GMAT nedir? Bu soru MBA (Master Business Admiration) yani, İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı yapmak isteyen her öğrencinin sorduğu bir sorudur.
Yurt dışında lisansüstü eğitim almak isteyen çok fazla sayıda insan var. Bunun için de bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Bu nokta da GMAT sınavı devreye giriyor.
Bu yazıda, Gmat sınavına dair merak ettiğiniz tüm soruları cevapladık. İçeriğimizde Gmat ne işe yarardan başlayarak sınavın nasıl yapılacağı, sınav bölümleri ve ücretlerine dair tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Hazırsanız öğrenmeye başlayalım.
GMAT Nedir?
GMAT, genellikle Amerika’da MBA yapmak isteyen öğrenciler için bir lisansüstü İngilizce ve Matematik bilgisi ölçme sınavıdır.
GMAT açılımı, Graduate Management Admission Test‘tir. Bu test yapılış tarihinden itibaren Graduate Management Admission Consuel tarafından yönetilmektedir. Yurt dışında işletme üzerine yüksek lisans yapmak isteyen binlerce kişi bu sınava girmektedir.
GMAT’tan alınabilecek en yüksek puan 800’dür. İşletme alanına dair en iyi üniversitelerin çoğu 600 puan ve üzeri alan öğrencileri kabul etmektedir.
Sınav, sürekli olarak akademisyenler ve alanında uzman kişiler tarafından güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Anadili İngilizce olan ülkeler haricinde de, İngilizce MBA eğitimi veren dünyadaki tüm okullar bu sınavı tercih etmektedirler. İngilizce MBA eğitimi veren bir okula başvurmuşsanız GMAT sınavına girmeniz gerekmektedir.
Editörün Önerisi: Akademik Dergiler İçin ISSN Numarası
GMAT Sınavı Nasıl Yapılır?
GMAT sınavı en zorlayıcı sınavlardan biridir. Bu nedene adaylar sıkı bir çalışma sürecinden geçer. Sınavın nasıl yapılacağına dair listeyi dikkatli bir şekilde inceleyiniz;
- GMAT, 3 saat 30 dakika sürmektedir. Diğer sınavların aksine bu sınavda adaylara isteğe bağlı mola süreleri verilmektedir. Molalarla birlikte sınav süresi 4 saate çıkabilir.
- Sınavda adayın cevaplandıracağı bölümler tamamen kendisine bağlıdır. Bu konuda bir zorlama yoktur.
- Adaylara sunulan 3 farklı sıralama opsiyonu arasından aday seçimini yapmaktadır. Bunlar sayısal, sözel ve kompozisyon bölümleridir.
- GMAT sınav dili İngilizcedir. Bu yüzden İngilizce yeterliliğiniz oldukça önemlidir.
- Bu sınava girmeden önce gireceğiniz TOEFL sınavından 100 üzerinde, IELTS sınavından ise 7-7,5 arası bir puan almanız gerekmektedir.
- GMAT, bilgisayar üzerinde yapılan bir sınavdır.
- Adayın sınav esnasında verdiği cevaba göre diğer soru belirlenmektedir. Bu yüzden karşılaşacağınız soru sınavdan önce belli değildir. Doğru cevaplar verdiğiniz takdirde sınav soruları zorlaşmaktadır.
İlgili İçerik: MBA Nedir?
GMAT Sınavı Bölümleri
GMAT birden çok bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler adayın alanına dair tüm yetkinliklerini ve İngilizce dil yeteneği ölçebilecek şekildedir.
Bu bölümlerin ölçme değerlendirmesi farklı metotlarla gerçekleştirmektedir. GMAT toplamda 4 farklı bölümden oluşmaktadır;
- Analytical Writing Bölümü
- Quantitative Bölümü
- Verbal Bölümü
- Reasoning Bölümü
Bu 4 bölümü teker teker incelemeye başlayabiliriz.
Analytical Writing
Bu bölüm adayların analitik yazım becerilerini ölçmektedir. Yaklaşık olarak 30 dakika sürer. Adaylara verilen metnin analitik bir şekilde değerlendirilmesi beklenmektedir.
Adayın kendi düşüncelerinden sıyrılıp, verilen bilgilere göre argüman geliştirmesi gerekir. Analytical Writing bölümü puanlama sisteminde, bölüm puanı 6 üzerinden değerlendirilmektedir. Yarımşar puan yükseltilerek ilerleme kaydedilmektedir.
Integrated Reasoning
Bu bölüm, muhakeme yeteneğinizi ölçen bölümdür. Mantık ve analiz yapma becerilerinizi ölçmektedir. Adaylardan, farklı veri türlerini anlamaları ve analiz etmeleri beklenir. Bu yüzden sınavın bu kısmında görseller ve tablolar yer alır.
Bu bölümde toplamda 12 soru vardır. Adaylara 30 dakika süre tanınır. Bölümün puanlaması 8 üzerinden hesaplanır. Birer puan yükselerek ilerlenir.
Quantitative Reasoning
Sınavın sayısal bölümüdür. İki farklı soru tipinin yer aldığı kısımdır. Bu soru tiplerinin biri problem çözme diğeri ise veri yeterliliğidir.
Bölümde toplam cebir ve geometriden oluşan toplam 37 soru yer almaktadır. Adaya 75 dakika süre tanınır. Bu sorularla adayın grafik değerlendirme ve veri analizi yeteneklerinin ölçülmesi hedeflenmektedir. Bu bölüm 60 puan üzerinden değerlendirilmektedir.
Verbal Reasoning
Sınavın sözel bölümüdür. Bu bölümde adayın okuduğunu anlama, cümle yapısına hakimiyet ve eleştirel yaklaşım yeteneklerini ölçmektedir.
Bölümde toplam 41 soru vardır ve adaya 75 dakika süre verilir. Verbal Reasoning bölümünde insan kaynakları ve pazarlama, sosyal ve beşeri bilimler gibi farklı konular bulunmaktadır. Bu konulara hakimiyetiniz ve sözel yetkinliğinizin gelişmiş olması beklenmektedir. Bu bölümde Quantitative Reasoning bölümü gibi 60 puan üzerinde değerlendirilmektedir.
GMAT Sınavı toplam puan değerlendirmesi 200-800 arasındadır. Sınav sonunda analytical writing bölümü haricinde diğer bölümlerde gösterdiğiniz başarı puanınızı görebiliyorsunuz. Analytical writing bölümünün başarı puanı yaklaşık 20 gün sonra açıklanmaktadır.
Editörün Önerisi: Yurt Dışı Eğitim Bursları
GMAT Sınavı Ücreti
MBA yapmak isteyen her aday GMAT sınavına girmek zorundadır. MBA programı da işletme kariyeri açısından önemli bir aşamadır. Bu aşamanın sınavı olan GMAT sınavının ücretleri ise bu yüzden çok merak edilmekte!
GMAT ücreti, dünyanın her yerinde 250 Dolar olarak belirlenmiştir.
GMAT Sınavı Ne Zaman?
GMAT yıllık sınav takvimi, gireceğiniz yılın başında MBA sitesinde yayınlanmaktadır. Yılın 4 ayında arka arkaya yapılan sınav bazen bir haftaya yayılabilir.
Sınava toplamda 5 kere girme hakkınız vardır. Erken kayıt yaptırmak, sınav merkezinin konumunu bilmek ve hazırlıklı gitmek oldukça önemlidir.
Sınavdan en az 30 dakika önce sınav merkezinde olmalısınız. Yanınızda pasaportunuzu mutlaka bulundurun!
Saat, cep telefonu, kağıt ve kalem benzeri eşyalarınızı sınav merkezindeki dolabınıza bırakmanız ya da yanınızda getirmemeniz gerekmektedir.
İlgili İçerik: Jean Monnet Bursu
GMAT ve GRE Sınavı Farkları
Yüksek lisans ve doktora yapmak için girmeniz gereken sınavlar GMAT, GRE, IELTS veya TOEFL olarak değişkenlik göstermektedir. GRE ve GMAT yurt dışı lisansüstü başvurular için geçerli olan iki önemli sınavdır.
Bu iki önemli sınavın içeriğinde büyük farklılıklar yoktur. Fakat iki sınavda ayrı ayrı bilgi birikimini ölçmek için farklı yöntem ve metotlar izlemektedirler. İki sınavda da okuduğunu anlama, sayısal ve sözel bölümler yar almaktadır. Bu bölüm içerikleri de benzerlik taşır. Peki temelde benzerlikler taşıyan bu iki sınavın farkları neler? İnceleyelim…
- GMAT sınavı MBA yapmak için gereken bir sınavdır. GRE sınavı ise tek bir alana kanalize değil daha geniş alanlar için de geçerli olabilecek bir sınavdır.
- MBA yapmak için GMAT skorunuz olması gerekebilir fakat bir çok işletme bölümü GRE skorunu da kabul etmektedir.
- GRE sınavı içeriğinde spesifik testler yer almaktadır. GMAT sınavında ise özelleştirilmiş bir sınav mevcut değildir.
- GMAT sınavının integrated reasoning bölümü iktisat bölümünde lisansüstü eğitim almak isteyenler için içeriğinde farklı soru tipleri ve veri analizi içeren grafikler yer almaktadır. GRE sınavında ise bu aşama yerine ikinci bir doküman verilmesi istenmektedir.
- GMAT ve GRE sınavlarının quantitative bölümleri içerik olarak benzer bölümlerdir. Fakat GRE sınavını quantitative bölümü GMAT sınavına göre daha kolay hazırlanmaktadır.
- GMAT sınavının quantitative bölümünde ek olarak veri yeterliliği kısmı yer almaktadır. GRE’de bu bölümde farklı olarak karşılaştırma kısmı yer almaktadır.
- GMAT sınavında GRE’den farklı olarak kritik yargılama bölümü yer almaktadır.
- GMAT sınavı direkt olarak işletme bölümüne yönelik sayısal soruları barındırırken GRE daha genel alanlara hitap eden bir sınav olduğu için adaylara alışılmış sayısal sorular yöneltmektedir.
- GMAT sınavı sizden dil bilgisi düzeltmeleri yapmanızı beklerken, GRE sınavı sizden geniş kelime haznesine sahip olmanızı beklemektedir. Bu yüzden sınav seçimi yaparken İngilizce seviyenizi de göz önünde bulundurmalısınız.
- GRE, sınav esnasında sizin bölüm başarınıza göre diğer bölümün zorluk derecesini ayarlarken, GMAT sınavında başarı düzeyiniz diğer soruda hemen belirlenir.
- GRE sınavında cevapladığınız soruları geri dönüp değiştirebilirsiniz fakat GMAT sınavında soruları teker teker cevaplamanız gerekmektedir. Bu yüzden geriye dönüp sorularınız kontrol etme ve cevaplarınızı değiştirme gibi bir opsiyonunuz yoktur.
GMAT Sınavına Nasıl Hazırlanılır?
GMAT sınavına hazırlık oldukça zor geçen bir süreçtir. Sınava çalışırken çeşitli kaynaklardan yararlanmanız gerekmektedir. Ayrıca sınav hazırlık süresince farklı deneme sınavları yapmanız sizin için oldukça yararlı olacaktır.
GMAT deneme sınavlarına dijital ortamda ulaşmanız mümkün. MBA web sitesinde ya da business school web sitesinden farklı deneme sınavlarını indirip çözebilirsiniz. GMAT sınav örneğine bakarak çalışmanız da sizin için oldukça faydalı olacaktır.
Sınavın ne kadar zorlaşacağını, karşılaşabileceğiniz soru tiplerini görmeniz sınav öncesi sizi psikolojik açıdan rahatlatabilir. Ayrıca çıkmış soruları çözerek, sınav esnasında zaman yönetiminizi nasıl yapacağınızı da daha iyi planlarsınız.
Bu sınavda önemli olan bilgi birikiminiz değil, bilgiyi nasıl hızlı ve analitik biçimde kullandığınızdır. Bu bağlamda sizlere bir kurumdan destek almanızın daha sağlıklı bir süreç olması açısından faydalı olacağını söylememiz gerekmektedir.
Sizlere GMAT sınavı ile ilgili tüm detayları araştırdık! GMAT ile ilgili merak ettiğiniz diğer soruları YORUMLAR kısmından bize iletebilirsiniz!
Sıkça Sorulan Sorular
GMAT sınavı zor mu?
GMAT sınavı içeriği bakımından dünya genelinde yapılan pek çok sınavdan daha zordur. Amerikalılardan ya da ana dili İngilizce olan kişilerden de GMAT sınavına girmeleri beklenir. Bu nedenle İngilizce seviyenizin çok iyi olması gerekir.
GMAT sınavına kimler girebilir?
GMAT sınavına çoğunlukla yurt dışında MBA yapmak isteyenler girmektedir.
GMAT kaç yıl geçerli?
Gmat sınavı sonucunuz 5 sene boyunca geçerlidir.
GMAT sınavı nerede yapılır?
Gmat sınavı Türkiye’de İstanbul ve Ankara‘da yapılsa da online gözetmen eşliğinde bilgisayar üzerinden de yapılabilmektedir.
Daha Fazla Makale