Sözel Bölüm Meslekleri ve Maaşları 2024: Güncel Rehber İçerik!

Geleceğinize yön verirken aklınızda pek çok soru beliriyor, bunu biliyorum. Lisede sözel ağırlıklı dersler aldıysanız muhtemelen sözel puanınız oldukça yüksek olacak. Bunu değerlendirmek oldukça önemli, ancak hangi bölümü seçmeliyiz? Sözel bölüm meslekleri ve maaşları 2024 hakkında detaylı ve en güncel bilgileri sizler için derledik!

Dikkat! Mesleğinizi seçmeden önce bu yazıyı mutlaka okuyun! Emek verip bitireceğiniz bölümün size bir karşılığı olmalı. Aksi durumda hayat geçmez, haksız mıyım? Unutmayın ki en yüksek puanla alan bölümler her zaman en avantajlı seçenek olmuyor. Bu yargınızı yıkıp geldiyseniz sözel bölüm meslekleri ve maaşları ile ilgili bilgilere başlayalım!

Sözel Bölüm Meslekleri ve Maaşları 2024

Sözel bölümü meslekleri 2024 yılında dijitalleşen dünya ile birlikte birtakım değişikliklere uğradı. Öğretmenlik, Gazetecilik gibi kült meslekler yerini korurken yeni meslek dalları da listeye eklendi.

Sözel puanla alan meslekler, toplumsal bir ön yargının kurbanı olmuştur. Dünyanın hiçbir yerinde yalnızca üniversite mezunu olduğunuz için size iş vermezler.

Okurken kendinizi geliştirin, sertifikalı kurslara katılın ve mutlaka yeni bir dil öğrenin. Bu her meslek için geçerli. Sınavlardan aldığınız puan önemli değil. Sözel bölüm meslekleri ve maaşları çoğu zaman sizin elinizde şekilleniyor. Ne kadar çok çabalarsanız o kadar çok meyvesini alıyorsunuz.

Hazırsanız sözel bölüm meslekleri ve maaşları ile ilgili detaylara geçmek istiyorum.

En Çok Para Kazandıran Sözel Bölümler

sözel bölüm meslekleri ve maaşları
sözel bölüm meslekleri ve maaşları

En çok kazandıran sözel bölümler arasında iletişim ve medya ağırlıklı bölümler yer alıyor. Dijital dünyaya dair yeterli bilginiz varsa ülke dışında da işler yaparak daha fazla kazanabilirsiniz. Sözel en yüksek maaşlı meslekler sıralamasında dijital medya ön planda görülüyor.

Bu maaş bilgilerinin resmi geçerliliği yoktur. Sadece ortalama maaş bilgileri vererek fikir sahibi olmanızı istedim. Başlangıçta daha az teklifler yapılabilir. Ayrıca kendinizi yetiştirmiş bir uzmansanız elbette daha fazlasını kazanabilirsiniz.

Sözel bölüm meslekleri ve maaşları kendi içinde oldukça değişkendir. Örnek olarak, Sanat Tarihi Bölümü’nün istihdam alanı dar gibi görünür ancak küratör olursanız uçuk düzeyde paralar kazanabilirsiniz.

Önerilen içerik: Sayısal Bölüm Meslekleri ve Maaşları

Sözel Bölüm Meslekleri ve Maaşı 2024: En Çok Para Kazandıran Sözel Bölümler

Lafı daha fazla dolandırmadan aradığınız cevaplara geçmek istiyorum. Unutmayın ki mesleğinizde kazandığınız paralar değişkenlik gösterecektir. Örneğin öğretmenken aynı zamanda dersahenelerde de çalışıyorsanız aylık çok daha fazla kazanabilirsiniz.

Sözel bölüm meslekleri ve maaşları 2024 yılı itibariyle ortalama aşağıdaki gibidir;

Meslek AdıEn Düşük MaaşEn Yüksek Maaş
Basın ve Yayın20.000 TL30.000 TL
Coğrafya Öğretmeni18.500 TL 38.000 TL
El Sanatları Öğretmeni17.002 TL 36.000 TL
Fotoğrafçı17.002 TL40.000 TL
Gastronomi (Aşçı)19.500 TL50.000 TL
Gazeteci20.000 TL40.000 TL
Görsel İletişim Tasarımı17.002 TL30.000 TL
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık18.500 TL50.000 TL
İlahiyatçı32.500 TL36.000 TL
Okul Öncesi Öğretmeni18.000 TL35.000 TL
Özel Eğitim Öğretmeni20.000 TL40.000 TL
Radyo, Televizyon ve Sinema17.002 TL35.000 TL
Sosyal Bilgiler Öğretmeni19.000 TL38.000 TL
Tarih19.000 TL38.000 TL
Türk Dili ve Edebiyatı18.500 TL40.000 TL
Türkçe Öğretmeni20.000 TL40.000 TL
Sözel bölüm meslekleri ve maaşları 2024

Sözel Bölüm Meslekleri 4 Yıllık Hangileri?

4 Yıllık Sözel Bölümler oldukça geniş bir listeyi kapsıyor. Eğer “4 yıllık sözel bölümler hangileri?” diye soruyorsanız “Sözel Bölümler” başlıklı yazımızı okumanızı şiddetle öneriyorum! Tüm detaylar bu yazıda! Yazıyı okuduysanız sözel bölüm meslekleri ve maaşları için diğer detaylara geçebiliriz!

En İyi Sözel Meslekler

İstatistiklere bağlı olarak “en iyi sözel meslekler” sıralaması yapıp kısaca hepsini tanıttım. Ancak “en iyi” olan her zaman sizin istediğinizdir, unutmayın! Kendinizi yeterince geliştirirseniz önünüz her zaman açılacaktır. Ancak ön bilgi vermem gerekirse, öğretmenlik alanları her zaman garantidir.

Bununla birlikte maaşı sınırlıdır. Gözünüz yükseklerdeyse özel sektörde dijital şirketlere yönelmenizi öneririm. Kararınızı verdiyseniz sözel bölüm meslekleri ve maaşları bilgilerine devam edebiliriz.

Sözel Bölümde En İyi Ataması Olan Meslekler

sözel ataması olan meslekler
sözel ataması olan meslekler

Eğer devlet kadrosunda bir çalışan olmak istiyorsanız KPSS ile en çok atanan sözel bölümler bilgisine ihtiyacınız olacak. Sözel bölüm meslekleri ve maaşları bilgilerini edindik, devlet kadrosunda elbette daha sınırlı bir geliriniz olacak. Ancak özel sektördeki birtakım belirsizlikler devlet kadrosunda yaşanmadığı için bu yönden avantajlı.

Atanması olan sözel meslekler şu şekildedir:

Mesleğin AdıAçılan KontenjanKPSS Atama Puanı
Özel Eğitim Öğretmenliği175562,3
Din Kültürü ve A.B. Öğretmenliği103079,5
Türkçe Öğretmenliği69880,2
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği50183,3
Tarih Öğretmenliği26281,8
Coğrafya Öğretmenliği18581,3
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği13083,3
El Sanatları673
Grafik ve Fotoğraf (Grafik)579,9
Grafik ve Fotoğraf (Fotoğraf)368,6
Sanat ve Tasarım (Dekoratif Sanatlar)371,6
Radyo ve Televizyon283,7
Sanat ve Tasarım (İç Mekan Dekorasyon)170,5
Gazetecilik186
Halkla İlişkiler190
Sözel Bölüm Meslekleri ve Maaşları / En Çok Atanan Sözel Bölümler

İlginizi çekebilir: Eşit Ağırlık Bölümü Meslekleri ve Maaşları

Sözel Bölümde Hangi Meslekler Var 2024

Sözelde siz istedikten sonra pek çok meslek var. Gelişen ve değişen dünyaya ayak uydurmak zorundasınız. Okuduğunuz bölümden ziyade kendinizi geliştirdiğiniz alanlar önemli. Sözelde hangi meslekler var 2024 başlığı altında temel meslekleri sıraladım. Size hayal gücünüzü kullanmak ve güçlü bir CV hazırlamak düşüyor!

1- Editörlük

sözel ataması olan meslekler
sözel ataması olan meslekler

Sözel bölüm meslekleri ve maaşları yazıma editörlük ile devam ediyorum.

Bu başlıkta bölüm ayırmaksızın açıklama yapmayı uygun görüyorum. Sözel zekanız ağır basıyorsa ve yazı dilinize güveniyorsanız editörlüğü düşünebilirsiniz.

Donanımlı bir editör olursanız Google ile anlaşmalı şirketlerde çalışma imkanı bulursunuz. Bu da size yurt dışı bağlantılı işler, mesleki ve maddi doygunluk olarak geri döner.

2- Türk Dili Ve Edebiyatı Veya Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği

sözel bölüm meslekleri ve maaşları
sözel bölüm meslekleri ve maaşları

Türk Dili Ve Edebiyatı bölümünde de tıpkı tarih ve coğrafya bölümleri gibi öğretmen yetiştirmez. Türk Dili Ve Edebiyatı okuyan öğrenciler, bu alanda akademik kariyer yapabilir.

Türk Dil Kurumu, medya şirketleri, yayınevleri vb. yerlerde iş bulabilir. Pedagojik formasyon eğitimiyle liselerde öğretmen olabilir. Öğretmenlikler içinde atanması nispeten kolay öğretmenliklerden biridir.

Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği okuyanlar KPSS ile öğretmen olarak atanır. Özel kurumlardaki istihdam oranı ve kurs, dershane vb. avantajı sayesinde en iyi sözel bölüm meslekleri arasında sayılır.

3- Türkçe Öğretmenliği

Orta okul öğrencilerine Türkçe eğitimi veren Türkçe Öğretmenleri, gerek özelde gerekse kamuda çalışabilmektedir. KPSS’ye girerek ve gerekli puanı alarak MEB’e bağlı olarak çalışmak daha avantajlı gibi gözükse de alanında uzmanlaşmış, popüler Türkçe Öğretmenleri, özel okullarda ve dershanelerde de yüksek maaşla çalışabilmektedir.

Aynı zamanda özel ders vererek ek gelir elde etme imkanı her zaman söz konusu olabilmektedir. Sözel bölüm meslekleri ve maaşları deyince en bilindik mesleklerin başında gelir.

Türkçe öğretmenlerinin maaşını merak ediyor musunuz? Türkçe Öğretmeni Maaşları yazısıyla hemen öğrenin!

4- Sosyal Bilgiler Öğretmenliği

sözel bölüm meslekleri ve maaşları
sözel bölüm meslekleri ve maaşları

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, sözel meslekler arasında yer almaktadır. Orta okul öğrencilerine Sosyal Bilgiler eğitimi vermektedir. Hem kamuda hem özel sektörde çalışabilmek mümkündür.

KPSS’ye girerek devlet kadrosuna atanmak, iş şartları açısından daha avantajlıdır. Ancak atamalarda kadro sayısının genelde düşük verildiğini belirtmek istiyorum.

İlginizi çekebilir: Dil Bölümü Meslekleri ve Maaşları

5- İlahiyat Bölümü Meslekleri

ilahiyat bölümü meslekleri
ilahiyat bölümü meslekleri

İlahiyat Bölümü meslekleri, iş çeşitliliği açısından oldukça avantajlıdır. Sözel bölüm meslekleri ve maaşları deyince günümüzde akla gelen ilk meslekler arasında sıralanıyor.

Müezzin, İmam, Müftü, Vaiz gibi meslekler tercih edilebilir. Bu mesleklere girişler devlet atamalarıyla yani KPSS ile gerçekleşiyor. İlahiyat Fakültesi’nden mezun olanlar, hem Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği hem de Diyanet İşleri Başkanlığı’nda memur olarak görev yapabilmektedir.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, KPSS’ye girdikten sonra devlete kadrosuna ataması en rahat olan sözel meslekleri arasında yer almaktadır.

Önerilen içerik: İmam Maaşları

6- Özel Eğitim Öğretmenliği

atanması kolay sözel bölümler
atanması kolay sözel bölümler

Özel Eğitim Öğretmenliği, sözel bölüm meslekleri ve maaşları başlıklı yazımızın en saygı duyulası mesleğidir. Hem kamuda hem özel sektörde kolay iş imkanı sağlayan branşlar arasında yer almaktadır.

Özel Eğitim Öğretmenleri, kişisel durumu itibariyle özel ilgiye ihtiyaç duyan çocuklara eğitim vererek görev yapmaktadır. KPSS ile kamuya atanmak mümkündür. Aynı zamanda özel sektörde de kolay iş bulunabilmektedir.

7- Coğrafya Öğretmenliği

coğrafya öğretmenliği
coğrafya öğretmenliği

YÖK’ün yeni kararı ile Coğrafya bölümü mezunları pedagojik formasyon alarak öğretmen olamıyor. Coğrafya öğretmeni olmak istiyorsanız Gazi, Marmara, 18 Mart, Dicle, Dokuz Eylül, Atatürk veya Necmettin Erbakan üniversitelerinden birini tercih etmeniz gerekiyor.

Coğrafya Öğretmenleri, lise ve denk okullarda görev yapabiliyor. KPSS ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okullarında da görev yapmak mümkündür.

Aynı zamanda özel okullarda, dershanelerde, kolejlerde görev alınabilmektedir. Özel ders ile ek gelir elde etmek mümkündür. Çalışma alanı bolluğundan dolayı sözel bölüm meslekleri ve maaşları dendiğinde akla gelen ilk mesleklerden biridir.

8- Tarih Öğretmenliği

sözel bölüm meslekleri ve maaşları
sözel bölüm meslekleri ve maaşları

Tarih alanına ilginiz varsa Tarih Öğretmenliği tercihi ile mutlu bir mesleki yaşama sahip olabilirsiniz. Tarih Öğretmenliği, sözel meslekler arasında oldukça popüler bir branştır. Gerek kamuda gerekse özel sektörde görev yapma şansı elde edebilirsiniz. Kamuda Tarih Öğretmenliği yapabilmek için yüksek KPSS puanı gerekebilmektedir.

Tarih öğretmenliğinin ne kadar maaşı olduğunu merak ediyorsanız, inceleyebilirsiniz: Tarih Öğretmeni Maaşı

9- Gazetecilik

sözel bölüm meslekleri ve maaşları
sözel bölüm meslekleri ve maaşları

Gazetecilik bölümü mezunları basın yayın kuruluşları, televizyon ve radyo kuruluşları, web siteler, dergiler, içerik siteleri vb. pek çok yerde iş bulabilir. Ayrıca muhabir, kameraman, araştırmacı gazeteci, yazar vb. iş seçenekleri arasından seçim yapabilirsiniz.

10- Radyo, Televizyon ve Sinema

sözel bölüm meslekleri ve maaşları
sözel bölüm meslekleri ve maaşları

Radyo, Televizyon ve Sinema sıralama ve puan açısından düşük olsa da iyi yerlere gelebilme imkanı sunar. Ancak öğrencilik döneminde kendinizi geliştirmeniz ve medya kuruluşlarından bir bağlantı kurmanız şarttır. Aksi takdirde alanınıza yönelik iş bulmanız çok zor olabilir. Doğru adımlarla sağlam bir gelecek kurabilirsiniz.

Radyo, Televizyon ve Sinema dersleri arasında görsel kültür, video – kurgu, iletişim kültürü, film eleştirisi, görüntü düzenleme, medya okuryazarlığı vb. bulunmaktadır. Bölüm mezunları yapımcı, kameraman, yönetmen, görüntü yönetmeni, senarist, sunucu, metin yazarı, resim seçici vb. meslekleri tercih edebilir.

11- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık

Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümünde öğrenciler şirket, kurum, kuruluş, firma ve bireyler için tanıtım yapmayı öğrenir. İngilizce Public Relations kısaltması olan PR bu bölümün temel konusunu oluşturur. Halkla İlişkiler ve Reklamcılık dersleri arasında marka yönetimi, ikna edici iletişim, pazarlama yöntemi, kamusal halkla ilişkiler, reklamcılıkta yaratıcılık ve yazarlık bulunur.

12- Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Gastronomi
Gastronomi

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, aşçılık düşünen sözel bölüm öğrencileri için çok kazançlı alanlardan birisidir. En çok para kazandıran sözel meslekler arasında yer almaktadır.

Kamuda çok fazla iş imkanı olmasa da özel sektörde yüksek maaş ile iş imkanları bulunmaktadır. Mutfak sanatçısı olmak istiyorsanız, bölümü okurken birkaç dil öğrenmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

Aşçı Maaşları hakkında daha fazla bilgi almak için bağlantıyı inceleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Sözel bölüm meslekleri ve maaşlarıyla alakalı en çok sorulan sorular ve yanıtları şu şekildedir:

En Çok Atanan Sözel Bölümler Hangileri?

Tabloya göre 2023 en çok atanan sözel bölümler Özel Eğitim Öğretmenliği, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği ile Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği olmuştur.

Sözeli İyi Olan Hangi Mesleği Seçmeli?

Devlet kadrosunda personel olmak istiyorsanız öğretmenliklere yönelmelisiniz. Ancak özel sektörde çalışmak istiyorsanız dijital pazarlama, Medya ve İletişim, Editörlük gibi mesleklerde daha çok para kazanabilirsiniz.

Sözel Hangi Dersler Var?

Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Sosyoloji, Psikoloji, Felsefe dersleri sözel derslerdir.

Sözelden Hangi Öğretmen Olunur?

Özel Eğitim, Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretmeni olunabilir.

Sözel bölümden tercih yapacaksanız yol haritanızı en güvenilir kaynaklardan oluşturmalısınız. YÖK’ün kendi sitesinden sözel bölümler başlıklı sayfasını takip etmeyi unutmayın!

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir