Milli Eğitim Bakanlığı, köklü değişiklik yapılarak Orta Asya’nın isminin değiştiğini duyurdu.
Milli Eğitim Bakanlığı’nca, 2024-2025 eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, lise hazırlık ve 9’uncu sınıf düzeyinde uygulanacak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne ilişkin genelgede Orta Asya’nın ismi değişti. Özellikle akademik makalelerde, sınavlar, KPSS gibi genel sınavlarda yeni ismin kullanılmasının gerektiğinin altı çizildi.
Orta Asya’nın Yeni İsmi: Türkistan
MEB, yeni müfredatta “tarih” eğitiminde köklü değişiklik başlığıyla terim ve kavramların aslına uygun bir şekilde kullanılması için yaptığı çalışmayı paylaştı.
Yeni düzenleme ile programlarda özellikle bilimsel hata barındıran terim ve kavramların kullanımına son verildi. Bu bağlamda “Orta Asya” yerine “Türkistan” ismi kullanılacak. Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl ve Tarihçi Doç. Dr. Ramin Sadık MEB’in bu kararını, Orta Asya ve Türkistan sözcüklerinin tarihini TRT Haber’den Ayşe Şimşek’e değerlendirdi.
Doç. Dr. Ramin Sadık, “Her kavramın kendi anlamında olması gelecek nesillerin zihinlerinin Türklük bilincinde, milli bilinçte ve vatanseverlik duygusuyla yetişmesinde, tarihimize atıf yapılmasında önemli bir husus.” ifadelerini kullandı.
Türklerin Yoğun Olarak Yaşadığı Bölge: Türkistan
Doç. Dr.Ramin Sadık ise Türkistan kararı ile ilgi: “Bizim Türkistan kavramına sahip çıkmamız ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın kitaplarında buna yer vermesi çok doğru bir karar. Türkiye demek, Türkistan demek Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölge demek. Orta Asya’da hangi topluluk yoğun olarak yaşıyor Türk. Başkalarının o bölgeyi nasıl adlandırdığı bizi ilgilendirmez. Bizim kendi tarihimize, kültürümüze, geçmişimize sahip çıkmamız gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı da bunu başlatmış ve Türkistan’a önem vermiştir.” dedi.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale