Yüksek Lisans Alan Tercihi

Revjup

Öğrenci
Merhaba, sosyal bilgiler öğretmenliği son sınıftayım. Akademik kariyer amaçlı yüksek lisans yapmak istiyorum ancak karar verebilmek için yeterli bilgiye sahibi değilim. İlgi duyduğum alanlar; astronomi, sosyoloji, coğrafya, antropoloji ve kısmen tarih. Bilimsel araştırma ve çalışmalardan hoşlanan ancak salt ezber gerektiren konularda çalışmakta zorlanan biriyim.

Gerek alanın özellikleri gerekse kadro sayıları açısından hangi alanı tercih etmemi önerirsiniz. Teşekkürler.

Son düzenleme:

qpuro

Kısıtlanmış Üyelik
Bölüm önerisinde bulunmak yerine bence sizin önce bahsettiğiniz bölümlerin ABD'leri hakkında bilgi edinmeniz gerek. Hangi ABD'ler alan dışından alım yapıyor öğrenin. Daha sonra ise ÖYP ile hangi ABD'ler " veya yüksek lisans yapıyor olmak " şartı ile kadro açıyor onları araştırın.

Yukarıda söylediğim bilgileri topladıktan sonra en kolay ataması yapılan ABD'den en zora doğru sıralama yapın.
Aynı listenin yanına da en çok çalışmak istediğiniz bölümden en az çalışmak istediğinize doğru bir sıralama daha yapın.
En kolay ataması olan sizin en çok çalışmak istediğiniz alanlardan biriyse ne mutlu size ama değilse de realist olun.

Örneğin Biyoloji x ABD'yi çok sevdiniz ama ÖYP taban puanı 89-90 ile alıyor. 95-100 aralığında dil puanı ve 90-95 aralığında ALES çıkartabiliyorsanız, ortalamanız da kurtarıyorsa overall'da, o çok sevdiğiniz bölümün peşinden gidin.
Ama siz ALES 100 YDS 100 dahi alsanız 85-90 puanlara gelmiyorsa ÖYP puanınız, o zaman realist olup 75-83 arası hangi ABD'ler alım yapıyor araştırıp faydanızı maksimize etmeye çalışacaksınız.

Söylediklerimi araştırdınız ama herhangi bir çıkar yol bulamadınız diyelim. O zaman size nur topu gibi yeni bir lisans yolu gözüktü, gözünüz aydın. Normalde akademisyen olmak isteyen birisinin lisansa başlamadan önce bu kararı verip derslerine ona göre asılması ve ona göre gerekli sınavlara girmesi gerekir. Ama maalesef bilinçsiz lise öğretmenleri, niteliksiz rehberlik hocaları vs.. ve muhtemelen okumamış anne-baba'dan dolayı, kısaca çevresel etkenler diyelim, herkes bu bilince sahip olamıyor. Üniversiteye başlarken ne yapmak istediğini bilen öğrenci sayısı %1 dahi değildir.

O yüzden eğer şuanki şartlar uymuyorsa ve atanamayacak pozisyondaysanız sahip olduğunuz bilinç ile tekrar lisans okursanız muhtemelen hem ortalamanız daha yüksek gelecektir hem de bu süre zarfında gerekli sınavlara girerek okulu bitirir bitirirmez atanabilmenizin yolu açılacaktır.

Umarım söylediklerim sizin için yol gösterici olur.
Kolay gelsin şimdiden.

Son düzenleme:
K

kayıpp

Guest
selmalar butun yorumları okuyamadım da bu soruyu cevaplayabilecek biri var mı onu da bilmiyorum: hocam programlamaya ilgi duyuyorum bilgisayar mühendisliğine geçmek istiyorum (matematik abd ---->bilgisayar müh abd) geçebilmek acaba bir not alt sınırı var mı? birde sonrasında askerlik tecili ne olur aynı mı kalır yoksa ek süre verirler mi?

Ayrıca şu neden den geçmek istiyorum: matematikte sayfalarca teori ispatı ve geometrik uygulamaları var 4saat aralık vermeden ders çalıştığım oluyor ancak bu hesapları NEDEN? yapıyorum dediği de bi cevap alamıyorum yani ortaya bir ürün çıkartamıyorum (örn yeni bir araba modeli tasarlamak gibi?) işin ehli olan biri bir de bu konuda görüşünü belirtirse sevinirim (geçişi bu yüzden yapmak istemekteyim) doktorada da bu geçiş mümkün müdür ?

teşekkürler.

aryen

Öğrenci
merhaba hocam.. ya ben şunu öğrenmek istiyorum. ben sosyoloji mezunuyum ve yükseklisans yaparak akademik kariyerime devam etmek istyrum..yani doktora ve ilerisini de düşünüyorum.fakat şunu merk ediyrum. bn farklı bir alanda yükseklisans yaparsam ileride akademisyen olduğum takdirde hangi alanın derslerine gireceğim? yani sosyoloji mezunuyum diyelim ki ve psikoljiden yükseklisans yaptım. bu durumda doktora da hangi alandan çalışmamm lazım ve ilerde hangi dersleri verebirm? tşk edrm

zgn35

Öğrenci
yüksek lisans tercihi

Merhabalar şuanda yüksek lisans tercihi aşamasındayım ana dalım grafik tasarım, çift ana dalım Endüstriyel Tasarım ikisinden de mezun oldum.
Gelecek planlarımda akademisyenlik, ÖYP ve çalışma hayatı gibi iki seçenek var hangi bölüm bana daha dazla avantaj ve imkan yönünden avantaj sağlar ve hangisinin avantajı daha fazla olur karar vermekte zorlanıyorum.

Endüstriyel tasarım benim daha çok yöneldiğim alan ama akademisyenlik olursa lisans ortalamam Grafik tasarıma göre düşük bana böyle bir dezavantajı olacağını düşünüyorum. Bir yandan da endüstriyel tasarımda yüksek lisans yapmam çalışma hayatında avantaj sağlayacağını düşünüyorum.

Diğer yandan Grafik tasarımda ise akademisyenlikte lisans ortalamam avantaj sağlıyor ve daha çok kontenjana ve okul seçeneği olduğunu düşünüyorum.