bölümden bölüme değişebilir dediğiniz gibi. benim bölümümde de pratik zorlu dersler vardı tabiki. eczacılık fakültesinde doktora aşamasından bahsediyorum. sadece ders dönemindeki dersler değil haftada 2-4 gün olan öğrenci laboratuvar derslerine de giriyoruz, 6 ayda bir seminer hazırlıyoruz, hocaların lisansüstü öğrencilerinin deneylerine yardım ediyoruz vs.
ders dönemini erken bitirmese de ders sayısını azaltabilir tez çalışmalarına vakit ayırabilir bunu kastetmiştim. bende tam olarak bunu yapmıştım son dönem az ders kalmıştı TÜBİTAK 1001 projesi yazmıştım 30 aylık süresi vardı yeterlilikten 6 ay önce projeye başlamış oldum bu şekilde doktorayı daha efektif ve hızlı bitirdim. tez döneminde de azalan çalışmaları artan vaktimi sanayi bakanlığı gibi devlet destekli ekstra projelerle firma kurarak yarışmalara ve proje pazarlarına girerek değerlendirdim. birçok ilaç firmasına danışmanlık yaparak onların projelerini bile başlattık bitirdik. demek istediğim güzel zaman planlaması önemli. ders dönemiyle fazla vakit harcamamak teze ve tez sonrasına şimdiden kafa yormak iyi olabilir.
Tezinizin konusuyla ilgili olarakta naçizane şunu diyebilirim, hocanızın fikirlerine değer verin ama kendiniz araştırmadan hemen başlamayın;
- hocanızın daha önce bu konuda çalışma deneyimi yurt dışı bağlantıları akademik çalışmaları
- tez konunuzun bölüm alt yapısına uygunluğu (örneğin alet vs gerekiyorsa bölümde olup olmadığı)
- tez konunuzun projeleşebilme altyapısı
- tez konunuzun ürüne dönüşebilme olasılığı
- tez konunuz hakkında yapılmış uluslararası çalışmalar, hiç olmaması ve az olması da iyi değildir çok fazla olup sizinkinin çok yakınında dolaşmış olanlarda iyi değildir.
- konunuzla ilgili çalışmaları yurt dışında kimlerin yaptığı, hangi ülkelerden yayınların yapıldığı
- konunuzla ilgili varsa fikri mülkiyet hakları
- konunuzla ilgili Türkiye'de ki yapılan çalışmalar, hangi üniversiteler hangi hocalar bu konuda çalışıyor neler yapmışlar sizin bölüm ve üniversitenize göre hangi aşamadalar
- tezinizden sonra çalışmaya nasıl şekil verebileceğiniz tez konusundan bağımsız ama tezin size katacağı alt yapıya sahip olarak yeni projeler ve çalışmalar başlatabilir misiniz.
bu maddelerin önemli olduğunu düşünüyorum.