Dünya üzerinde pek çok meslek bulunmaktadır. Bu meslekler arasında en çok ilgi çekenlerden birisi gemi kaptanlığıdır. En prestijli işler içerisinde sayılan gemi kaptanlığı, pek çok kişinin hayali arasında yer almaktadır. Peki, gemi kaptanı nasıl olunur?
Denizi seven ve mesleki kariyerine deniz üzerinde devam ettirmek isteyen kişilerin ilk tercihi genellikle gemi kaptanlığı olmaktadır. Gemi kaptanlığının yeni yerler görmek ve dolgun maaş gibi avantajları olsa da bir o kadar zor ve yorucu bir meslektir. Biz de bu yazımızda sizlere gemi kaptanlığı nasıl bir meslek olduğunu anlatacağız. İşte detaylar…
Nasıl Gemi Kaptanı Olunur?
Gemi kaptanı olmayı düşünen kişiler gemi kaptanı nasıl olunur diye araştırmalar yapmaktadır. Gemi kaptanı olabilmek için deniz liselerinden veya üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümünden mezun olmanız gerekmektedir.
Gemi kaptanlığından mezun olan kişilerin mezuniyet sonrası Denizcilik Müsteşarlığı’nın yapmış olduğu Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı’na girmeleri ve bu sınavdan geçer not almaları gerekmektedir.
Türkiye’de gemi kaptanları uzak yol kaptanlığı ve yakın yol kaptanlığı olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Uzun yol yeterliliğine sahip olan gemi kaptanları tüm sularda ve tüm gemilerde çalışabilmektedir. Fakat yakın yol yeterliliğine sahip olan gemi kaptanları sadece karadan belli bir mesafe uzaklıktaki sularda ve belirli makine gücüne sahip gemilerde çalışabilmektedir.
Önerilen İçerik: Stajyer Maaşı
1- Bayan Gemi Kaptanı Nasıl Olunur?
Bayan gemi kaptanı olmayı düşünen kişiler bayan gemi kaptanı nasıl olunur diye araştırmalar yapmaktadır. Bayan gemi kaptanı olmak için için deniz liselerinden veya üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümünden mezun olmanız gerekmektedir.
Gemi kaptanlığından mezun olan kişilerin mezuniyet sonrası Denizcilik Müsteşarlığı’nın yapmış olduğu Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı’na girmeleri ve bu sınavdan geçer not almaları gerekmektedir.
Gemi Kaptanı Olmak İçin Hangi Lise Okunmalıdır?
Gemi kaptanı olmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan birisi de lisede gemi kaptanlığı ile ilgili bir bölüm olup olmadığıdır. Ülkemizde gemi kaptanlığı bölümü Denizcilik Anadolu ve Meslek Liseleri içerisinde de faaliyet göstermeye devam etmektedir. Denizcilik Anadolu ve Meslek Liselerinden mezun olanlar gemi kaptanı olabilmektedir. Fakat sadece belirli sularda ve belirli makine gücüne sahip gemilerde çalışabilmektedir.
Kaptan Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalıdır?
Gemi kaptanı olarak tüm sularda ve tüm gemilerde çalışabilmek için lisans mezunu olmak gerekmektedir. Gemi kaptanı olmak için üniversite bölümleri içerisinde yer alan Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümünden mezun olmak gerekmektedir. Bunun yanında şu bölümlerden mezun olan kişiler de gemi kaptanı olabilmektedir:
- Gemi Yönetimi,
- Yat Kaptanlığı,
- Makine Zabitliği,
- Balıkçı Gemisi Kaptanlığı,
- Gemi Otomasyonu.
Gemi Kaptanlığı Hakkında | Gemi Kaptanı Kimdir?
Kaptanlık hangi bölüm içerisinde değerlendirildiğini öğrendikten sonra sıra geldi gemi kaptanının kim olduğu konusuna. Gemi kaptanı, gemileri güvenli bir şekilde sevk ve idare eden kişidir. Gemi kaptanları gemi hareket halindeyken geminin hızını ve geminin rotasını ayarlamakla görevlidir. Aynı zamanda gemileri olağan tehlikelere karşı da korumakla görevlidirler.
Gemi kaptanları, gemiler limana yaklaştığında içerisinde bulunan yükün ve yolcuların güvenli bir şekilde tahliye edilmesinden de sorumludur. Kısaca gemide olup biten her şeyin sorumlusu durumundadırlar.
Gemi Kaptanının Görevleri Nelerdir?
Gemi kaptanı nasıl olunur diye merak edenlerin bilmesi gereken konulardan birisi de gemi kaptanının görevleridir. Gemi kaptanının görevleri genel olarak şu şekildedir:
- Gemi veya diğer deniz araçlarını yönetmek,
- Mürettebat ile güvenlik tatbikatları yapmak,
- En uygun olan ulaşım rotasını veya en uygun hızı belirlemek,
- Göstergeleri okumak,
- Navigasyonu hava koşullarına göre ayarlamak,
- Günlük faaliyetleri kayıt altında tutmak,
- Gemiye yakıt ve sarf malzemesi temin edilmesini sağlamak,
- Gemide hasar varsa bu hasarların onarılmasını talep etmek,
- Gemi ekipmanlarının bakımının yapılıp yapılmadığını kontrol etmek.
Gemi Kaptanı Olma Şartları Nelerdir?
Gemi kaptanı olabilmek için bazı gerekli şartlar bulunmaktadır. Gemi kaptanı olabilmek için gerekli şartlar genel olarak şu şekildedir:
- 16 yaşını bitirmiş olmak,
- En az lise mezunu olmak,
- Sağlık durumunun Gemi Adamları Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen şartlara uygun olduğunu belgelemek,
- Gemici eğitimi veren kurumlardan mezun olmak,
- Askerliğin en az 9 ayını güverte eri olarak yapmak ve bunu belgelemek.
Uzun yol kaptanı olmayı düşünenler için yukarıdaki şartlara ek olarak hırsızlık, rüşvet, dolandırıcılık, sahtecilik ve devlet sırlarını açığa çıkarma gibi suçlardan hüküm giymemiş olmak gerekmektedir.
Önerilen İçerik: Jandarma Nasıl Olunur?
Gemi Kaptanının Özellikleri Nelerdir?
Gemi kaptanı nasıl olunur diye araştıran kişilerin gemi kaptanı olabilmek için gerekli özellikleri taşıyıp taşımadıklarını da tespit etmesi gerekmektedir. Gemi kaptanının özellikleri şunlardır:
- Stres esnasında doğru ve hızlı karar verebilmek,
- Uzun süreli seyahatleri yönetebilecek fiziki yeterliliğe sahip olmak,
- Bir problem oluştuğunda bu problemlere yönelik alternatif çözümler üretebilmek,
- Çalışanları motive edebilmek ve onları yönlendirebilmek,
- Sistem analizi yapabilmek,
- Disiplinli olmak,
- Gözlem yeteneğine sahip olmak,
- Teknik alanda donanımlı olmak,
- Ekip yönetimini başarılı bir şekilde sağlayabilmek.
Gemi Kaptanı Olabilmek İçin Alınması Gereken Eğitimler Nelerdir?
Gemi kaptanı nasıl olunur öğrendikten sonra sıra geldi gemi kaptanı olabilmek için alınması gereken eğitimler konusuna. Gemi kaptanı olabilmek için alınması gereken eğitimler genel olarak şu şekildedir:
- Temel İlk Yardım,
- Elektronik Harita Gösterimi ve Bilgi Sistemi,
- Denizde Kişisel Can Kurtarma Teknikleri,
- Personel Güvenliği ve Sosyal Sorumluluk,
- İleri Yangınla Mücadele,
- Radar Gözlem ve Plotlama,
- Cankurtarma Araçlarını Kullanma,
- Hızlı Cankurtarma Botu Kullanma.
Gemi Kaptanlığı Taban Puanları
Üniversitede gemi kaptanlığı bölümünü tercih etmeyi düşünen kişiler gemi kaptanı nasıl olunur konusundan sonra gemi kaptanlığı taban puanları ile ilgili araştırmalar yapmaya başlamıştır. Gemi kaptanı olabilmek için üniversitelerin Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümünü okumak gerekmektedir.
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü 2023 taban puanları 287,9137 ile 470,69417 arasındadır.
Gemi Kaptanı İş İlanları Siteleri
Gemi kaptanı mezunu olup iş arayan kişiler için gemi kaptanlığı için iş ilanları bulunan bazı siteleri derledik. İşte gemi kaptanı iş ilanları siteleri şu şekildedir:
- Kariyer.net
- Secretcv.com
- Eleman.net
- Deniz Ticaret Odası
- Gemielemani.com
- Indeed
Gemi Kaptanı Ne Kadar Maaş Alır?
Gemi kaptanı nasıl olunur diye araştıran kişiler gemi kaptanı maaşı konusunu da merak etmektedir. Gemi kaptanı maaşı kişinin deneyim süresine, çalıştığı firmaya ve yapılan işin kapsamına göre değişiklik gösterse de ortalama olarak 34.000 TL ile 70.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Gemi kaptanı nasıl olunur sorusuyla bağlantı diğer sorular ve yanıtları şu şekilde:
Kaptan Nasıl Olunur?
Kaptan olabilmek için için deniz liselerinden veya üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümünden mezun olmanız gerekmektedir.
Kaptanlıktan mezun olan kişilerin mezuniyet sonrası Denizcilik Müsteşarlığı’nın yapmış olduğu Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı’na girmeleri ve bu sınavdan geçer not almaları gerekmektedir.
Gemi Kaptanı Sayısal Mı?
Gemi kaptanı olabilmek için üniversitede Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümü okumak gerekmektedir. Bu bölümü okuyabilmek için AYT sayısal bölüm testlerini çözmek gerekmektedir.
Üniversite Okumadan Gemi Kaptanı Olmak Mümkün Mü?
Üniversite okumadan lise mezunu olarak da gemi kaptanı olmak mümkündür. Denizcilik Anadolu ve Meslek Liselerinden mezun olan kişiler gemi kaptanı olarak çalışabilmektedir. Fakat lise mezunu olarak çalışan gemi kaptanlarının görev alanları oldukça sınırlıdır.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale