Özel öğrenci nedir ve başvuru şartları nelerdir üniversite öğrencileri arasında merak edilen bir sorudur. Özel öğrenci; bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olup sonrasında başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam öğrencilere denir. Bu öğrenciler pek çok farklı sebepten özel öğrenciliği tercih edebilirler.
Özel öğrenci olma sebeplerini başka bir yükseköğretim kurumunda eğitimi deneyimleme, sağlık veya herhangi bir ekstrem durumda kendi üniversitelerine devam edememe gibi sıralayabiliriz. Bunun yanı sıra bir yükseköğretim kurumundan mezun olup o konuda bilgisini arttırmak isteyen kişiler de kabul edilirlerse bu statüde eğitim görebilirler. Gelin özel öğrenci konusunu daha detaylı bir şekilde yazımızda inceleyelim!
Özel Öğrenci Statüsü Nedir?
Üniversite öğrencileri için hem sosyal yaşamda hem de akademide kendilerini geliştirebilecekleri pek çok fırsat vardır. Bizler de bu yazımızda öğrenciler için önemli bir fırsat olan özel öğrenci nedir sorusunu araştırarak sizler için bilgilerimizi derledik.
Özel öğrenci statüsü bir yükseköğretim kurumunda eğitimine devam eden veya mezun öğrencilerin başka bir yükseköğretim kurumunda eğitimine devamını sağlayan bir ayrıcalıktır. Bu ayrıcalık öğrenciye bilgilerini artırma şansı tanımak, özel durumlarda kendi kayıtlı olduğu kurumda eğitimine devam edemeyen öğrencileri mağdur etmemek amacıyla verilir.
Okuma Önerisi: Uzaktan Yüksek Lisans Eğitimi Veren Üniversiteler
Üniversitelerde Özel Öğrenci Statüsü Nedir?
Bu konunun en temeline değinerek özel öğrenci nedir sorusunu cevaplayalım. Bazı üniversitelerin yüksek lisans ve doktora gibi programları vardır. Öğrenciler mülakat ya da yazılı sınav sonucunda başarılı olursa bu programlar için hak kazanır. Bu programlara öğrenciler özenle seçilerek alındığı için öğrenci sayısı daha azdır.
Yüksek lisans ve doktora programlarını mülakat ya da yazılı sınav ile kazanamayan öğrenciler aynı üniversiteden lisans ya da lisansüstü eğitim almak isterler. Bunu isteyen öğrenciler için üniversitenin enstitüsü tarafından özel öğrenci statüsü verilir. Bunun sonucunda da öğrenci kabulü gerçekleşir ve diğer öğrenciler ile birlikte eğitim alması sağlanır. Ancak öğrencilik haklarının bir kısmından yararlanamazlar. Bunlardan bazılarına değinecek olursak:
- Özel öğrenciye ünvan ya da diploma verilmez bunun yerine aldıkları dersleri ve notlarını gösteren bir belge verilir.
- Özel öğrencilerin aldıkları derslerin kredilerine göre belli bir ücret ödemeleri beklenir.
Bu haklardan yararlanamama dezavantajı olsa da özel öğrenci statüsüne kabul edilme durumunda lisans notu gibi durumlara bakılmaması gibi avantajlar da vardır. Öğrenci ilgi duyduğu alandaki dersleri kabul edilmesi durumunda farklı bir uzman hocadan alabilir. Bu da kişilerin bakış açısını genişleterek akademik gelişime büyük ölçüde katkı sağlar.
Özel Öğrenci Nedir Yüksek Lisans
Özel öğrenci nedir sorusuna bir önceki konu başlığında ele aldık. Bu konu hakkında birkaç fikir edindik. Bu bölümümüzde ise özel öğrenci nedir yüksek lisans alanında sorusunu cevaplandıralım. İşte yüksek lisans alanında özel öğrencilik ve detayları…
Belirli bir konuda bilgisini arttırmak, bakış açısını genişletmek isteyen öğrenciler özel öğrenci olmak için başvuru yaparlar. Siz de özel öğrenci olmak istiyorsanız sizler için maddeler halinde özel öğrenci olmak için neler yapılabilir sorusunu cevaplandırdık hadi hep beraber inceleyelim!
- Özel öğrenci olmak için bir yükseköğretim kurumundan mezun olmak ya da bir üniversitenin öğrencisi olma şartı aranır.
- Öğrenciler başvuru yapmak istedikleri üniversitenin sayfasından akademik takvimini bularak başvuru tarihini öğrenebilirler.
- Özel öğrenciler başvuru formunu doldurarak ders almak istedikleri anabilim dalına başvuruda bulunurlar.
Bunları tamamlayan öğrenciler anabilim dalı başkanlığının ve enstitü yönetim kurulunun değerlendirmesi ve kararı ile özel öğrenci olarak kabul görülürler.
Özel Öğrenci Geçişi Nedir?
Özel öğrenci nedir ve nasıl olunur konusunu ele aldığımız bu yazımızda biraz daha detaya inerek devam ediyoruz. Özel öğrenci nasıl olunur neler yapmalıdır konusunda birçok bilgiye ulaştık. Bir diğer konu başlığımız olan özel öğrenci geçişi nedir, nasıl yapılır ya da geçiş için hangi şartlar aranır bu da çoğu öğrencinin merak ettiği konulardan biridir.
Bir öğrencinin özel öğrenci geçişi yapabilmesi için bazı şartlar gerekir. Geçiş şartlarını ve aşamalarını sıralayacak olursak;
- Özel öğrencilik durumunda bir yükseköğretim kurumundan başka bir yükseköğretim kurumuna geçiş yapılabilmesi için öğrencinin mazeretini akademik birime bildirmesi gerekir.
- Öğrenci mazeretini bildirdikten sonra Üniversite Senatosu tarafından karar alınır ve özel öğrencinin gitmek istediği üniversiteye bu konuda yazılı metin gönderilir.
- Karşılıklı yazışmalarda olumlu bir geri dönüş alındığında öğrencinin özel öğrenci olarak diğer üniversiteye kaydı yapılır.
- Bu işlemler yeni döneme başladıktan sonra en fazla 1 ay içerisinde tamamlanmalıdır.
Özel öğrenci nedir ve ne kadar süreyle özel öğrenci olarak kalabiliriz sorusuna cevap vererek yazımıza devam edelim. Özel öğrencilikte geçirilecek süre ez az bir yarıyıl en fazla ise bir yıldır. Üniversiteler bazı durumlarda istisna sağlayabilirler. Bu durumlarda da Üniversite Yönetim Kurulu ve Yüksek Öğretim Kurulunun kararıyla okul uzatılabilir. Bu istisnalarI sıralayacak olursak;
- Tedavisi mümkün olmayan hastalık ya da herhangi bir hastalığın ilerleme riski gibi durumunda istisna sağlanabilir.
- Şiddet, darp gibi durumlarda bir istisna sağlanabilir.
Bu istisnaların sağlanabilmesi için bu durumlar rapor ile belgelenerek yönetim kuruluna teslim edilmelidir.
Okuma Önerisi: Tezsiz Yüksek Lisans Nedir?
Özel Öğrenci Şartları Nedir?
Özel öğrenci nedir konusunu detaylıca anlattık. Üniversitelerde çoğu alan ve program için belli şartlar aranır. Özel öğrenci olmak içinde bazı şartlar aranmaktadır. Bu başlığın altında da bu konuya değinelim. Özel öğrenci şartları nedir ve neler yapılmalıdır maddeler halinde listeleyelim.
- Özel öğrenci olmak için en başta aranan özelliklerden birisi de yüksek öğretim kurumundan mezun olmak ya da bir yükseköğretim kurumunda öğrenci olmaktır.
- Özel öğrenci olarak başvurusu kabul edilen birisinin başvuru formunu başvuru tarihi bitmeden teslim etmesi gerekir. Bu süreçte aynı zamanda katkı payının ödendiğine dair bir makbuz ve fotokopisi teslim edilir.
- Özel öğrencinin başvuru sürecinde öğrenci belgesi, transkript iki adet kopyası, diploma fotokopisi iki adet kopyası ve nüfus cüzdan fotokopisi iki adet kopyasıyla teslim edilmelidir.
- Öğrencinin disiplin cezasının olmadığına dair belgesi olmalıdır.
- Yabancı eğitim verilen bölümden ders alıyor ise dil yeterliliği ile ilişkili bir belgesi olmalıdır.
- Özel öğrenci geçişi yapıldıktan sonra müracaat şartları sağlanır. Özel öğrenci geçiş kısmında da bahsettiğimiz gibi ortalama 2.50 olmalıdır. Özel öğrenci statüsünde kabul edildikten sonra dönemlik harcını ödemelidir.
- Özel öğrenci katıldığı enstitü ve fakültede aldığı derslerin kredisi kendi bölüm derslerinin kredisinden 1/3’ünden fazla olmamalıdır.
- Özel öğrenciler değişim programlarının katkı paylarını kayıtlı bulundukları üniversite birimine ödemelidir.
- Özel öğrenci olarak yaz okulu alacak öğrenciler dersi aldıkları üniversitelere okul ücretini ödemelidir.
- Özel öğrenci olmak öğrenciye bir sonraki dönemde kayıtlı öğrenci olma hakkı tanımaz. Öğrencinin standart prosedürle başvuru yapıp giriş sınavına katılması ve değerlendirmeye alınması gerekir. Öğrencinin bir sonraki dönem kesin kayıt hakkı kazanacağı garantisi yoktur.
Özel öğrenci nedir sorusu için her üniversitenin kendine göre istekleri ve şartları vardır. Çoğu üniversitenin şartları birbirine benzemektedir. Ancak öğrencilerin ders almak istedikleri üniversitelerin şartlarını incelemesi önemlidir. Genel olarak bu şartları sağlayan, başvurularını şartlara uygun olarak tamamlayan öğrenciler kabul alma durumunda önceliklidir.
Yazımızda özel öğrenci nedir, nasıl başvurulur birlikte inceledik. Siz de hem yeni bir üniversite deneyimlemek hem de bilgilerinizi genişletmek istiyorsanız özel öğrencilik için başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca herhangi bir özel durumunuz nedeniyle eğitiminize kayıtlı olduğunuz kurumda devam edemiyorsanız mağdur olmamak adına da özel öğrenciliği tercih edebilirsiniz.
Özel öğrenci nedir sorusunun bir diğer yanıtı hangi üniversitelerin özel öğrenci kabul ettiğidir. Kurumlarda değişiklik söz konusu olabilir. Genelde yüksek lisans ve doktora düzeyinde özel öğrencilik statüsü tercih edilir. Bu yüzden açılan programlara göre değişiklik gösterebilir. İşte detaylar…
Özel Öğrenci Kabul Eden Üniversiteler
Özel öğrencilik ders kredisi başına ücret ödenmesiyle olan bir statü olduğu için her üniversitede olmayabilir. Aynı zamanda her üniversitenin her bölümünde yada anabilim dalında da özel öğrenci kabulü olmayabilir. Bunlar değişkenlik göstermektedir.
Özel öğrencilik nedir sorusunun temel yanıtlarından birisi kendini geliştirmek isteyen kişilerin almak istedikleri dersleri ya da bölümleri kendilerini geliştirmek amacıyla ücret karşılığında almalarıdır.
Bu yüzden her üniversitede görülmeyebilir. Ancak belirli dönemlerde özel öğrenci kabulü yapan kurumlar vardır.
Özel öğrenci kabul eden üniversiteler;
- Özyeğin Üniversitesi
- Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Marmara Üniversitesi
- İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Ankara Üniversitesi
- İzmir Bakırçay Üniversitesi
- Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
Özel öğrenci nedir sorusunun genel hatlarıyla yanıtlarını derledik. Özel öğrenci statüsü YÖK‘ün bireylere hem eğitim hayatlarında karşılarına çıkan engelleri aşmalarını sağlayacak bir yol hem de kendini geliştirmek isteyen kişiler için diploma-not gibi durumlar olmadan programlardan yararlanmalarını sağlayan bir programdır.
Özel öğrencilik statüsü hakkında görüşlerinizi ve sorularınızı yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale