Son günlerde gündeme gelmesiyle birlikte milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren “öğrenci affı” konusu herkes tarafından merak konusu olmuştu. Yaklaşık 4 milyon 250 bin kişi tarafından merakla beklenilen üniversite affına ilişkin detaylar nihayet açıklandı! 2022 yılının Temmuz ayında Resmi Gazete’de yayımlanan affın;
05.07.2022 tarihinden itibaren dört ay içinde ilişiklerinin kesildiği veya kayıt hakkı kazandıkları üniversiteye başvuruda bulunmaları şartıyla 2022-2023 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlanabilecek!
Çeşitli sebeplerle milyonlarca kişinin üniversite öğrenim hayatındaki aksamaların giderilmesi için adım atılan kararda nihayet sonuca ulaşıldı. Öğrenci affı 2022 kapsamı gün yüzüne çıkarken şartları ve başvuruları için merak edilen en güncel bilgiler…
Öğrenci Affı Nedir?
Öğrenci affı, belirsiz bir tarihte ve bazı dönemlerde uygulanan üniversite öğrencilere ilişkin bir düzenlemedir. Bu düzenlemede üniversiteyi kazanmış ancak kayıt olamamış, kayıt yaptırsa dahi herhangi bir nedenden dolayı ilişiği kesilmiş öğrencilerin yeniden okula dönüşünü sağlayan bir taslak hazırlanır.
Yapılan taslak düzenlemeyle beraber yükseköğretim kurumlarındaki öğrenciler de af kapsamında şartları uygun görüldüğü takdirde başvuruları incelendikten sonra lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimlerine devam etmektedir.
2022 Öğrenci Affı Kimleri Kapsıyor?
2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı içerisinde başlamak üzere 5 Temmuz 2022 tarihinde meclisten geçen affın lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerini kapsadığını Resmi Gazete’den öğrendik. Bu sayede eğitimlerine henüz başlayamamış ya da başlayıp yarım kalmış öğrenciler yükseköğretim kurumlarındaki eğitimlerine devam edebileceklerdir.
Bu af kapsamında Açıköğretim Fakültelerinde 4 dönem kayıt yenilemediği için ilişiği kesilen, lise diploması hazır olmadığı için geçici kaydı tamamlanamış, yatay geçiş sürecinde yaşanan aksaklıklar ile eğitime devam edememiş veya denklik lisans tamamlaması sona ermiş toplam 4 milyon 242 bin 316 öğrenci 2022 öğrenci affından faydalanabilecektir.
Öğrenci Affı Başvurusu Nasıl Yapılacak?
TBMM kararıyla onaylanan af, 5 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete’de duyuruldu. 2022 Öğrenci affı nasıl başvuru yapılacak merak edenler, ilgili olduğu yani ilişiği kesilen üniversitenin belirtilen tarihleri arasında Rektörlük Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na yapılmaktadır. Başvuruda istenilen belgeler genel olarak birçok üniversite tarafından şu şekilde belirtilmiştir;
Ön Lisans ve Lisans Öğrencisi Olup İlişiği Kesilenlerden İstenecek Belgeler
- Lise Diploması (Dikey Geçiş Öğrencileri için Ön Lisans Diploması)
- Son altı ay içinde çekilmiş 2 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf.
- Adli Sicil Kaydı (e-devlet üzerinden alınabilir)
- Nüfus Cüzdanı aslı ve fotokopisi
- ÖSYS Yerleştirme Belgesi (Ön Lisans ve Lisans programlarına yerleştiği halde daha önce kayıt yaptırmayan öğrenciler için)
- Askerlik görevini yapmakta olanlar için askerlik terhis belgesi
- Ön Lisans ve Lisans başvuru formu
Yüksek Lisans – Doktora ve Sanatta Yeterlilik Öğrencisi Olup İlişiği Kesilenlerden İstenecek Belgeler
- Adli Sicil Kaydı (e-devlet üzerinden alınabilir)
- Son altı ay içinde çekilmiş 2 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf.
- Nüfus Cüzdanı aslı ve fotokopisi
- Diploma (Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlilik için Yüksek Lisans)
- Askerlik görevini yapmakta olanlar için askerlik terhis belgesi
- Lisansüstü başvuru formu
Öğrenci Affına Kimler Başvuru Yapamaz
- Terör suçundan ceza almış ve örgütlerle iltisakı, irtibatı ve mensubiyeti bulunanlar
- Kasten adam öldürme, işkence, eziyet, cinsel saldırı gibi suçlardan ceza alanlar
- Çocuk istismarı, uyuşturucu tipi madde üreticiliği veya satışından ceza alanlar
- Sahte belge sunduğu için kaydı silinenler, intihal suçu bulunanlar
- Devletin Milli Güvenlik Kurulunca suç kabul ettiği faaliyetleri sürdüren oluşumlara hizmet verenler
Öğrenci affından faydalanamaz.
Öğrenci Affı Ön Lisans Öğrencileri
En merak edilen konuların başında olan ön lisans programlarına kayıtlı öğrencilerin bu aftan yararlanması olmuştur. Birçok haber sitesinde ön lisans öğrencilerinin aftan yararlanması hakkında bir bilgi yer almazken 2018’deki tasarıda hak verilen ön lisans öğrencilerine 2022 yılında da yeniden af hakkı tanınmıştır.
Öğrenci Affı Lisans Öğrencileri
2022-2023 yılını işaret eden öğrenci affında kapsamın içindeki en büyük mevcut lisans öğrencilerinden oluşmaktadır. Lisans öğrencileri, açıköğretim, örgün ve ikinci öğretim olarak üç grupta bu haktan faydalanabilecekler.
Öğrenci Affı Yüksek Lisans Öğrencileri – Tezli ve Tezsiz
Öğrenci affında 2022 yılında onaylanan programda ikinci yüksek mevcutlu grup yüksek lisans öğrencileri tarafından oluşmaktadır. Bu grupta kaydı yenilemediği için veya disiplin dahil herhangi bir nedenden dolayı ceza alan öğrenciler af kapsamından yararlanarak geri dönüş sağlayabilecektir.
Son öğrenci affı olan lisansüstü öğrenci affında (2018 yılındaki öğrenci affına ilişkin bilgilendirme) Yüksek Öğretim Kurumu tarafından duyurulan bilgilendirme ilanında tezsiz yüksek lisans öğrenciler bu haktan hariç tutulmuştur.
Öğrenci Affında 2022 Açıköğretim ve Uzaktan Eğitim Programları Öğrencileri
Son öğrenci affına ilişkin 2018 ilanında duyurulduğu üzere Eskişehir Anadolu Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Erzurum Atatürk Üniversitesi açıköğretim ön lisans, lisans ve eşdeğerindeki bölümlerde aftan yararlanma hakkı tanınmış olup 2022 yılında da aynı şekilde örgün bölümlerdeki öğrencilerle eş haklara sahip olacaklar.
Öğrenci Affı Doktora Öğrencileri
Doktora öğrencileri ile de ilgili düzenlemenin yapılacağı af tasarında “hazırlık, intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü, Birinci ve İkinci Öğretim, TUS, DUS, EUS” şeklinde belirtilen 2018 tasarısının 2022-2023’te de aynı programları kapsaması ve doktora öğrencilerinin de dahili planlanmaktadır.
Tüm güncel Eğitim haberleri için sitemizde yer alan ilgili sayfaya göz atabilir, merak ettiğiniz tüm soruları Yorumlar bölümünden bize iletebilirsiniz.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale
Alper - 11.08.2022
lisans okurken ilişiği kesilip önlisans diploması alanlar da faydalanabilecek mi?