Yüksek Lisans tez danışmanı sorunu

Jiyan0

Öğrenci
Herkese merhaba,

KHK ile görevinden haksız bir şekilde atılmış olan tez danışmanımın yerine başka bir kişi atandı. Bu kişi çok da iyi olmayan niyetlerle tez danışmanı değişikliği isteğimi 3 kere reddetti. Tez çalışmam son bulmuş, savunma sınavı için yeni dönemin açılmasını beklerken böyle bir durum ile karşılaştım. Şimdi elimde bitmiş bir tez var fakat savunma sınavına giremiyorum. Çünkü resen atandığım danışman kişi ile çalışmak istemiyorum, bu isteğimi kaç kere belirtmeme rağmen tez danışmanlığı değişiklik talebimi reddediyor. Bu durumda benim yapabileceğim birşey var mı? Tecrübesi olan kişilerden yorum bekliyorum.

Şimdiden teşekkürler.

Tez Danışmanı Açığa Alınan Öğrencilerle İlgili Görüş | Akademik Personel 2016-2017 bu şekilde bir görüş belirtilmiş ama tez danışmanı değişikliği konusunda herhangi bir görüş belirtilmemiş.

Son düzenleme:

Jiyan0

Öğrenci
Anlaşılan hiç kimse danışman değişikliği yapmamış, kimse danışman ile ilgili bir problem yaşamamış :)

Arkadaşlar içinde bulunduğum konum siyasal nedenlerden dolayı olabilir, Barış istediği için bir akademisyen işinden edilmiş olabilir bunu konuşmayacağız korkmayın sadece teknik bir soru sordum hepsi bu.

Danışman değişikliği için danışman kabul etmez ise yapabileceğim herhangi bir şey var mı? Enstitü müdürlüğü ya da bölüm başkanlığı bu konuda bir yaptırım uygulayabilir mi? Mevcut danışmanımın rızası olmadan danışman değişikliği yapmanın yolları var mıdır?

Tarko

Doçent
Anlaşılan hiç kimse danışman değişikliği yapmamış, kimse danışman ile ilgili bir problem yaşamamış :)

Arkadaşlar içinde bulunduğum konum siyasal nedenlerden dolayı olabilir, Barış istediği için bir akademisyen işinden edilmiş olabilir bunu konuşmayacağız korkmayın sadece teknik bir soru sordum hepsi bu.

Danışman değişikliği için danışman kabul etmez ise yapabileceğim herhangi bir şey var mı? Enstitü müdürlüğü ya da bölüm başkanlığı bu konuda bir yaptırım uygulayabilir mi? Mevcut danışmanımın rızası olmadan danışman değişikliği yapmanın yolları var mıdır?

sanki siyasi saiklerle cevap verilmediği imanız nahoş olmuş. şu an yaşananlar olağanüstü durumlar, böyle bir zamanda kim kesin olarak böyledir, şöyledir diyebilir?

bildiğim kadarıyla danışmanınızın onayı olmadan danışman değişikliği yapamazsınız. fakat marmara sbe mevzuatınd ilgili md. "Bir öğrencinin tez danışmanı, danışmanın başvurusu veya öğrencinin talebi üzerine Anabilim/Anasanat Dalı Başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile değiştirilebilir." şeklindedir.

Bunun dışında değişiklik için bir yönteme atıf yok. Burada eğer danışman değişikliği kabul etmezse ancak anabilim dalının değişiklik önerisi alternatifi mümkün gözüküyor. bağlı olduğunuz enstitünün lisansüstü mevzuatını kontrol edin. bu şekildeyse abd'ye bir dilekçeyle başvurabilirsiniz ama onlar da reddedebilir.

Başarılar.

Son düzenleme:

Tarko

Doçent
ayrıca benim önerim tezi savunup geçmenizdir. Önsöz/Teşekkür en son ekleniyor, oraya usturuplu bir şekilde yaşanan süreci anlatıp asıl tez danışmanınızı onore edebilirsiniz.

finduilas

Profesör
Herkese merhaba,

KHK ile görevinden haksız bir şekilde atılmış olan tez danışmanımın yerine başka bir kişi atandı. Bu kişi çok da iyi olmayan niyetlerle tez danışmanı değişikliği isteğimi 3 kere reddetti. Tez çalışmam son bulmuş, savunma sınavı için yeni dönemin açılmasını beklerken böyle bir durum ile karşılaştım. Şimdi elimde bitmiş bir tez var fakat savunma sınavına giremiyorum. Çünkü resen atandığım danışman kişi ile çalışmak istemiyorum, bu isteğimi kaç kere belirtmeme rağmen tez danışmanlığı değişiklik talebimi reddediyor. Bu durumda benim yapabileceğim birşey var mı? Tecrübesi olan kişilerden yorum bekliyorum.

Şimdiden teşekkürler.

Tez Danışmanı Açığa Alınan Öğrencilerle İlgili Görüş | Akademik Personel 2016-2017 bu şekilde bir görüş belirtilmiş ama tez danışmanı değişikliği konusunda herhangi bir görüş belirtilmemiş.
Eminim kimse ne yapmak istediginizi anlamadigindan cevap vermemistir. Teziniz bitmis, sadece savunmaniz kalmis ama su anki danismaninizla "calismak" istemediginizden savunma tarihi almiyorsunuz. Gercekten anlamadim, neyin calismasi bu? Tezinizi bastan yazmayacaksiniz, sadece savunacaksiniz, hangi calismadan bahsediyorsunuz? Savunma yapmak icin danisman degistirmek nasil bir mantik hicbir sekilde anlayamadigimdan cevap da veremiyorum haliyle. Bir de kalkip olayi nerelere cekmissiniz, pes.

Sent from my SM-N920T using Tapatalk

Bazinga

Öğrenci

sadece savunmanı yap ve bitsin gitsin, yeni atanan danışmanını bir daha görmeyeceksin belkide. hoca belkide sırf bu tutumundan sürekli talebini reddediyor. neyin isyanındasın anlamak güç :D

pepsiadam

Öğrenci
Danışman değişikliği için gerekçenizi yazıya dökerek değişiklik istem dilekçesini doldurmanız ve bu dilekçeyi hem eski (çalışmak istemediğiniz) hem de yeni (müstakbel) danışmanınızın imzalaması gerekiyor. Böyle bir durumda birisi "öğrencinin değişiklik talebi benim için uygundur", öbürü ise "tezin danışmalığını kabul ediyorum" cümlelerinin altına imza atıyor.

Diyelim ki taraflardan birisi inat etti ve değişiklik talebini reddediyor, anabilim dalı toplantısında talebe (veya karara) şerh koyabiliyor ve o şerh metni ile birlikte olumlu veya olumsuz yönde karara bağlanan metin son sözü söylemek üzere enstitü yönetim kuruluna gönderiliyor.

Enstitü yönetim kurulu öğretim üyesini çiğnemek istemeyeceği için muhtemelen "oybirliği" kavramını gözeterek şerhli gelen karardaki değişiklik talebini reddedecektir...

Jiyan0

Öğrenci
Yorumda bulunan herkese teşekkür ederim. Bir takım yanlış anlaşılmalar olmuş; bana yeni atanan danışman eski danışmanım ve onun siyasi duruşu ile kavga halinde, bu yüzden ben "altın" kaplamalı bir tez yazmış olsam da savunma sınavından beni geçirmeyecek. Bu durumda danışman değişikliği yapmak istediğimi belirttim fakat yeni atanan danışmanım atılan eski danışmana olan kinini benden çıkarmak için (yani aslında beni mezun etmemek için) ne danışman değişikliği yapmama izin veriyor ne de tezimin geçebileceğine dair olumlu bir yaklaşımda bulunuyor. Yani danışman siyasi saiklerle hareket ediyor. Kayıtlı olduğum enstitü ise mevcut danışman izin vermediği sürece danışman değişikliğinin yapılamayacağını belirtti.

Farkındayım olağanüstü bir durum fakat beni en çok üzen durum olağanüstü olan durumun olağanlaştırılması. Şu an da siyasi çekişmeler arasında bitmiş bir tezi verip mezun olamıyorum. Burada hakkımın gasp edilmesi olağanüstü durum içerisinde olağan bir durummuş gibi gösteriliyor. Yani yazdığım tezi savunamayacağım anlamına gelmesin. Sorun, ben bu tezi nasıl savunursam savunayım mevcut danışman kabul etmeyecek. bla bla bla.

Güzel ülkenin güzel sorunları işte. Tekrar teşekkürler yorum yazanlara.

dpd06

Öğrenci
Yorumda bulunan herkese teşekkür ederim. Bir takım yanlış anlaşılmalar olmuş; bana yeni atanan danışman eski danışmanım ve onun siyasi duruşu ile kavga halinde, bu yüzden ben "altın" kaplamalı bir tez yazmış olsam da savunma sınavından beni geçirmeyecek. Bu durumda danışman değişikliği yapmak istediğimi belirttim fakat yeni atanan danışmanım atılan eski danışmana olan kinini benden çıkarmak için (yani aslında beni mezun etmemek için) ne danışman değişikliği yapmama izin veriyor ne de tezimin geçebileceğine dair olumlu bir yaklaşımda bulunuyor. Yani danışman siyasi saiklerle hareket ediyor. Kayıtlı olduğum enstitü ise mevcut danışman izin vermediği sürece danışman değişikliğinin yapılamayacağını belirtti.

Farkındayım olağanüstü bir durum fakat beni en çok üzen durum olağanüstü olan durumun olağanlaştırılması. Şu an da siyasi çekişmeler arasında bitmiş bir tezi verip mezun olamıyorum. Burada hakkımın gasp edilmesi olağanüstü durum içerisinde olağan bir durummuş gibi gösteriliyor. Yani yazdığım tezi savunamayacağım anlamına gelmesin. Sorun, ben bu tezi nasıl savunursam savunayım mevcut danışman kabul etmeyecek. bla bla bla.

Güzel ülkenin güzel sorunları işte. Tekrar teşekkürler yorum yazanlara.

Aklıma şu geldi. Bir öğrenci sınav kağıdına itiraz edince, o kağıdı okuyan hocadan bağımsız bir kurul kağıdı değerlendirir. Siz jüriye girseniz ve red alsanız acaba böyle bir itiraz hakkınız oluşur mu? İsterseniz bunu bir araştırın.

Tarko

Doçent
Üstte yazdığı gibi savunmanız bilimsel olmayan nedenlerle reddedilirse rektörlük ve mahkemeye gitme hakkınız var. Ayrıca savunmalar kamuya açıktır, bilimsel yetkinliğine güvendiğiniz kişileri savunmayı izlemeye davet edin. Böylece jüri üzerinde baskı oluşabilir.

asrin

Öğrenci
Arkadaslar ben de danisman degistirmek istiyorum ama benimki farkli bir neden. Hocanin gecmisteki tum oğrencilerinin yani cogunun onu degistirmis olmasi hatta gecersiz bir tez deneyimi gibi birsey duydum yuksek lisansi birakanlari hic soylemiyorum bile yani danismanlik veremiyor. Tum hocalarindan ogrencisine herkes biliyor. Ben de deneyimledim. Ama ayni anabilim dalindayiz ve ben arastirma gorevlisiyim. Tezi bu hocayla yurutebilme konusunda ciddi endiselerim var. Sizce ne yapilabilir bu durumda ?

Aynı anabilim dalında araş. gör. olup da danışman değiştirebilmek oldukça zor bir durum. Tez danışmanı önemli olmakla birlikte eğer alanınız kendi başınıza çalışabileceğiniz bir alan ise danışnanınızı değiştirmeye çalışmayın derim. Aynı yerde görev yaptığınızdan olumsuz bir durum olmasın ilerde. Tezinizi sonuçta danışman değil siz yazıyorsunuz. Tezinizle ilgili olarak zaten sadece danışmana değil diğer hocalara da aklınıza takılanları soruyorsunuz. Hatta arkadaşlarla bile tez konunuzla ilgili fikir alışverişleri yapılıyor. O nedenle bence danışmanınızı fazla kafanıza takıp çalışmalarınıza ket vurmayın. Benim hocam tam tersine çok ilgili tam hocaydı buna rağmen tezimi son aşamasında kontrole kadar danışmanım görmedi.

asrin

Öğrenci
Hocam etrafimdakiler de danismanin cok onemli oldugunu soyluyorlar. Ve hoca cok motivasyon kırıcı. Tez doneminde aynisini yapmasindan korkuyorum, çünkü bölüm seminerinde çok yasadım. Camiada da ismi kötü, referansı gecersiz olur. İnsanlar dalga geçiyor resmen sadece bizim bilim dalindan degil baska fakültelerden bile.