Mali müşavir olmak isteyenler için serbest ve yeminli müşavir olma gereklilikleri nelerdir? Mali müşavirlik yapmak isteyenler ayda 22.500 TL’den 75.000 TL’ye kadar hangi şartlar altında kazanabilir?
Yeni yıl ile birlikte gelen zamlar birçok meslek sahibinin aylık kazancını etkiledi. Mali müşavirlere dair sorulan sorulara yanıt arayanlar için detaylarıyla mali müşavir maaşları 2024 listesini de kapsayacak şekilde sizlere sundum…
Mali Müşavir Nedir?
Mali müşavirlik ne demek merak edenlerin sorusunu cevaplayarak yazıya başlayalım.
Mali Müşavirlik, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) ve Yeminli Mali Müşavir (YMM) kanununa dayanarak gerçek ve tüzel kişilerin muhasebe defterlerini tutmak, vergi beyannamelerini düzenlemek veya mali bilançolarını düzenleyip denetlemek gibi görevleri yerine getirme işidir.
Bu kişiler, aşağıda detaylarına yer verdiğim gibi belirli bölümlerden mezun olduktan sonra önce staj ardından da SMMM Yeterlilik Sınavından geçerek bu unvanı almaya hak kazanır.
Mali müşavir maaşlarına dair güncel bilgilere geçmeden önce meslekle ilgilenenlerin ne iş yaptığı hakkında kısaca özet bilgiler verelim.
Mali Müşavir Ne İş Yapar?
Mali müşavirler özelde, serbest veya devlette olmak üzere çok geniş yelpazede çalışabilmektedir. Mali müşavirlerin görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Özel kurumlarla çalışarak bu kurumların mali bilanço analizlerinden, kazanç defterlerine kadar detaylı çalışmasını yapmak,
- Gerçek veya tüzel kişilere ait muhasebe kayıtlarını tutmak, bu kayıtları düzenleyip idaresi sağlamak,
- Gerçek veya tüzel kişilere ait Vergi Dairesi Başkanlığı veya Bankalar ile olan aracı işlemlerde gerekli evrakların düzenlenmesini sağlamak,
- Şirket kurulumlarındaki idari takiplerden başlayarak ortaklıklar, tasfiyeler vb. işleri düzenleyip resmi yükümlülüklerini sağlamak,
- Talep edildiği takdirde yazılı raporlar hazırlamak ve sunmak, bir mali müşavirin başlıca görevleri arasındadır.
Mali müşavir maaşları, elbette serbest meslek olduğundan dolayı müşteri sayısına göre değişecektir. Ancak şirkete bağlı bir şekilde çalışarak da çok ciddi kazançlar elde edebiliyorsunuz.
Bu görev ve tanımlamalar dışında mali müşavirler gerçek ve tüzel kişilerle çalışmalarında tüm finansal yönetim ve denetim işlemlerinin sorumluluğunu üstlenecek işleri yapabilmektedir.
Yeminli Mali Müşavir ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Arasındaki Farklar Nelerdir?
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak 10 yıl çalışan kişiler Yeminli Mali Müşavir sınavında başarı sağlar ise tasdik yetkisi alarak bu unvana geçiş yapar.
Denetleme ve çalışma yetkisinin daha üst olduğu bu konumda hem maaşlar artmaktadır hem de işin tanımı biraz değişiklik gösterir.
Serbest muhasebeciler defter tutma ve bilanço hazırlama gibi işleri yaparken yeminli müşavirler danışmanlık hizmeti sunar.
Mali Müşavir Maaşları 2024
Mali müşavir maaşları konusu en doğru şekilde birkaç başlık altında incelenmelidir. Çünkü mali müşavirler özel bürolarda, şirketlerde, devlette veya yeminli olmak üzere farklı şekillerde istihdam edilmektedir.
Mali müşavir maaşları 2024 itibariyle ortalama olarak şu şekildedir:
- Mali müşavir maaşı aylık 22.500 TL’den başlayıp 75.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
Gardiyan Maaşları yazımıza göz atarak mesleklerin en güncel kazançlarını öğrenebilirsiniz.
Serbest Mali Müşavir Maaşı 2024 Yılında Ne Kadar?
Yeni yapılan zamlardan sonra serbest mali müşavir maaşı bir hayli artmış durumda. Yeni asgari ücrete göre alt sınır biraz düşüktür. Alt sınırın düşük olması çok az sayıda kişinin muhasebe kaydını tutmak nedeniyle gerçekleşir. Bu durumun aksine çok yüksek kazançlar da sağlayan muhasebeciler vardır.
Serbest muhasebeci mali müşavir maaşları güncel olarak şu şekildedir:
- Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler 2024 yılında kendi bürolarında defter tutmak üzerinden hesaplama yapacak olursak 22.500 TL ile 50.000 TL arası kazanabilmektedirler.
Devlette Mali Müşavir Maaşları Ne Kadar?
Mali müşavir maaşları devlet kadrosunda özel muhasebecilere nazaran çok daha az değişkenlik gösterir. Devlette kazanacağınız para kıdeminize göre değişiklik gösterir.
Devlette mali müşavir maaşları 2024 yılında aşağıdaki gibidir:
- Devlet bünyesinde çalışan mali müşavir maaşları ortalama 40.000 TL’dir.
Ek göstergeler ve ödeneklerin yansıması veya yansımaması durumunda bu rakam yaklaşık 1000 TL daha düşük veya daha yüksek olabilir.
Yeminli Mali Müşavir Maaşları 2024
Yeminli mali müşavirler, serbest muhasebeci mali müşavirlere nazaran daha yüksek kazanç sağlamaktadır. Yeminli müşavir olmanın zorlukları ve sorumlulukları artmakla beraber yapmış olduğu görevin de tanımı neticesinde maaşları artmaktadır. Yeminli mali müşavir ne kadar kazanır merak ediyorsanız;
2024 yılında yeminli mali müşavir maaşları 50.000 TL ile 75.000 TL arası değişmektedir.
Büyük çalışmalara imza atan yeminli müşavirlerin kazançları aylık 75.000 TL’nin de üzerine çıkabilmektedir.
Stajyer Mali Müşavir Maaşları 2024
Mali müşavir stajı 3 yıl sürmektedir. Bu 3 yıl staj süresi döneminde kurumların genel olarak belirlediği tutar asgari olup daha yüksek veren yerler de kurum politikası gereği yer almaktadır.
- Stajyer olan mali müşavir maaşları 2024 yılında ortalama 17.002 TL ‘dir.
Mübaşir Maaşları ne kadar öğrenmek için tek yapmanız gereken linke tıklamak!
Mali Müşavir Olma Şartları Nelerdir?
Mali müşavir maaşları yazımıza mali müşavir olma şartları ile devam edelim.
Mali müşavir olmak için gerekenleri detaylarıyla sizler için listeledim. Serbest muhasebe mali müşavir ve yeminli mali müşavir olma şartlarını 2024 yol haritası eşliğinde bu kısımda sunuyorum…
İlk olarak (SMMM) Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olma şartlarını inceleyecek olursak;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- İktisadi ve idari bilimler fakültesi lisans bölümlerinden birini bitirmiş olmak,
- SMMM Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasına kayıt yaptırmak ve dosya açtırmak
- Staja başlama sınavına girerek, başarılı olursanız staj yeri bularak staja başlamak,
- Staj süresi (3 yıl) tamamlandıktan sonra Mali Müşavirlik Yeterlilik Sınavına girmek,
- Bu sınavı başarıyla geçtikten sonra Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olmaya hak kazanırsınız.
Ek olarak: Yüksek Lisans mezunlarının staj süresi 3 yıldan 2 yıla düşmektedir. SMMM Odasının kurslarına katılarak da ayrıca 6 ay daha bu süreyi kısaltma şansınız yer almaktadır. Detayları bağlı olduğunuz odadan alabilirsiniz.
Öneri yazısı: Eşit Ağırlık Bölümü Meslekleri ve Maaşları
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Nasıl Olunur?
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olmak isteyen kişiler yukarıda sıraladığım şartları yerine getirdikten sonra; stajını başarıyla tamamlayıp önce mali müşavirlik yeterlilik sınavından da başarılı olmak kaydıyla odaya harç ücretini yatırarak büro açabilmektedir.
Mali müşavir maaşlarında da gördüğümüz üzere YMM’ler çok iyi maaşlar alıyorlar. Peki, YMM nasıl olunur?
Yeminli Mali Müşavir Nasıl Olunur?
Yeminli mali müşavir olabilmek için öncesinde serbest muhasebeci mali müşavir olmak şartlarını yerine getirmek şarttır. Yeminli mali müşavir olma şartları ise şu şekildedir;
- Önce serbest muhasebeci olarak işe başlayan kişiler bu unvanda 10 yıl çalışmalı
- Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı’na girerek başarılı olmalı
- Asliye Ticaret Mahkemesi’ne kanunda yer alan şartlara uyacağına ilişkin yazılı yemin metni imzalamalı
- Yeminli Mali Müşavirler odasına gerekli harçlarını yatırıp ruhsatnamesini almalıdır.
Devlette mali müşavir Nasıl Olunur?
Devlet bünyesinde mali müşavir olmak için iktisadi ve idari birimler fakültesi bölümlerinden birisini bitirip KPSS’den sıralamaya göre öncelikli adaylar arasında yer alırsanız kadroya girmeye hak kazanırsınız. Bunun için ayrıca güvenlik soruşturması aşamasından geçmeniz gerekecektir.
İlginizi çekebileceğini düşündüğüm Avukat Maaşları yazımıza göz atarak 2024 kazançlarını öğrenebilirsiniz.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Staj Sınavı Konuları
Serbest muhasebeci mali müşavir stajı sınavında çıkacak konu başlıklarını bilgi sahibi olmanız için bu kısımlar maddeler halinde sıraladım. İşte konu başlıkları;
- Finansal Muhasebe
- Mali Analiz
- Muhasebe Denetimi
- Maliyet Muhasebesi
- Muhasebe Standartları
- Meslek Hukuku
- İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
- Ticaret Hukuku
- Borçlar Hukuku
- Vergi Hukuku
- Genel Kültür
- Genel Yetenek
Mali müşavir olmak için oda kayıt ücreti ve aidatları ödemeniz gerekir. Bu nedenle mali müşavirlik oda kayıt ücretleri 2024 bilgilerini de incelemelisiniz! İşte detaylar…
Mali Müşavirler Odası Kayıt Dosyası Ücreti 2024
2024 senesinde aidatlara da zam gelmiştir. Aşağıdaki listeyi inceleyerek fiyat bilgisi sahibi olabilirsiniz;
- 2024 Yılı Oda Kayıt Giriş Ücreti 3.570 TL‘dir.
- Oda Maktu Aidatı serbest çalışan mali müşavirler için 3.570 TL,
Bağımlı çalışan (muhasebe, finans, denetim vb. departmanı) meslek mensupları için 2.380 TL,
Bağımlı çalışan (muhasebe dışı ya da kamu alanı) meslek mensupları için 1.785 TL,
Hiç çalışmayanlar için 1.785 TL’dir.
Öneri yazısı : Noter Maaşları
Mali Müşavirlik Yeterlilik Belgesi Sınavı
Mali Müşavirlik staj sınavının ardından stajını tamamlayan adaylar staj bittikten sonra Mali Müşavirlik yeterlilik sınavına katılır. Bu sınavdan da en az 60 puan almak kaydıyla başarı gösteren müşavir adayları ruhsat harçlarını bağlı oldukları odaya yatırarak kendi bürolarını açma yetkisine sahip olurlar.
Mali müşavir olmak için üniversite mezuniyeti şarttır. Genellikle iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden mezun olanlar bu mesleği tercih etmektedir. Bu nedenle sizler için taban puanları inceleyeceğiz.
Mali Müşavir Taban Puanları
Üniversitelerin hukuk, iktisat, bankacılık, işletme ya da maliye gibi bölümlerinden mezun olanlar gerekli sınavlara girip başarılı olduklarında mali müşavir olabilmektedir. Mali müşavir olabilmek için okuyacağınız tek bir bölüm yoktur. İlgili herhangi bir bölümü okuyarak ardından mali müşavir olabilirsiniz.
Sizler için geçtiğimiz yılın 4 yıllık maliye bölümü taban puanlarını paylaşacağım. En iyi 10 üniversiteyi inceleyebilirsiniz;
Üniversite Adı Kontenjan Taban Puanı Sıralama ANKARA ÜNİVERSİTESİ (Devlet)
Siyasal Bilgiler Fakültesi62 364,41759 134.973 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ (Ankara)(Devlet)
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi82 357,03559 155.294 MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İstanbul)(Devlet)
İktisat Fakültesi93 337,14348 337,14348 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ (Devlet)
İktisat Fakültesi113 332,61811 238.806 ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ (Devlet)
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi113 327,85958 258.798 ATILIM ÜNİVERSİTESİ (Ankara)(Vakıf)
İşletme Fakültesi4 325,97371 267.264 İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ (Devlet)
Siyasal Bilgiler Fakültesi41 325,31910 270.211 ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ (Devlet)
Siyasal Bilgiler Fakültesi62 324,49552 274.012 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ (İzmir)(Devlet)
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi123 310,77731 343.902 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ (Eskişehir)(Devlet)
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi103 310,23672 347.023
Önerilen içerik: Savcı Maaşları
Sıkça Sorulan Sorular
Mali müşavir maaşlarıyla ile ilgili güncel bilgiler eşliğinde en merak soruları sizler için derledim. İşte o sorular…
Mali Müşavir Meslek Kodu Nedir?
Mali müşavirlik meslek kodu 2411.07 şeklindedir.
Yeminli Mali Müşavir kime denir?
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerden farklı olarak kendisinde tasdik yetkisi bulunan kişilerdir.
Yeminli Mali Müşavirlik sınavına kimler girebilir?
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak 10 yıl çalıştıktan sonra başvurabilecek kişiler bu sınava girebilir.
Türkiyede kaç tane yeminli mali müşavir var?
4777 yeminli mali müşavir ülkemizde hizmet vermektedir.
Mali müşavirlik staj başlatma sınavı kaç puan sınırı var?
60 puan alan herkes bu staja başlamaya hak kazanır.
Mali müşavir ne kadar maaş alıyor?
22.500 TL ile 75.000 TL arasında maaş / kazanç sağlayan mali müşavirler üst sınırı çok daha yüksek rakamlara da erişebilmektedirler.
Sizlerle Mali müşavir kimdir, nasıl olunur, ne kadar kazanıyor gibi soruların içeriklerine meslek içerisinden cevap veren bir kişinin videosunu da paylaşıyorum.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale