Yüksek Lisans Mezuniyet Problemi

fdkbdy

Öğrenci
Merhaba hocam,

Tezli yüksek lisans için enstitünün mezuniyet şartı;
21 kredi + 1 ingilizce ders + zorunlu derslerin alınması + seminer ve tez + gano:2 ve üzeri (Hepsini Sağladım)

Fakat bu derslere ek olarak bir ders daha aldım ve o dersten kaldım (2.yarıyıl). 4. Yarıyılın sonunda tez teslimi için işlemlere geçtim ve öğrenci işleri tezi versem bile mezun olamayacağımı söyledi. Öğrenci işleri ilişik kesmeye gittiğimde kalmış olduğum dersin sistem üzerinden mezuniyetime müsaade etmeyeceğini ifade etti. Ben de bunun mümkün olmadığını ilettim çünkü başarısız ders ile ilgili enstitü bana 3 seçenek sunmuştu, bunlar;

1. ya kalmış olduğun dersi tekrar alacaksın,
2. ya sonraki dönem başka ders alıp saydıracaksın,
3. ya da diğer asgari şartları sağladığın için o kalmış olduğun ders transkriptinde görünecek şekilde mezun olacaksın. ( ben 3. olanı seçtim.)

Şimdi enstitü öğrenci işlerinin bu ifadesini öğrendikten sonra görüşmeler gerçekleştirdi ve sonuç olarak mezun olamayacağımı çünkü başarısız dersimin olduğu dönem ortalamasının 1.96 (2.00 altı olduğu için) olmasından kaynaklandığını ifade etti. Ben de bunun mümkün olmayacağını düşünerek öğrenci işlerini aradım ve dönem ortalaman 2.00 üzeri olsaydı da mezun olamazsın dediğini sözel olarak teyit ettirdim.

Bu durumda asgari şartları sağladım, başarısız dersim var ve başarısız dersime ait dönem ortalaması 1.96 ve yönetmelikte sınamalı öğrenci olarak geçtiğini ifade ediyor. Başka bir hüküm bulunmuyor. Enstitü ise başarısız olduğum dersi aynı dönemde başka bir derse saydırma dilekçemi de reddetmişti. Öğrenci işleri başka enstitüler bu durumda aynı dönemdeki derslerin sayıştırmasına müsaade ediyor iken sizin enstitü müsaade etmiyor diyor ve bu da doğru.

Sonuç olarak mağdur edilmiş olarak görüyorum. Çünkü kalmış olduğun dersin varsa hiçbir zaman mezun olamazsın denmedi. Ayrıca yönetmelikte de mezun olamayacağıma dair açık ve net bir madde görünmüyor. Ders saydırma için de dilekçelerimi reddetti. Eğer yönetmelik ve kanun aynı dönemde ders sayıştırmaya engel değilse enstitü neye dayanarak talebimi reddettti? Kalmış olduğun ders olmasına rağmen transkriptinde görünecek şekilde mezun olabilirsin işleyişini neye dayanarak yaptı? Sonuç olarak ben yasal olarak ne yapabilirim?

Görüşlerinizi bekliyorum.

Saygılar sunarım.

Yönetmelik Maddeleri
MADDE 16 – 3
Bir öğrencinin, bir dersten başarılı sayılabilmesi için o dersten yarıyıl notu olarak, yüksek lisans programında en az CC almış olması gerekir. Öğrenci başarısız olduğu dersleri tekrar alabileceği gibi bunun yerine farklı ders/dersler de alabilir. Öğrenci farklı ders alması durumunda aldığı derslerden yalnızca birini danışmanının onayı ve EYK’nın kararı ile başarısız bir dersinin yerine saydırabilir.

Başarılı öğrenciler
MADDE 19 – (1) Bir yarıyılda o yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan yüksek lisans öğrencileri başarılı sayılır.

Sınamalı öğrenciler
MADDE 20 – (1)
Bir yarıyılda o yarıyıla ait not ortalamaları 2.00’den az olan yüksek lisans öğrencileri sınamalı öğrenci sayılır. (sınamalı öğrenci ile başka bir hüküm bulamadım.)

Ders yükünün tamamlanması
MADDE 21 – (1)
Lisansüstü öğrencilerinin toplam ders yüklerini başarı ile tamamlamış sayılabilmesi için yüksek lisans öğrencilerinin genel not ortalamalarının en az 2.00 olması gerekir.