Noter memuru olmak isteyenler için faydalı olacak bir yazı hazırladık! Sizlere tüm güncel bilgilerle birlikte noter nasıl olunur? Anlattık. Noterliklerde çalışan noterler için mesleğe başlamadan önce nasıl bir süreçten geçiyorlar? Sırasıyla anlatacağız.
Günümüzde vatandaşların en çok işinin düştüğü kurumlardan biri olan noterlik mesleği için gerekli şartların neler olduğu araştırılıyor. Noter olmak için öncelikle avukatlık stajını tamamlamış olmak ya da avukatlık ruhsatını almış olmak şartı bulunmaktadır.
Noter olma şartları ve başvuru sürecine ilişkin aşağıdaki bölümlerde detaylı bir şekilde sizleri bilgilendireceğiz. Tüm bunlar dışında noter olmak zor mu, noter nasıl bir meslek? Öğreneceksiniz. Hadi detaylara girelim!
Noter Nedir?
“Noter,” noterlik hizmetleri sunan bir kurumdur. Genellikle hukuki ve resmi belgelerin düzenlenmesi, onaylanması, kayıt altına alınması ve saklanması gibi işlemleri gerçekleştirirler. Bu kurumlarda işlemlerin gerçekleştirilmesi için noter memurları bulunur.
Noterler, yasal belgelerin doğruluğunu ve geçerliliğini sağlamakla yükümlüdürler ve belirli yasal yetkilere sahiptirler. Noter olmak isteyenler için bu mesleğin detaylarından bahsederek sizlere noter nasıl olunur? Açıklayacağız.
1. 2. Noter Ne Demek?
Noter nasıl olunur? Sorusunun ayrıntılarını sizlere vermeden önce bilmeniz gereken öncemli bir konuya daha değineceğim. 1. 2. noter ne demek şeklinde de çok fazla araştırma var.
Noterlikler 1. 2. ve 3. olmak üzere üçe ayrılıyor. Bu sınıflandırma Adalet Bakanlığı tarafından sınıflandırılıyor. Sınıflandırma ise noterliğin yetki çerçevesi içindeki nüfus, noterliğin geliri ve iş yoğunluğu baz alınır.
Dolayısıyla 1. sınıf noter memuru 3. sınıf noter memuruna göre daha fazla kazanır. Noterliğe genellikle ilk olarak 3. sınıf noter olunarak başlanıyor. Bunu da öğrendiğimize göre şimdi nasıl noter olunur? Ayrıntılara girebiliriz.
Noter Nasıl Olunur? Adım Adım Anlattık…
Noter olmak istiyorsanız, adım adım bilmeniz gerekenler burada! Noter olmak için şu aşamaları tamamlamalısınız:
- Hukuk Fakültesinden Mezun Olmak: Noter olmak istiyorsanız, ilk adımınız bir hukuk fakültesinden mezun olmaktır. Noterlik belgesi alabilmeniz için hukuk fakültesi mezunu olmanız gerekmektedir.
- Staj: Hukuk fakültesinden sonra noter olmak için staj görevini başarılı bir şekilde tamamlamak gerekiyor. Bu staj avukatlık stajıdır ve stajın sonunda avukatlık ruhsatı alınır.
- Noterlik Tasdik Belgesi: Noter olmak için en önemli şey noter tasdik belgesi almaktır. Bunun için bazı belgeleri toplayarak Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü‘ne teslim ederek belgenizi alabilirsiniz.
Noter tasdik belgesi alabilmek için hangi belgeleri toplamak gerekiyor? Hemen bunun da yanıtı verelim.
Noterlik Belgesi Nasıl Alınır?
Noter nasıl olunur? Noter olmak için noter belgesi almak gerekiyor. Bunun için de temel bazı belgeleri toplamalı ve başvuru gerçekleştirmelisiniz. Noterlik belgesi almak için gerekenler şunlardır:
- Adli sicil kaydı belgesi
- 4 vesikalık fotoğraf
- Nüfus kimliği fotokopisi
- İkamet adresi ve telefon numarası (beyan olarak)
- Hukuk fakültesi mezuniyet belgesinin aslı ve noter onaylı suresi
- Sağlık raporu
- “Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğüne” yazılmış olan ıslak imzalı dilekçe.
- Türkiye Barolar Birliği’nden alınmış onaylı avukatlık ruhsatnamesi
- Kaydı olunan barodan alınan avukatlık müddetini gösteren ve disiplik tatbikatının olmadığını gösteren belge.
- Avukatlık ruhsatnamesi örneği
- 1512 sayılı Noterlik Kanunu’nun 7. maddesinin 6, 7, 8, 9, 10 ve 11. bentlerindeki yasakların kendisinde olmadığına dair ilgilisince imzalanmış beyanname.
Bu belgeleri topladıktan sonra noterlik başvurusu yapabilirsiniz.
Noter Olma Şartları
Noter nasıl olunur? Artık biliyorsunuz. Peki, herkes noter olabilir mi? Hayır, bunun için belli başlı şartlar var. 2023 yılında güncel olarak şartları sizler için araştırdık. Noter olma şartları:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak zorunludur.
- 23 yaşın bitmesi gerekir ve 50 yaşından büyük olunmaması gerekir.
- Hukuk fakültesinden mezun olunmalıdır.
- Noter tasdik belgesine sahip olunmalıdır.
- En az dört yıl avukat, savcı, hakim veya akademisyen olarak çalışmış olmak gerekir.
- Erkek noter adaylarının askerliği bitirmesi ya da muaf olması gerekmektedir.
- Adli sicil kaydının temiz olması gerekir. Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyilmemesi veya bu suçlar hakkında herhangi bir soruşturmaya dahil olmamak gerekir.
- Vücut ve akıl sağlığının yerinde olması gerekir. Görevi yerine getirebilmesi için sağlık olarak her hangi bir engelin bulunmaması gerekir.
- Kamu kurum ve kuruluşlarından kısıtlanmaması gerekir.
Noter nasıl olunur? Eğer bu şartları yerine getirebiliyorsanız, noter olabilirsiniz. Ancak herhangi biri size uymuyorsa, noter olma şansınız bulunmuyor.
Noterin Görevleri
Asıl konumuzdan sonra gelelim bu meslek hakkında bilgilere… Noter olmak isteyenler bu mesleğin görevlerini net olarak bilmek isteyeceklerdir. Noterin görevleri şöyledir:
- Hukuki İşlemlerin Düzenlenmesi: Kanunla başka bir makam, merci veya şahsa verilmemiş olan her türlü hukuki işlemleri düzenlemek ve tarafların imzaladığı belgelerin resmiyet kazanmasını sağlamak.
- Resmi Hukuki İşlemlerin Yapılması: Kanunlarda resmi olarak yapılmaları emredilen ve mercileri belirtilmemiş olan tüm hukuki işlemleri, kanun hükümlerine uygun bir şekilde gerçekleştirmek.
- Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi: Gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerini düzenlemek ve taraflar arasında gayrimenkul alım-satımına ilişkin yasal belgeleri onaylamak.
- Dışarıdan Gelen Belgelerin Onaylanması: Dışarıda hazırlanan belgelerin üzerindeki imza, mühür veya diğer işaretleri onaylamak ve resmiyet kazandırmak.
- Belge Örneklerinin Verilmesi: Kanun hükümlerine uygun olarak yapılan işlemlerin dairede kalan asıl veya örneklerinden veya getirilen belgelerden örnek çıkarıp vermek.
- Dil ve Yazı Çevirileri: Belgeleri bir dilden diğer dile veya bir yazıdan başka bir yazıya çevirmek ve bu çevirileri onaylamak.
- Protesto, İhbarname ve İhtarname Göndermek: Ticari senetlerin protesto edilmesi, ihbarname ve ihtarname gibi resmi yazışmaları düzenlemek ve göndermek.
- Tescil İşlemleri: Kanunen tescili gereken işlemleri tescil etmek ve ilgili kayıtları yapmak.
- Kanunla Verilen Diğer İşlemleri Yapmak: Kanunlarda yer alan diğer görevleri ve işlemleri yerine getirmek ve bu işlemleri yürütmek.
- Defter Onayları: Türk Ticaret Kanunu ve diğer kanunlar uyarınca tutulması gereken defterleri onaylamak ve resmiyet kazandırmak.
Noter Çalışma Saatleri
Noter olmak isteyenlerin en merak ettikleri konulardan birisi de çalışma saatleri. Noter çalışma saatleri 09:00 – 17:00 arasındadır. Noter memurları da bu saatlerde çalışmaktadırlar. Mesleğin en büyük avantajlarından birisi çalışma saatleridir. Belirlenen bu mesai saatleri arasında çalışmak zorundadırlar ve ek mesai gibi durumlarla karşılaşmazlar.
Noter Maaşları
Noter nasıl olunur? Dedikten sonra en merak edilen konuya geçebiliriz. Noter maaşları sık sık araştırılıyor. Noter katibi maaşları 16.000 TL – 24.100 TL arasındadır. Maaşı etkileyen faktörler söz konusudur. Maaşların detayları için sizlere ayrıntılı bir yazı hazırlamıştık. Hemen noter maaşları yazısına tıklayın ve noter memurlarının ne kadar kazandığını öğrenin.
Ek olarak okuyabilirsiniz: Avukat Maaşları
Sıkça Sorulan Sorular
Sizler için noter nasıl olunur? Sorusunu yanıtladıktan sonra konuyla alakalı diğer en çok sorulan soruları derledik ve yanıtladık:
Hukuk Okumadan Noter Olunur mu?
Hayır, noter olmak için hukuk fakültesinden mezun olmanız gerekmektedir. Hukuk okumadan noter olmak, yasal düzenlemelere ve yetki sistemine aykırıdır
Noter Olmak Zor mu?
Noter olmak meşakkatli bir süreci kapsıyor. Hukuk fakültesi mezunu olmak ve en az 4 yıl avukatlık görevi yapmış olmak gibi şartları kapsadığından dolayı kolay bir süreç değildir.
Noter Nasıl Bir Meslek?
Noterlik; resmi, hukuki belgelerin düzenlenmesi, onaylanması, tescili ve resmiyet kazandırılması gibi işlemlerin gerçekleştirildiği bir meslektir.
Artık noter nasıl olunur? Biliyorsunuz. Meslekle ilgili düşüncelerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz!
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale