Katip Maaşları – Zabıt Katibi Maaşı Ne Kadar?

2025 yılının başında katip maaşları geçen yıla kıyasla enflasyon oranlarına göre değişiklik gösterdi. Katip maaşları yüzdesel olarak arttı.

Ocak ayında ilan edilen yeni zam ile birlikte katiplerin kazancı da aynı oranda artış gösterdi! Güncel zamdan sonra katip maaşları nasıl etkilendi? Sizin için araştırdık…

Katip Maaşları Ne Kadar Oldu? Zabıt Katibi Maaşı 2025

Ocak ayında memur maaşlarına uygulanan büyük zam ile katip maaşları bir hayli artış gösterdi.

Buna bağlı olarak mezun oldukları eğitim düzeylerine göre Ocak 2025 katip maaşları şu şekilde belirlenmiştir:

  • Lisans mezunu yeni başlayan katipler: 45.038 TL
  • Ön lisans mezunu yeni başlayan katipler: 42.250 TL
  • Lise mezunu yeni başlayan katipler: 40.000 TL

Yeni Başlayan Zabıt Katibi Maaşı Ne Kadar?

Zabıt Katipleri, mahkemelerde tutanak tutan ve bu alanda eğitilmiş personellerdir. Tüm sözlü bildirileri kurallara uygun şekilde yazıya dökmek ile sorumludur. Peki yeni başlayan bir zabıt katibi ne kadar maaş alıyor?

Ocak 2025 katip maaşları çerçevesinde bilgileri aktarıyoruz. Zabıt katibi maaşları yeni başlayanlar için eğitim derecelerine göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle personeller arasında bazı maaş farklılıkları olabilmektedir.

Yeni başlayan zabıt katibi maaşları 2025 yılında eğitim derecelerine göre şu şekildedir:

  • Lise Mezunu Zabıt Katibi Maaşı 13/1: 40.000 TL
  • Önlisans Mezunu Zabıt Katibi Maaşları 10/1: 42.250 TL
  • Lisans Mezunu Zabıt Katibi Maaş 9/1: 45.038 TL

Maaşlar, ek tazminat, görev süresi, evlilik yardımı vb. faktörlere göre değişiklik gösterebilecektir. Ancak genel anlamda zabıt katiplerinin maaşı bu şekildedir. Katip maaşları hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Hizmet Sürelerine Göre Katip Maaşları

katip maaşları
katip maaşları

Katip maaşları her senede görülen enflasyon oranlarına göre değişiklik göstermesine karşılık hizmet süresine göre de farklılık göstermektedir.

Son yıllardaki düzenlemeler ile birlikte katipler göreve sözleşmeli personel olarak başlıyor olsalar da kadrolu olan katipler hizmet sürelerine göre maaş almaktadırlar.

Bu ücretlendirmeye evlilik ve çocuk yardımı dahil değildir. 

Katip Maaşları
Katip Maaşları ve Şartları

Katip Olma Şartları Nedir?

1. T.C. vatandaşı olmak
2. 35 yaşını geçmemiş olmak
3. Askerliğini tamamlamış olmak
4. Kamu haklarından mahrum olmamak

Katip Nasıl Olunur?

Katip ya da daha bilinen adıyla zabıt katibi olmak için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’na girmek gerekmektedir. Ancak bu sınava girmeden önce üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.

Buna göre katip olabilmek için;

  • Fakülte ya da meslek yüksek okullarının adalet, bilgisayar bölümlerinden mezun olmak
  • Üniversitelerin dışında en az lise mezunu olmak kaydıyla MEB’e bağlı bilgisayar ya da daktilo kurslarından başarı belgesi almak
  • Uygulama sınavında yanlışsız ve imlâ kurallarına dikkat ederek üç dakikada en az 90 kelime yazabilmek şartları bulunmaktadır.

90 kelimeyi üç dakika içerisinde yazamayan adaylar, sözlü sınavına alınmayıp başarısız kabul edilmektedir.

Yukarıdaki kriterleri sağlamanız halinde lisans mezunu iseniz KPSS3, ön lisans mezunu iseniz KPSS93, lise mezunuysanız KPSS94 puan türünden en az 70 puan almanız gerekmektedir.

70 ve üzeri puana sahip olmanız durumunda Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı ilanlara başvuru yapabilirsiniz.

katip maaşları
katip maaşları

Açılan kadrolara en fazla alınacak kişi sayısının 20 katı çağrılmaktadır. Uygulama sınavına giriş yapacak kişiler bu kat sayıya göre belirlenmektedir.

Örneğin 200 kişilik kadro açılmış ise başvuruların en yüksek puanından başlamak üzere 4000 kişi uygulama sınavına çağrılmaktadır.

Uygulama sınavı iki aşamadan yapılmaktadır. İlk aşama bilgisayar ya da daktiloda üç dakika içerisinde en az 90 kelimenin yazılmasıdır.

Bu aşamada başarısız olma şartları; hatalı imlâ kullanımı, üç dakika içerisinde 90 kelimeye ulaşamamak ve yanlış sözcükler yazmaktır.

Üç dakika içerisinde kusursuz bir şekilde en az 90 kelime yazan kişiler sözlü sınava girmeye hak kazanmaktadırlar. Sözlü sınavda ise hem meslek bilgileri hem de güncel gelişmeler sorulmaktadır.

Bu sınavın da başarı ile tamamlanmasının ardından yeterli puanı sağlayan adaylar katip olarak ilgili kurumlarda çalışmaya başlayabilmektedirler.

Bu noktada önemli bir konu, klavye sınavının Türkçe yani F klavye ile yapıldığıdır.

Katipler Nerede Çalışır?

Katip ya da zabit katipleri Adalet Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda çalışmaktadırlar. Son yıllarda yapılan düzenlemelere göre katipler bakanlık bünyesinde sözleşmeli personel olarak görev almaktadırlar.

Temelde adliyelerde, bölge mahkemelerinde, yerel mahkemelerde, seçim kurullarında ve çeşitli kalem işlerinde görev almaktadırlar.

Mahkeme esnasında duruşmaların kaydının yapılmasının yanı sıra hukuki yazışmalarda, arşiv ve dosyalama işlemlerinde, tutanak tutulmasında ve çeşitli sekreterlik işlerinde de yer almaktadırlar.

Katip maaşlarını merak ettiğiniz için bu yazıya geldiğinizi biliyorum. Peki, Adalet Bakanlığına bağlı diğer çalışanların ne kadar kazandığını merak ediyor musunuz? “Hakim Maaşları” ve “Avukat Maaşları” yazılarımıza mutlaka göz atın! İddia ediyorum, daha güncel maaş bilgisini başka yerde bulamayacaksınız!

Güncel katiplik ilanları için Adalet Bakanlığının resmi sitesinden duyurulara göz atabilirsiniz. Ayrıca sitemizde yer alan Maaş Bilgisi sayfasında diğer mesleklere ait güncel maaş bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Katip maaşları ile ilgili olarak sıkça sorulan soruların yanıtları şu şekildedir:

Adliye katipleri ne kadar maaş alıyor?

Adliye katipleri olarak ifade edilen meslek grubu aslında zabıt katipleridir. Zabıt katibi maaşı ise yeni başlayan için 40.000 TL – 45.038 TL arasında değişiklik göstermektedir. Kıdem ve derece alan zabıt katiplerinin maaşı ise 50.000 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Katipler devlet memuru mu?

Zabıt katipleri, Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan, 657 sayılı Kanun’a tâbi devlet memuru statüsündeki personellerdir.

Adalet okuyan katip olur mu?

Dönem dönem zabıt katibi alım ilanlarında eğitim şartı olarak 2 yıllık adalet mezuniyet şartı aranmıştır. Bu nedenle her ilanda şart olarak koşulmasa da genellikle adalet okuyan kişilerin bu meslek için daha avantajlı olduğu söylenebilmektedir.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir