mıyım? Tezim içerisinde yayımlanan makalemizden de atıfta bulundum. Bu konuda tavsiyelerinizi ve yapıcı görüşlerinizi bekliyorum.

fenx

Öğrenci
Tezinizin içerisinde (Genellikle önsöz kısmında veya en ilk başlara doğru) tez yazım aşamasında makale yazdığınızı ve makaleyi yazmanız sonrasında tezi yazarken ne gibi bir geliştirme yaptığınızı anlatmalısınız. Ayrıca makale'yi bir konferansta öncelikle sunduysanız orası ile ilgili de bilgi verin. Kendine intihal de bir intihal çeşididir ancak eğer çalışmanızı ilerlettiyseniz bunu belirtmek üzere atıf yaparken makaleden 1-2 cümle ile bhsetmeniz ve alıntılarda tırnak " işareti kullanmanız ve makaleninizin kaynakça kısmında referansını vermelisiniz. Ancak dediğim gibi, genellikle çalışmanızda ilerlediyseniz tezinizde bu ilerlemeyi de anlatmalısınız. Yani körü körüne makaleyi teze yazarsanız olmaz intihaldir, ancak süreç esnasında kaydettiğiniz gelişmeler veya makalede yaptığınız hatalar varsa bunları detaylıca tezde açıklamalısınız.