“Hakim olmak istiyorum” diyenler için muhteşem bir yazı! Nasıl Hakim olunur, Hakimler ne iş yapar, Ocak zammından sonra Hakim maaşları ne kadar oldu? Tüm sorularınızın cevapları burada! Hakimlik ile ilgili detayları merak edip araştıranlar, hakim maaşlarını da merak ediyorlar. Bu yazımda sizin için hakim maaşı ve meslekle ilgili diğer tüm detaylara yer vereceğim.
Hakimlik birçok kişi tarafından oldukça ilgi gören bir meslek. Yapılan zamlardan sonra hakim ne kadar maaş aldığını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz! Stajyer hakim, idari hakim, ağır ceza hakimi maaşı hakkında Ocak 2024 güncel bilgileri öğreneceksiniz. Ocak ayında enflasyon farkıyla birlikte hakim maaşlarına %49,25 oranında zam uygulandı!
Hakim olarak göreve başlamak isteyen kişiler, ilk etapta nasıl hakim olabileceklerini araştırmaya başlarlar. Peki nasıl hakim olunur? Hakim olmak için hangi şartları yerine getirmek gereklidir? Öğrenelim!
Hakimler Ne İş Yapar?
Hakimler, mahkemelerde hukuki sorunları çözüme kavuşturmakla görevlendirilmişlerdir. Onlara verilen bu yetkilendirmeyle, kişilerin hak ve özgürlüklerini hukuki olarak ellerinden alabilirler.
Hakimler, yasalar, anayasa ve teamülleri ön plana alarak, güçlerini vicdanlarından alırlar. Bu noktada, bahsettiklerime değinerek, hukuki süreçlerini yönetirler. Şahısların, şahıslarla ya da devletle yaşadıkları sorunları çözüme kavuşturmaları temel gayeleridir.
Hakim Maaşları Ne Kadar? Ocak 2024 Zammı Hakim Maaşlarını Nasıl Etkiledi?
Hakim olmak isteyenlerin genellikle merak ettikleri ve detaylı araştırdıkları bir konu da hakim maaşları oluyor. Hakim ne kadar maaş alır? Ocak zamları hakim maaşlarını nasıl etkiledi? Hakim maaşları derecelere göre değişim gösteriyor. Yani her derecede alınan maaş değişim gösteriyor.
Hakim maaşları 2024 yılında aşağıdaki gibidir:
- 1. Derece hakim olanlara: 74.500 TL ödeme yapılmaktadır.
- 2. Derece hakim olanlara: 71.500 TL ödeme yapılmaktadır.
- 3. Derece hakim olanlara: 68.500 TL ödeme yapılmaktadır.
- 4. Derece hakim olanlara: 62.500 TL ödeme yapılmaktadır.
- 5. Derece hakim olanlara: 56.500 TL ödeme yapılmaktadır.
- 6. Derece hakim olanlara: 55.250 TL ödeme yapılmaktadır.
- 7. Derece hakim olanlara: 54.000 TL ödeme yapılmaktadır.
- 8. Derece hakim olanlara: 51.000 TL ödeme yapılmaktadır.
Derecelerin yanı sıra kıdem, görev süresi ve benzeri olgulara göre de hakimlerin maaşları değişim göstermektedir. Tabi ki her alanda olduğu gibi burada da tecrübe önemlidir.
Eğer tecrübeye sahipseniz, dereceniz yükselir. Bununla bağlantılı olarak da maaşınız yükselir. Hakim maaşları için devam edelim!
Stajyer Hakim Maaşı 2024 Ocak
Konuyla alakalı en çok merak edilenlerden birisi stajyer hakim maaşları ne kadar? Hakim adayı maaşı ne durumda? Hakimlerin staj süreleri toplam 2 yıl sürüyor. Bu dönem boyunda “stajyer hakim” statüsünde çalışmış oluyorlar.
- Zamlardan sonra ortalama olarak stajyer hakim maaşı 40.000 TL civarlarındadır.
Benzer İçerik: Avukat Maaşları
İdari Hakim Maaşı Ne Kadar? Ocak 2024 Zammının Etkileri
İdari hakim maaşları yukarda bahsettiğim genel maaşlar ile hemen hemen aynı. Burada da derece çok önemli bir faktör. Ocak zammından sonra eğer idari hakim 21 yıllında görev süresini tamamlayıp, 1. dereceye yükselirse 74.500 TL civarlarında bir maaş alacaktır.
Ağır ceza hakim maaşları için de aynı durum geçerli. Devlet memurlarına uygulanan yüzde 49,25 oranındaki zam idari hakim maaşını da etkilemiştir.
Hakimlerin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Hakim maaşlarından sonra gelelim diğer önemli konulara… Hakim nasıl olunur? Bunun için mesleğin görev ve sorumluluklarını bilmek gerekiyor. Hakimler belirtilen görev ve sorumluluklara uyum sağlamak zorundadır. Peki hakimlerin görev ve sorumlulukları nelerdir?
- Yeni yasal düzenlemeleri takip etmek,
- Dava dosyalarını detaylı incelemek,
- Tarafsız bir şekilde karar almak,
- Dava kapsamında tüm tarafların ve gerekli olduğu zaman bilir kişilerin bilgisine başvurmak,
- Dava kapsamında Türk milletine adına hükümde bulunmak,
- Taraflar, savcılık makamı, tarafların temsilcileri ve bilirkişi tarafından sunulmuş olan belge ve bilgileri dava dosyasına eklemek, hakimlerin görev ve sorumluluklarıdır.
Hakim Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Hakim maaşları 2024 için araştırma yapanların diğer merak ettiği bir konuya değineceğim. Hakimlik mesleği temel olarak iki ayrı dala ayrılır; idari yargıda çalışan hakimler ve adli yargıda çalışan hakimler. İki ayrı dal için de şart olarak belirtilmiş fakültelerden lisans eğitimini bitirmek şarttır.
Lisans eğitimini bitirdikten sonra hakim olmak için yüksek lisans ya da doktora okumak şart değildir. ÖSYM’nin ve Adalet Bakanlığı’nın ortak bir şekilde hazırladığı sınava girmek gereklidir. Bu sınavdan geçer puan alınması şarttır.
Hakim Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Hakim maaşları oldukça iyi durumda… Peki hakim olmak için neler gerekiyor? Hakim olmak için belirli kriterleri karşılamak gerekmektedir. Eğer bu kriterleri yani koşulları karşılamıyorsanız, hakim olamazsınız. Peki hakim olmak için gerekenler nelerdir? Hangi kriterleri karşılamak gereklidir?
- Hukuk Bölümü’nden sıkıntısız bir şekilde mezun olmak.
- Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşı olmak.
- Girilen hakimlik sınavından başarılı olmak.
- 6 ay zorunlu stajı tamamlamış olmak.
- Yüz kızartıcı herhangi bir suçtan dolayı hüküm giymemiş olmak.
- Kasti bir şekilde işlenmiş olan suçlardan kaynaklı 1 yıl ya da üstü bir yaptırım almamış olmak.
Hakim Nasıl Olunur?
- İlk etapta üniversite sınavına girerek, hukuk bölümü kazanmak için yeterli puanı almak gereklidir.
- Daha sonra herhangi bir üniversitenin hukuk fakültesinden lisans eğitimini tamamlamalısınız.
- Mezun olduktan sonra yapılan hakimlik sınavına girerek, başarılı olan kişiler hakim olmaya hak kazanırlar.
Tabi ki de bu normal hakim olmak için yapılması gerekenlerdir. Her meslekte olduğu gibi hakimlik mesleğinde de farklı dallar bulunmaktadır.
- Örneğin İdari hakim olabilmek için; İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk, Siyasal Bilimler gibi fakültelerin herhangi birinden mezun olmak gereklidir.
- Bu fakültelerin herhangi birinden mezun olduktan sonra kişinin, İdari Hakimlik Sınavı’na girilmesi gereklidir.
Her iki durumda da, kişinin hakimlik mesleğini yerine getirebilmesi için sınavdan yeterli puanı alması şarttır. Sınavda başarılı olan kişiler ilk etapta stajyer hakimlik yaparlar. Sonrasında 8. derece hakim olarak görevlerine başlarlar.
Hakimlerin Çalışma Ortamları ve Koşulları Nasıldır?
Hakimler, Adalet Bakanlığı’na bağlı olan mahkemeler kapsamında mesleklerini icra ederler. Resmi bir kıyafet giymeleri zorunludur. Duruşma öncesinde, duruşmaya hazırlık yaptıkları ortam düzenli, temiz ve rahattır.
Hakimlerin çalışma saatleri genellikle belirli ve düzenlidir. Lakin eğer mesleğe yeni atanmış bir hakimseniz, atama sebebiyle sıklıkla yer değiştirebilirsiniz.
Hakimler, mahkemelerin hakimlik teminatı ve bağımsızlığı esaslarına yönelik görevlerini yapmaktadırlar. Hakimler çalışma esnasında meslektaşlarıyla, savcılarla, avukatlarla, kamu yöneticileriyle, hukukçularla, bilirkişilerle, mübaşirlerle, yurttaşlarla iletişime geçerler.
Hakim Staj Süresi Ve Koşulları Nedir?
Hakimler staj yapabilmek için ilk etapta hakimlik sınavlarına girerler. Hakimlik sınavlarını geçtikten sonra 6 ay staj yapma zorunluluklar vardır. İdari hakim olarak göreve başlayacak kişilerin ise staj zorunlulukları 7 aydır. Staj süreçlerinde aylık 40.000 TL civarında maaş alırlar.
Hakim stajyeri olarak görev yapan kişiler; karar taslağının yazılması, dosyaları inceleme gibi işlerde görevlerini gerçekleştirirler. Staj sürelerini tamamladıktan sonra mesleklerini yapmaya başlayabilirler.
Önerilen içerik: Savcı Maaşları Ne Kadar Oldu?
Hakimin Emeklilik Şartları Nelerdir?
8 Eylül 1999 tarihinden sonra hakimlik görevini yapmaya başlamış hakim kadınlar 20 yıl, erkek hakimler ise 25 yıl prim ödemesi yaparak emekli olmaktadır.
1 Mayıs 2008 tarihinden sonra işe başlamış olan kadın hakimler 58 yaşını doldurduğunda, erkek hakimler ise 60 yaşını doldurduğunda emekli olmaktadır. Bu kişilerin toplamda 9000 günlük primi doldurmaları gerekmektedir.
Hakimler Nerede Çalışabilirler?
Hakim olarak çalışmak isteyenler, hakimlerin nerelerde çalıştığını da merak ediyor. Hakimler birden fazla yerde çalışabilirler. Tabi ki bu çalıştıkları yerler atanma durumu sonrasında belirli olur.
Sınavdan aldıkları puan, atanma yerlerini de etkiler. Yüksek puana sahip olan kişiler, istedikleri yerleri kolaylıkla tercih edebilirler. Peki hakimler nereleri tercih ederler? Çalışma yerleri nerelerdir?
- Danıştay,
- Anayasa Mahkemesi,
- Yargıtay,
- Askeri Yüksek İdare Mahkemesi,
- Askeri Yargıtay,
- İdare Mahkemeleri,
- Vergi Mahkemeleri,
- Asliye Hukuk Mahkemeleri,
- İş Mahkemeleri,
- Asliye Ticaret Mahkemeleri,
- Devlet Güvenlik Mahkemeleri,
- Sulh Hukuk Mahkemeleri,
- Çocuk Mahkemeleri,
- İcra Sulh Ceza Mahkemeleri ve benzeri yerlerde çalışırlar.
Hakimlik Mesleğinin Gerektirdiği Özellikler Nelerdir?
Hakim olmak isteyen kişilerin belirli özellikleri taşıması şarttır. Bu özellikler hakim olacak kişileri iş etiğine yönlendirir. Peki nedir hakimlik mesleğinin gerektirdiği özellikler?
- Hakim olan kişilerin ilk etapta sağlam bir mantığa ve sezgiye sahip olması gereklidir.
- Davaları her açıdan değerlendirebilmesi ve mantıklı karar vermesi gerekir.
- Bir hakimin ikna gücüne sahip olması gereklidir.
- Sabırlı olmak
- Sorumluluk sahibi olmak
- Tarafsız karar verme yetisi taşımak
- Fikirlere açık olmak
Gerekiyor. Hakim maaşları kadar bu konuya da önem vermek gerekiyor. Çünkü sadece maaşları iyi diye bir mesleği icra etmek elbette mantıklı olamaz.
Kimler Hakim Olamaz?
Tabi ki de herkes hakim olamaz. Peki kişiler neden hakim olamaz? Hangi şartları karışamadıkları için hakim olamazlar? Aşağıda belirtmiş olduğumuz koşulları karşılamayanlar, hakim olamazlar.
- 6 ay boyunca hakimlik stajını yapmayanlar.
- Hakimlik sınavına girip, başarılı sonuç alamayanlar.
- Hukuk bölümü okumamış ya da hukuk bölümünden mezun olamayan kişiler hakim olamaz.
Hakim Olmanın Avantajları Nelerdir?
Birçok kişi hakim olmak için çaba sarf ediyor. Peki neden? Bunun nedenini hakim olmanın avantajları olarak söyleyebiliriz. Genellikle bu avantajlar nedeniyle ya da kişi hakimlik mesleğini sevdiği için hakim olmak ister.
Peki hakim olmanın avantajları nelerdir? Sizler için hakim olmanın avantajları listeledik;
- Toplumda, sosyal statüsü yüksek olan meslekler arasında yer almaktadır.
- Derece fark etmeksizin genel olarak maaşları tatmin edecek yüksekliktedir.
- Görevin sonuna gelindiğinde, emekli olunacakken sunulan şartlar oldukça iyidir.
Yurt Dışında Hakim Olmak
Hakim maaşları tahmin edeceğiniz üzere yurt dışında daha yüksek. Türkiye’de hakim olmanın yanı sıra yurt dışında hakim olmanın da belirli avantajları bulunmaktadır. Bu nedenle hakimler ya da hakim olacaklar yurt dışında da mesleklerini icra etmek isterler. Peki yurt dışında hakim olmak için neler yapılmalıdır?
- Hukuk Bölümü’nden sıkıntısız bir şekilde mezun olmak,
- Hakimlik sınavına girerek, sınavdan geçer puan almak,
- Çalışacağınız ülkeye ait olan dili bilmek,
- Yurt dışında geçerli olan Hukuk Diplomasına ve Hakimlik Belgesine sahip olmak,
- Yurt dışında çalışma izninin olması, yurt dışında hakimlik yapmak için gerekli şartlar arasında yer almaktadır.
Yurt Dışında Hakimlik Yapmanın Avantajları
Yurt dışında hakimlik yapmanın belirli avantajları bulunduğunu söylemiştik. Bu avantajları insanları hakimlik mesleğine doğru çekiyor. Peki yurt dışında hakimlik yapmanın avantajları nelerdir?
- Hakim maaşları çok daha yüksektir
- Yurt dışında çalışmak ve mesleğini icra etmek; kişinin kariyerinin güçlenmesini sağlar.
- Yurt dışında iş çalışmak, çalışanlar için daha prestijli bir durumdur.
- Öz geçmişi geliştirme konusunda yardımcı olur.
Sıkça Sorulan Sorular
Hakim maaşları 2024 bilgilerini sizlerle paylaştık. Hakimlerin kazancı, 657 sayılı Kanun’a göre belirlenirken, güncel maaşların dudak uçuklattırması ise gündemde. Son olarak hakimlik maaşlarına dair sıkça sorulan soruları paylaşıp yanıtlayalım:
Hakimlik staj ücreti ne kadar?
Hakimlik sınavını kazanmış kişiler staj süresi boyunca da ücret almaktadır. Hakimlik stajyer maaşları ortalama olarak 40.000 TL civarındadır. Bu maaş, görevlilerin niteliklerine göre değişiklik gösterebilecektir.
Hakimler ne kadar maaş alıyor?
Hakim maaşı 2024 yılı itibariyle en düşük 51.000 TL, kıdeme göre değişerek en yüksek 74.500 TL kazanmaktadır. Maaş verileri, ortalama olduğundan dolayı çeşitli faktörlere göre değişebilmektedir.
1. sınıf hakim maaşı ne kadar oldu?
Görev boyunca ulaşılabilecek en yüksek makam olan 1. sınıf hakimlik maaşları ortalama olarak 74.500 TL civarındadır.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale