Eğitim-öğretim hayatları için Türkiye’den yurt dışına gitmek isteyen öğrencilerin sayısı her geçen gün artıyor. Amerika, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere öğrenciler dünyanın her yerine eğitim için gidebiliyor. Yurt dışına çıkmanın hemen öncesinde halledilmesi gereken çok önemli bir mesele var: Öğrenci vizesi.
Vize başvurusu, ister öğrenim amaçlı ister gezi amaçlı olsun, yurt dışına çıkmak isteyen herkesin en çok dikkat etmesi gereken konuların başında gelir. Çünkü, bu süreçte sizden istenilen bütün evraklı eksiksiz bir şekilde zamanında ilgili kuruma teslim etmeniz gerekir.
Sizler için, yurt dışında lise, üniversite ya da dil okulu okumak için en çok tercih edilen 8 ülkeyi araştırdık. Bu ülkeler için öğrenci vizesi nasıl alınır ve gerekli evraklar nelerdir tek tek açıkladık. Konuya dair merak ettiğiniz pek çok sorunun cevabını yazımız içerisinde bulabilirsiniz.
Öğrenci Vizesi Nedir?
Öğrenci vizesi, dil okulu, lise ya da üniversite için yurt dışına öğrenim görmeye giden öğrencilerin başvurması gereken vize türüne denmektedir. Bu vize sayesinde öğrenciler, eğitim için istedikleri ülkeye giriş yapabilmektedir.
Öğrencinin eğitim amacı, öğrenim göreceği okul veya üniversite, maddi durumu gibi birçok faktör öğrenci vizesi başvurusunda dikkate alınmaktadır. Bunun yanı sıra, öğrencinin eğitim göreceği süre boyunca kendini idare edecek finansal güce sahip olması da kanıt olarak ilgili birimlere sunulmalıdır.
Her ülkenin öğrenci vizesi için istediği evraklar farklılık gösterir. Bundan dolayı, yurt dışında eğitim için en çok tercih edilen 8 ülkeyi ve vize için gerekli evrakların neler olduğunu sizler için araştırdık. İncelemeye başlayalım…
1- Almanya Öğrenci Vizesi
Verilen eğitimin kalitesinin diğer pek çok Avrupa ülkesinden yüksek olması ve sağladığı refah seviyesi yüksek yaşam sayesinde Almanya, öğrencilerin eğitim görmek için en çok tercih ettiği ülkelerden bir tanesi.
Almanya öğrenci vizesi, diğer vizelerden biraz farklı. Bu vize için önünüzde iki seçenek var: Bunlardan bir tanesi 90 gün altı öğrenim için Schengen vizesi; ikinci seçenek ise 90 gün ve üzeri vize için ikametgah uzatma işlemi. Almanya’da 90 günden fazla kalacak öğrencilerin vize süresini uzatmaları için konsolosluğa başvuruda bulunmaları gerekiyor.
Almanya Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Evraklar (90 Güne Kadar)
- Vize başvuru formu
- En fazla 6 ay önce çekilmiş biyometrik fotoğraf
- Öğrenim sonrası en az 3 ay daha geçerli pasaport
- Finansal durumu açıklayan belgeler (Almanya’da nasıl kalacağınızı ve nasıl geçineceğinizi belirten evraklar istenir. Kira geliri, maaş ödemeleri, hesap cüzdan özeti vb.)
- Gidiş-dönüş uçuş bilgileri
- Başvuru sürecinde hala öğrenciyseniz öğrenci belgeniz; eğitime ara verdiyseniz okuldan izin yazısı
- Seyahat Sağlık Sigortası
- Daha önce bir kursa gittiyseniz kurs sertifikası ya da mektup
- İkametgah senedi
- Pasaportun işlenmiş sayfalarının fotokopisi
Almanya Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Evraklar (90 Günden Fazla)
- Almanca olarak doldurulmuş 2 adet başvuru formu
- Reşit olmayan öğrencilerin vize başvuru formu ve beyannamesi ebeveynler tarafından imzalanmalı
- En az 1 yıl daha geçerli pasaport
- Pasaportun işlenmiş sayfalarının fotokopisi
- 2 adet vesikalık fotoğraf (en fazla 6 ay önce çekilmiş)
- Detaylı hazırlanmış CV
- Çalışma ya da öğrenci belgesi (Almanca)
- Daha önce katıldığınız kursların belgesi
- Konaklama bilgileri
- Kurs ücreti ödediyseniz makbuz
- Dil okulunun teyit yazısı
- Yeminli tercüman tarafından Almanca hazırlanmış diplomanız (eğer mezun olduysanız)
- Schengen ülkelerinde geçerli yurt dışı sağlık sigortası (en az 30.000 Euro teminatlı)
- Çalışıyorsanız son 3 aya ait maaş bordrosu
- Adli sicil kaydı
- Motivasyon mektubu
- Almanya’da geçiminizi nasıl sağlayacağınıza dair belge (blok hesapta en az 10.332 avro)
- Var ise tapu, kira geliri, araba ruhsatı belgeleri
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Eğitim diline hakim olduğunuzu gösteren gerekli belgeler
Almanya’ya eğitim için gidecekseniz sizden istenecek belgeler yukarıdaki şekildedir. Belirtmek gerekir ki, eğitim amacınıza ve çalışan, emekli ya da şirket sahibi olma durumunuza bağlı olarak konsolosluk sizden ekstra evrak talep edebilir.
Öneri yazısı: Dünyanın En İyi Üniversiteleri
2- Amerika Öğrenci Vizesi
Amerika’da öğrenim görmek isteyen öğrencileri uzun bir başvuru süreci bekliyor. Buna hiç şüphe yok. Gerekli evraklara geçmeden önce Amerika öğrenci vizesi nasıl alınır kısaca bahsedelim.
- Eğitim amaçlı Amerika’ya seyahat etmek isteyenlerin alacağı vize F1/F2 vizesidir.
- Öğrenci vizesi başvurusu için öncelikle vize başvuru sahibini tanımak amaçlı DS-160 formu doldurulur. Vize mülakatından önce bu formun çıktısı alınır.
- Eğitim alınacak okula kayıt işlemi tamamlandıktan sonra Öğrenci ve Değişim Ziyaretçi Bilgileri Sistemi‘ne (SEVIS) kayıt olunur.
- Vize işlemleri için, öğrencinin kabul edildiği okuldan alınan I-20 belgesinde belirtilen kayıt tarihinden en az 120 gün önce başvuru yapılır.
ABD Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Evraklar
- Nüfus cüzdan fotokopisi
- Öğrenim sonrası en az 3 ay daha geçerli pasaport
- Varsa eski pasaportlar
- 2 adet biyometrik fotoğraf (en fazla 6 ay önce çekilmiş)
- Vize talep dilekçesi
- DS-160 Vize başvuru formu
- 1-20 formu
- I-539 Formu
- SEVIS I-90 ücret dekontu
- Diploma ve transkript
- Dil yeterliliğini gösteren sınav sonuçları (TOEFL, SAT, GMAT, GRE vb.)
Almanya öğrenci vizesi için gerekli evraklar yukarıdaki şekildedir. Emekli, şirket sahibi, devlet memuru ya da SSK’lı çalışan iseniz, konsolosluk sizlerden ekstra evrak talebinde bulunabilir.
Örneğin; şirket sahipleri işyerlerinin en son vergi levhası, imza sirküleri, oda kayıt belgesi ve ticaret sicil gazetesi fotokopisini vize başvurusu için hazırlamalıdır.
3- İngiltere Öğrenci Vizesi
İngiltere, eğitim kalitesi en yüksek ülkelerden bir tanesi. Dil öğrenmek, üniversite okumak ya da yüksek lisans yapmak isteyen binlerce öğrenci her yıl İngiltere’ye gelmektedir.
İngiltere öğrenci vizesi için de önünüzde 2 farklı seçenek mevcut: Bunlardan ilki, 6 ya da 11 aylık verilen Student Visitor Visa (İngiltere Ziyaretçi Öğrenci)’dır. Bu vize türünde dil yeterliliği aranmaz ve öğrencinin ülkede çalışma hakkı yoktur. Vize süresi bittiğinde uzatılamaz ve uzatılmak istendiğinde Türkiye’den başvuru yapılması gerekir.
İngiltere öğrenci vizesi için ikinci seçenek ise Tier-4 General Student Visa‘dır. Bu vizeyi alabilmek için uluslararası geçerliliği olan bir sınavdan orta seviye (intermediate) İngilizce bilginizin olduğunu kanıtlamanız gerekmektedir. Tier-4 vizeye sahip olanlar, haftada 20 saati aşmamak şartıyla part-time çalışabilmektedir. Ülkede uzun süre eğitim görmek isteyen kişiler bu vize türüne başvurmalıdır.
İngiltere Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Evraklar
- İngiltere’deki okuldan gelen kabul belgesi
- Biyometrik fotoğraf
- Vize başvuru formu
- Pasaport
- Bireyin ya da asilesinin maddi durum bilgileri
- Askerlik durumu belgesi
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- İngilizce tercümeli öğrenci belgesi (öğrenciler için)
- Transkript
- Son mezun olduğu okuldan İngilizce diploma ya da çıkış belgesi (öğrenci olmayanlar için)
- Gelir belgeleri
- İngiltere’de geçimini nasıl sağlayacağına dair belge (Londra’da bulunan 9 aya kadar kurslar için aylık 1.334 İngiliz Sterlini; Londra dışında bulunan kurslar için 1.023 İngiliz sterlini)
- Seyahat sağlık sigortası
- İngilizce seviyesini belirten sınav sonucu
Öğrenci vizesi için gerekli evraklar, öğrenim göreceğiniz süreye göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle İngiltere vizesi için çalışmalar yürüten temsilciliklere danışabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: İngiltere Yüksek Lisans
4- Kanada Öğrenci Vizesi
Kanada’da bulunan eğitim kurumlarından birine girmek isteyen bir öğrencinin eğitim izni başvurusunda bulunması gerekmektedir. Eğitim izni sayesinde Kanada vatandaşı olmayanlar, eğitim süreleri boyunca ülkede kalabilmektedir. Eğitim izin süresi genellikle Kanada’da alacağınız eğitim süresi ile aynıdır.
Katılacağınız program 6 aydan kısa ise, Kanada’da yaşayan yabancı bir temsilcinin aile fertlerinden biriyseniz ya da yabancı bir silahlı kuvvetlerin üyesi iseniz, eğitim izni için başvurmanıza gerek yoktur.
- SX-1 vizesi Kanada’ya 6 aydan kısa süreli giden öğrenciler için,
- S1 vizesi ise Kanada’ya 6 aydan uzun süreli giden öğrenciler için alınması gereken vizelerdir.
Belirtmek gerekir ki eğitim izni vize değildir. Yani, Kanada’da onaylı eğitim kurumlarına sadece eğitim izni ile gidemiyorsunuz. Kanada öğrenci vizesi, eğitim izni ile beraber verilir.
Kanada Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Evraklar
- Aile bilgilendirme formu
- Eğitim izni başvuru formu
- Niyet mektubu
- En az 6 ay geçerli pasaport
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- İngilizce hazırlanmış öğrenci belgesi ve transkript (eğer öğrenci iseniz)
- İşinizi ya da öğrenciliğinizi dondurup Kanada’ya gittiğinize dair onay yazısı
- Mezun iseniz diplomanız
- Seyahat sağlık sigortası
- Evliyseniz evlilik cüzdanı fotokopisi
- Kanada’da kalacağınız süre boyunca nasıl geçineceğinize dair finansal kanıt (Hesapta 10.000 Kanada doları)
- Tapu, ruhsat, kira geliri fotokopisi (varsa)
- Hesap hareketi özeti (vizeye girişten en az 6 ay öncesine ait)
Yurt dışında eğitim almak isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir yazı: Dünyada En İyi Eğitim Veren Ülkeler
5- Avustralya Öğrenci Vizesi
Avustralya öğrenci vizesine 6 yaşından büyük ve ülkede onaylı bir eğitim kursuna kayıt yaptıranlar başvurabilmektedir. Avustralya öğrenci vizesi için sağlık testi, İngilizce yeterlilik sonuçları ve ülkede kendinizi geçindirebileceğinize dair finansal kanıtlar gibi pek çok belge istemektedir.
Avustralya’da okurken çalışmak isteyenler, eğitim dönemlerinde iki haftada toplam 40 saati geçmeyecek şekilde, tatil zamanları ise diledikleri kadar çalışabilir.
Avustralya Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Evraklar
- En az 1 yıl geçerli pasaport
- Varsa eski pasaport
- Son 6 ayda çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
- Vize ücreti AUD 550 Konsolosluğa ödenir
- Yeminli tercüman tarafından çevrilmiş nüfus cüzdanı fotokopisi
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- 18 yaş altı için Muvafakatname
- Adli sicil kaydı
- Türkiye’deki kayıtlı olunan okuldan izin belgesi
- Okulu dondurduysanız buna dair bir belge
- İngilizce kursuna gittiyseniz sertifikalar
- Erkekler için askerlik terhis / tecil belgesi
- İngilizce yeterlilik belgesi (IELTS en az 5.5)
Çalışan, emekli ya da kendi şirketi olanlardan farklı belgeler istenmektedir. Az önce şirket sahipleri için istenen evrakları inceledik. Şimdi, çalışanlardan istenen belgelere göz atalım;
- SGK hizmet dökümü
- En az 4000 TL bakiyeli banka hesap dökümleri
- Çalıştıkları pozisyonu belirten görev yazısı
- Son 3 aylık maaş bordroları
- Seyahat boyunca izinli oldukları belirten iş yerinden aldıkları imzalı ve kaşeli yazı
6- Polonya Öğrenci Vizesi
Hususi pasaport sahipleri, 90 günü geçmeyecek şekilde Polonya’da vizesiz eğitim görebilmektedir.
Polonya’da bir eğitim kurumuna kabul edildikten sonra D Tipi Ulusal Vize‘ye başvurmanız gerekmektedir. Bu vizenin geçerlilik süresi 1 yıldır. Polonya öğrenci vizesi başvurunuzu, ülkeye uçuş tarihinden en geç 15, en erken ise 3 ay öncesinden yapmanız gerekir.
Polonya Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Evraklar
- Seyahat dönüşü en az 3 ay daha geçerli pasaport
- Vize başvuru formu
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Gidiş-dönüş uçak biletleri
- Kişinin Polonya’ya gidişinin desteklendiğini belirten TÜBİTAK ya da Türkiye Ulusal Ajans tarafından yazılmış mektup
- Reşit olmayanlar için muvaffatname
- Gelir durumunu gösteren belgeler
- Banka hesap özeti (En az 25000 TL bakiye)
- Ülkedeki eğitim masraflarının ödendiğine dair belge
- Seyahat sağlık sigortası (30000 Euro tutarında)
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
7- İtalya Öğrenci Vizesi
İtalya öğrenci vizesi için ülkenizdeki İtalyan Büyükelçilikleri ya da Başkonsolosluk ofislerine başvuruda bulunabiliyorsunuz. 2020 yılında mezun olanlar, okulların bağlı olduğu şehirde, 2019 ve öncesi mezunlar ise resmi ikametgah adreslerinin bulunduğu şehirden başvuru yapabilir.
Eğitim süresine bağlı olarak İtalya’ya gidebilmek için 2 farklı vizeye başvurmanız gerekebilir;
- C Tipi Vize: 90 günü aşmayan kısa süreli vize
- D Tipi Vize: 90 günden fazla geçerli vize
İtalya Öğrenci Vizesi İçin Her Başvuruda Olması Gereken Belgeler
- Ulusal başvuru formu
- Reşit olmayanlar için muvaffatname
- 3 adet biyometrik fotoğraf
- Teminat limiti en az 30.000 Euro ya da 50.000 Dolar olan Syahat Sağlık Sigortası
- Gidiş-dönüş biletleri
- Konaklama belgeleri
- İtalya’da yaşayabileceğinizi kanıtlayan finansal belgeler (6.000 Euro ya da bu miktarın TL karşılığı)
- Başvuru ücreti makbuzu
- Adli sicil kaydı
- En az 6 ay geçerli pasaport – varsa eski pasaportlar
- Varsa tapu ya da ruhsat fotokopileri
8- Fransa Öğrenci Vizesi
Fransa’da kısa ya da uzum süre kalmayı düşünen öğrenciler, eğitim almak için vizeye başvurmak durumundadır. Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahipleri, 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde Fransa’ya vizesiz seyahat edebilir.
90 günü aşmayacak seyahatler için Fransa Konsolosluğu yerine, konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş aracı vize merkezleri ve akredite edilmiş seyahat acenteleri aracılığı ile vize başvurunuzu yapmanız gerekmektedir.
Kalacağınız süreye göre Fransa kısa süreli öğrenci vizesi (90 günden az) ya da Fransa uzun süreli öğrenci vizesi (90 günden fazla)’ne başvuru yapmanız gerekmektedir.
Fransa Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Belgeler
- Fransa vize başvuru formu
- 18 yaşından küçükler için anne-babanın onayı
- En az 2 sayfası boş ve Fransa seyahati bitimi en az 3 ay daha geçerli pasaport
- Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
- Çalışanlar için son 3 aylık maaş bordroları, şirketin antetli kağıda yazılmış vize talebi dilekçesi ve sigorta kaydı
- Fransa’da kalacağı süre boyunca masrafları için günde 120 Euro kenara ayırabileceğini gösteren banka hesabı
- Güncel öğrenci belgesi (İngilizce ya da Fransızca)
- Eğitim alınacak okulun kabul belgesi
- Gidiş-dönüş seyahat biletleri
- Schengen bölgelerini ve seyahat süresini kapsayan en az 30000 Euro teminatlı Seyahat Sağlık Sigortası
- Kira sözleşmesi fotokopisi
Öğrenci vizesi yazımızı burada sonlandırıyoruz. Görüldüğü üzere her ülkenin vize için ayrı koşulları olabiliyor. Bunun yanı sıra öğrenci vizesi ile gittiğiniz ülkede size sunulan haklar da değişebiliyor. Bu nedenle gideceğiniz ülkeyi öncesinde iyice araştırmanızı öneririz. Vize başvurusu yapacağınız yerler ile direkt olarak iletişime geçebilir ve daha geniş bilgi sahibi olabilirsiniz.
Konuya dair merak ettiğiniz soruları yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. 🙂
Sıkça Sorulan Sorular
Öğrenci vize sponsoru kimler olabilir?
Yasal veliniz ya da 1. dereceden akrabalarınız öğrenci vizesi için sponsorunuz olabilir.
Öğrenci vizesi almak ne kadar sürer?
Öğrenci vizesi almak 4-12 hafta arası sürmektedir.
Öğrenci vizesi ile yurt dışında çalışmak mümkün mü?
Öğrenciler belirli şartları sağladıkları takdirde yurt dışında öğrenciyken çalışabilmektedir. Örneğin; Polonya’ya lisans ya da lisans üstü eğitim için gidiyorsanız haftada 20 saati geçmemek şartıyla çalışma izni alabilirsiniz. En az 1 yıllık eğitim programına kayıt olduğunuzda Macaristan’da haftada 20 saat çalışabiliyorsunuz.
Daha Fazla Makale