Arkadaşlar merhaba,
Yurt dışında doktora yapmak istiyorum, ama önce nereden başlamam gerektiğini bilmiyorum. Devlet üniversitesinde mühendislik alanında yüksek lisansının ders dönemini bitirmiş bir araştırma görevlisiyim.
Öncelikle araştırma yapmaya nereden başlamam gerekir burs,okul, araştırma konusu yada ne gibi şartları yerine getirmem gerekir dil,ortalama ?
Doktora burslarını hakkında ayrıntılı bilgiyi nerelerden bulabilirim.
Doktora için hangi okullara başvuracağıma nasıl karar vereceğim.
Doktora sonunda yurt dışında kalmak için neler yapmam gerekir gibi sorular var kafamda cevaplar ve yol gösterirseniz çok sevinirim.
Merhabalar,
Vaktinde bu konuda sayısız araştırma yapmış biriyim, hatta hatırı sayılır bir üniversiteden karşıdan burs ile bir hocanın yanında asistan olarak kabul bile almıştım (tüm sürecin e-mail kayıtları, gitseydim asistanı olacağım hoca ile görüşmelerimiz vs. hepsi mevcut dilerseniz hepsini gösterebilirim de) fakat çeşitli sebeplerden dolayı gitmemeye karar verdim.
Bence öncelikle hangi ülkeye gideceğinize karar verin. "Yurtdışı" çok genel bir kavram ve ülkeden ülkeye farklılar var. Bunu belirledikten sonra o ülkede gözünüze kestirdiğiniz üniversitelerin burs olanaklarını araştırın. Karşıdan bursun avantajı şudur, senet vs. imzalamazsınız ve işler yolunda gider de 4-5 yıl sonra orada kalmaya karar verirseniz sizi bağlayıcı bir şey olmaz. Karşıdan burs bulmak hem kolay hem zor açıkçası. ABD örneğinden gideyim. Hocalar projelerinde çalışacak öğrenciler arıyor, bu öğrencilerin de tüm eğitim masraflarını karşılıyor ve belli bir miktar da para veriyor öğrenciye. Bunun için öncelikle sizin üniversiteye normal yollarla kabul edilmeniz gerekiyor tabii, bu da ABD için söylemek gerekirse GRE, TOEFL, GPA üçlüsünün çok sağlam olmasına bakıyor. Yani biraz zor bir süreç açıkçası. Gideceğiniz okulların talep ettiği puanları inceleyip ortalama bir puan belirleyerek çalışmaya başlasanız yararlı olabilir.
Karşıdan bursların ilki hoca kaynaklı burslardır. Benim yazıştığım hoca bana okul harcına (30 bin dolar falandı sanırım) ek olarak aylık 700 dolar verilebileceğini bunun yaklaşık 60 dolarının falan sağlık sigortası mı neyse ona kesildiğini benim elimde 640 dolar falan kalabileceğini fakat eğer ilerde iyi işler yaparsam bu paranın artırılabileceğini söylemişti. Hocanın çalıştığı (ve eğer gitseydim benim de üyesi olacağım) proje de gerçekten alanımda çok ses getirebilecek bir projeydi. Fakat ben çeşitli sebeplerden dolayı (bazı özel sebepler) gitmemeye karar verdim. Diğer taraftan aylık 600-700 doların pek çok şehirde yetersiz kalacağı da biraz araştırdıysanız malumunuzdur. Yani burs bulursanız da genelde bu burs sizi zar zor geçindirecek bir burs olacaktır, ya da ailenizden biraz takviye almanız gerekecektir.
Bir de üniversite kaynaklı karşıdan burslar var, bunları üniversite bazı uluslararası öğrencilere veriyor fakat gerçekten çok zordur bu bursu almak. Olağandışı bir yeteneğiniz veya bir başarınız varsa bu bursları da alabilirsiniz fakat burada olağandışılıktan kastettiğim okulu 3,80 ortalama ile bitirmek değil, çok daha büyük başarılar.
Yazı çok uzamasın toparlayayım, benim önerilerim:
-öncelikle çemberi daraltın en azından birkaç ülkeye düşürün
-gözünüze kestirdiğiniz üniversitelerin talep ettiği skorları belirleyin
-gözünüze kestirdiğiniz üniversitelerin karşıdan burs olanaklarını inceleyin, bölümden birkaç hoca ile yazışım (muhtemelen mail attığınız 100 hocadan 5'i falan dönüş yapacaktır.)
-gerekli skorları almak için sınavlara hazırlanın
-bu esnada yayınlarınıza da dikkat edin, karşıdan burs için mesleki bilgi ve yayınlar çok önemli
Son olarak, YLSY, Fulbright, TEV gibi TR kaynaklı bursları da araştırabilirsiniz, bu imkanlar da var.
Benim bildiklerim bu kadar, daha iyi bilen arkadaşlar daha net yardımcı olacaktır.