Yüksek Lisans genel bir yol çizimi için yardım!

yunus3147

Öğrenci
Kıymetli Hocalarım
Öncelikle saygılarımı sunuyorum. Değerli zamanınızı gereksiz harcamadan birkaç konuda görüş ve fikirlerinizle, yardımınızı istiyorum. Ben Işıklar Askeri Hava Lisesi ve Kara Harp Okulu mezunuyum. Piyade Üsteğmen rütbesiyle Şırnak / Silopi’de görevliyken hiçbir sebep gösterilmeden görevden uzaklaştırıldım ve 29 Nisan’da 689 sayılı KHK ile yine hiçbir sebep gösterilmeden ve mantıklı makul hiçbir sebep de yokken saçma sapan bir şekilde ihraç edildim. Bahse konu olayla ilgili yasal süreci başlattım ama amacım geçmişe yönelik özlük haklarımı ve tazminatımı almak, onun haricinde geri dönüş imkanı verilse bile Türk Silahlı Kuvvetleri’nde işler normale dönmeden geri dönmeyi düşünmüyorum. Bu kapsamda kendime yeni bir yol çizmek adına eğitimle ilgili bir karar verip uygulamayı planlıyorum. Önceliğim Türkiye’de (ihraç edildiğim için pasaport imkanı yok.) Yüksek Lisans ve sonrasında yurt dışı da olabilir Doktora yaparak akademik bir kariyere yoğunlaşmak. Bu çerçevede görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim. 2013 yılında İstanbul’da Piyade Okulundayken Sonbahar Ales’e girmiştim, 73/74/76 aldım. Sonradan notumu yükseltmek istediysem de doğu görevimden dolayı sınavlara giremedim. Bu notun geçerliliği galiba 2016 sonbahar da dolmuş. Bu yıl İlkbahar YDS’ye girmiştim, 82,5 aldım. Kara Harp Okulu bizim dönemimizde henüz çoklu lisansa geçmemişti, Sistem Mühendisliği altında Makine, İnşaat, İşletme, Elektrik-Elektronik gibi bölümlerde eğitim veriyordu. Ben de Sistem Mühendisliği Elektrik-Elektronik bölümü olarak mezun oldum. 2013 yılında henüz öğrenciyken Kara Kuvvetleri Komutanlığı bursuyla Amerika’da Yüksek Lisans yapmak için seçilmiştim. O dönemden kalan çok iyi olmasa da TOEFL ve GRE notum da var. University of North Texas ’da Interdisciplinary Studies yüksek lisans programına kabul edilmiştim. Yukarıda da belirttiğim üzere vakit kaybetmeden lisansüstü yaparak bu yolda ilerlemek istiyorum. Bölüm olarak kararsız kaldım, çok yoğun bir program da takip edebilirim çünkü maddi gelir için çalışmayı düşünmüyorum, yeterli zamanım olacaktır fakat programa kabul edilme konusunda endişelerim var. Eğer lisansüstü seçeneğim hayata geçmezse YGS’ye hazırlanıp, baştan lisans okumayı düşünüyorum. Bu istikamette de birinci seçeneğim Elektrik-Elektronik Mühendisliği okuyup mümkünse aldığım dersleri saydırıp sadece eksik derslerimi vererek kısa sürede mezun olmayı hayal ediyorum. Bu konuda YÖK’ün denklik konusunda bir kararı vardı onu bulamadım, o zamanlar gereksiz görmüştüm, Harp Akademilerine hazırlanıp Kurmay olmayı planlıyordum. İkinci ve daha çok istediğim seçenek ise Eczacılık veya Diş Hekimliği için çalışmak ve okumak.
Bu kapsamda engin tecrübe ve bilgilerinizle beni yönlendirirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Lisansüstünü tamamlasanız bile Türkiyede akademisyen olmanız şu an için imkansız görevden uzaklaştırılmanızdan ötürü. En iyi seçenek olarak serbest meslek olarak çalışabileceğiniz diş hekimliği ya da eczacılık.

finduilas

Profesör
Sistem muhendisi oldugunuza gore, eger bilgisayar da ilginizi cekiyorsa, yazilim uzerine yuksek lisans ve doktora yapip program gelistirici olarak calismaya devam edebilirsiniz, onu oldukca acik bir meslek.

yunus3147

Öğrenci
Lisansüstünü tamamlasanız bile Türkiyede akademisyen olmanız şu an için imkansız görevden uzaklaştırılmanızdan ötürü. En iyi seçenek olarak serbest meslek olarak çalışabileceğiniz diş hekimliği ya da eczacılık.

Hocam zaman ayırarak cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Görüşünüze katılıyorum bence de çok mantıklı ve doğru. Fakat bölümlerin 5 yıllık olması, 1 yıl ygs hazırlık dönemi ve üni lerin bölüm için kendi bünyelerinde ingilizce sınavı yapıp sonuca göre 1 yıl ingilizce hazırlık vermeleri, bana 6+1 yıllık bir süreç çıkarıyor. Ülkemizin de bulunduğu coğrafyada geleceğin öngörülemezliği beni tedirgin ediyor. Bu nedenle tamamen farklı bir disipline geçmek gibi radikal kararlar yerine mühendislik yüksek lisansı yapmak bana daha makul geliyor. Bu arada yukarıda yazmıştım maddi gelir için çalışmayacağım yani geçimimi sağlamak için akademisyen olmak istemiyorum. Sadece şu belirsizlik döneminde zamanımı etkin ve verimli kullanarak, kendime ve etki alanımdaki insanlara yardımcı olabilmek için akademik bir yön, donanım kazanmak istiyorum. Bu çerçevede tekrar görüş belirtirseniz çok sevinirim, saygılarımla..

- - - Güncellendi - - -

Sistem muhendisi oldugunuza gore, eger bilgisayar da ilginizi cekiyorsa, yazilim uzerine yuksek lisans ve doktora yapip program gelistirici olarak calismaya devam edebilirsiniz, onu oldukca acik bir meslek.

Hocam ilginiz için çok teşekkür ederim. Arduino logosu hemen dikkatimi çekti :) Hocam, sistem mühendisliği genel anlayışın aksine bilgisayardan çok endüstri müh. ne yakın. Ben transkript ve ders içerikleri ile birlikte Yök e bölümüm olan Elektrik-Elektronik eşdeğerliği için dilekçe yazdım. Cevap geldi, muğlak ifadeler olmakla birlikte diplomada yazan ünvanı kullanabileceğimi net olarak belirtmiş. Yani diplomamda Sistem Mühendisliği yazıyor bölümler yazmıyor. En sonunda da Endüstri Mühendisliğiyle eşdeğer olmadığı belirtilmiş. Üni lerin Elektrik Elektronik Yüksek Lisans başvuru koşullarını inceledim genel olarak lisans şart koşulmamış. Bana bu alan çok makul geliyor, seviyorum da. Sizin de dediğiniz gibi Yazılım üzerine de gidilebilir. Zaman buldukça Arduino ve Python çalışıyordum, bu konuda da ilgim var. Gelişimimin nihai noktasının Robotik ve Yazılım olmasını istiyorum. Bu bakımdan fikirlerinizi değerlendireceğim, çok teşekkür ederim.

finduilas

Profesör
Hocam zaman ayırarak cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Görüşünüze katılıyorum bence de çok mantıklı ve doğru. Fakat bölümlerin 5 yıllık olması, 1 yıl ygs hazırlık dönemi ve üni lerin bölüm için kendi bünyelerinde ingilizce sınavı yapıp sonuca göre 1 yıl ingilizce hazırlık vermeleri, bana 6+1 yıllık bir süreç çıkarıyor. Ülkemizin de bulunduğu coğrafyada geleceğin öngörülemezliği beni tedirgin ediyor. Bu nedenle tamamen farklı bir disipline geçmek gibi radikal kararlar yerine mühendislik yüksek lisansı yapmak bana daha makul geliyor. Bu arada yukarıda yazmıştım maddi gelir için çalışmayacağım yani geçimimi sağlamak için akademisyen olmak istemiyorum. Sadece şu belirsizlik döneminde zamanımı etkin ve verimli kullanarak, kendime ve etki alanımdaki insanlara yardımcı olabilmek için akademik bir yön, donanım kazanmak istiyorum. Bu çerçevede tekrar görüş belirtirseniz çok sevinirim, saygılarımla..

- - - Güncellendi - - -

Hocam ilginiz için çok teşekkür ederim. Arduino logosu hemen dikkatimi çekti :) Hocam, sistem mühendisliği genel anlayışın aksine bilgisayardan çok endüstri müh. ne yakın. Ben transkript ve ders içerikleri ile birlikte Yök e bölümüm olan Elektrik-Elektronik eşdeğerliği için dilekçe yazdım. Cevap geldi, muğlak ifadeler olmakla birlikte diplomada yazan ünvanı kullanabileceğimi net olarak belirtmiş. Yani diplomamda Sistem Mühendisliği yazıyor bölümler yazmıyor. En sonunda da Endüstri Mühendisliğiyle eşdeğer olmadığı belirtilmiş. Üni lerin Elektrik Elektronik Yüksek Lisans başvuru koşullarını inceledim genel olarak lisans şart koşulmamış. Bana bu alan çok makul geliyor, seviyorum da. Sizin de dediğiniz gibi Yazılım üzerine de gidilebilir. Zaman buldukça Arduino ve Python çalışıyordum, bu konuda da ilgim var. Gelişimimin nihai noktasının Robotik ve Yazılım olmasını istiyorum. Bu bakımdan fikirlerinizi değerlendireceğim, çok teşekkür ederim.

Eger seviyorsaniz hic dusunmeyin derim. Robotik ve Yazilim cagin konulari ve kesinlikle onu cok acik. Arduino ve Python'a ilginiz varsa Gomulu Sistemler uzerine calisabilirsiniz.