SGK meslek kodu nedir diye soranlar için açıklayalım: SGK meslek kodları, çalışan kimsenin çalıştığı işin niteliğinin tanımlanması için kullanılan kodlardır. SGK meslek kodları kullanımı 2012 yılından beri uygulanan bir uygulamadır.
İş seçeneklerin çeşitlenmesiyle birlikte meslek kodları ve adları da çeşitlenmiştir. SGK meslek kodlarını bildirmek işverene yüklenen bir yükümlülüktür. Yani işveren, personeli işe aldığı günden itibaren SGK’ya bildirimde bulunmalıdır.
İşveren işe aldığı kimsenin işinin adı ve meslek kodunu ‘Muhtasar ve Prim Hizmetleri Beyannamesine’’ kaydetmelidir. SGK meslek kodlarına zamanla yeni meslek grupları dahil edilmekte ve bu kodlar güncellenebilmektedir. İşveren yeni eklenen meslek gruplarına ve kodlarına göre çalıştırdığı personelin işinin adını ve kodlarını güncellemelidir. SGK Meslek Kodları 2023 Nelerdir, Ne İşe Yarar?
SGK Meslek Kodu Ne İşe Yarar?
Sosyal Güvenlik Kurumu meslek kodu uygulaması, çalışanların gerçek ücret üzerinden bildirilmesini sağlamak için getirilen bir uygulamadır. Kurumun bu sayede sigortalı kişinin yaptığı işi ve aldığı ücreti karşılaştırma imkanı bulmaktadır. Yani bu uygulama ile eksik ücret bildirimlerinin önüne geçilmesi amaçlanmıştır.
SGK meslek kodu uygulamasının genel amacının bu olması, meslek kodlarında devamlı olarak güncelleme yapma zorunluluğunu da beraberinde getirmektedir. Kişinin terfi alması, görev değişikliği olması gibi durumlarda da iş ve ücret karşılaştırmasının yapılabilmesi için işvereninin meslek kodunu değiştirmesi gerekmektedir.
Meslek kodlarının güncellemesinin yapılmaması veya hatalı meslek kodu girilmesi durumlarında işverene yaptırım uygulanmaktadır. Bu nedenle güncelleme yapma ve meslek kodu girme durumlarına dikkat edilmesinde fayda bulunmaktadır.
SGK Meslek Kodları Neler?
Her meslek ve kıdem için ayrı bir SGK meslek kodu bulunur. Bu nedenle bütün listeyi buraya almak mümkün değildir. Bu nedenle merak edilen 10 meslek kodunu bir tabloda topladık. İnceleyebilirsiniz;
Meslek Kod Açıklaması SGK Meslek Kodu Subaylar 0110.00 Sınıf Öğretmeni 2341.04 Ağız, Diş Ve Çene Cerrahı 2261.03 Çevik Kuvvet Polisi 5412.08 Çevirmen/Tercüman 2643.03 Defterdar 1112.20 Dekan 1345.01 Kimya Mühendisi-Petro 2145.04 Mimar 2161.01 Sağlık Memuru 2221.32
Yazımız ilginizi çekebilir: Sosyal Devlet Nedir?
Hatalı Meslek Kodunun Yaptırımı Nedir?
Yanlış meslek kodu cezası, 2018 yılında yürürlüğe giren bir uygulamadır. Meslek kodu uygulaması, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2012 yılında yürürlüğe sokulmuştur. Ancak cezai yaptırım uygulaması 2018 yılından itibaren başlatılmıştır.
Yapılan düzenlemeye göre işverenin işletmesinde çalıştırdığı sigortalıların iş yerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunun gerçeğe aykırı bir şekilde girilmesi halinde, aylık asgari ücreti geçmemek şartıyla her sigortalı için asgari ücretin onda biri tutarında cezai yaptırım uygulanacaktır.
Yani bir işletme için verilebilecek maksimum ceza asgari ücret tutarındadır. Örneğin iş yerinde çalışan kişilerin 10 tanesinin meslek kodu hatalı girilmiş ya da hiç girilmemişse uygulanacak ceza asgari ücrettir. Çünkü her bir sigortalı için asgari ücretin onda biri kadar cezai yaptırım uygulanacaktır.
100 kişinin meslek kodu hatalı girilmiş ya da hiç girilmemişse uygulanacak ceza yine asgari ücrettir. Cezai yaptırım konusunda tavan miktar asgari ücret olarak belirlenmiştir.
SGK Meslek Kodu Değiştirme Nasıl Yapılır?
SGK meslek kodu güncellemesi, meslek kodu girmekle yükümlü kılınmış işverenler için önem arz eden konulardan bir diğeridir. Çünkü meslek kodu güncellemesi yapılmaması halinde kişilere yaptırım uygulanmaktadır.
İşçinin yalnızca işe girişinde meslek kodunun girilmiş olması işverenin bu yükümlülükten kurtulması için yeterli değildir.
Terfi alması veya görevin değişmesi halinde de kişinin meslek kodunun yaptığı işe uygun olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle doğru kod ile bildirim yapılması, yanlışlık veya değişiklik olması halinde de ise güncellemenin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
SGK meslek kodu güncellemesi yapmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde belirlenmiştir;
- 1- Sosyal Güvenlik Kurumu “Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri” sayfasına giriş yapmanız gerekmektedir.
- 2- Sigortalı Tescil linkine giderek ilgili sayfaya ulaşım sağlayabilirsiniz.
- 3- Sisteme e-SGK şifrenizi kullanarak giriş yapmanız gerekmektedir.
- 4- Görüntülenen sayfa üzerinden “İşe Giriş Bildirgesi Güncelleme” menüsüne tıklamanız gerekmektedir.
- 5- Görüntülenen sayfada sorgulama yapmanız için bir motor bulunmaktadır. Buraya kodunu güncellemek istediğiniz kişinin T.C. kimlik numarasını yazmanız ve “Sorgula” butonuna tıklamanız gerekmektedir.
- 6- Görüntülenen sayfada “Sigortalı Meslek Adı” kısmına kişinin mevcut mesleğini girmeniz gerekmektedir.
- 7- Son olarak “İleri” sekmesine tıklayarak güncellemeyi tamamlayabilirsiniz.
SGK Meslek Kodu Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Sosyal Güvenlik Kurumu meslek kodu sorgulaması, işçiler tarafından gerçekleştirilebilmektedir. İşçilerin hangi meslek kodu ile bildiriminin yapıldığını görebilmeleri için SGK meslek kodları sorgulaması yapmaları gerekmektedir.
İşverenlerin ise sorgulama yapması için yukarıda ayrıntılı olarak anlattığımız şekilde “Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri” sayfasına gitmeleri gerekmektedir. E-Devlet sistemi üzerinden SGK meslek kodu sorgulaması yapmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde belirlenmiştir;
- 1- E-Devlet sistemine, e-Devlet giriş kanallarından birini kullanarak giriş yapmanız gerekmektedir.
- 2- SGK meslek kodu sorgulaması, Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerini kullanarak yapabileceğiniz bir işlemdir. Bu nedenle ana sayfada bulunan “Kurumlar” sekmesine tıklayarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nu seçmeniz gerekmektedir.
- 3- Ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’nun online hizmetleri görüntülenecektir.
- 4- Bu hizmetler arasından “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü” hizmetini seçmeniz gerekmektedir.
- 5- Bu hizmet üzerinden hizmet cetvelinizde hangi meslek kodunun bulunduğunu görme imkanınız bulunmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
SGK meslek kodu önemli mi?
Meslek kodunun seçilmesi basit bir işlem değildir. Hem işveren , hem işçi hem de SGK için oldukça önemlidir. Kişinin mesleki tanımını en doğru şekilde sisteme girebilmek için en doğru kod seçilmelidir.
SGK meslek kodunu nasıl öğrenebilirim?
TC kimlik numaranız ve E-Devlet şifreniz ile SGK meslek kodunuzu öğrenebilirsiniz. E-Devlet üzerinden SGK Tescil ve Hizmet Dökümü sayfasına giderek meslek kodunuzu bulabilirsiniz.
Meslek kodunu kim belirler?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2012 yılından beri meslek kodlarını belirlemektedir.
Meslek kodunu kim değiştirebilir?
Çalışanın meslek adı ve kodu işverenin talepleri doğrultusunda Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince/Sosyal Güvenlik Merkezlerince değiştirebilir.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale