İsveç’te nüfusun %70’i hizmet sektöründen gelir elde etmektedir.
İsveç işçi alımı için izlenmesi gereken belirli başlı adımlar vardır. Birçok kişinin yaşamak için tercih ettiği bir ülke olan İsveç için uygulanması gereken prosedür ve iş imkanlarıyla ilgili bilgileri derledik.
İsveç’e gitmek için işçi alımlarını değerlendirmek istiyorsanız güncel vize şartları ve detaylarını inceleyebilirsiniz. İşte o detaylar…
İsveç İşçi Alımı Vize Şartları
İsveç’e gitmek için ilk olarak pasaporta sahip olmanız ve bu ülke için vize işlemlerini tamamlamanız gerekir.
Avrupa Birliği bölgesinde yer alan İsveç için AB vatandaşıysanız sorun yaşamayacaksınızdır. Ancak AB dışı ülkelerden giriş için Schengen vizeniz olması gerekir.
Türk vatandaşları için bu vize zorunludur.
- İsveç’te 6 ay içinde 90 günden daha uzun süre kalmayı planlıyorsanız, ziyaretçi iznine başvurmanız gerekir.
İsveç işçi alımı için ilgili vize başvurunuzu ülkedeki resmi İsveç Konsolosluklar üzerinden işlemektedir. Resmi konsolosluklar vize işlemlerinin yürütülmesi için aracı kuruluşlarla anlaşma sağlayabilir.
İsveç vizesi için yetkilendirilmiş resmi kurum VFS Global‘dir. Randevu olarak kurumun İzmir, İstanbul, Ankara ve Antalya’da yer alan merkezlerine başvurup ilgili süreçleri başlatabilirsiniz.
Okuma Önerisi: Norveç Asgari Ücret
İsveç Vize Ücretleri
İsveç işçi alımı için vize çıkarmak istediğinizde ödemekle yükümlü olacağınız ücretlendirmeler mevcuttur. Bu ödemeler ilgili ülkenin konsolosluğu tarafından belirlenmektedir.
- İsveç çalışma vizesi başvuru ücreti: 5640 TL
İsveç İşçi Alımı Vizesi Gerekli Evraklar
İsveç işçi alımı için ilk yapmanız gereken başvuru öncesi iş bulmuş olmanız gerekiyor. Öncesinde iş aramış ve bulmuş olarak ancak işçi vizesi alabiliyorsunuz.
İşçi vizesi için gerekli evraklar:
- İş sözleşmeniz
- Pasaportunuzda yer alan kişisel bilgilerinizin, fotoğrafınızın, imzanızın, pasaport numaranızın, pasaportun verildiği ülkenin, pasaportun geçerlilik süresinin, kimlik sayfasındaki barkodun ve bulunduğunuz ülke dışındaki ülkelerde yaşama izninizin olup olmadığını gösteren sayfaların kopyaları
Bu iki belge öncelikle elinizde hazır olması gerekenler arasında yer alıyor.
İsveç İşçi Alımı 2023 Nasıl Başvurulur?
İsveç’e işçi olarak gidebilmek için ilk olarak önceden iş bulmuş olmanız gerekiyor. İşini bulduktan sonra asıl süreç sizin için başlamış olacaktır.
İsveç işçi alımı için İsveç Göçmen Dairesi tüm süreçlerle ilgilenmektedir. İsveç’e işçi alımı başvurusu için iki yol mevcuttur.
1. İnternet Üzerinden Başvuru
İsveç Göçmen Dairesinin yayınladığı evrakları eksiksiz bir şekilde dijital ortamda hazırlayın ve ilgili web sitesi üzerinden başvuru evraklarını yükleyin.
Başvuru için gerekli ücret ödemelerini tamamlayın.
İşvereniniz tarafından gönderilen sözleşme elinizde olmalıdır. Başvuru sırasında sözleşmeye ihtiyacınız vardır.
Online başvurunuz değerlendirmeye alındıktan sonra ilgili kurum pasaport kontrol işlemi sağlayacaktır. Pasaport kontrol işlemine size belirtilen yer ve zamanda gitmeniz gerekir.
Bu adımları tamamladıktan sonra, yapmanız gereken şey beklemek olacaktır. Göçmen Dairesi evraklarınızı değerlendirmeye alır ve sonuçlandığında size mail aracılığıyla bilgilendirme sağlar. Aynı zamanda Göçmen Dairesi web sitesinden dosya numarası ile başvurunuzun durumunu kontrol edebilirsiniz.
Başvurunuz onaylandıktan sonra oturum izni kartınız için işlemler direkt olarak başlar. Kartınızın size ulaşması için konsolosluğun belirlediği süre ortalama 4 haftadır.
2. Konsoloslukta Şahsen Başvuru
Benzer adımları takip ederek tüm gerekli evrakları hazırlamanız gerekir. Evraklarınız hazır olduktan sonra ilgili konsolosluktan randevu oluşturmanız gerekiyor.
Randevuya gününde ve vaktinde gitmeniz önemlidir.
Yüz yüze yapacağınız başvuru esnasında başvuru ücretini sizden tahsil edeceklerdir. Buna göre nakit yada kart imkanları için yanınızda gerekli ödeme araçlarını bulundurmayı unutmayın.
Bundan sonraki süreçte benzer bir şekilde ilerlemektedir. İsveç işçi alımı için konsolosluktan karar beklemeniz gerekiyor.
Başvuru sonucunuz size mail adresiniz üzerinden bilgilendirme şeklinde gelecektir.
Başvurunuzun olumlu olması halinde, çalışma izni kartınız hazırlanmaya başlayacaktır. Kartınızın gelmesinin ardından bu aşamadaki işlemler sizin için sonlanmış olacaktır.
İsveç İşçi Alımı Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?
İsveç işçi alımı vizesi için süreç evraklarınızı eksiksiz bir şekilde teslim etmenize ve süreci doğru yönetmenize bağlıdır.
Eksiksiz ve doğru bilgilerin beyan edildiği başvurularda İsveç Konsolosluğu başvuruların öncelikli olarak değerlendirildiğini beyan etmiştir.
Başvuru evraklarınızı teslim etmenizin ardından süreç başlar ve değerlendirme sürecine girer. Bununla ilgili ortama bir süre resmi kaynaklardan ilan edilmemiştir. Ancak başvurunuza onay gelmesinin ardından oturum kartınızın tarafınıza ulaşması ortalama 4 haftayı bulmaktadır.
İsveç İş Bulma Siteleri
İsveç işçi alımı için vize başvurusunda sizden iş sözleşmesi istenir. Yani öncesinde işi bulmuş olmanız beklenir. Bu yüzden faydalanabileceğiniz siteler şu şekildedir;
- EURES
- Eurofound
- jobbland.se
- thelocal.se
- İsveç İş Bulma Kurumu
İsveç İşçi Alımı Popüler Meslekler
İsveç nüfusunun büyük çoğunluğunu hizmet sektöründe çalıştırmaktadır. Bu yüzden belirli başlık meslek gruplarında iş gücü ihtiyacı daha fazladır.
İnşaat mühendisliği, sağlık personeli, mimarlık, diş hekimliği, itfaiyecilik gibi temel hizmet sektörü meslekleri gelmektedir.
Bunun yanı sıra el becerisi gerektiren boyacılık, terzi, aşçılık gibi diğer hizmet sektörü meslek grupları da iş bulmanın daha kolay olduğu meslek gruplarındadır.
İsveç İşçi Maaşları
İsveç işçi maaşlarında net bir ücretlendirme yoktur. Ödemeler saatlik bazda yapılmaktadır. Bu yüzden asgari bir ücret beyanı yoktur.
Saatlik ortalama ücretler belirlenir ve çalışma süresine göre işçilere ödeme yapılır. Ortalama olarak saatlik 100-190 İsveç Kronu (SEK) ödeme sağlanır.
Yapacağınız meslek unvanına göre bu ücretlerde değişiklik söz konusu olur.
İsveç işçi alımı hakkında tüm vize süreçlerini ve ihtiyacınız olan bilgileri sizin için derledik. Bunlar dışında İsveç’te yaşam ve fiyatlarla ilgili merak ettiğiniz bilgileri İSVEÇ’TE YAŞAM VE MAAŞLAR yazımızda bulabilirsiniz.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale