Metformin türevi ilaç grubunda yer alan Glifor 1000 mg oral antidiyabetik sınıfında bir ilaçtır. Özellikle sonradan oluşmuş şeker hastalığında ilk kullanılan ilaçtır. Bu yazımızda ilacın ne işe yaradığı nasıl kullanıldığı yan etkileri ve fiyatı hakkında bilgi bulabilirsiniz. Bir ilaç hakkında bilmeniz gereken tüm bilgiler yer almaktadır.
Glifor 1000 mg Nedir?
Glifor 1000 mg etken maddesi metformin olan bir ilaçtır. Oral antidiyabetik (şeker düşürücü) sınıfına girer. Tip 2 Diyabet (Şeker hastalığı) olan kişilerde ilk tercih edilen ilaçtır. Kan şeker değerleri bozulmuş obez kişilerde kullanıldığı zaman şeker hastalığını önlediği gösterilmiştir. Bu sebeple ülkemizde ve dünyada çok fazla kullanılan bir ilaçtır. Ülkemizde ise en fazla 1000 mg olan formu bulunmaktadır. Bu sebeple yazımızda onu inceledik;
Alım Şekli Ağızdan Grubu Antidiyabetik Etkisi Kan glikozunu düşürme Yan Etkisi Laktik Asidoz Günlük Alınacak Maksimum Doz 3000 mg Fiyatı 110,71 TL
Glifor 1000 mg Nasıl Kullanılır?
Glifor 1000 mg beyaz renkli bir yüzü çentikli bir yüzünde 1000 mg yazan haplar şeklinde satılır. Genellikle doktorunuz bir öğünde 500 mg ile başlatacaktır. Bu durumda çentikli yerinden ikiye bölüp o şekilde kullanılmalısınız. Hapı kesinlikle çiğnemeyin veya ezmeyin. Bol su ile birlikte yutarak kullanın. İlaç içtikten sonra yarım saat içinde etki göstermektedir.
10-12 yaşından büyük çocuklarda, yetişkinlerde ve yaşlılarda güvenle kullanılabilir. Genellikle 500 mg doz ile başlanır. Günde 2 veya 3 defa kullanılır. Her gün aynı saatte almaya özen gösterilmelidir. Bir ilacı içmeyi unuttuysanız sonraki seferde 2 doz değil tek doz kullanın.
İlaç, yemekle birlikte veya tok karnına kullanılmalıdır. Çocuklar ve yaşlılar günde maksimum 2000 mg almalıdır. Yetişkinlerde ise toplam 3000 mg bir günde alınacak maksimum dozdur. Hamileler doktoruna danışarak kullanmaya devam edebilirler.
Emziren kişiler ise kullanmamalıdır. Ayrıca böbrek yetmezliği olan ve karaciğer yetmezliği olan kişilerin kullanmaması gerekir. Düzenli kullanan kişiler ise yılda bir kere böbreklerinin durumunu gösteren kan testi yaptırmaları gerekmektedir.
Öneri yazısı: Beloc
Glifor 1000 mg Ne İşe Yarar?
Glifor nedir ve nasıl kullanılır sorularını cevapladıktan sonra sırada Glifor ne için kullanılır sorusunu cevaplamak var.
İlaç kanda dolaşan glikozu hücre içine alınmasını sağlar. Hücre içine alınan glikozu hücre enerji üretmede kullanılır. Özellikle başlangıç seviyesinde olan şeker hastalarında çok etkilidir. Ayrıca obez kişilerde şeker hastalığı oluşmasını engeller.
Bir diğer yan etki olarak kilo vermeye yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Genellikle şeker hastalarının kilolu oldukları düşünüldüğünde bu etkisi çok önemlidir. Düzenli egzersiz ve diyet programı uygulayarak 3 ayda gözle görülür kilo verdiğinizi göreceksiniz.
Kilolu kişilerde uzun süreli kullanımlarda kalp krizi geçirme riskini düşürdüğü tespit edilmiştir. Kan kolestrol seviyesini düşürdüğü ve kalbi koruduğu gözlenmiştir. Bu etkileri 5 yıl gibi uzun süre kullanım sonrasında gözlenmiştir. Kullanan kişilerin genellikle kilolu ve kalp damar tıkanıklığı açısından yüksek riskte olduğu düşünüldüğünde oldukça önemli bir etkidir.
Glifor 1000 mg Yan Etkileri Nelerdir?
Laktik asidoz en korkulan yan etkilerden biridir. Günde 3000 mg üstünde alındığı zaman bu etkilerin ortaya çıkma ihtimali artmaktadır. Böbreklere etki eden ilaçlar ile birlikte alındığı zaman dikkatli olmak gerekiyor. Bu sebeple ilacı yazmadan önce doktorunuza mutlaka kullandığınız tüm ilaçları söylemeyi unutmayın. Laktik asidoz olduğunu gösteren bulgular şu şekildedir;
- Kusma
- Karın Ağrısı
- Kas Krampları
- Şiddetli Yorgunluk
- Baş Ağrısı
Zayıflamaya sebep olur. İlacı kullananlarda 10 kiloya varan zayıflamalar normal kabul edilir. Hastaların çoğunda fazla kilolar olduğu için çok önemsenmese de aşırı kilo vermede, yemek yiyememe durumunda doktorunuza haber vermelisiniz. Yan etkiler ortaya çıktığı zaman vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.
Magvital yazımıza göz atabilirsiniz.
Glifor 1000 mg Fiyat ve Muadilleri
Doktor reçetesi ile aldığınız zaman ilacı SGK ödemektedir. Ancak sigortasız olan kişiler veya reçetesiz almak isteyen kişiler de eczaneden ilacı temin edebilir.
2023 yılında Glifor 1000 mg fiyat 110.71 TL‘dir.
Aynı zaman da Glifor ilacına muadil pek çok ilaç bulunmaktadır. Bazı durumlarda hastalar muadil ilaçları da tercih etmek isteyebilirler. Peki Glifor muadili ilaçların fiyatları nelerdir? Aşağıdaki tablodan Glifor muadili ilaçlar ve fiyatlarını detaylı inceleyebilirsiniz.
MUADİL İLAÇLAR FİYATLAR DIABEST 1000 MG 110.50 TL DIAFORMIN 1000 MG 110.71 TL GLINEXT 1000 MG 110.71 TL GLUCOTARD 1000 MG 98.30 TL GLUFORCE 1000 MG 110.71 TL GLUKOFEN 1000 MG 110.71 TL MATOFIN 1000 MG 110.71 TL MEFODAY MR 1000 MG 100.92 TL METFORIX 1000 MG 91.20 TL METFULL 1000 MG 143.90 TL METODEL 1000 MG 87.93 TL METVEL 1000 MG 73.75 TL
Glifor 1000 mg Kullananlar İçin Tavsiyeler
İlacın yan etkisi olarak zayıflatması sebebiyle suistimale açık bir ilaçtır. Ancak unutulmaması gereken bir şey bu ilaç şeker ilacıdır ve daha fazla zayıflamak için fazla doz alınmamalıdır. Fazla doz alındığı takdirde kan şekerini çok ciddi şekilde düşmesine sebep olabilir. Bu yüzden doktorunuz yazmadan ilacı kesinlikle kullanmamalısınız. Doktorunuzun önerdiği dozlarda kullanmalısınız.
Düzenli egzersiz ve diyetle desteklenirse Glifor ile sağlıklı kilo verebilirsiniz. Tüm yapmanız gereken şey ise ilacınızı düzenli kullanmak ve günde yarım saat yürümek. Doktorlar genellikle hasta şikayetlerinde çoğunlukla ”Glifor 1000 mg zayıflatır mı?” sorusu ile karşılaşırlar. Glifor zayıflama etkileri de göstermektedir. Bu yüzden ilacın kullanımında besin tüketiminize dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
İlacı üreten Bilim İlaç sitesinden daha fazla teknik detaylara ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu içerik gibi paylaşımları takip etmek istiyorsanız sitemizde Gündem sekmesi altında bulabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Glifor kabızlık yapar mı?
Evet, bunun yanı sıra hazımsızlık, iştah bozukluğu, karın ağrısı gibi etkileri de olabilir.
Glifor böbreklere zarar verir mi?
Hayır, tam aksine böbreklere faydalı olacağı uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
Glifor cinsel isteksizlik yapar mı?
Şeker hastalığı cinsel performansı olumsuz etkiler. Glifor ise şeker oranını düzenlediği için cinsel isteksizliğe olumlu etkide bulunabilir.
Glifor hamilelikte kullanılır mı?
Evet, kullanılabilir. Doktor tavsiyesi üzerine hamilelikte kullanımı mevcuttur.
Glifor ishal yapar mı ?
Evet, yapabilir. İlacın yan etkilerinde mide rahatsızlıklarının bir çoğu görülmektedir. Çoğunlukla kusma ve mide bulantısı ile yan etki belirtisi göstermektedir.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale