Yrd. Doçentlik Dil Sınavı Geçersizdir.

stargate

Öğrenci
Bilindiği üzere üniversiteler kendi yabancı dil sınavını yapmakta, önceden atanacağı bilinen kişilere sınavda sorulacak sorularını vermektedir. Eğer kadroya başvuracak kişinin bilimsel çalışmaları yetersiz ise, diğer adayı dil sınavından bırakmaktadırlar.
Çoğunlukla dil sınavlarında sorulan sorular bilimsel çalışmalardan alınmamakta, İngilizceden Türkçeye çeviri, Türkçeden İngilizceye çeviri farklı kaynaklardan verilmektedir. Bu çeviriler aynı bilimsel çalışmalardan alınmak zorundadır. Üniversitelerce yapılan bu sınav mevzuata uymamakta idari mahkeme kararlarındada belirtildiği gibi iptal nedenidir.
Yine bu sınav Anayasa’nin esitlik ilkesi ile 111 sayili Milletlerarasi Sözlesme’ye aykirilik teskil ettigini, islemin iptali ve yürütmenin durdurulmasi gerektiği idari mahkemelerce vurgulanmıştır.
Bu sınavlar hukuken geçersizdir. Dil sınavından geçirilen kişilerin çoğu ÜDS, YDS den puan alamayan kişilerdir. Eğer yabancı dil sınavında kasten başarısız gösterildiğinize, sınavların önceden diğer adaya verildiğine, sınavın şaibeli olduğuna inanıyorsanız, üniversite rektörlüğüne sınav kağıdınızın tekrar incelenmesi için dilekçe verin. Dilekçeniz için rektörlük yazı işlerinden kayıt numaranı alın. Eğer sonuç değişmez ise doğrudan idare mahkemesine giderek yürütmeyi durdurma kararı alabilirsiniz. Yürütme durdurulduğunda, diğer atanan kişinin almış olduğu maaşları kolaylıkla alabilirsiniz.
Samsun İdari Mah. 2011/338 Esas sayılı dosya

Amasya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde açık bulunan Biyoloji Bölümü Akademik Personel ilanındaki ?Yardımcı Doçentlik? yabancı dil sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlem ile bu işleme karşı yapılan başvuruya karşılık tesis edilen davalı idare işleminin; Üniversitelerarası Dil Sınavı'ndan 65 puan aldığı, bilimsel yayın ve çalışmaları ile doçentlik şartlarını taşıdığı, kendisine yöneltilen çevirinin ilk baskısı 1957 tarihinde yapılan bir kitaptan alıntı yapıldığı ve sözlüklerinde kelime karşılıklarının bulunmadığı, sınava giren diğer adaya İngilizce ve güncel çeviri verildiği, bu durumun Anayasa'nın eşitlik ilkesi ile 111 sayılı Milletlerarası Sözleşme'ye aykırılık teşkil ettiğini belirterek, işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Samsun 1. İdare Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

Kararda, ?Davacının yabancı dil sınavını değerlendiren jüri üyelerinden en az birinin o dilin öğretim üyesi olması gerekirken, Yrd. Doç. Dr. ...'ın Almanca diline ilişkin bölümün öğretim üyesi olmadığı, diğer iki öğretim üyesinin ise 19 Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde öğretim üyesi oldukları, bu şekilde davacının sınavını değerlendiren jürinin mevzuat hükümlerine uygun olarak oluşturulmadığı, sınava İngilizce ve Almancadan giren iki adaya yabancı dile çevrilmesi için verilen Türkçe metinlerin de aynı bilimsel yayından alınması gerekirken, farklı bilimsel yayınlardan iki farklı Türkçe metin verildiği ve jüri üyelerince yapılan değerlendirme ile ilgili olarak yalnızca ?başarılı' ve ?başarısız' ibarelerinin yer aldığı sınav sonucuna, hangi objektif kriterlere dayanılarak ulaşıldığının da somut olarak ortaya konulamadığı anlaşıldığından, dava konusu işlemlerde hukuka, mevzuata ve hakkaniyete uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır? denildi.

Mahkeme heyeti, ?hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden? yürütmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verdi.

SİVAS iDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2011/1989 dosya

İSTEMİN ÖZETİ : Sivas Devlet Hastanesinde uzman hekim olarak görev yapan davacının, 12.09.2011 tarihinde girdiği ve başarısız olduğu yardımcı doçentlik yabancı dil sınavı ve buna karşı yaptığı itirazın reddine ilişkin 17.10.2011 tarih ve 1126/3777 sayılı işlemin; davacının ileri seviyede ingilizce bildiği, değişik dergilerde yayımlanmış birçok İngilizce makalesinin bulunduğu, 2010 yılı Kamu Personeli Sınavı'ndan 77 puan aldığı, İngilizce seviyesi bu kadar iyi olan birisinin bu sınavdan başarısız olmasının olağan dışı olduğu, Üniversite tarafından yapılan yardımcı doçentlik yabancı dil sınav kağıtlarının hangi kriterlere dayanılarak değerlendirildiğinin belli olmadığı, sınavda başarısız sayılmasında hangi neden ve hatalara dayanıldığının belirtilmediği, diğer adaylara sınav öncesinde sınavda sorulacak metinlerin verildiği yönünde duyumların olduğu, bu şekilde sınav yapılmasının şaibeli ve objektiflikten uzak olduğu ileri sürülerek iptali ve yürütmesinin durdurulması istenilmektedir.
 

stargate

Öğrenci
Bu dil sınavını yapan üniversite rektörlüğü, dekanlığı yada jurilerinede maddi ve manevi zararlarınızın giderilmesi için tazminat davası açabilirsiniz.
Üstelik haklı olmanız YDS yada denk bir sınavdan yeterli puan almış olmanıza bağlı değildir. Üniversitenin yapmış olduğu dil sınavı doğrudan şaibelidir.
 
Son düzenleme:

superEGO_

Öğrenci
Bu tip davalar son yıllarda sıklıkla açıldığından Rektörlükler bence kadro açarken artık bir şahsı belirtecek metinler kurmamaya özen gösteriyor. Bİr de olayın şu yönü var. Diyelim ki 2 aday yrd.doçentliğe başvurdu ve ikisi de dilden başarılı sayıldı.

Sonrasında bağımsız (!) 3 jüriye gönderiliyor ve o jüriler hangi adayın kadroyu alması gerektiğini belirliyor. Bu yüzden ilgili kadroyu açan üni. ingilizce sınavı sonrasında ilgili jürilerle irtibat kurup istedikleri adayın alınmasını sağlayamaz mı? Sağlarsa böyle bir durumda ilgili aday haklılığını nasıl ispat edebilir?
 

Rmp84

Öğrenci
Bu tip davalar son yıllarda sıklıkla açıldığından Rektörlükler bence kadro açarken artık bir şahsı belirtecek metinler kurmamaya özen gösteriyor. Bİr de olayın şu yönü var. Diyelim ki 2 aday yrd.doçentliğe başvurdu ve ikisi de dilden başarılı sayıldı.

Sonrasında bağımsız (!) 3 jüriye gönderiliyor ve o jüriler hangi adayın kadroyu alması gerektiğini belirliyor. Bu yüzden ilgili kadroyu açan üni. ingilizce sınavı sonrasında ilgili jürilerle irtibat kurup istedikleri adayın alınmasını sağlayamaz mı? Sağlarsa böyle bir durumda ilgili aday haklılığını nasıl ispat edebilir?

2. Sorumda belirttiğim gibi söz konusu şahsın doktorası ilan şartlarına uymuyor. Madem bu kişiyi alacaklar, bari ilana orta öğretim matematik ve fen eğitiminden doktora yapmış olmak şartı koysunlar. Sadece matematikten doktora yapmış olmak şartı koymuşlar. Bu durumda o şahsın başvuramaması lazım. Bu işte bi saçmalık var ama anlamadım. Bu kadar bariz bir hatayı nasıl yaparlar?
 

stargate

Öğrenci
Bu tip personel alımı örgütlü suça ve evrakta sahteciliğe girdiğinden, bir ihbarla Terörle mücadeleden arattırıp ifadenizi aldırıyor Savcılar.
 
A

Akademik Forum

Guest
Yardımcı doçent alımlarında yapılan yabancı dil sınavında baraj puan belirtmek zorunludur
Bilindiği gibi Yrd. Doç. yabancı dil sınavlarında merkezi sınavlar KPDS, YDS, YÖKDİL vs. yanında;

Öğretim Üyeliğine Atanma ve Yükseltilme Yönetmeliği?nin 6 ncı maddesinde; Yardımcı doçentlik kadrosuna atanabilmek için; şartları, bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen ve fakülte, enstitü veya yüksekokul yönetim kurullarınca düzenlenecek olan yabancı dil sınavında başarı göstermek gerekir.

Aşağıdaki linkte bir arkadaş bu soruyu sormuş fakat www.akademikadro.net editorleri soruyu hatalı cevaplamıştır.

http://www.akademikadro.net/yardimc...dil-sinavinda-baraj-puani-var-midir-6660.html

Bu linkte YÖK'ün belirttiği sınav merkezi sınavlardır. Yani yardımcı doçentlik başvurularında yabancı dil KPDS, YDS, YÖKDİL vs.merkezi sınavlardan 26/05/2007'de resmi gazetede yayınlanan yönetmelikte KPDS'den 60 puan alma barajı getirilmiş, bu baraj Danıştay 8. İdari dava dairesinin 12/09/2007 kararıyla durdurulmuştur.

YÖK'ün KPDS'den 60 puan alma zorunluluğuna dair üniversitelere gönderdiği yazıya alltaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.sinop.edu.tr/idaribirim...ARDIMCI DOCENTLERIN YABANCI DIL DINAVLARI.pdf

Kısaca Yrd. Doç. başvurularında KPDS, YDS, YÖKDİL vs.merkezi sınavlarından istenilen öğretim görevlilerinin ilk atamasında geçen gerekli asgari yabancı dil taban puanı sağlama koşulu kaldırılmıştır.

Yukarıda anlattığım gibi üniversitelerin kendi yaptığı Yrd. Doç. yabancı dil sınavında başarı göstermek için kaç puan alınması gerektiğini önceden belirtmek ve bu baraja göre başarı ile başarısızlığı göstermek zorundadır. Eğer üniversite, kendi yaptığı yabancı dil sınavından geçmek için kaç puan alınması gerektiğini belirtmiyorsa, sınava giren tüm adayları geçirmek zorundadır. Üniversitelerin kendi yaptığı yabancı dil Sınavından geçmek için bir puan belirtilmeden başarı veya başarısızlığı ölçmek Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır.

İdareye yürütme durdurmalı dava açılıp iyi bir savunma yapıldığında bu sınav ve bu sınava istinaen yapılan atama iptal edilecektir.
 
A

Akademik Forum

Guest
Bende bu sınav nedeniyle mağdurum. Üniversiteye 2016 mart ayında yrd. doç. luk için müracat ettim ve yabancı dil sınavı yapıldı. Yabancı dil sınavından başarılı olmak için kaç puan alınması gerektiği üniversitenin yönetmelik, mevzuat ve kadro ilanında belirtilmedi.

Sınavdan bir gün sonra telefonla sınavdan 55 puanla başarısız olduğum söylendi. Sınavdan başarılı olan kişi aynı üniversitenin başka bölümünde ÖYP kadrosunda. Çalıştığı bölüm kapatılacağı için Kadro ona açılmış. Dosyalar bilimsel juriye gitmeden sınavdan hemen sonra YÖKSİS'de asistan olan kaydı üniversite tarafından yrd. doç olarak değiştirildi.

Bende sınavda başarılı olmak için kaç puan gerektiği belirtilmeden, YÖK yönetmeliğinde sınav sonucunun adaya aynı gün tebliğ edilmesi gerektiği şartı olduğu, henüz atama işlemleri tamamlanmadan adayın YÖKSİS'e yard. doç. olarak girildiğini belirterek Kamu denetçiliğine dilekçe yazdım. Kamu denetçiliği YÖK'den yabancı dil sınavı için bilgi ve belge istemiş;

YÖK Kamu denetçiliğine verdiği cevabında; sınav sonucunun aynı gün adaya tebliğ edilmemesinin atama ve yükseltilme mevzuatı 7. maddesine aykırı ve usulune uygun olmadığını belirtmiştir. Kamu denetçiliği ise sınav sonucunun adaya aynı gün tebliğ edilmemesinin usule aykırı olduğu fakat bu aykırılığın sınav iptalini gerektirip gerektirmeyeceği mahkemelerin kapsamında olduğundan idari mahkemelere başvurmam gerektiğini belirtmiştir.

Aralık 2016'da Rize idare mahkemesine başvurdum ve davayı 4 gün geç açtığım için davam süreden red edildi. İstinafa başvurdum, üniversiteden yürütme durdurma cevap istediler. Üniversite atama prosedürü tamamlanmadan Bu personelleri senota kararıyla Bil. Müh. bölümüne aktardıklarını kabul etti.Sonra Samsun Bölge 3. idari dava dairesi 4 gün nedeniyle davamı süreden red etti. Bölge gerekçeli kararında Davanın süreden red edilme nedeni olarak BİMER üzerinden YÖK'e idare hakkında doğrudan başvuruda bulunulamayacağını belirtti.

Daha sonra üniversite itirazıma verdiği cevapta bana hangi makamlara başvurmam gerektiğini belirtmediği için anayasanın 40/2 md. gereğince dava açma süremin başlamayacağı ve davanın süreden red edilmesinin anayasaya aykırı olduğunu, Danıştay idari kurulunun da bu yönde olan kararını ekleyerek İYUK 53 md göre Bölge 3. idari dava dairesinden yargılamanın yenilenmesini istedim.

(Anayasanın 125. maddesi uyarınca, idari işlemlere karşı açılacak davalarda sürenin, yazılı bildirim tarihinden başlayacağı belirtilmişse de; ilgili kişilerin hangi kanun yolları ve mercilere başvuracağının ve sürelerinin belirtilmesi zorunluluğu getirildiğinden, kişilere bildirilen idari işlemlerde başvuru süresi ve başvuru yerinin de gösterilmesi gerekmektedir.Dava açma süresini başlatacak olan yazılı bildirim, anayasanın amir hükmü (40. maddesi) uyarınca başvuru mercii ve süresini de gösteren yazılı bildirimdir. Bunun dışındaki yazılı bildirimler, amir hükmüne (40. maddesi) uygun olmadığından bu bildirimin dava açma süresini işlemeye başlatması düşünülemeyecektir. )

Dün elime yargılamanın yenilenmesi talebimin red edildiği tebligatı geldi. Kararda, üstü kapalı olarak Bölge idari mahkemelerinin istinaf mah. olduğu ve alt mahkemenin kararlarının hukuka aykırı olup olmadıklarını incelediği bu nedenle yargılamanın yenilenmesi talebimin kabul edilmesinin imkansız olduğu belirtilmektedir. Açıkça nereye başvurmam gerektiği belirtilmemiştir.

Yargılamanın yenilenmesini talep etmek için 60 günlük süre haftaya bitecek. Yargıya, hakimlere zerre kadar güvenim yok. Neye göre karar verdiklerini bilmiyorum.
Davayı yenilesem, haklı olsam bile kazanabileceğimi zannetmiyorum. Boş yere dava masrafları ödemekten gına geldi.
 
A

Akademik Forum

Guest
Yardımcı doçentlik

Dil sınavına giren iki kişide başarılı olsa, ikisinin dosyaları aynı jüriyemi gider.

Açılan alan ile bir çalışma aynı diğer çalışma farklı olsa sonuç ne olur.
 
A

Akademik Forum

Guest
Ölçme ve değerlendirme kriterleri olmadan yapılan sınavlar yargısal denetime açık olmayıp anayasaya aykırıdır. Bununla ilgili geçen yıl verilmiş yargıtay kararı vardır. Bu karar hem öğretmenlerimizin hemde akademisyenlerimizin haklarını aramalarına bi nebze ışık tutar.

Danıştay 2. Daire Esas No : 2014/8821 Karar No : 2015/1537 19.02.2015 tarihli ilamı;

T.C. Anayasasının 2. maddesinde belirtilen Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temel niteliklerinden olan "hukuk devleti" ilkesi, vatandaşlarına hukuk güvenliğini sağlayan, idarenin hukuka bağlılığını amaç edinen, buna karşılık kamu gücünün sınırsız, ölçüsüz ve keyfi kullanılmasını önleyen en önemli unsurlardan biridir. Nitekim hukuk devleti ilkesinin yaşama geçirilmesini sağlayacak araçlar arasında, Anayasanın 8. maddesinde, yürütme yetkisi ve görevinin, Anayasa ve kanunlara uygun olarak kullanılacağı ve yerine getirileceği; Anayasanın 125. maddesinde de, idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolunun açık olduğu kuralına yer verilmiştir.

Bahsi geçen hukuk devleti ilkesi karşısında idarenin, yargısal denetim yapılmasını ortadan kaldıracak ya da bu denetimin yapılmasını imkansız kılacak işlem ve eylemlerde bulunması mümkün değildir.

Uyuşmazlık konusu olayda; bu işlemin hukuka uygunluk denetiminin Anayasanın 125. maddesinde ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 2. maddesinde belirlenen hukuki sınırlar içinde yapılabilmesi için davalı idarece, soruların yanıtlarına komisyon üyelerince takdir edilen ve yönetmelikte belirlenen başarı düzeyinin altında olan puanların gerekçelerinin ortaya konulmadığı davacının alan bilgisi ve genel kültür bilgisini ölçmek amacıyla, kura usulü ile belirlenen iki soruya ve diğer sorulara yukarıda belirtilen şekilde yanıt vermesi nedeniyle, başkaca herhangi bir sebep ve gerekçe gösterilmeksizin performans değerlendirme formunda yer alan tüm hanelerin değerlendirilerek 55,20 puanla başarısız sayıldığı görülmüştür.

Yukarıda belirtildiği şekilde, davacının girmiş olduğu görevde yükselme sözlü sınavında hukuken itibar edilebilir herhangi bir sebep ortaya konulmaksızın davacının başarısız sayıldığının anlaşılması karşısında, söz konusu sınavın başarı düzeyini oluşturan puanların belirlenmesinde davacının bilgi ve yeterliliğinin objektif ve nesnel biçimde değerlendirildiğinden söz etmeye olanak bulunmamaktadır.

Karşı Oy veren kişi:

Sözlü sınavda başarısız sayılma işleminin, diğer tüm idari işlemlerin yargısal denetiminde olduğu gibi yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden yargısal denetiminin yapılabilmesisözlü sınav öncesinde, sınav komisyonunca sınavda sorulacak soruların önceden hazırlanması vetutanağa bağlanması, her adaya sorulan soruların kayda geçirilmesi ve sorulan sorulara adayların verdiği yanıtlara hangi komisyon üyesince, hangi notun takdir edildiğinin tutanakta ayrı ayrı gösterilmesi, böylece sözlü sınavın nesnel olarak yapılması ve yargısal denetimin tüm unsurlarıyla gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır

Üniversitelerin yaptığı yardımcı doçentlik İngilizce Dil sınavında ölçme ve değerlendirme kriterlerine uygun belirlenmediği için iptali gerekir.

http://www.danistay.gov.tr/upload/guncelkarar/24_04_2015_060405.pdf
 
A

Akademik Forum

Guest
Dil sınavına giren iki kişide başarılı olsa, ikisinin dosyaları aynı jüriyemi gider.

Açılan alan ile bir çalışma aynı diğer çalışma farklı olsa sonuç ne olur.

Evet aynı juriye gider. Juri değerlendirmesinde ilan veren üniversitenin hocaları başvuran kişiler için juri formunu doldurup juri üyelerine elektronik ortamda gönderiyor. Daha sonra, hangi adayı alacaklarsa telefon yada sözlü formu böyle doldur diyorlar. Sonuçta her şekilde kendi adamını almaya çalışıyorlar. Eğer çalışmalarınız alınan kişiden iyi ise idare mahkemesine gidiyorsunuz. Atamayı iptal edip hakkınızı veriyor.
Bire bir şahit oldum. Hemde geçen ay :)
 
Üst