Yönetim ve Organizasyon Yüksek Lisans Mülakat

gulgunfrat

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar.Yönetim ve Organizasyon dalında yüksek lisans yapmak istiyorum.Bu bölümde yüksek lisans yapanlar beni bilgilendirebilir mi?Hangi sorular soruldu size?Ya da sorulma ihtimali fazla olan önemli konular nelerdir?Şimdiden teşekkürler.

vvurat

Öğrenci
Ben dün girdim ve mühendislik tabanlıyım bu bakıma bana sordukları farklı olabilir. matris organizasyon nedir diye sordular ki bu soruyu giren herkese sordular herhalde. Çıkanlardan bilgi almıştım. Just in time üretim nedir, 6sigma sordular ama bu sorular bana özel diye tahmin ediyorum. Başka birine strateji nedir diye sormuşlar, Taylor,Fayol,Weber kimdir ne düşününmüştür ne yapmıştır önemli.

Çıkam ihtimali olan sorular ise internetten benim bulduğum ve bazılarının cevaplarını iliştirdiğim şunlar var.
1. Misyon ve Vizyon kavramlarını açıklaıyınız.

2. Yetki ve güç kavramlarını açıklayınız.

Zira, güç kişiden kişiye değişen, devredilmeyen bir kişilik ürünüdür. Halbuki yetki, devredilebilir ve objektiftir.
Bir kişiye, yetki verilebilir, fakat ona güç vermek, anlayış ve hayal gücü vermek kadar olanaksızdır.
Bu konuda.yönetim ilgili kitaplarda geçen otorite sözcüğünden de söz etmek yararlı olacaktır.
Otorite, daha çok güç ve kudreti ifade eden bir kavramdır. Yetki, bir kimseye belirli bir işi yapma izni verildiğini ifade ettiği halde, otorite ise bir kimsenin belirli bir işi yapma ya da yaptırma güç ve becerisine sahip bulunduğunu gösterir, örneğin, bir kişi bu konuda otoritedir denildiğinde, o kişinin o konuda doğal ve kabul edilebilir bir güç veya söz sahibi olduğu kastedilir.

3. Liderlik kavramını açıklayınız, Liderlik kuramlarını yazınız.

TEMEL LİDERLİK KURAMLARI | Mehmet Birekul

4. Yönetim nedir, Kuramlarını yazınız.

Klasik kuram : Örgütü rasyonel, ussal bir sistem olarak
sunmuştur.

Neoklasik kuram: Klasik kuramın ihmal ettiği insan
öğesini açıklamakla yetinmiştir (Can, 2005, 56).

Modern kuram ise: Çalışanların karmaşık olduğunu ve
çeşitli faktörler tarafından motive edildiğini öne
sürmektedir.

5. Eğitim yönetimi ve örgüt kavramlarını açıklayınız.

6. Teftiş ve Statü kavramlarını açıklayınız.

7.Toplam Kalite Yönetimi nedir açıklayınız.
İnsanlar,Sürekli gelişim,Tam katılım,Müşteri

Toplam kalite yönetimi ya da kısaca TKY; müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kullanılan insan,
iş, ürün ve/veya hizmet kalite gereksinimlerinin, sistematik bir yaklaşımla ve tüm çalışanların katkıları ile sağlanmasıdır.

8. Planlama nedir.

Planlama, eldeki verilere, geçmişte edinilen tecrübelere ve geleceğe dair öngörülere dayalı olarak belli amaç veya amaçlar doğrultusunda geleceğe dair karar verme olarak tanımlanabilir.

9.Yönetim süreçlerini yazınız.

Planlama,organizasyon,yöneltme,koordinasyon,kontrol

10 Sistem nedir, Unsurları nelerdir
"sistem", düzenli olarak birbirini etkileyen ve birbirine bağlı birimlerden oluşan grubun meydana getirdiği,
değişik bölümlerden oluşan ve genel bir plana göre kurulan, amaca yönelmiş bir bütündür.

A

Akademik Forum

Guest
Uludağ tezli yüksek lisans

ben bugün uludağ'ın tezli yüksek lisans mülakatına girdim. sabah yazılı öğleden sonra sözlü mülakat vardı. başvuru için herhangi bi bölümü bitirme şartı yok, sadece yanımızda transkript ve varsa yds sonuç belgemizi götürdük.
yazılı sınav kolaydı, 3 soru vardı

1-bir organizasyonda hem mavi hem beyaz yakalı personelde işten ayrılma ve motivasyon düşüklüğü çok artmış ve sana danışıyorlar ne önerirsin

2-
a-yönetimin işlevleri nelerdir (pöyed)
b-"yapı stratejiyi takip eder" sözünü açıkla
c-bir işletme ilk çeyrekte %15 satış artışı hedeflemiş ama %10 satış artışı yapılmış, hedefin yakalanamama sebebi ne olabilir

3-sistem yaklaşımı ne, bu yaklaşıma sahip olmayan yöneticinin verebileceği zarara örnek?

yazılı böyleydi

öğleden sonra sözlü mülakatı 3 hoca yaptı, kendimi tanıtmamı istediler, niçin bu alanda y.lisansa başvurduğumu sordular, ardından sohbet havası içinde çok genel kavramları sordular.. yönetim nedir, performans değerlendirmesi nedir, insan kaynakları yönetimi nedir nası ortaya çıkmıştır insan unsuru niye önemlidir, sence başarı kimin başarısızlık kimindir personelin mi yöneticinin mi, başarıyı yönetici üstlenip başarısızlıktan astlarını mı sorumlu tutmalı vs.
alanla alakalı sorulardan sonra lisans eğitimimde yönetimle alakalı hangi dersleri gördüğümü sordular, ardından EN ÖNEMLİ GÖRDÜKLERİ ŞEY olan sene boyu derslere devam edip etmeyeceğimi sordular, herkes sene başında devam ederiz diyo sonra sınıfa bi geliyoruz beş kişi var bunu istemiyoruz dediler, bu durum özellikle çalışanlar için önemli. ardından teşekkür edip çıkardılar.

sonuçlar iki gün sonra açıklanacak, geçip geçmediğimi yazarım. kontenjan 10 kişi, mülakata 10 asil 10 yedek 20 kişi alıyolar(yabancı uyruklular hariç)

ugurcantan

Öğrenci
Merhabalar, foruma yeni kayıt oldum. Yönetim ve Organizasyon bilim dalında yüksek lisans eğitimi için başvuru yaptım Trakya Üniversitesi'ne bununla ilgili araştırmalarımda bir tek bu konu başlığına denk gelebildim neler önerirsiniz biraz konuyu hortlatmış gibi olacak ama yardımlarınıza ihtiyacım var gerçekten bu eğitimi çok istiyorum çünkü...

A

Akademik Forum

Guest
Ben de aynı bölüme başvuru yaptım ve bu okuldan mezunum zaten. Geçen sene mülakat yazılı olmuştu. Bölümle alakalı temel sorular varmış sınavda. Ürünün yaşam eğrisi, yönetim süreçleri gibi sorular sorulmuş. Çok zorlayacak şeyler değil yani. Biraz bilgilerini tazelersen bu konuda yeterli olacaktır.

A

Akademik Forum

Guest
selam arkadaslar bende gazi univeristes'inin biim sinavina giricem yarin, bolumum yonetim organizasiyondu daha once giren arkadaslar varsa yardim ede bilir mi? hangi sorular dusebilir

Merhaba ben uludağ üniversitesi mezunuyum yüksek lisans icin de oraya başvurdum yönetim ve organizasyon bölümüne. Pazartesi günü mulakata giricem. Acaba mulakata gelen 3 hoca kimdi hatirliyor musunuz? Ve verdiğiniz bilgilere ekleyebileceginiz birseyler var mi tavsiyeler vs.