Yüksek Lisans Tez Savunması Nasıl Oluyor

CcanerR

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar;

Yüksek lisans tezimi bitirdim.(pdr mezunuyum).

Tez danışman hocam çok yoğun biri. O yüzden benimle çok ilgilenemedi.

Neredeyse tüm çalışmalarımı kendim yaptım analizleri, literatür taramalarını v.s.

Çok şükür 2 ay kadar öncede bitirdim. Haftaya tez savunma tarihi verdiler.

Hocamla konuşma fırsatı bulamadığım(hocanın yoğunluğundan ötürü) için. Savunmada ne yapılır, nasıl yapılır bilmiyorum. Tek bildiğim savunmaya 3 arkadaşla gireceğimiz ve bize yaklaşık 30dk verecekleri.

İnternetten biraz araştırdım ancak bir kaç cevap dışında bilgi yok.

Bu konuda deneyimli arkadaşlar bilgi verirlerse çok makbule geçer.

metinaydar91

Öğrenci
Birkaç ay önce bir Tarih Y.lisans öğrencisinin savunmasına katılmıştım. 3 jüri vardı ilk olarak tezinin ne ile ilgili olduğunu neden tez konusunu bunu sectiğini tezinin içeriği hakkında bilgi vermesini istediler. Yani öğrenci tezinin sunumunu yapmış oldu diyebilirim.Sonra da jüriler tek tek tespit ettiği ve incelemiş oldukları tez hakkında yorumlarını yaptılar. Gerekli bazı düzeltmelerin yapıldıktan sonra tezinin kabul edileceğini belirttiler. Yani dediginiz gibi yaklaşık yarım saat sürdü.

CcanerR

Öğrenci
Birkaç ay önce bir Tarih Y.lisans öğrencisinin savunmasına katılmıştım. 3 jüri vardı ilk olarak tezinin ne ile ilgili olduğunu neden tez konusunu bunu sectiğini tezinin içeriği hakkında bilgi vermesini istediler. Yani öğrenci tezinin sunumunu yapmış oldu diyebilirim.Sonra da jüriler tek tek tespit ettiği ve incelemiş oldukları tez hakkında yorumlarını yaptılar. Gerekli bazı düzeltmelerin yapıldıktan sonra tezinin kabul edileceğini belirttiler. Yani dediginiz gibi yaklaşık yarım saat sürdü.

Savunmasına katıldığınız öğrenci nasıl bir sunum hazırlamıştı. Hocamla yapmış olduğum son toplantıda bana bir sunum hazırlamam gerektiğini söyledi. Bu kadar. Nasıl olur v.s. konusunda soru bile soramadım kendisine.

Varsa elinde sunu olan veya nasıl hazırlanması gerektiği konusunda bir bilgisi olan arkadaş bu konuda da bilgi verirse sevinirim.

CcanerR

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar;
Çok şükür savunmaya girdim ve çıktım. Çok güzel geçti. Tek sorunum slaytlarım biraz uzundu.
Belki birilerine daha sonra yardımcı olur diye izlenimlerimi yazıyorum.

İlk olarak benden tavsiye uzun uzadıya bir sunum hazırlamayın.
Çünkü eğer jüri üyelerinden sunumunuz esnasında bir soru bile gelse
cevaplamak ve tekrar sunuya dönmeniz için en az 10 dakika gibi bir süre geçiyor.
O yüzden
1. Problem cümleniz neyse bundan kısaca söz edin (1slayt)
2. Gerekçe ve önem(1slayt) ayrıca amaçlarınızı çok kısa anlatın (1 slayt)
3. Araştırmanız ile ilgili kuramsal açıklamalar kısmını başlık başlık ve belkide araştırmayı ilgilendiren kısımlarını 2 şer cümle şeklinde yazarak bitirin. (1 slayt)
4. Yöntem kısmını biraz daha detaylandırın. Çünkü jüri araştırmayı nasıl yaptığınızı hangi tür ölçekleri nasıl kullandığınızı merak ediyor. (3 slayt)
5. Bulgular, tartışma ve yorum kısmını beraber alın. Her bulgunuza ilişkin literatür bilgisini kısaca verin. En uzun süren kısım burası. O yüzden slayt sayısı veremiyorum. Benim (8 slayt sürmüştü)
6. Özet şeklinde (mümkünse tablo yaparak) tüm elde ettiğiniz sonuçları yazın. (1 slayt)
7. Son olarak önerilerinizi(uygulayıcılara, gelecekte yapılması planlanan araştırmalara dönük) yapın (2 slayt)
8. Teşekkür etmeyi unutmayın :)

TOPLAM 18 SLAYT

Her slaytta 2 dakika kaldığınızı varsayıyorum. Toplam 36 dakika eder. Daha da kısaltırsanız kanımca çok daha iyi olacaktır.

Son olarak. Sunumunuzu hazırlarken kes kopyala yapmayın.(yani tezinizden kesip, yapıştırmayın). Özgün bir sunu hazırlamaya gayret edin. Benim jüri üyelerim buna dikkat etmişti. Çünkü sunuyu çok beğenmişlerdi.

Herkesin güzel sunumlar yapıp yüksek lisansını sağlıkla ve güleryüzle bitirmesi dileğiyle hoşçakalın

guzel_ce

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar bende tarih YK tez aşamasındayım ve benim de bitmek üzere...konu ile ilgili deneyimleri olan arkadaşlar varsa yorumlarınızı yazabilmeniz mümkün müdür acaba?

akademikkk39

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar.Gazi Ünv.Sosyal Bilimler Enstitüsü Tezli Yüksek Lisans Öğrencisiyim.Tez Dönemi'nde olduğumdan Ankarada değilim.Konu aktif değil ama belki görüp cevaplayan olur ümidiyle yazıyorum.Tezim Haziran sonu bitecek.Temmuz veya Ağustos'ta tez savunmasına girebilir miyim?Tez danışmanıma ulaşmak mümkün değil,Enstitü de net bir cevap vermedi.Duruma göre değerlendirilir gibi iki arada bir derede cevap alınca elim kolum bağlandı.Yönetmelikte şu tarihe kadar savunma yapılmalı diye bir bilgilendirme yok.Tez bitier bitmez savunmayı yapıp Öğretim Görevlisi kadrolarına başvurmak istiyorum,umarım Yaz Dönemi'ni bahane edip Eylül'e bırakmazlar savunmamı :(

Jiyan0

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar.Gazi Ünv.Sosyal Bilimler Enstitüsü Tezli Yüksek Lisans Öğrencisiyim.Tez Dönemi'nde olduğumdan Ankarada değilim.Konu aktif değil ama belki görüp cevaplayan olur ümidiyle yazıyorum.Tezim Haziran sonu bitecek.Temmuz veya Ağustos'ta tez savunmasına girebilir miyim?Tez danışmanıma ulaşmak mümkün değil,Enstitü de net bir cevap vermedi.Duruma göre değerlendirilir gibi iki arada bir derede cevap alınca elim kolum bağlandı.Yönetmelikte şu tarihe kadar savunma yapılmalı diye bir bilgilendirme yok.Tez bitier bitmez savunmayı yapıp Öğretim Görevlisi kadrolarına başvurmak istiyorum,umarım Yaz Dönemi'ni bahane edip Eylül'e bırakmazlar savunmamı :(

Ben Kocaeli Üniversitesi'ndeyim. Benzer bir durum ile karşı karşıyayız. Tez savunması için ağustos ayını önermeme rağmen enstitüden okulun kapalı olduğu yaz döneminde savunma yapamayacağıma dair bir cevap aldım. Belki enstitüden enstitüye değişiyordur fakat bana eylül ayında tekrar döneme kayıt yaptırdıktan sonra savunma yapabileceğim söylendi.

akademikkk39

Öğrenci
Ben Kocaeli Üniversitesi'ndeyim. Benzer bir durum ile karşı karşıyayız. Tez savunması için ağustos ayını önermeme rağmen enstitüden okulun kapalı olduğu yaz döneminde savunma yapamayacağıma dair bir cevap aldım. Belki enstitüden enstitüye değişiyordur fakat bana eylül ayında tekrar döneme kayıt yaptırdıktan sonra savunma yapabileceğim söylendi.

Evet üniversiteden üniversiteye hatta aynı üniversitenin enstitüleri bile farklı uygulamalar gösteriyor.En iyisi danışmanıma ulaştığımda konuyu detaylı bir biçimde konuşup net bir cevap alayım,ona göre hareket ederim.Yazın Öğretim Görevlisi kadrolarına başvurma niyetim vardı,savunmam Eylül'e kalırsa epey geç olacak.Hem kayıtta harç da ödeyeceğim o zaman,çok kötü olacak benim için.Size de başarılar dilerim.

A

Akademik Forum

Guest
Tez savunması

Tezimi haziran 20 de tamamladım. Omü sbe 11 temmuza savunma tarihi verdi. Eğer enstitunuzun böyle bir kararı yoksa hocanızla halledin.

A

Akademik Forum

Guest
Bende şuan tarih YL yapiyorum açıkçası nu tez olayı çok korkutuyor beni. Tez aşaması sunumu zor bir süreçmidir bilgilendirecek yok mu?

parafiskalite

Yardımcı Editör
Merhaba, bende gecen sene 13 Mayıs'ta savunmamı yapmıstım.
Deneyımlerımı yazayım belkı bırılerıne yardımcı olurum 🤗
Tez konum Kadın Istıhdamı ve Emegı uzerıneydı, danısmanım dahıl jurılerımın hepsı erkektı :) Bu acıdan bır haylı eglencelı gectı.
Oncelıkle savunmadan bır saat kadar once okulda oldum, jurının oturacagı bolumu duzenledım, hedıyelık cıkolata hazırlatmıstım her bırıne bunları masalarına koydum. Sunum hazırladıgım ıcın bılgısayar, projeksıyon, perde vs ayarlarını yaptım (Zorunlu degıldı, kendı ıstegımle hazırladım).
Ilk once danısmanım geldı, doldurmamız gereken formları doldurduk. Sonra dıger ıkı jurım geldı. Once benı dısarı cıkarttılar (bu bekledıgım bır sey degıldı her sey burada benım ıcın koptu:) ) Sonra cagrıldım, sunuma baslamadan once tezım hakkında on bılgı verdım, sunumda nelere degınecegımı acıkladım. Tam sunuma baslıyordumkı kulagımda bır cınlama ısıttım ve kulaklarım tıkandı, kendı sesımı duyamıyordum 😁 Stresten olsa gerek bırkac dakıka toparlayamadım kendımı, jurılerım sagolsun benı rahatlatmaya calıstılar. Sonra sunuma basladım, sunumum cok uzun degıldı 9 sayfaydı (tezde kullandıgım yontem, tezın onemı, hıpotezler, tezın amacı, ana konusu, sonucu vs), yazıdan zıyade gorsellerım vardı ve cok begenıldı.
Danısmanım hıcbır soru sormadı, dıger ıkı jurım tez ıle ılgılı sorular sordu. "Burda ne anlatmak ıstedın, ne sonuca vardın" vs. Bırkac tablo yorumlattılar. Yaklasık 1-1,5 saat kadar surdu.
Sonra benı tekrar dısarı cıkarttılar, cagırdılar ve tezımın basarılı gectıgını emegım, ılgım ve durustlugum ıcın tesekkur ettıler. Onlar mutlu, ben daha mutlu bır sekılde ayrıldık :)

* Arkadaslar ben tezımın sonuc bolumunde ılerıye donuk yapılacak arastırmalarda nelere degınılmesı gerektıgını, tezımde neye yer vermedıgımı, nedenıyle beraber yazdım ve bu cok begenıldı. Tezde hıcbır zaman dort dortluk yazdım, eksıksız yazdım, tam oldu, kusursuz gıbı ıddıalarınız olmasın buna cok dıkkat edıyorlar.

Mesela ben, ılerıde bu konuda yapılacak calısmalarda "ucretsız ev ıscılıgı" konusuna degınılebılecegını, bunun ayrıca bır arastırma gerektırdıgınden tez konumdan sapmamak ıcın detaya gıremedıgımı belırttım. Bu cumlemden dolayı takdır edıldım.

Son düzenleme:
Tebrik ederim parafiscalite. Jüri üyelerinin hepsinin erkek olduğunu belirtirken sen de cinsiyetçi yaklaşım sergilemişsin ama istihdamda kadın emeği üzerine bir tez konusu seçerek konuya dikkat çeken bir çalısma yapman iyi olmuş.

mek29

Öğrenci
Bir savunma hikayesi de benden…

Haziran 2016 sıcak bir ramazan günü savunmaya gidiyorum. Israrla ramazana olmasın diye yalvardığım danışmanım mübarek ay diye ramazanın ortasına koydu savunma gününü. Karşımda kahve içişini hiç ama hiç unutmam.

Savunmaya girmeden tez savunma tutanakları hazırlanıyor, özellikle tezinizin adı ve kendi adınızın doğru yazılıp yazılmadığına dikkat edin sonra tekrar imzalatmak için bütün gün hocaların peşine koşmak zorunda kalırsınız.
Danışmanımın istemesi üzerine slayt hazırlamıştım tam başlayacaktım ki çokbilmiş jüri üyesi “yaa şimdi slaytı okuma bize kapat anlat” demesiyle bir moral bozukluğu oldu, o kadar harita hazırlamıştım ben. Neyse ilk başta tezin konusu en önemli olan sorusu, amacı, araştırma yapılırken kullanılan yöntem tarzında açıklamalar ve peşine Allah ne verdiyse girişiyim dedim ki, Hocalar fırsat vermedi. Açıkçası ben anlatıyım bitsin sonra sorular sorulsun diye hayal ederken anlatmaktan ziyade “bu niye böyle? Neden bunu buraya yazdın? O nerde? Bu nerde şeklinde bir soru yağmuru ve sonuç kısmına geldik. Profesörle çalışmanın en büyük avantajı birçok yerde biraz önce yazdığım saçma soruları hep o cevapladı. “ben istedim, ben söyledim” şeklinde ve hocalar pek sesini çıkarmadılar. Fakülte dışı gelen jüri dışında herkes sonuç kısmı için hemfikirden adam tutturdu “Hazar deniz, kabul etmem, göl değil”. 250 sayfa yazdım ben güzel güzel hukuk normları çerçevesinde göl demişim. Danışmanımın alanı deniz hukuku sen iletişim fakültesinden gelip niye ortalığı karıştırıyorsun. Sonuç oybirliğiyle kabul edildi.

Sonra iletişim fakültesinden gelen hocanın eline verdiler beni onun istediği düzeltmeleri yapacakmışım, neymiş efendim tezin araştırma yöntemini beğenmemiş. Yazdığım yöntemi daha önce hiç duymamış, adam anket çalışması falan yapmamı bekliyor heralde. Israrla düzeltmeleri tekrar görmek istediklerini ve mail atmamı istediler. Enstitü de benden bir ay içinde tez teslimi bekliyor. Neyse düzeltmeleri yapıp hocalara gönderdim kimse geri dönüş yapmadı tam tezi vereceğim zaman malum darbe girişimi uçaklar iptal ve benim son 3 günüm. Hiçbir hocaya haber vermeden gittim tezi teslim ettim. Çıkışımı aldım.

Tam 2 ay sonra danışmanım aradı “nerelerdesin sen gel de tezini onaylıyım” dedi.

Oysa ben çoktan mezun olmuştum  ve mezuniyetimi de onaylayan bölüm başkanı kendisiydi.