Lisans eğitiminde yurt dışına çıkmak ve eğitim almak birçok öğrencinin hayalidir. Ülkemizde bunun için de farklı değişim programları ve burslar bulunmaktadır. Orhun Değişim Programı da bunlar içerisinde yeni fakat her yıl etkisi yayılan bir protokol olmuştur. Orhun değişim programı nedir, Orhun değişim programının başvuru şartları ve diğer tüm bilgileri sizler için hazırladık…
Orhun Değişim Programı Nedir?
Ülkemizde her yıl binlerce öğrenci yurt dışında eğitim almak ve farklı kültürleri tanımak için değişim programları ve burslar hakkında araştırma yapmaktadır. En yaygın olanlar arasında Erasmus, Mevlana gibi değişim programları bulunmaktadır. Bunlara ise bir yenisi daha eklenmiştir. Orhun Değişim Programı adıyla başlatılan proje nedir ve hakkındaki tüm detaylar yazımızın devamında…
Türk Keneşi Türk Üniversiteler Birliği Orhun Değişim Programı, 2017’de Türk Keneşi tarafından gerçekleştirilen protokolün ardından uygulanmaya başlatılan ve her yıl etkinliğini daha da artıran bir eğitim anlaşmasıdır. Bu program dahilinde yalnızca öğrenciler değil öğretim üyeleri de değişim programına katılmaktadır.
İkili protokollerin yapıldığı üniversitlerdeki anlaşmalı bölümler arasında yapılan bu değişim programında aslında kısıtlayıcı okul/bölüm şartı bulunmamaktadır. Bu değişim programına katılmak isteyen öğrenci ve akademisyenler ilgili şartları sağlamak kaydıyla bu protokolleri baştan hazırlatıp başvuru sağlayabilmektedir.
Program, Türk Birliği kapsamındaki üye ülkeler arasında alternatif bir değişim programı hazırlayarak işbirliği içindeki ülke öğrencilerinin eğitimine katkı sağlamak amacıyla yürütülmektedir. Öğrenciler dışında akademisyenlerin de başvurduğu değişim programında dünya bilimine katkı sağlamak için kültürel işbirliği adımları atılan bir proje olmuştur.
Programın Amacı
Orhun Öğrenci Değişim Programı, Türk Devletleri arasında işbirliği gelişmini sağlamak amacıyla atılmış bir adımdır. Bu doğrultuda ortak kültür, tarih ve dil mirasına sahip çıkmak, ortak bilim üretmek, ortak kimlik inşaası sürdürmek amaçlanan ilk hedefler olmuştur.
Bu işbirliğindeki ülkeler arasındaki yükseköğretim kurumlarınca atılan bu adımda üniversitelerin ortak kredi transfer sistemi sağlaması, üniversitelerdeki ders programlarının uyumlu hale gelmesi hedeflenmiştir. Öğretim elemanı yetiştirme noktasında atılan adımlar ayrıca üniversitelerin diploma denkliğini sağlamadaki bir diğer önemli adım olmuştur.
Üniversiteler arasında bilim alışverişi sağlanarak atılan bu adımda ülkelerin eksik alanlardaki açıkları kapatılmaya başlanmıştır. Yine ortak şekilde sempozyum ve akademik faaliyetler düzenlenerek dünya bilimine katkı sağlanmıştır.
Türk dünyasına yönelik çalışmalar yürüten ilgili öğrenci ve akademisyenlere gerekli imkan ile burslar sağlanarak bu alandaki bilimsel katkılar desteklenmiştir.
Orhun Değişim Programında Hangi Ülkelere Gidilebilir?
Program Türk Keneşi üye ülkeleri arasında gerçekleştirilmiş olup katılımcı sayısının üye ülkelerin tamamına yayılması hedeflenmiştir. Avrupa’dan Asya’ya uzanan bu üye birlikteliğindeki işbirliğine katkı sağlanması için protokole imza atan ülkeleri sizler için maddeledik. Orhun değişim programı kapsamında gidilecek ülkeler şu şekildedir;
- Türkiye
- Azerbaycan
- Kazakistan
- Kırgızistan
- Özbekistan
- Macaristan
Öneri yazısı: Erasmus Ne Demek?
Orhun Değişim Programında Hangi Ünivesiteler Yer Alıyor
Orhun Değişim Programında 2023 yılı itibariyle 6 ülke yer almaktadır. 6 farklı ülkeden 33 üniversitenin yer aldığı protokolde çoğu bölümden öğrenci başvuru yapmaktadır. Orhun Değişim Programında yer alan üniversiteler şöyledir;
Türkiye’deki Üniversiteler
- İstanbul Üniversitesi
- Ege Üniversitesi
- Atatürk Üniversitesi
- Bitlis Eren Üniversitesi
- Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Gazi Üniversitesi
- Kapadokya Üniversitesi
- Marmara Üniversitesi
- Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Ankara Üniversitesi
- Bursa Uludağ Üniversitesi
Azerbaycan‘daki Üniversiteler
- Bakü Delet Üniversitesi
- Azerbaycan Tıp Üniversitesi
- Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi
- Azerbaycan Diller Üniversitesi
- Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi
Kazakistan‘daki Üniversiteler
- Al-Farabi Kazak Milli Üniversitesi
- L.N Gumilyov Avrasya Devlet Üniversitesi
- Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak Türk Üniversitesi
- Nazarbayev Üniversitesi
- Atırau Devlet Üniversitesi
- Semey Tıp Üniversitesi
Kırgızistan‘daki Üniversiteler
- Yusuf Balasaguni Kırgız Milli Üniversitesi
- Hüseyin Karasaev Bişkek Beşeri Bilimler Üniversitesi
- Uluslararası Kırgızistan Üniversitesi
- Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Oş Devlet Üniversiteti
- Batırali Sıdıkov Kırgız-Özbek Uluslararası Üniversitesi
Özbekistan‘daki Üniversiteler
- Alişer Navoi Özbek Dili ve Edebiyatı Taşkent Devlet Üniversitesi
- Dünya Ekonomisi ve Siyaseti Üniversitesi
- Taşkent Devlet Doğu Çalışmaları Üniversitesi
- Kokand Üniversitesi
Macaristan’daki Üniversiteler
- Szeged Üniversitesi
Programa Ne Zaman Başvurulabilir?
Üniversiteler yapmış oldukları Orhun Değişim Programı Protokollerini kendi internet sayfalarında ilan ederek bu protokollerle belirlenmiş kontenjanlar dahilinde başvuru çağrısı yapmaktadır. Güncel ilan ve kontenjan sayıları için okuduğunuz üniversitenin ilgili koordinatörlüğüyle iletişime geçerek başvuru tarihlerini öğrenebilirsiniz.
Editörün önerisi: Mevlana Değişim Programı
Orhun Değişim Programı Başvuru Şartları
Program dahilinde her üniversitenin değişken bir şartnamesi olabilmesiyle birlikte ortak olarak birkaç maddeyle sıralama yapılabilir. Orhun Değişim Programı başvuru şartları şu şekilde verilmiştir;
- Program anlaşması olan üniversitelerin örgün eğitim programının kayıtlı öğrencisi olmak,
- Genel akademik not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.50 olması,
- Uluslararası öğrenci olarak başka bir ülkede öğrenim gören öğrenciler, kayıtlı bulundukları üniversite ile kendi ülkesindeki üniversiteler arasında yapılan protokol gereği değişimlerden yararlanamaz.
Ayrıca öğrenci ve öğretim üyelerinin başvuru şartları ile güncel bilgilere ulaşması için Türk Üniversiteler Birliği‘nin ilgili sayfasına göz atmanızı tavsiye ederiz.
Başvuruda İstenen Belgeler Hangileri?
Her program/proje dahilinde öğrencilerden belirli belgeler talep edilir. Bu program için de gerekli belgeler her üniversite/bölüm için değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak ortak birkaç maddeyle istenilen belgeleri sıralamak mümkün. Orhun Değişim Programı başvuru için istenilen belgeler şöyledir;
- Transkript (1 Adet Türkçe, 1 Adet İngilizce)
- Öğrenci Bilgi Formu
- Aday Öğrenci Formu (Başvurularda sadece 1 adet tercih yapılabilir)
Orhun Değişim Programı kapsamında merak ettiğiniz başka sorular varsa yorum olarak bırakabilirsiniz. Teşekkürler.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale
Nisa - 05.04.2023
Anlaşmalı üniversitelerin bu yıl için kontenjan açıp açmadığını, kaç kontenjan açtığını nereden öğrenebiliriz?