YLSY'de Anabilim Dalı Sorunu

souslévent

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar;

3 aydır YÖK ve Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı ile Don Kişot misali savaşıyorum. Olay şu:

- Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi mezunuyum.
- Transkriptime bakıldığında Sanat Tarihi bölümünden eksiği yok, fazlası var.

YÖK'e 2 kere ekli dilekçe yolladım.

a) ÖYP'de neden Sanat Tarihi bölümü seçemiyoruz? Transkripte de anlaşılacağı üzere, Sanat Tarihi üzerine dersler alınmış olup, ÖYP'de Sanat Tarihi bölümünü seçmemiz gerekir. Eğer ABD belli değil ise, Bölümümün abd'sinin belirlenmesini;

b) Eğer ÖYP'deki gibi, abd'ım İletişim ise; en son YLSY kitapçığında ''9696'' kodlu bölümüm neden İletişim Fakültesi bölümleri kadro ilanlarında yer almamaktadır? Bu ilanlara; bölümümün de eklenmesini,

ABD'ım Sanat Tarihi, özellikle Batı Sanatı olduğu transkript de açıkça ortadadır. YLSY ve ÖYP de bu karışıklığın giderilmesini ve tarafıma resmi bir yazı ile dönülmesini rica ederim.

bu dilekçeyi iki kere yolladım. En az on kere YÖK 444 lü numarayı aradım. Gelen cevap: ''Dilekçeniz çok karışık, net değil, tekrar yollayınız''

Dilekçemde bir sıkıntı var mı?

Gülmekten başka yapabileceğim bir şey yok çünkü.

C

ch.accepted

Guest
YLSY'de durum nasıl bilmiyorum ama maalesef ÖYP'de özellikle de özel üniversitelerde açılmış bazı bölümlerde bu tip sıkıntıların olduğuna tanık oldum. Özel üniversiteler maalesef bölüm açarken biraz başına buruk davranıyorlar. Buna en güzel örnek bence Koç Üniversitesi'nde eğitim verilen Kimya-Biyoloji Mühendisliği'dir. Bölüm Türkiye'de tek bu arkadaşların mezuniyetten sonra iş bulma ihtimali özel sektör için yüksek ancak işte konu böyle akademisyenliğe falan gelince sıkıntı oluyor. Bu arkadaşların mesela Kimya Mühendisliği kadrolarına başvurma şansı yok, oysa bir kimya mühendisinden ekstra olarak biyoloji konularına da hakimler. Bu örnekler çoğaltılabilir. Özel üniversiteler neden bunu yapıyor onu da bilmiyorum. Neden böyle sıradışı isim konma gereği duyuluyor, mesela bir özel üniversitede de endüstri ürünleri tasarımı mühendisliği görmüştüm. Diğer tüm üniversitelerde endüstri ürünleri tasarımı olarak geçiyor bölüm. Oradan mezun olacak arkadaşa bu konularda yine sıkıntı doğacak.

Kısacası bölümünüz sadece 3-4 üniversitede okutulan bir bölümse maalesef derdinizi anlatmanız zor olacak. Dediğiniz gibi belki diğerlerinden artılarınız vardır belki çok daha kapsamlı eğitim almışsnızdır ama prosedür ülkesinde yaşadığımız için durum bundan ibaret.

souslévent

Öğrenci
Ch. acc, aynen hocam.. ÖYP ye hiç bir zaman girmeyeceğim, ama elbet bir gün bizim bölümden ÖYP yapmak isteyecek, ama bakacak ki, adam sanat tarihi seçemiyor. YLSY'ye bakacak, bölümünün kodu var, ama ne sanat tarihi ne de iletişim fakültesi bölümlerini seçemiyor. ÖYP gibi ise YLSY de de öyle olması gerekir. Bölüm öğrencisi olarak, sanat tarihinnden başka bir şey seçmememiz gerek kesinlikle. Eğer, ÖYP uzman akademisyen yetiştirmek ise - ki kesinlikle öyle olduğunu düşünmüyorum, hem sistem yanlış, hem öyp lilerin bir çoğu memuriyet gözü ile bakıyor- benim alanım iletişim fakültesi bölümleri olamaz. Örneğin tek yakın bölüm o da uzaktan sinema ve tv dir. ama halkla ilişkilerde benim işim ne?

sweety

Öğrenci
adamlar okumaktan aciz çünkü onlara ne istediğinizi tek cümleyle söylemenizi bekliyorlar ki cevap olarakta kalıplaşmış evet konuyla ilgilencez yada hayır ama şu sebepten mümkün değil diyebilsinler. bence haklılar kafaları karışır bunu okuyunca :)

souslévent

Öğrenci
adamlar okumaktan aciz çünkü onlara ne istediğinizi tek cümleyle söylemenizi bekliyorlar ki cevap olarakta kalıplaşmış evet konuyla ilgilencez yada hayır ama şu sebepten mümkün değil diyebilsinler. bence haklılar kafaları karışır bunu okuyunca :)

aslında konu çok basit swwety, transkriptime bakacaklar, abd'e olayını belirleyecekler. sanat ya da iletişim olacak. sonra bölümümün kodunu da hem öyp hem de ylsy ilanlarına ekleyecekler bu kadar :)

sweety

Öğrenci
oo sende çok şey istiyosun ama hocam :) transkripte değil günümüzde artık diplomaya bile bakmıyolar :) ama inşallah ilgilenirler en kısa zamanda. bol şans!

DidemSerbetci

Öğrenci
Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Kadrolarda Uluslararası İlişkiler mezunları için açılan kadrolarda Gürcistan Çalışmaları Anabilim dalı, İran Çalışmaları anabilim dalı gibi programlar var. Eğer bu programlardan birine yerleşirsem, Uluslararası İlişkiler'den mi Yüksek lisans/ Doktora yapacağım yoksa İran/Gürcistan Çalışmaları Anabilim dalından mı?

sinemaa

Öğrenci
Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Kadrolarda Uluslararası İlişkiler mezunları için açılan kadrolarda Gürcistan Çalışmaları Anabilim dalı, İran Çalışmaları anabilim dalı gibi programlar var. Eğer bu programlardan birine yerleşirsem, Uluslararası İlişkiler'den mi Yüksek lisans/ Doktora yapacağım yoksa İran/Gürcistan Çalışmaları Anabilim dalından mı?

uluslararası ilişkiler bölümünün iran/gürcistan çalışmaları anabilim dalında doktora yapacaksınız.