Savcı Maaşları 2025 | Yeni Zamlı Maaşlar!

Hukuk Fakültesinden mezun olanların aklına en sık dönen “Hakimlik ve Savcılık Sınavı’na girip Savcı olsam ne kadar maaşım olur” gibi sorular oluyor. Ülkedeki en büyük gizemlerden biri Savcı maaşları 2025 yılında ne kadar olduğu!

Bu içerikte cumhuriyet savcısı maaşı ve daha fazlasını detaylı olarak öğrenebilirsiniz. Savcı ne kadar maaş alır? Sorusuna detaylı yanıt verdik…

Savcı Maaşları 2025 | Ne Kadar?

Güncel Savcı Maaşı
Güncel Savcı Maaşı

Savcıların en önemli görevi, devlet adına ceza davası açmaktır. Bu sebeple belirli bir kural dahilinde hareket etmeleri gerekiyor. Savcılar, öncelikli olarak kanıt toplar.

Akabinde sanıkları sorgular ve iddianame hazırlar. Tüm bunların sonunda ve kamu davası açar. Bir suçtan kaynaklı herhangi bir zarar varsa, mağdur kişilerin haklarını korumaya yönelik çalışır.

Ayrıyeten ölüm vakalarında gerekli kişilere ceset üzerinde adli muayene yaptırır. Özetle savcılar, kamu yararına görev yapar. O halde maaş detaylarını inceleyelim…

Güncel savcı maaşları 2025 Ocak zammından sonra aşağıdaki gibidir:

MeslekMaaş (Ortalama)
Stajyer Savcı Maaşı58.006 TL
Yeni Savcı Maaşı 202588.142 TL
Cumhuriyet Savcısı Maaşı70.000 TL – 125.000 TL
Başsavcı Maaşı163.600 TL
10 Yıllık Savcı Maaşı90.000 TL – 125.000 TL
1. Sınıf (1. Kademe) Savcı Maaşları90.000 TL – 125.000 TL
Savcı Maaşları 2025

Öneri içerik: Avukat Maaşları

Göreve Yeni Başlayan Savcı Maaşı Ne Kadar?

Adalet Bakanlığı‘na bağlı görevine yeni başlayan savcıların maaşları, son zamanlarda en çok merak edilen konular arasında. Stajyer savcı, görevini başarıyla tamamladıktan sonra ”Savcı” unvanını almaya ve göreve başlamaya hak kazanır.

Peki, göreve yeni başlayan savcı maaşı ne kadar? Hep birlikte inceleyelim. Göreve henüz yeni başlayan bir memurun maaşı, 2. derecede faaliyet gösteren bir savcıdan daha düşük bir meblağdır.

  • Göreve yeni başlayan savcı maaşı 2025 yılında yaklaşık olarak 88.142 TL’dir.

Stajyer Savcı Maaşları Ne Kadar?

Stajyer Savcı Maaşı
Stajyer Savcı Maaşı

Stajyer savcının görevlerini inceledikten sonra birçok kişi, stajyer savcı maaşlarını merak ediyor. O halde gelin, stajyer savcı maaşı 2025 yılında ne kadar? Öğrenelim.

Hakimler ve savcılar, zorunlu staj dönemleri süresince “Stajyer Hakim” ve “Stajyer Savcı” olarak faaliyet gösterirler. Bununla birlikte stajyer maaşı kapsamında bir ücret alırlar.

  • Stajyer savcı maaşları 2025 yılında ortalama olarak 58.006 TL’dir.

Başsavcı Maaşı

Başsavcılar ise meslekteki kadro ve pozisyonlar arasında en yüksek maaşı alanlardan birisidir. Bu bakımdan başsavcı maaşlarının da ayrıca incelenmesi gerekebilir. 1. derece hakim – savcı sayılan başsavcıların maaşı şu şekildedir:

  • Başsavcı maaşı 2025 yılında ortalama olarak 163.600 TL’dir.

Hakim Maaşları Ne Kadar? Şimdi öğrenin!

Cumhuriyet Savcısı Maaşı

Cumhuriyet Savcısı Maaşı
Cumhuriyet Savcısı Maaşı

Cumhuriyer savcıları, normal savcılardan farklı olarak yüksek mahkemelerde görev yaparlar. Diğer görev yapan kişilere göre daha önemli bir rol üstlendikleri için maaşları da oldukça iyi seviyededir.

Cumhuriyet savcısı maaşı 2025 yılında şu şekildedir:

  • Cumhuriyet savcıları ortalama olarak 70.000 TL – 125.000 TL arasındadır.
  • Ancak görev yeri, medeni hal ve diğer faktörlere göre alınacak ücret değişiklik gösterecektir.

Hakim savcı maaşları güncel bilgilerine devam ediyoruz…

1. Sınıf Savcı Maaşı 2025

Sırada 1. Sınıf Savcılar var! 1. Sınıf veya 1. Kademe Savcı, kademelerin en sonundadır. Savcılar göreve başladıklarında 3 yılda bir kademe atlarlar, 8. kademeden başlayarak belli aralıklarla kademe atlarlar. 1. Sınıf Savcılar, en kıdemli savcılardır.

Başsavcılar 1. sınıf savcıların arasından seçilir. Ülkemizde çok az 1. sınıf savcı vardır, bu mertebedeki bir savcının maaş bilgisini biz kendilerine soramasak da 2025 Ocak zamlarından sonra ortalama 90.000 TL ile 125.000 TL arasında maaş aldıklarını söylemek mümkündür.

Bu maaş farkı çalışılan bölgeye göre değişkenlik gösterir. Bütün mesleklerde olduğu gibi doğuda yapılan görev, batıda yapılan göreve göre kişiye daha fazla maaş sağlamaktadır.

Öneri içerik: Akademisyen Maaşları

10 Yıllık Savcı Maaşı

10 yıllık savcı maaşları, genel olarak derece, kademe, görev yeri, kesintiler vb. durumlara göre belirlenir. Ancak 10 yıl görev yapan bir savcının 1. dereceye yükselmesi olasıdır. Bu senaryoya göre maaşlar şu şekilde olacaktır.

  • 10 yıllık savcı maaşı 2024 yılında ortalama olarak 90.000 TL – 125.000 TL arasındadır.

BONUS: Savcı Maaşlarına Ne Kadar Zam Geldi?

Görüldüğü üzere savcılık maaşı yüksek mesleklerden birisidir. Cumhuriyet savcılığı, başsavcı gibi alternatif yükselme olanakları, beraberinde daha fazla maaşı getiriyor.

Bu nedenle savcılık maaşları da 2025 yılının en çok araştırılan konularından birisi oluyor. Peki, savcı maaşına ne kadar zam geldi?

Savcı maaşları zammı hakkında detaylar şu şekildedir:

  • Savcı maaşları 2025 yılı itibariyle kamu personellerine yapılan %11,54’lük zam oranına göre yeniden belirlenmiştir.
  • Savcı maaşı, ilgili personelin görev yaptığı yerden eğitim derecesine kadar pek çok duruma göre değişiklik göstermektedir.
  • Ancak temel olarak 657 sayılı Kanun’a göre maaşlar belirlendiği için zam oranları da bu şekildedir. Dolayısıyla %11,54’lük zam oranı, savcılık maaşına da yansıtılmıştır.

Güncel maaşlar ve zam oranları hakkında bilgiler verdik. Konuyla ilgili tecrübelerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Savcı maaşları bu şekildeydi. Şimdi meslek hakkında detaylı bilgileri inceleyelim…

Stajyer Savcının Görevleri Nelerdir?

Stajyer Savcının Görevleri
Stajyer Savcının Görevleri

Savcı maaşlarını inceledik. Peki, stajyer savcıların görevlerini biliyor musunuz? Şimdi inceleyin!

Stajyer savcı adaylarının yerine getirmesi gereken görev ve sorumlulukları vardır. Bu görevler başarıyla tamamlandığı takdirde aday, ”Savcı” unvanını alarak göreve başlama hakkı kazanır.

Stajyer savcı görevleri şu şekildedir:

  • Stajyer savcılar, Hâkim veya Cumhuriyet başsavcısının nezareti altında olan mahkeme ya da Cumhuriyet başsavcılığı kalemlerinde görevlendirilir. Fakat yalnızca bir defa görmekle öğrenilebilecek işler devamlı olarak yaptırılamaz.
  • Stajyer savcılar, duruşmalarda, keşif, tespit ve bununla birlikte otopsilerde hazır bulundurularak gözlemlenir.
  • Stajyer savcılara davetiye, zorla getirme ve bununla birlikte tutuklama müzekkerelerinin yazdırılması konusunda ara kararının yerine getirilmesine ilişkin birtakım işlemler yaptırılır.
  • Stajyer savcılara, yeni açılan dava dosyalarına tensip kararı taslağı hazırlatılarak gözlemlenir.
  • Henüz sonuçlandırılmamış soruşturma evrakı ya da mahkeme dosyaları inceletilir. Akabinde stajyer savcılara takip edilecek usul ve sonuçları ile alakalı olarak düşüncelerini yazılı bir şekilde hazırlamaları sağlanır.
  • Stajyer savcıların seminer, sempozyum ve konferans gibi kısa süren çeşitli etkinlikler ile meslek öncesi eğitimin öncesinde yapılacak olan bilgilendirme toplantısına katılımları sağlanır.

Savcı maaşı 2025 yılında en düşük olarak stajyer pozisyonunda görev alanlarda mevcut. Ancak kariyerin ilerleyen sürecinde maaşların artacağını söyleyebiliriz.

Bu ve bunlara benzer birçok görev sonrasında stajyer savcıların yaptıkları iş ve işlemlerin sayısını ve bununla beraber içeriklerini gösteren ”Staj Performans Değerlendirme Formları” belirlenir.

Bu formlar; ilgili başkan, hâkim ya da Cumhuriyet savcısı tarafından onaylanır. Sonrasında da bir sureti staj dosyasında saklanarak kaldırılır. Diğer bir sureti ise her birimdeki staj sonrasında Bakanlığa gönderilir.

NOT: Stajyer savcı maaşları, mevcut seçenekler içerisinde en düşük olarak belirlense de diğer mesleklere göre oldukça iyi seviyededir.

Katip Maaşları Ne Kadar? Şimdi inceleyin!

Savcı Ne İş Yapar?

Savcı, şikayet ya da ihbar yoluyla kanuna aykırı bir durumu tespit ettiğinde, ilgili durumu hukuki çerçeveler içerisinde inceleyen ve konuyla ilgili soruşturma yürüten uzman bir hukukçu olarak görev yapmaktadır.

Savcılar, kanunlarda kamu davası gerektiren halleri inceler ve şikayet olmaksızın da araştırma ya da soruşturma yapabilirler. Savcıların temel olarak görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir:

  1. Kanıt Toplama: Dava konusu taraflar hakkında delillerin toplanmasını organize eder ve gerçekleri aydınlatmaya yönelik kanıtları toplar.
  2. Adli Muayene Takibi: Özellikle kasıtlı veya ihmali adam öldürme gibi olaylarda, ölen kişilerin adli muayene süreçlerini takip eder ve gerektiğinde bu muayeneleri talep eder.
  3. İddianame Hazırlama: Delillerin ve kanıtların toplanmasının ardından suçun niteliklerine uygun şekilde iddianame hazırlar. Bu belge, suç isnadı, deliller ve şüpheli veya sanık hakkında bilgiler içerir.
  4. Hakların Savunulması: Mağdurların ve toplumun haklarını korumak adına yargılama sürecinde kamunun davasını savunur. Suçun mağdurlarına yönelik adalete erişimi sağlama görevi de savcılara aittir.
  5. Dava Sürecinin Yönetimi: Savcılar, mahkeme sürecini yönetir ve duruşma esnasında delilleri sunar, tanıkları dinler ve davanın adil bir şekilde yürütülmesini sağlar.

Savcı ne iş yapar sorusunun pratikteki yanıtı bu şekildedir. Elbette görev tanımlarına göre görev farklılıkları meydana gelebilecektir.

Savcı maaşları 2024 yılında bu şekilde. Peki, savcı nasıl olunur? İnceleyelim…

Nasıl Savcı Olunur?

Savcı maaşları
Savcı maaşları

Savcı olabilmek, birçok Hukuk Fakültesi mezunu bireylerin en büyük hayali. Peki, nasıl savcı olunur? Hep birlikte detayları öğrenelim!

  • Savcı olabilmek için kişinin öncelikli olarak Hukuk Fakültesinden mezun olması gerekiyor.
  • Sonrasında Adli-İdari Yargı sınavına girmeleri gerekiyor.
  • Aynı zamanda Adli Yargı sınavında 100 soru yer alıyor.
  • Hukuki Alan bilgisi ve 40 tane genel kültür soruları yer almakta.
  • Adayların, sınavdan başarılı bir şekilde geçmek için en az 70 puan alması gerekiyor.
  • Gereken puanın alınmasından sonra mülakat aşaması geliyor. Mülakatı da başarılı bir şekilde geçen adaylar savcı adayı olmaya hak kazanıyor.
  • Sonrasında adaylar, iki sene boyunca staj yapıyor. Yapılan stajın ilk senesinde adayın, savcı olup olmayacağına karar veriliyor. Yapılan stajın son senesinde adaylar, staja bağlı bir sınava tabii tutuluyor. Bu son sınavda istenilen başarıya ulaşan adaylar savcı olmaya hak kazanıyor!

Savcı maaşları sizi cezbettiyse bu mesleğin şartlarını da öğrenmek isteyebilirsiniz. 🙂 İşte detaylar…

Savcı Olma Şartları Nelerdir?

savcı maaşları

Savcı olmayı hedefleyen ya da savcı olma şartları nelerdir? Sorusunu merak eden bireyler adına her türlü bilgiyi derledik. Dilerseniz hep birlikte öğrenelim.

  • Öncelikli olarak kişi, kesinlikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişiler, savcı ya da hakim olamaz.
  • Adayın adli sicil kaydında devlete karşı işlenmiş bir suç kesinlikle olmamalıdır. Bununla beraber aday, üç aydan fazla hapis yatmamış olmalıdır. Aynı zamanda aday, herhangi bir yüz kızartıcı suçtan kesinlikle hüküm giymemiş olmalıdır.
  • Erkek adaylara ilişkin askerlikle ilişiği olmamalıdır.
  • Adayın kamuda çalışmasına engel bir yasağı kesinlikle olmamalıdır.
  • Aday, herhangi bir akıl ve bununla birlikte vücut probleminin olmadığını yetkili aşamalara kanıtlayabilmelidir.
  • Aday, şehir dışı çalışmaya uygun bir pozisyonda olmalıdır.

Öneri yazı: Mübaşir Maaşları

Son olarak savcı maaşları ile alakalı sıkça sorulan sorulara değineceğiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Savcı maaşları 2024 bilgileri ile ilgili olarak sıkça sorulan sorular şu şekilde:

Savcılar ne kadar maaş alıyor?

Savcı maaşı 2025 yılında ortalama olarak 90.000 TL – 125.000 TL arasındadır.

Savcılık zor bir meslek mi?

Evet. Her meslekte olduğu gibi savcılık mesleğinin de kendi içerisinde bazı zorlukları bulunmaktadır.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar
  • Hayri - 15.07.2023

    Günde dört saat çalışıyorlar. 35 ile 68 000 T.L. maaş alıyorlar. 2000 den önce Polislerden daha az alıyorlardı. Sağolsun Tayyup bey Hakimleri, savcıların Doktorların maaşlarını astronomik duruma getirdi. Gece gündüz görev yapan asker ve Polisler ise en düşük maaşlara kadar geriledi, hele hele emeklileri açlık sınırı altında sürünüyorlar.