Yüksek lisansta yıl uzatınca harç ödüyor muyuz?

AttilaHan

Öğrenci
Arkadaşlar selam.

Bu yıl Eylül ayında bir yüksek lisans programına kaydoldum ancak gelecek sene başlayacağım. Yani Eylül'de 3. dönemim olacak ve tüm derslerim FF'le neticelenecek. Hatırladığım kadarıyla yüksek lisansta 2 yılda mezun olamazsak harç ödüyorduk. Ben harç ödemeye 3. dönemde mi yoksa 5. dönemde, yani tez yazarken mi başlarım? Ayrıca bu miktar çok olur mu? Üniversitenin sitesine baktım da, kredi başına 150 lira gibi bir meblağ belirlemişler. Sizin teziniz öğrenci bilgi sisteminde kaç kredi görünüyor? Yardımcı olabilir misiniz?

Merve

Baş Editör
Arkadaşlar selam.

Bu yıl Eylül ayında bir yüksek lisans programına kaydoldum ancak gelecek sene başlayacağım. Yani Eylül'de 3. dönemim olacak ve tüm derslerim FF'le neticelenecek. Hatırladığım kadarıyla yüksek lisansta 2 yılda mezun olamazsak harç ödüyorduk. Ben harç ödemeye 3. dönemde mi yoksa 5. dönemde, yani tez yazarken mi başlarım? Ayrıca bu miktar çok olur mu? Üniversitenin sitesine baktım da, kredi başına 150 lira gibi bir meblağ belirlemişler. Sizin teziniz öğrenci bilgi sisteminde kaç kredi görünüyor? Yardımcı olabilir misiniz?

Merhaba, 5. dönemde başlarsınız. 129 lira şu an. Kredi başına hesaplanmıyor. Özel üniversiteden mi bahsediyorsunuz?

refşa refşa

Öğrenci
Ben de şunu soracağım, yanıtlarınız için teşekkür ederim.
2013/2014 yılları Yüksek lisans kaydım var, ders döneminden sonra okula gidemedim. 2016 yılında azami süre sıfırlanmış ve şuan 1 senem var, tezi bitirmem için. Kayıt yenilemediğim halde, geçen dönemler için harç tahakkuk etmiş. Bu yasal mı? 650 gibi bir şey ödeyeceğim.
Diğer taraftan, aynı okulun lisans öğrencisi oldum bu sene, orada da yüksek lisansa kayıtlıyım diye harç borcu tahakkuk etti 142. Bu da yasal mı?
Ve daha önce 2 üniversite bitirdiğim için İnkilap, Edebiyat ve Güzel sanatlar derslerinden muaf olmak istiyorum. Sadece diploma vererek, dilekçe doldursam ve bu dersleri almasam mümkün mü?

Mr December

Baş Editör
Ben de şunu soracağım, yanıtlarınız için teşekkür ederim.
2013/2014 yılları Yüksek lisans kaydım var, ders döneminden sonra okula gidemedim. 2016 yılında azami süre sıfırlanmış ve şuan 1 senem var, tezi bitirmem için. Kayıt yenilemediğim halde, geçen dönemler için harç tahakkuk etmiş. Bu yasal mı? 650 gibi bir şey ödeyeceğim.
Diğer taraftan, aynı okulun lisans öğrencisi oldum bu sene, orada da yüksek lisansa kayıtlıyım diye harç borcu tahakkuk etti 142. Bu da yasal mı?
Ve daha önce 2 üniversite bitirdiğim için İnkilap, Edebiyat ve Güzel sanatlar derslerinden muaf olmak istiyorum. Sadece diploma vererek, dilekçe doldursam ve bu dersleri almasam mümkün mü?

Ben şu kısmına cevap vereyim "Ve daha önce 2 üniversite bitirdiğim için İnkilap, Edebiyat ve Güzel sanatlar derslerinden muaf olmak istiyorum. Sadece diploma vererek, dilekçe doldursam ve bu dersleri almasam mümkün mü?". Sadece diploma vererek ders saydırmak gibi güzel bir dünya yok. Dilekçeyi yazıp transkript ve ders içeriği belgelerini eklemeniz gerekiyor dilekçeye. Ders içeriği uyan derslerden muaf olursunuz (Birbirine yakın derslerden de muaf edebiliyorlar).

Mr December

Baş Editör
Az önce araştırdım; öyle bir dünya var! Güzel sanatlar hariç...

Sizin hangi dersleri aldığınızı ve hangi notlarla geçtiğinizi diplomadan göremeyecekler. Araştırmanızı kontrol edin. Ders saydırmada okul kuralları da vardır, belli bir not ve üzeri aldı iseniz ve o dersin içeriği sayılacak ders ile uyumluysa dersi sayarlar. Ben 3 kere yaptım, kimse sadece diplomanı getir demedi. Araştırmanızı tekrar kontrol etmenizi öneririm.

B

Bir Misafir.

Guest
Arkadaşlar merhaba. Benim de bir sorum olacak. Ben şuan yüksek lisans programında üçüncü yılıma girdim. Yani tez dönemi öğrencisiyim ve tez yazıyorum. Kayıt yaptıracağım ancak harç yatırıp yatırmayacağımı bilmiyorum. Otomasyon sisteminde harç yükümlüsü olarak gözükmüyorum. Kayıt sistemi ise açık. Yani istesem kaydımı yaptırabilirim. Bunu farklı yollardan da kontrol ettim. Mesela okulum internet bankacılığından ödeme kabul ediyor. Oradan girip baktığımda da harç yükümlüsü olmadığımı görüyorum. Kayıtlı borç gözükmemektedir diyor. Ders döneminde hiçbir şekilde alttan ders alma gibi bir durumum olmadı. İkinci bir program okumuyorum. Yine okul sisteminde normal süresi içinde yazıyor. Şuan biraz kafam karıştı doğrusu. Naçizane yazmak istedim. Cevap verebilirseniz çok makbule geçer. Saygılar.