Yeni Düzenleme Sonrası Yabancı Dil Okutmanı Şartları

blindspot

Öğrenci
Merhaba,

Yeni düzenlemeyle birlikte bildiğiniz üzere okutmanlar öğretim görevlisi kadrolarına dönüştürüldü. Ancak çıkartılan düzenleme de bu tarihten itibaren alınacak yabancı dil öğretim görevlilerinin yüksek lisansı şartı saglayıp saglamaması husunda kesin bir bilgiye yer verilmedi.

Bilindiği üzere öncesinde yabancı dil okutmanları haricinde , tüm okutmanlarda yüksek lisans şartı aranıyordu.Dolayısıyla,ilgili yabancı dil lisans bölümlerinin mezunu olan biri yabancı dil okutmanı olarak görev yapabiliyordu. Ancak en son düzenlemeyle birlikte bu durum belirsiz bir hal aldı.

Yeni açılan öğretim görevlisi kadrolarına baktığımızda ise, unvan şartlarında yüksek lisans mezuniyeti veya 5 yıl koşulu yazıyor.

Kısacası isim değişikliği yabancı dilde de yüksek lisansı zorunlu mu kılıyor?
Bu konuda aydınlatabilecek birileri var ise çok mutlu olurum.

Teşekkürler

Son düzenleme:

Akademik-TR

Öğrenci
Merhaba,

Yeni düzenlemeyle birlikte bildiğiniz üzere okutmanlar öğretim görevlisi kadrolarına dönüştürüldü. Ancak çıkartılan düzenleme de bu tarihten itibaren alınacak yabancı dil öğretim görevlilerinin yüksek lisansı şartı saglayıp saglamaması husunda kesin bir bilgiye yer verilmedi.

Bilindiği üzere öncesinde yabancı dil okutmanları haricinde , tüm okutmanlarda yüksek lisans şartı aranıyordu.Dolayısıyla,ilgili yabancı dil lisans bölümlerinin mezunu olan biri yabancı dil okutmanı olarak görev yapabiliyordu. Ancak en son düzenlemeyle birlikte bu durum belirsiz bir hal aldı.

Yeni açılan öğretim görevlisi kadrolarına baktığımızda ise, unvan şartlarında yüksek lisans mezuniyeti veya 5 yıl koşulu yazıyor.

Kısacası isim değişikliği yabancı dilde de yüksek lisansı zorunlu mu kılıyor?
Bu konuda aydınlatabilecek birileri var ise çok mutlu olurum.

Teşekkürler

Blindspot Hocam merhabalar,

Değinmiş olduğunuz durum benim de merak ettiğim ve de bilgi almaya çalıştığım bir konuydu. Birkaç gün öncesinde yabancı dil öğretim görevlisi olarak ilana çıkılmasıyla bu konu netleşmiş oldu diyebilirim. İlandaki özel şart lisans mezuniyeti olarak yer alıyor. İlgili üniversitenin personel daire başkanlığına ulaştığımda Öğretim Görevlisi de olsa bu ilanın aslında son değişiklikler öncesindeki yabancı dil okutmanı olduğu için lisans mezuniyetinin şartı sağladığı bilgisi verildi.

Umarım konu netleşmiştir.

Başarı ile...

M

mumululu

Guest
Yeni düzenleme sonrası yabancı dil okutmanlığı şartları

Yani bundan sonra yabancı dil okutmanlığı için yüksek lisans standart bir şart haline mi geldi?

srrsytrk

Öğrenci
Yabancı dil okutmanları da dahil olmak üzere tüm öğretim görevlisi kadroları artık yüksek lisans mezun olma şartı ile ilana çıkacak maalesef.

4

456454

Guest
Bugün çıkan ilanların hepsi yüksek lisans mezunu olmak demiş. İyi de hazırlık sınıfları lisans düzeyine eğitime mi giriyor?

O

okutman2171

Guest
okutmanların yeni düzenlemesinde haksızlık

Arkadaşlar bu konuda herkes mağdur oldu. Hali hazırda yüksek lisansını bitirmemiş ya da başlamamıs olanlar artık tecrübeye de bakılmaksızın hiçbir kadroya giremiyor gözüküyor.Yüksek lisans veya tecrübe deniyordu şimdi sadece yüksek lisans isteniyor. Maaşları çok düşük veren düşük kalitede okullar bile yüksek lisans istiyor ki o okullarda sizi mülakata alacak hocaların yüksek lisansı yok!Yani 10 yıllık koordinatör hocalar şu anda oldukları yerden çıksalar başka okullarda öğretim görevlisi olamıyorlar. Bütün bunlara rağmen dün Acıbadem Üniversitesi kadro açmış Yöksisten yüksek lisans veya beş yıl diye. Madem Yök bunu kabul etmiyor sitesinde beş yıl ilanı nasıl yayınlandı?

O

okutman2171

Guest
4ZCGAk

Beş yıl tecrübeyi de kaldırdılar ama yöksiste ünvan şartlarında hala yazıyor. Tecrübenin bir önemi yok mu? Ayrıca iligili alanlarda yüksek lisans diploması diyor. Mesela siz emek ve para harcayıp yüksek lisansınızı eğitim teknolojileri gibi bir bölümde yaparsanız o da kabul olmuyor. Ama öğretmenlıkle hiç alakası olmayan ingiliz dili ve edebiyatı diploması kabul oluyor. Bu yasaları çıkaran insanları anlamak gerçekten mümkün değil. Şimdi ilgili belgesi olmayan insanlar hiçbirine başvuramayacaklar bile. Herkes olduğu yerde kalmak zorunda. Bu da iş yerindeki mobbingleri artıracaktır. zira başka yere gidemeyeceğini de biliyorlar. her sey çok abuk oldu. umarım en kısa zamanda eskı halıne döner.

muge_

Öğrenci
Her şey çok kötü oldu. Tecrübe tamamen kallktı. Şu anda yükseğini tamamlayamamıs olanlar yerlerınden kıpırdayamayacak durumdalar. Her yer yÜksek istiyor zira. Yöneticilerin mobbingi artacak tabii ki gönül rahatlığıyla beğenmıyorsan git diyecekler. gidemeyeceğinizi bildikleri için. ayrıca, nişantaşı , aydın gibi 3. sınıf berbat şartlı ünvteler bile yüksek istiyorlar. gerçekten şaka gibi...

Dilbilimci_29

Öğrenci
Açılan konuyu yeni görüp ben de buna benzer dil okutmanlarının şartlarının değişmesiyle ilgili bir konu açmıştım. Bu yeni kriterlerin uygulanması beraberinde bir çok haksızlık getiriyor ve yukarda yazdıklarınızın hepsine katılıyorum. Benim anladığım yüksek lisansın ilgili alanda olması gerekiyor, yanılıyor muyum? Yoksa ciddi haksızlık olur. Yazın gördüğüm ilanlarda hep 'ilgili alanda' yazıyordu ki, bu da ancak DİL alanı olur, başka hiç bir alan değil.
Tecrübe şartının da bence olması gerekiyor veya kurumlar belli bir tecrübe istemeliler yüksek lisans yanında.
Ayrıca lisans mezunu olup çok tecrübeli hocalar ne olacak? Ya da hazırlık okullarında yüksek lisansı olmayanların durumu ne olacak? Emekli olana kadar çalışabilecekler mi?
Bu yeni kriter/şart hiç düşünülmeden uygulama konulmuş ve bir çok kişiyi zor durumda bırakacak, lisans mezunu olan da masterli olan da haksızlığa uğrayacak.
Acaba YÖK bununla ilgili hiç mi çalışma yapmamış?
Ben hiç bir yerden bilgi alamadım, kimsenin bir şey bildiği yok.

Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanları giriş sınavı yönetmeliğine göre bu kriterler ilk atamada geçerli. Yeniden atamalarda geçerli değil. Eskiden atanmış okutmanlar görevlerine devam edecek istifa edene ya da emekliliğiine kadar.
"(2)*8/4/1929*tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun kapsamında ilk defa öğretim görevlisi kadrosuna yapılacak atamalarda, 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği ile 21/10/2016 tarihli ve 29864 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği hükümlerine göre uzmanlık eğitimi almaya hak kazananların araştırma görevlisi kadrolarına atanmalarında, devlet hizmeti yükümlülüğü kurası sonuçlarına göre öğretim görevlisi kadrolarına atamalarda, bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolarda istihdam edilenlerin görev süresi uzatımı mahiyetindeki yeniden atanmalarında ve yabancı uyruklu öğretim elemanlarının sözleşmeli olarak çalıştırılmalarında bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.”

s3lim

Öğrenci
Merhabalar. İstanbul Üniversitesi-Cerrrahpaşa bugün YDYO'da görev yapacak 8 adet İngilizce öğretim görevlisi ilanı açtı. Fakat ilanı üçe bölmüşler: 3 adet 7 kadro dereceli, 3 adet 6 kadro dereceli ve 2 adet 5 kadro dereceli olmak üzere ve aday sadece birine başvurabiliyor. Bunun sebebi ne olabilir acaba? Hangi kadroya başvurmak daha uygun olur? Teşekkürler.

Not: Bütün kadrolar için YL ve 3 yıl deneyim şartı var.