Ben dün girdim ve mühendislik tabanlıyım bu bakıma bana sordukları farklı olabilir. matris organizasyon nedir diye sordular ki bu soruyu giren herkese sordular herhalde. Çıkanlardan bilgi almıştım. Just in time üretim nedir, 6sigma sordular ama bu sorular bana özel diye tahmin ediyorum. Başka birine strateji nedir diye sormuşlar, Taylor,Fayol,Weber kimdir ne düşününmüştür ne yapmıştır önemli.
Çıkam ihtimali olan sorular ise internetten benim bulduğum ve bazılarının cevaplarını iliştirdiğim şunlar var.
1. Misyon ve Vizyon kavramlarını açıklaıyınız.
2. Yetki ve güç kavramlarını açıklayınız.
Zira, güç kişiden kişiye değişen, devredilmeyen bir kişilik ürünüdür. Halbuki yetki, devredilebilir ve objektiftir.
Bir kişiye, yetki verilebilir, fakat ona güç vermek, anlayış ve hayal gücü vermek kadar olanaksızdır.
Bu konuda.yönetim ilgili kitaplarda geçen otorite sözcüğünden de söz etmek yararlı olacaktır.
Otorite, daha çok güç ve kudreti ifade eden bir kavramdır. Yetki, bir kimseye belirli bir işi yapma izni verildiğini ifade ettiği halde, otorite ise bir kimsenin belirli bir işi yapma ya da yaptırma güç ve becerisine sahip bulunduğunu gösterir, örneğin, bir kişi bu konuda otoritedir denildiğinde, o kişinin o konuda doğal ve kabul edilebilir bir güç veya söz sahibi olduğu kastedilir.
3. Liderlik kavramını açıklayınız, Liderlik kuramlarını yazınız.
TEMEL LİDERLİK KURAMLARI | Mehmet Birekul
4. Yönetim nedir, Kuramlarını yazınız.
Klasik kuram : Örgütü rasyonel, ussal bir sistem olarak
sunmuştur.
Neoklasik kuram: Klasik kuramın ihmal ettiği insan
öğesini açıklamakla yetinmiştir (Can, 2005, 56).
Modern kuram ise: Çalışanların karmaşık olduğunu ve
çeşitli faktörler tarafından motive edildiğini öne
sürmektedir.
5. Eğitim yönetimi ve örgüt kavramlarını açıklayınız.
6. Teftiş ve Statü kavramlarını açıklayınız.
7.Toplam Kalite Yönetimi nedir açıklayınız.
İnsanlar,Sürekli gelişim,Tam katılım,Müşteri
Toplam kalite yönetimi ya da kısaca TKY; müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kullanılan insan,
iş, ürün ve/veya hizmet kalite gereksinimlerinin, sistematik bir yaklaşımla ve tüm çalışanların katkıları ile sağlanmasıdır.
8. Planlama nedir.
Planlama, eldeki verilere, geçmişte edinilen tecrübelere ve geleceğe dair öngörülere dayalı olarak belli amaç veya amaçlar doğrultusunda geleceğe dair karar verme olarak tanımlanabilir.
9.Yönetim süreçlerini yazınız.
Planlama,organizasyon,yöneltme,koordinasyon,kontrol
10 Sistem nedir, Unsurları nelerdir
"sistem", düzenli olarak birbirini etkileyen ve birbirine bağlı birimlerden oluşan grubun meydana getirdiği,
değişik bölümlerden oluşan ve genel bir plana göre kurulan, amaca yönelmiş bir bütündür.