İlk başta kulağa yabancı gelen bu meslek ayda 40.000 TL’ye kadar kazandırması nedeniyle son yıllarda yoğun rağbet görmektedir. Peki perfüzyonistler ne iş yapar ve perfüzyonist maaşları 2024 yılında ne kadar?
Tıp sektöründe her geçen gün artan istihdam açığı ve alanında uzmanlaşma becerisi yeni mesleklerin de popüler olmasında etkili oluyor. Cerrahi ekiplerin en önemli personellerinden olan perfüzyonistler de bunlardan birisi.
Perfüzyonist Nedir?
Perfüzyonist maaşlarına geçmeden önce ilgili meslek hakkında bilgiler verelim. Birçok kişinin perfüzyonistler hakkında bilgi sahibi olmaması nedeniyle bu alanda büyük bir merak söz konusudur.
Sağlık sektöründe cerrahi alanda çalışan perfüzyonistler, kalp ameliyatlarında hastanın kan akışını sürdürebilmesi için bağlı olduğu cihazı kullanan görevlilerdir. Kalp ve akciğerin bağlı olduğu makinenin idamesini yapan perfüzyonistler ameliyat ekibindeki son derece önemli bir görevi üstlenmektedirler.
Perfüzyonist Ne İş Yapar?
Perfüzyonist maaşlarının diğer sağlık bölümlerine nazaran daha yüksek maaş aldığını söyleyebiliriz. Bunun asıl nedeni, çok önemli bir görevi yerine getiriyor olmalarıdır. Peki, perfüzyonist tam olarak ne iş yapar? İşte yanıtı…
Perfüzyonistler ameliyat sırasında hastanın kan dolaşımı gibi hayati fonksiyonları beden dışı yöneten makineyi kullanan bir cerrahi müdahale üyesidir. Perfüzyonistlerin görev tanımları ve sorumlulukları şu şekildedir:
- Kalp ameliyatlarından önce kullanacakları ekipmanların kontrolünün sağlaması,
- Kalp-akciğer makinesindeki parçaların hijyen ve bakımını kontrol etmek,
- Ameliyat esnasında cerrahi ekip ile koordineli çalışmak,
- Hastanın ameliyat esnasında fizyolojik durumunu gözlemlemek ve müdahele için hazır beklemek,
- Ameliyat esnasında kalbi durdurmak ve kalp-akciğer makinesi (ekstrakorporeal dolaşım ekipmanı) kullanarak hastanın dolaşım-solunum fonksiyonlarını idare eder.
En temel görev ve meslek yetkileri bu şekilde olup, uzun saatler süren operasyonlarda aktif görev alarak perfüzyonistler ve perfüzyon teknikerleri çalışmaktadırlar.
Sağlık sektörü personeli olan Paramedik Maaşları ve görev tanımları ile ilgili bilgi almak için linkin üstüne tıklayabilirsiniz.
Perfüzyonist Maaşları 2024: Yeni Zamlı Ücretler…
Perfüzyonist maaşları konuya dair en merak edilenler arasında. Perfüzyonist maaşı, kamu ve özel sektöre göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle mesleki deneyime bağlı olarak farklı sektörlerde farklı maaşlar alacaksınız.
Perfüzyonist maaşları 2024 yılı itibariyle şu şekildedir:
Sektör & Deneyim Maaş Devlette Perfüzyonist Maaşı (Yeni Başlayan) 34.500 TL Devlette Perfüzyonist Maaşları (Deneyimli) 36.500 TL Özelde Perfüzyon Maaşları (Yeni Başlayan) 22.500 TL Özelde Perfüzyon Maaşı (Deneyimli) 40.000 TL
Bu ücretler devlette veya özelde değişken gösterip, ameliyat başı alınan döner sermaye destekleriyle ilişkili olarak değişiklik göstermektedir.
Genel itibariyle hesaplayacak olursak da Perfüzyonist maaşları ortalama 30.000 TL civarındadır.
Devlette Perfüzyonist Maaşları 2024
Perfüzsyonist olarak görev yapacak personellerin en önemli çalışma alanları kamu hastaneleridir. KPSS ile atamasını gerçekleştiren bu personeller, iyi bir maaş oranına sahiptir.
Devlette perfüzyonist maaşları 2024 yılı itibariyle şu şekildedir:
- KPSS ile devlet kadrolarına atanan ve lisansiyer olarak 8/1 çalışan en düşük kıdemli perfüzyonist ayda 34.500 TL – 36.500 TL kazanmaktadır.
Kıdeminiz arttıkça devlette kazanacağınız ücret de artış gösterecektir.
Öneri yazısı : Eczane Teknikeri Maaşı
Uzman Perfüzyonist Maaşları
Uzman Perfüzyonistler özel hastanelerde iyi bir kalp cerrahının ameliyat ekibinde yer alırsa ameliyat başı ödenekler ile çok rahat 36.500 TL ile 40.000 TL arası aylık kazanç sağlayabilirler.
Perfüzyonist Teknikeri Maaşları
Perfüzyonist teknikeri özelde iş imkanı yüksek meslekler arasında yer alıp kolayca devlette KPSS puanıyla şuan için önlisans düzeyinde atanma yoktur.
Özel hastanelerde çalışan perfüzyonist teknikerlerinin görev ve sorumlulukları daha az olduğu için alacağı ücretler de bir miktar düşüktür. Perfüzyonist teknikeri maaşları 20.000 TL ile 25.000 TL arasında olmaktadır.
İlginizi çekeceğini düşündüğüm Fizyoterapist Maaşları yazısını bu kısma ekliyorum. Tüm detaylara bir tıkla erişebilirsiniz…
Yurtdışı Perfüzyonist Maaşları
Perfüzyonistlik mesleği ilk olarak yurtdışında bilhassa Amerika ve İngiltere gibi ülkelerde gelişmiştir. Almanya dahil olmak üzere bu saydığım ülkelerde sağlık sisteminin gelişmesi ve nufüsun yüksek olması nedeniyle perfüzyonist ve perfüzyon teknikeri istihdamı kolayca sağlanmaktadır.
Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkelerinde ortalama olarak perfüzyonist maaşları 4.000 Euro ile 9.000 Euro arasında değişiklik göstermektedir. Bu gelir perfüzyonistlerin çalıştığı ülke, kente, hastaneye göre elbette değişkenlik gösterebilir.
2024 Güncel bilgilerle hazırlanmış olan Hemşire Maaşları yazımıza göz atarak sağlık sektöründeki kazançlar hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Perfüzyonist Nasıl Olunur?
Perfüzyonistlik kalp cerrahisinin henüz geliştiği yıllarda meslek tanımına ait bir iş değildi. Kalp-akciğer cihazının kullanımını hizmet içi eğitimler alan kişiler alaylı bir şekilde kullanırdı. Uzun yıllar bu şekilde süregelen perfüzyonistlik mesleği günümüzde lisans veya yüksek lisans programından mezun kişilerce yürütülmektedir.
Perfizyonist olmak için iki seçenek vardır bunlar;
- Perfüzyon Bölümü Lisans Mezuniyeti
- Perfüzyon Yüksek Lisans Mezuniyeti
Bu eğitimlerden birisini tamamlayan kişiler KPSS aracılığıyla düşük bir puanla devlete atanabilmektedir. Bunun haricinde birçok özel hastane bünyesinde perfüzyonist istihdam etmektedir.
İlginizi çekebilir: Doktor Maaşları
4 Yıllık Perfüzyon Bölümü Olan Üniversiteler
Lisans bölümü okuyarak perfüzsyonist olmak isteyenler için şuan aktif olarak iki vakıf üniversitesinde burslu ve burssuz olarak eğitim verilmektedir. 4 yıllık perfüzyon eğitimi veren üniversiteler şöyledir;
- Üsküdar Üniversitesi Perfüzyon Bölümü
- İstanbul Gelişim Üniversitesi Perfüzon Bölümü
Perfüzyon Yüksek Lisans Hangi Üniversitelerde Var?
Yüksek lisans ile perfüzyonist olmak yöntemi çoğu zaman sağlıkçıların tercih ettiği yöntemlerden olmuştur. Yüksek lisansta perfüzyon eğitimi veren üniversiteler şu şekildedir;
- Ege Üniversitesi
- Dokuz Eylül Üniversitesi
- İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Ankara Üniversitesi
- Medipol Üniversitesi
- Acıbadem Üniversitesi
- Sakarya Üniversitesi
- Namık Kemal Üniversitesi
Perfüzyonist maaşları haricinde “Diyetisyen Maaşları” içeriğini de incelemenizi öneriyoruz.
Perfüzyon Teknikleri (2 yıllık) Hangi Üniversitelerde vardır?
Önlisans okuyarak (2 yıllık) Perfüzyon teknikeri olmak isteyen kişiler için sıraladığım üniversitelerden mezun olarak bu unvanı alabilmektedir.
- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- İstanbul Gelişim Üniversitesi
- İstanbul Aydın Üniversitesi
- Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Üsküdar Üniversitesi
- Harran Üniversitesi
- Nişantaşı Üniversitesi
- Beykent Üniversitesi
- Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Biruni Üniversitesi
- Lefke Üniversitesi
- Yakın Doğu Üniversitesi
- İstanbul Okan Üniversitesi
Sıkça Sorulan Sorular
Perfüzyonist maaşları ile ilgili olarak bizlere en çok gelen sorular ve bu soruların yanıtları aşağıdaki gibidir:
Perfüzyonist 4 yıllık ne iş yapar?
Perfüzyonistlerin temel görevi, kalp – akciğer makinelerini kurup ameliyat süresi boyunca bu makinelerin doğru bir şekilde çalışmasını ve nihai olarak kan dolaşımını olağan şekilde tutmayı sağlamaktır. Karaciğer nakli sırasında bu dolaşım önemli olduğundan dolayı, perfüzyonistlerin önemi büyüktür.
Perfüzyonist doktor mu?
Perfüzyon bölümü, Tıp Fakültelerine bağlı bir bölüm olmadığından dolayı mezunları da doktor statüsünde değildir. Perfüzyon bölümü mezunları, “perfüzyonist” unvanıyla görev yapsalar da asıl statüleri teknikerliktir.
Perfüzyon ataması var mı?
Perfüzyon bölümünün KPSS ile ataması vardır. Ancak diğer sağlık bölümleriyle karşılaştırıldığında kontenjan sayısının düşük olduğunu söyleyebiliriz.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale