Öğretim Görevlisi Nedir? Nasıl Olunur? 2023 Şartları

Akademiyle ilgileniyor ve bu alanda kariyerinizi ileri bir noktaya mı taşımak istiyorsunuz? O halde bilgi edinmek için doğru yerdesiniz.

”Öğretim görevlisi nedir?” ve ”Öğretim görevlisi olma şartları nelerdir?” gibi merak ettiğiniz pek çok soruyu cevaplandırdık.

Hazırsanız, ”Öğretim görevlisi nedir?” sorusunu cevaplandırarak yazımıza hızlı bir şekilde başlayalım!

Öğretim Görevlisi Nedir?

öğretim elemanı nedir
öğretim elemanı nedir – öğretim görevlisi ne demek

Öğretim görevlisi, uzmanlık gerektiren konularda ders vermek için geçici veya sürekli şekilde üniversitelerde görevlendirilen kişiye denilmektedir. Öğretim görevlilerinin doktora derecesine sahip olmaları zorunlu değildir.

Öğretim görevlileri üniversite bünyesinde belirli bir uzmanlık alanında ders vermek ve uygulama yaptırmak için bulunur. Öğretim görevliliğinde ilgili eğitmen üniversite bünyesinde geçici ya da sürekli olarak çalışmalarına devam edebilir. Zaman faktörü üniversite ve kadro şartlarına göre değişiklik gösterebilir.

Öğretim görevlisi nedir? cevaplandırdık, ardından nasıl olunur ve şartları nelerdir bilgilerini aktarmaya devam ediyoruz…

Editörün Önerisi: Araştırma Görevlisi Maaşları

Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur?

öğretim görevlisi ne iş yapar
öğretim görevlisi nedir / öğretim görevlisi ne iş yapar

Öğretim görevlisi nedir sorusunu cevaplandırdık. Bir sonraki önemli sorumuz öğretim görevlisi nasıl olunur? sizin için güncel şartları derledik.

Öğretim Görevlisi olmak için:

  • ALES Puanı

Üniversite kendisine gelen dosyalardan şartları taşıyanları ilk aşama değerlendirmeye tutar. İlk aşama süreci yönetmelikte şu şekildedir: Sınav jürisi, müracaat eden adaylar arasından ilan edilen kadro sayısının on katına kadar adayı, ALES puanının %60’ını (merkezi sınavdan muaf olan adayların son iki yıla ait ALES notunun bulunmaması halinde, ALES puanı 70 olarak kabul edilir) ve yabancı dil puanının %40’ını; meslek yüksekokullarına müracaatlarda ise ALES puanının %70’ini ve lisans mezuniyet notunun %30’unu dikkate alarak belirler ve kurumun web sitesinde ilan eder.

Bu sıralamaya göre son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın olması halinde, bu kişilerin tamamı sınava çağrılır. Başvuru sayısının ilan edilen kadronun on katından az olması halinde, adayların tamamı giriş sınavına alınır.

Öğretim görevlisi nedir cevabında birtakım akademik kariyer belirteçlerini sağlamanız gerektiğini unutmamak gerekir. Her ne kadar sektör ve alan tecrübesi önemli olsa da dil, genel başarı gibi unsurlar sizin için etken olmaya devam edecektir.

BONUS: ALES puanının bu başvuru koşulu için alt baremi okullar tarafından belirlenebilir. Aynı zamanda yönetmeliğe göre ALES puanınızın belirli bir yüzdesi alınmaktadır. Bu yüzden ALES puanınızı kendi puan türünüzde yüksek tutmanız alınacak ortalama için oldukça önemlidir.

İlgili İçerik: ALES Nedir?

ALES, Yabancı Dil, Lisans Mezuniyeti ve Giriş Sınavı

İlk aşama sonucunda belirlenen adaylara sınav yapıldıktan sonra sınav jürisi değerlendirmesinde ALES notunun %30’unu, lisans mezuniyet notunun %30’unu, yabancı dil puanının %10’unu ve giriş sınavı notunun %30’unu; meslek yüksekokullarında ise ALES notunun %35’ini, lisans mezuniyet notunun %30’unu ve giriş sınavı notunun %35’ini hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına göre belirler ve bu kişiler atanmaya hak kazanır. Ayrıca ilan edilen kadro sayısı kadar yedek aday da belirlenir. Atamalar da mevzuata göre yapılır.

İlgili sınav puanlarınızın başvuruda sunulmasının ardından bu kadro tipi için mülakat gerçekleştirilebilir. Burada uzmanlık alanıyla ilgili bilgilerin ölçümü ve ders anlatımına uygun bir ifade yeteneği, hitabet gibi faktörlerin analizi söz konusudur.

Öğretim görevlisi olmak için doktora yapmış olma zorunluluğu temelde yoktur fakat üniversiteler eğer isterlerse ilanda doktorayı bitirmiş olma şartı koyabilir. Doktorasını tamamlamış olan öğretim görevlileri “öğretim görevlisi doktor” unvanına sahip olurlar.

İlgili İçerik: Doçent Nasıl Olunur?

Öğretim Görevlisi Maaşları

öğretim görevlisi maaşı ne kadar
öğretim görevlisi ne kadar maaş alır

Öğretim görevlisi nedir ve nasıl olunur sorularını cevapladık. Şimdi sırda öğretim görevlisi maaşları var. Güncel öğretim görevlisi maaşları da oldukça merak edilmektedir.

Peki değişen fiyatlarla birlikte öğretim görevlisi maaşları ne kadar oldu? Kıdem ve dereceye göre, öğretim görevlisi maaşlarında değişkenlikler söz konusudur.

Öğretim görevlisi maaşları 2023:

Kıdem/ DereceMaaş
1/4 25+ yıllık Öğretim Görevlisi31,130 TL
3/1 9 yıllık Öğretim Görevlisi29,550 TL
4/1 6 yıllık Öğretim Görevlisi 29,650 TL
7/1 yeni başlayan Öğretim Görevlisi29,250 TL
öğretim görevlisi nedir

Öğretim görevlisi maaşlarını etkileyen faktörleri merak ediyorsanız Öğretim Görevlisi Maaşları başlıklı yazımızdan detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz!

Öğretim Görevlisi ve Öğretim Üyesi Farkları

üniversitede nasıl öğretim üyesi olunur
üniversitede nasıl öğretim üyesi olunur

Öğretim görevlisi nedir başlıklı yazımızda sırada öğretim görevlisi ve öğretim üyesi arasındaki farkı anlatacağız.

Öğretim görevlisiyle öğretim üyesi kavramı çok karıştırılan ve birbirinin yerine kullanılan iki kavramdır. Halbuki bu iki unvan birbirinden farklı yetki, sorumluluk ve şartlara sahiptir.

Öğretim görevlisinin tanımı;

“Ders vermek ve uygulama yaptırmakla yükümlü bir öğretim elemanıdır.” şeklinde yapılmıştır.

Bilindiği gibi öğretim üyeleri de ders vermekle yükümlüdür fakat onlardan ayrıca bilimsel çalışmalar da yürütmesi beklenmektedir. Bir öğretim görevlisi de eğer isterse bilimsel çalışmalar yürütebilir ancak üniversite kapsamındaki sorumlulukları arasında bulunmamaktadır. Daha çok ders verme amaçlı istihdam edilmektedirler.

Öğretim görevlileri süreli veya ders saatine bağlı olarak ücretlendirilerek üniversitelerin çeşitli birimlerinde, özellikle de ders verecek öğretim üyesinin bulunmadığı derslerde özel bilgi ve tecrübeleriyle ders vermeleri için görevlendirilirler.

Öğretim görevliliğinin temel amacı uzmanlık alanındaki bilgi birikimi ve tecrübeyi üniversite düzeyinde eğitim alan öğrencilere aktarmaktır.

Günce bir örnek vermek gerekirse; belirli bir uçağın uçurulmasıyla ilgili tüm belgelere sahip bir pilot, gerekli sınav puanı şartlarını sağladığında ilgili fakülte ve yüksekokullarda bu uçağın kullanımı vb. hakkında uzman bilgisini paylaşmak için öğretim görevlisi olabilir.

Bunun yanı sıra öğretim görevlisi uygulaması öğrencilerin mesleki gelişimi içinde oldukça faydalıdır. Sektörden güncel deneyimler ve süreç bilgisi teorideki eğitim hayatını daha somut bir konuma getirebilir.

Belli sektör tecrübesine sahip mesleki başarısıyla kendini kanıtlamış kişilerin çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olarak görev aldığı bilinmektedir. Kanunda ilgili maddelerde öğretim görevlilerinin her hafta minimum 12 saat ders vermeleri gerektiği açıkça belirtilmiştir.

Öğretim görevlisi nedir cevapladık peki öğretim üyesi nedir farkının anlaşılması için kısaca özetlemek gerekirse;

Öğretim üyesi ise üniversitenin akademik kadrosuna yerleşmiş ve alanda yeterlilik, doktora ve basılı yayın gibi şartları gerektiren bir unvandır.

Öğretim üyesi konumunda ders anlatmak dışında bilime katkı olarak araştırmalar yapılması, makale yayını gibi gereklilikler mevcuttur.

Editörün Önerisi: Yardımcı Doçent Doktor Nedir?

Öğretim Görevlisi Olma Şartları 2023

üniversitede öğretim üyesi nasıl olunur
öğretim görevlisi nedir

Öğretim görevlisi olmak için neler yapılmalı? Öğretim görevlisi kadrosuna yapılacak başvurular ve atamalar “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ismindeki yönetmeliğe göre yapılır.

Öğretim görevlisi kadrosuna başvuru şartları:

  • Lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere (rektörlüğe bağlı bölümler dâhil) başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az beş yıl tecrübeli olmak,
  • Güzel Sanatlar Fakülteleri, Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri, Konservatuarlar ile ön lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübeli olmak.
  • ALES’ten en az 70, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 50 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak, gerekir. Merkezi sınav muafiyetinden yararlananların ön değerlendirme ve değerlendirme aşamalarında ALES puanı 70 olarak kabul edilir.

Bunların yanında başvurulacak üniversite ders ihtiyacı olan özel uzmanlık alanıyla ilgili olarak belirli şartlar ekleyebilir.

Öğretim görevlisi kadrolarını Akademik İlanlar sayfamızdan güncel olarak takip edebilirsiniz.

Yukarıda belirtilen şartlara ek olarak ilanın kendi özel şartları olabilir. Adaylar ilanları incelerler ve şartlarını taşıdığı, başvurmak istediği ilanlara belirtilen süre içinde dosya hazırlayıp başvururlar. Başvurular genellikle şahsen ya da posta yoluyla yapılır.

Dosyada ilanın sayfasında açıkça belirtilen evraklar itinayla düzenlenmeli ve ilanın son günü dikkate alınarak üniversiteye iletilmelidir. Posta ile yapılan başvurularda postanın başvuru tarihinin son gününe kadar ilgili birime ulaşmasından tamamen aday sorumludur, postada geciken evraklar dikkate alınmamaktadır.

Sektör Tecrübelilere Öğretim Görevliliği

öğretim görevlisi nedir nasıl olunur
öğretim görevlisi nedir nasıl olunur

Daha önce belirttiğimiz gibi sektör tecrübesine sahip tanınmış kişilerin öğretim görevliliği yapması da sık görünen bir şeydir. Örnek olarak üretim müdürlüğüne kadar yükselmiş bir mühendisin üniversitede ilgili bölümde öğretim görevlisi olarak ders vermesi hem öğrencilerin sektör hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamakta hem de üniversite ile sektörün kaynaşması konusunda bir köprü görevi görmektedir.

”Öğretim görevlisi nedir?” başlıklı yazımızı burada sonlandırıyoruz. Merak ettiğiniz başka herhangi bir konu var ise yorum kısmına bırakabilirsiniz.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar
  • ceren - 07.06.2018

    şartlar bugün itibariyle değişti…5 yıl deneyim şartı 2ye indi…vb.

  • Brusk - 10.06.2018

    Deneyiminden kastları nedir acaba ?

  • Dilara - 22.06.2019

    Formasyon almadan oabiliyor muyuz

  • Konya Anadolu Spor - 28.04.2023

    Mesleki tecrübe 20 yılın üzerindeki kişilerde de ALES’ten 70 puan alma şartı kesin mi? cevaplarsanız sevinirim.