Yüksek Lisans 3 yıl 4 ay tehir sorunsalı

caredon

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar. Yüksek lisans eğitimi sebebiyle askerlik işlemlerini 3 yıl 4 ay erteleyen ilgili YASA VEYA YÖNETMELİĞİ bilen varsa yazabilirse sevinirim. Zira bu süre 3 yıl deyip geçiliyor o aradaki 4 ay muamma bir konu birçok yerde. Çok araştırdım ama bulamadım tam metin ve son değişiklikleri içeren güncel yasa veya yönetmeliği istiyorum. Cevabı olan veya en azından oturup düşünen arkadaşlara teşekkürler. Okuyanlara da teşekkürler tabii.

elkmuh46

Öğrenci
Hocam bu tam olarak nerde lazım senin için ki anlamadım.Askerliği ertelemeye çalışıyorda o 4 ayı düşünüyorsan zaten hep aynısını yapıyorlar yani yönetmeliği de bulsan pek bişey değişmiyor otomatik yazıyor.Ben askerliği yaptım ama derdini bilirim Allah yardımcın olsun :)

erno

Öğrenci
Sürenin açık bir biçimde belirtildiği herhangi bir yasa veya yönetmelik yok sanırım. Askerlik kanununda yüksek lisans süresince erteleme işlemi yapılır tarzında ibare var.Lisansüstü yönetmeliğindeki azami süreler baz alınarak tecil işlemleri enstitüler tarafından yapılıyor.Genelde de askerlik şubeleri enstitülerin belirlediği süreleri direk onaylıyor.Ancak bazı enstitüler 3 yıl 4 aylık sürenin tamamını tek seferde verirken,bazıları 3 yıl olarak veriyor ve tez uzatma durumunda 4 aylık ek süreyi kullandırtıyorlar.

Kemalz01

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar ben 2013 güz döneminde yüksek lisansa başladım.şuan tez aşamasındayım 2016 nisan ayında çıkan kararlı öğretim sürem sıfırlanıp 1 yarıyıldan başladım.askerlik tecilim 2018 ocak ayında sona erecek.ama e devlet üzerinden aldığım öğrenci belgesinde öğrenci haklarından yararlanır diyor.enstitü askerlik şubesine yazı yazmam askerlik ertelemesinden faydalandın diyor.ne yani şimdi öğrencilik hakkım var ama askere git gel ondan sonra mı diyecekler.yardımınız için çok teşekkürler.

- - - Güncellendi - - -

usta banada yardımcı olcan mı?
Merhaba arkadaşlar ben 2013 güz döneminde yüksek lisansa başladım.şuan tez aşamasındayım 2016 nisan ayında çıkan kararlı öğretim sürem sıfırlanıp 1 yarıyıldan başladım.askerlik tecilim 2018 ocak ayında sona erecek.ama e devlet üzerinden aldığım öğrenci belgesinde öğrenci haklarından yararlanır diyor.enstitü askerlik şubesine yazı yazmam askerlik ertelemesinden faydalandın diyor.ne yani şimdi öğrencilik hakkım var ama askere git gel ondan sonra mı diyecekler.yardımınız için çok teşekkürler.

caredon

Öğrenci
Hocam bu tam olarak nerde lazım senin için ki anlamadım.Askerliği ertelemeye çalışıyorda o 4 ayı düşünüyorsan zaten hep aynısını yapıyorlar yani yönetmeliği de bulsan pek bişey değişmiyor otomatik yazıyor.Ben askerliği yaptım ama derdini bilirim Allah yardımcın olsun :)

Hocam o artan 4 ay bana yetiyor yani. O 4 ayda tezimi savunup yüksek lisansı bitiririm. Ama enstitü vermek istemiyor o 4 ayı. Böyle bir mantık hiçbir ülkede yok, aynı üniversitenin fen bilimleri bölümü farklı, eğitim bilimleri farklı işletiyor böyle bir saçmalık olamaz.

- - - Güncellendi - - -

Arkadaşlar bu 3 yıl 4 ay tehirinin yasal dayanağını bulmalıyım ki elimde bir kanıt bir sav olsun. İlla ki yaşıyordur bir yerde bu. Yani bilen vardır mutlaka vardır.

erno

Öğrenci
Hocam dediğiniz gibi yeni yönetmelik sonucunda oluşan süre sıfırlama işlemleri için yök karışıklıkları gidermek amacıyla rektörlüklere 13 haziran 2016 tarihinde yazı gönderdi.Bu yazı neticesinde 2016-2017 güz yarıyılı başlangıç olmak üzere lisansüstü eğitim süreleri herkes için sıfırlandı.
İlgili habere ve yazıya ulaşmak için;
https://www.akademikpersonel.org/an...grenciler-icin-azami-surelere-aciklamasi.html

Ancak yazıdan da görülebileceği üzere öğrencilerin askerlik işlemleri için herhangi bir işlemin yapılacağı belirtilmedi.Yani sizin de söylediğiniz gibi ne yazık ki tecillerin uzatılması gibi bir durum söz konusu değil.Öğrencilik haklarından yararlanabilirsiniz ancak tecil sürenizin dolması le birlikte askerlik işlemlerinizi gerçekleştirmek zorundasınız. Bu sebeple ( sizin ve tüm erkek eski kayıtlı öğrencilerin) azami öğrenim sürenizin son tarihini 3 yıl sonrası değilde sanki askerlik tecil tarihiniz son günü gibi düşünmelisiniz.

Ancak kısa bir erteleme de olsa yapabileceğiniz bir çözüm yolu var.Forumda ve başka sitelerde de rastlayabileceğiniz ve 26.kasım.2014 tarihinden önceki tüm öğrencilerin yararlanabileceği bir kanun. Şöyle anlatayım 26.11.2014 tarihinde "6569 Sayılı TÜRKİYE SAĞLIK ENSTİTÜLERİ BAŞKANLIĞI KURULMASI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN" çıkıyor ve oradaki 32.madde, 2547 YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU'na geçici 67.maddeyi ekliyor. Bu maddeye göre;
"Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olan öğrenciler bakımından azami sürelerin hesaplanmasında, daha önceki öğrenim süreleri dikkate alınmaz." - GEÇİCİ MADDE 67

İlgili madde TBMM'nin mevzuatında hala yürürlüğünü korumakta.
http://mevzuat.tbmm.gov.tr/mevzuat/faces/maddedetaylari?psira=120131&_afrWindowMode=0&_afrLoop=7942107163066617&_adf.ctrl-state=17qazldkn_4

Önceki mesajımda da belirttiğim üzere yine iş sizin enstitünüzde bitiyor. Bazı enstitüler bu kanuna göre işlem yaparken bazıları yapmıyor. Ve kullandıkları süre yine değişiyor. Eğer şanslıysanız ve enstitünüz ilgili maddeyi kabul edip maksimum süre olan 3 yıl 4 ayın tamamını kullanırsa askerliğinizi 26.Mart.2018 tarihine kadar tecil edebilirsiniz.Tabi 1-2 aylık celp dönemini de hesaba katarsanız süreyi uzatmış olursunuz. Bunun için enstitünüze ilgili maddeden yararlanmak ve tecil sürenizi uzatmak istediğinize dair dilekçe verirseniz yeterli olacaktır. Aşağıda bu maddeyi kullanan bazı üniversitelerin linkleri mevcuttur. Yeditepe Üniversitesi'nin sayfasından örnek bir dilekçeye ulaşabilirsiniz.

ASKERLİK TECİL İŞLEMLERİ HAKKINDA ? E.Ü Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Sinop Üniversitesi
Önemli Duyuru: Askerlik Tecil Ettirme Hakkında - Yeditepe Üniversitesi FBE

Ve son olarak tecil süresini 3 yıl 4 ay olarak kullanan bazı üniversiteler;
İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü
Boğaziçi Üniversitesi - Askerlik

sushi

Öğrenci
Hocam o artan 4 ay bana yetiyor yani. O 4 ayda tezimi savunup yüksek lisansı bitiririm. Ama enstitü vermek istemiyor o 4 ayı. Böyle bir mantık hiçbir ülkede yok, aynı üniversitenin fen bilimleri bölümü farklı, eğitim bilimleri farklı işletiyor böyle bir saçmalık olamaz.

- - - Güncellendi - - -

Arkadaşlar bu 3 yıl 4 ay tehirinin yasal dayanağını bulmalıyım ki elimde bir kanıt bir sav olsun. İlla ki yaşıyordur bir yerde bu. Yani bilen vardır mutlaka vardır.

hocam ben de uzatmalı yl öğrencisiyim. tecil sürem de bitmişti. bu yılın başında yani 2016-17 güz döneminde yeni yönetmelikle dönemlerim sıfırlandı, askerliği ne yapacağım derken enstitüden yazı geldi ve 2017 ekim ayına kadar askerliğimin tecil ettirildiğini öğrendim. belki okulun insiyatifindedir bilemiyorum.

Kemalz01

Öğrenci

caredon

Öğrenci
Hocam dediğiniz gibi yeni yönetmelik sonucunda oluşan süre sıfırlama işlemleri için yök karışıklıkları gidermek amacıyla rektörlüklere 13 haziran 2016 tarihinde yazı gönderdi.Bu yazı neticesinde 2016-2017 güz yarıyılı başlangıç olmak üzere lisansüstü eğitim süreleri herkes için sıfırlandı.
https://www.akademikpersonel.org/an...grenciler-icin-azami-surelere-aciklamasi.html

Ancak yazıdan da görülebileceği üzere öğrencilerin askerlik işlemleri için herhangi bir işlemin yapılacağı belirtilmedi.Yani sizin de söylediğiniz gibi ne yazık ki tecillerin uzatılması gibi bir durum söz konusu değil.Öğrencilik haklarından yararlanabilirsiniz ancak tecil sürenizin dolması le birlikte askerlik işlemlerinizi gerçekleştirmek zorundasınız. Bu sebeple ( sizin ve tüm erkek eski kayıtlı öğrencilerin) azami öğrenim sürenizin son tarihini 3 yıl sonrası değilde sanki askerlik tecil tarihiniz son günü gibi düşünmelisiniz.

Ancak kısa bir erteleme de olsa yapabileceğiniz bir çözüm yolu var.Forumda ve başka sitelerde de rastlayabileceğiniz ve 26.kasım.2014 tarihinden önceki tüm öğrencilerin yararlanabileceği bir kanun. Şöyle anlatayım 26.11.2014 tarihinde "6569 Sayılı TÜRKİYE SAĞLIK ENSTİTÜLERİ BAŞKANLIĞI KURULMASI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN" çıkıyor ve oradaki 32.madde, 2547 YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU'na geçici 67.maddeyi ekliyor. Bu maddeye göre;
"Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olan öğrenciler bakımından azami sürelerin hesaplanmasında, daha önceki öğrenim süreleri dikkate alınmaz." - GEÇİCİ MADDE 67

http://mevzuat.tbmm.gov.tr/mevzuat/faces/maddedetaylari?psira=120131&_afrWindowMode=0&_afrLoop=7942107163066617&_adf.ctrl-state=17qazldkn_4

Önceki mesajımda da belirttiğim üzere yine iş sizin enstitünüzde bitiyor. Bazı enstitüler bu kanuna göre işlem yaparken bazıları yapmıyor. Ve kullandıkları süre yine değişiyor. Eğer şanslıysanız ve enstitünüz ilgili maddeyi kabul edip maksimum süre olan 3 yıl 4 ayın tamamını kullanırsa askerliğinizi 26.Mart.2018 tarihine kadar tecil edebilirsiniz.Tabi 1-2 aylık celp dönemini de hesaba katarsanız süreyi uzatmış olursunuz. Bunun için enstitünüze ilgili maddeden yararlanmak ve tecil sürenizi uzatmak istediğinize dair dilekçe verirseniz yeterli olacaktır. Aşağıda bu maddeyi kullanan bazı üniversitelerin linkleri mevcuttur. Yeditepe Üniversitesi'nin sayfasından örnek bir dilekçeye ulaşabilirsiniz.

Sinop Üniversitesi

Hocam verdiğiniz bilgiler için çok ama çok teşekkürler. Elinize emeğinize sağlık. Enstitüye yaptığımız son başvuruda sürecin değerlendirildiğini YÖKten yazı beklendiğini söylediler. Umarız oyalamıyorlardır..

erno

Öğrenci
Rica ederim keşke işe yarasa. Enstitüye son başvurunuz 2016-2017 yılındaki süre sıfırlamaya yönelik olan askerlik tecil işlemleri için mi? Eğer öyleyse sonucunu buradan paylaşabilirseniz birçok kişi için emsal niteliği taşayacaktır.

byasin

Öğrenci

Sinop Üniversitesi

Hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.

Bir sorum var, ben 3 yıl 4 aydan sonra kendim öğrenci belgem ile askerliğimi erteyemiyor muyum? Yani şu an benim tecilim 2018-Haziran'da dolacak. Ancak ben 2018 Haziran'dan sonra 6 dönem daha öğrenci belgesi alabilirim yani öğrenciliğimi belgeyebilirim. Bu durumda okul tecil işlemi yapmasa dahi ben kendim bunu gerçekleştiremiyor muyum? Sonuçta öğrenciyim.

Atılma olmadığı durumda normal tezine ve dersine devam eden ve 3 yıl 4 ayı geçiren insanlar daha önce nasıl tecil işlemi gerçekleştiriyordu?

Şimdiden teşekkürler yardımınız için. Bu bilgiler benim için çok kritik çünkü kaydımı sildirmem gerekiyor ama bu zamana kadar da büyük emek verdim.

A

Akademik Forum

Guest
uzatmak isteyenler

Arkadaşlar askerlik uzatmak isteyen arkadaşlar telsizler için 3 seti 1 yıl uzatabilir lisans programı bir sene dondurma hakkı bar ve o arada askerlik bir sene uzar akabinde program bitmeye yakın başka bir üniversite de tekrar program açılırsa ona başvurup tekrar bir iç yıl kazanırsınız..

caredon

Öğrenci
Rica ederim keşke işe yarasa. Enstitüye son başvurunuz 2016-2017 yılındaki süre sıfırlamaya yönelik olan askerlik tecil işlemleri için mi? Eğer öyleyse sonucunu buradan paylaşabilirseniz birçok kişi için emsal niteliği taşıyacaktır.

Enstitüye başvurumuz yurtiçi yüksek lisansta askerlik tehirinin 3 yıl değil "3 yıl 4 ay" olarak yapılması gerektiği şeklindeydi. Ancak YÖK ve Askere Alma Daire Başkanlıklarını koordineli olarak aradığımda şu bilgileri de aldım.

Askere Alma Daire Başkanlığı, 2016da değişen yönetmelik (29690 sayılı) sonucu öğrenim sürelerinin yeniden başladığı konusunda bilgi sahibi olmadıklarını, eğer kendilerine bu şekilde bir yazı ulaşırsa ancak bu şekilde işlem yapılabileceğini belirttiler.
Akabinde YÖK Eğitim Öğretim Daire Başkanlığına ulaştım. İsmini vermeyen bir yetkili bayana sorunumu anlattım. Hem 4 ay konusunu hem de 2016da çıkan yönetmelik sonucu sıfırlanan öğrenim süreleri nezdinde askerlik tehiri durumunu sordum. Bana dilekçe yazmamı dilekçede durumu açıkça belirtmemi, bu konuyu görüşeceklerini söylediler. 13.06.2017 tarihli 35253 sayılı yazıda belirtilen "a" ve "b" maddelerine istinaden askerlik tehir işlemlerinin yapılabilmesi için gerekenlerin yapılabilmesi amacıyla dilekçe verdim. Dilekçe sonucunu bekliyoruz neler olacak. Yeni gelişmeler olursa buradan yazarım..

V

vigilatte04

Guest
Merhabalar.

Eylül 2016'da yüksek lisansa başladım.
Eylül 2019'a kadar tecil yaptırmış enstitü. Yani 3 yıl.

Büyük bir kurumda istihdam edilme şansım var ve benim için büyük bir şans bu. Ancak istenilen kriterleden ötürü o +4 aya ihtiyacım var. Ben de yukarıdaki bilgiler doğrultusunda dilekçe vereceğim enstitüye. Konuyla ilgili gelişme kaydeden ya da bilgi sahibi olan varsa ve durumu paylaşırsa çok müteşekkir olurum.

Saygılar, sevgiler.

A

atecil

Guest
selamlar, bir gelişme var mı bu durumla ilgili? aynı durumdan muzdaribim, ben de dilekçe yazdım ve cevap bekliyorum.

Azure

Öğrenci
Ders kayıt yaptırıp derslere gitmeden tezli ve tezsiz yüksek lisans askerliği ne kadar tecil ettiriyor, bilgisi olan var mı?