Sizin verdiğiniz örnekten hareketle söyleyebilirim ki lisansüstü eğitim alınabilmesi amacıyla açılan kontenjanları eğitim alma, kendini geliştirme veya ilgili alanda akademik faaliyette bulunmak yerine yalnızca askerlik hizmetini 2 sene tecil ettirmek amacıyla işgal etmek ve aldığınız 1 derse bile girmemek etik değildir. Lisansüstü eğitim/akademi askerlik görevini erteletmek isteyenlerin sığınağı değildir, olmamalıdır. Bu kontenjanlar ilgili alanlarda kendini geliştirmek, üretmek, çalışmak, eğitim almak isteyenler için açılır. Tabii lisansüstü eğitim almaya hak kazanacakları belirlerken niyet okumak mümkün değil.
Sn. Hocam, lisansüstü öğrencisinin niyetine gelene kadar; akademi camiasında liyakatsizlik, torpilli atama, adam kayırmacılık gibi kökleşmiş sorunlara çözüm aransın önce. Bir aday ALES, dil puanı, lisans not ortalaması, bilim sınavından yüksek notlar elde edip, hak ettiği lisansüstü kontenjanı hiçbir torpil unsuru olmadan
hakkıyla kazanmışsa derslere gidip gitmemesi başkasını ilgilendirmez, keyfi bilir. 2 sene içinde dersleri bitirmesi için yasal süre tanınmış, ister bitirir ister bitirmez. Bu adayın yasal hakkı olan, derslere girmemesine "etik değildir" diyemeyiz. Bu adayın "
işgal ettiği" kontenjan nedeniyle giremeyen bir aday vardıysa; o da ALES, dil puanı, lisans not ortalaması, bilim sınavından daha yüksek notlar alsaymış.
Öte yandan, keşke her lisansüstü eğitime başvuran ve hak kazanan herkes bunu en verimli şekilde değerlendirse, derslerle kendisini geliştirip akademik yayınlarla bilim dünyasına katkı sağlasa, bunun böyle olmasını kim istemez ki... Ama hayatın gerçekleri farklı işte...