Yüksek Lisans Ders Aşamasının Uzaması ve Tecil

selimyerli

Öğrenci
İyi günler, ben Ege Üniversitesi'nde tezli yüksek lisans öğrencisiyim. Bu haziranda 2. senem doluyor ve henüz tez aşamasına geçemeyeceğim.
Üniversite yönetmeliğinde "tezli yüksek lisansta 4 yarıyılda öğrenciler tüm derslerini tamamlamak zorundadır. Bu gereği yerine getiremeyenler derslere kayıt olmaya devam edebilir." tarzında anlamsız bir cümle var. doktora için örneğin ders aşamasının bitmesi için yarıyıl olarak süre sınırı konmuş, bu sürede teze geçilmezse öğrencilik haklarından mahrum kalınacağı belirtilmiş. Okulda öğrenci işlerine sorduğum zaman aynısı yüksek lisansta da geçerli dediler. Peki tecil için sorun çıkar mı dedim. Hayır çıkmaz dediler. Yine de emin olamıyorum son anda bir sürprizle karşılaşmamak için.
Yök yönetmeliğinde ders veya tez aşaması diye bir ayrım yok. Azami süre 3 yıldır. Bu süre içinde tecil edilir deniyor kısaca.
Beni bu konuda aydınlatabilecek var mı? 2 sene sonunda ders aşamasını bitirip teze başlamadığım için tecilim etkilenir mi?

ran

Doçent
Madde 14 (2) Tezli yüksek lisans programı öğrencileri kayıtlı oldukları programda ders aşamasını en çok dört yarıyıl içinde tamamlamak zorundadır. Ayrıca öğrenciler altı yarıyıl sonunda kredili derslerini, seminer ve tez çalışmalarını başarmalıdır. Bu gerekleri yerine getirmeyen öğrenciler öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilirler.

İlk iki cümleyi çok güzel kurmuş ama üçüncü cümlede tepetaklak olmuş. Şair olsa "vay be ne güzel bir dize bu mirim" denilebilirdi. Öğrencilik hakkın biter demesi gerekirken kayıt yaptırabilirsin gibi saçma bir cümle kurmuşlar.

Benim bildiğim ve gördüğüm; belirtilen azami ders süresi içerisinde derslerini bitirip teze geçemeyenlerin öğrencilik hakkı bitiyor. Yanlış da olabilir.

A

Akademik Forum

Guest
Aynı şekilde anlam veremedim ben de bu kısma işte. Öğrenci işleriyle konuştuğumda "sorun yaşamazsınız, önemli olan 3 senelik azami süre, ders-tez aşamasına bakılmaz" dediler ama son anda sürprizle karşılaşmak büyük sıkıntı yaratır bana. Benzer bir durum yaşayan vs varsa görmek istedim o yüzden.

A

Akademik Forum

Guest
Başka okulların yönetmeliklerine de baktım. Neredeyse hepsinde doktora için ders aşamasını geçmek için bir süre sınırı konmuş evet. Ama YÜKSEK LİSANS için böyle bir sınırlama göremedim. Yüksek lisansın azami süresi 3 yıldır. Bu süreyi aşanlar öğrencilik haklarından muaf tutularak eğitimine devam eder deniyor. Yani 3 sene içinde ders aşamasında da, tez aşamasında da olsam tecilim geçerli olmalı anladığıma göre.
Benzer durum yaşayan veya konu hakkında daha net bilgisi olan varsa cevabını bekliyorum.

symo++

Kısıtlanmış Üyelik
merhaba..

öncelikle bu güzelim ülkede can sıkıcı her şeye hazırlıklı olmak lazım ,bu anlattığınızda o kadar da kritik bir durum yok gerçi yinede..

yök genellikle son zamanlar "bu konuda karar mercii üniversitelere aittir ,lütfen ilgili ünivbersite ile irtibata geçiniz" şeklinde bir açıklama yapıyor. mesela biliyorsunuz ki artık öğrenci okuldan atılabilir. bende sanırım sizle aynı durumda olacağım çünkü dondurdum. bir dönemde tek ders aldığım halde hiçbir dersine de sınavınada girmedim. neyse. durumu enstitüye sorduğumda..üç yılda bitirmeniz gerekir. peki ya bitmezse? dediğimde..harç ücretini yatırarak devam edersiniz. atılma yok mu dedim. bizde yok dediler..

yine bu soruyu da yök çağrı merkezine sormuş ve "atılma mümkündür ancak ne şekilde ve sürede bunun gerçekleşeceği üniversitelere bırakılmıştır. bu açıklamaya ben o halde dilerlerse istediği kadar uzattırıp atmazlar da değil mi dediğimde evet cevabını almıştım.

görüldüğü üzere okuldan okula değişmekte artık prosedürler.askerlik teciline gelince , askerliğiniz normalde 2 yıllık tezli yl için 3 yıl 4 ay tecil ettirlir. buı tarih dondurup dondurmadığınıza göre değişmez. öğrencilik haklarını kaybedebilirsiniz elbette.

şimdiden geçmiş olsun.

tüm hayatınızda başarılar dilerim.

A

Akademik Forum

Guest
herhangi bir kayıt dondurma durumum yok. sadece 2 yıl sonunda ders aşamasını tamamlamamış olacağım.
okula sorduğumda "biz ders-tez aşamasına değil 3 yıl içerisinde her dönem kayıt yenilediğine bakarız." dediler. ama çelişkili şeyler de söylediler. kadın en sonunda "eylül'de seninle tekrar konuşuruz" dedi. yahu iyi de eylül'de zaten tecilim iptal olacaksa konuşmamıza gerek kalmaz askerden çağırırlar anlamış olurum durumu. neredeyse her okul yök'ün yönetmeliğini birebir kopyalamış. ege inatla belirsiz, manasız maddeleri olan bir yönetmelik hazırlamış.