Sözleşmeli er olarak çalışmak isteyenler! Sizlere sözleşmeli er maaşı 2024 hakkında bilgi vereceğim. 6 ay askerlik görevini yerine getiren bazı askerler, askerlik sürelerini uzatmak isteyebiliyorlar. Bu sayede maaşlı sözleşmeli er olarak çalışabiliyorlar.
Haliyle en merak edilenlerden birisi sözleşmeli er maaşları… Her sene sözleşmeli erlerin maaşlarında güncellemeler oluyor. Ayrıca sözleşmeli er doğu maaşı, batı maaşı arasında da farklılıklar söz konusu.
Merak etmeyin, sizlere bu konuda tüm bilmeniz gerekenleri aşağıda anlattım! Hadi sözleşmeli er olmak ve sözleşmeli er kazançları hakkında ayrıntılara geçelim. 🙂
NOT: Maaşlar Ocak 2024 itibariyle uygulanan zam oranlarına göre güncellenmiştir.
Sözleşmeli Er Nedir?
Sözleşmeli er maaşları için detaya girmeden önce sizlere bu işi kısaca tanıtayım. Sözleşmeli er, askerlik görevini para karşılığında yapmakta olan kişidir. Bu kişiler, zorunlu askerlik görevlerini yerine getirdikten sonra, askeriye içerisinde görev almaya devam ederler.
Normal askerlik süresinin dışında askerlik yapmaya devam edenler, askeriyenin maaşlı çalışanları konumunda olurlar. Vatani görevleri için askere gidenler, zorunlu görev süreleri bittikten sonra sözleşmeli er pozisyonuna geçiş yapabilirler.
Böylece orduda maaşlı personel olarak yer alan sözleşmeli erler, asker olarak hayatlarına devam ederken, askerliği rütbesi paralı asker olarak icra ederler. Sözleşmeli er maaşı için ayrıntılara göz atma vakti!
MSB Sözleşmeli Er Alımı yapıyor? Detayları şimdi öğrenin!
Sözleşmeli Er Maaşlarını Etkileyen Faktörler
Sizlere hemen aşağıda sözleşmeli er maaşı 2024’de ne kadar oldu? Anlattım. Ondan önce maaşları etkileyen faktörlere değinmem gerekiyor.
- Sözleşmeli erlerin maaşları, görev yaptıkları yere ve görev yaptıkları süreye göre değişiklik gösteriyor.
- Doğu görevi yapan sözleşmeli erlerin maaşları daha yüksek olurken, Batı’da görev yapan sözleşmeli erlerin maaşları daha farklı hesaplanıyor
- Diğer yandan göreve ilk başlayan sözleşmeli er personelinin maaşları daha düşüktür.
- Ancak görevlerinin 2. yılında daha yüksek maaş alırlar.
- Bu şekilde hizmette geçirilen yıl arttıkça maaş da yükselmektedir.
- Ayrıca hudutta ve özel bölgelerde görev yapan sözleşmeli erler, maaşa ek olarak görev parası da almaktadırlar. Sözleşmeli er maaşı da bu doğrultuda artmaktadır.
- Maaşlarda değişiklik gösteren durumlardan biri de sözleşmeli erin hangi kuvvetten olduğudur.
- Deniz Kuvvetleri’nden görev yapmakta olan sözleşmeli erler, Kara Kuvvetleri’nde görev yapanlardan daha yüksek maaş almaktadır.
- Yine erlerin evli ve çocuklu olma durumuna göre aldıkları maaş miktarı değişiklik göstermektedir.
İlginizi Çekebilir: Astsubay Maaşları
Sözleşmeli Er Maaşı Ne Kadar? Ocak 2024 Zammı Nasıl Etkiledi?
Gelelim en merak edilen konuya açıklık getirmeye… Sözleşmeli er maaşı ne kadar? Bu maaşları okumadan önce maaşlara ek olarak tazminat alındığını belirtmem gerek. 2024 Ocak zamlarıyla birlikte maaşlara yaklaşık %49,25 oranında zam uygulandı.
Sözleşmeli er maaşı 2024 zamlarından sonra tahmini olarak aşağıdaki gibidir:
- Sözleşmeli er yeni başlayan maaşı: 33.000 TL
- Doğu görevi yapan yeni sözleşmeli er maaşı: 37.250 TL
- Sınır bölgesinde görev yapan sözleşmeli er: 45.000 TL civarındadır.
Sözleşmeli erlerin maaşları 33.000 TL’den başlıyor ve Doğu görevi, hudut görevi, aile yardımı gibi unsurlarla bu maaş miktarı 45.000 TL’ye kadar çıkabiliyor.
Bunun yanı sıra görev süreleri dolmuş olan sözleşmeli erler, tazminat almaya da hak kazanıyorlar. Şimdi sözleşmeli er maaşlarına ek olarak diğer bilgileri de detaylı bir şekilde inceleyelim.
Sözleşmeli Erlerin Tazminat Miktarları
Herhangi bir sorun yaşamadan 7 yıllık hizmet süresi dolmuş olan sözleşmeli erler, tazminat almaya hak kazanabiliyorlar. Yine belirli bir süre hizmette bulunmuş ancak sağlık nedenlerinden dolayı görevden ayrılmak zorunda kalan erler de tazminat alabiliyor.
Sözleşmeli er tazminatları 2024 itibariyle aşağıdaki gibidir:
- 7 yıl boyunca sözleşmeli er olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet eden kişi, 430.000 TL civarında tazminat alabilmektedir.
- 3 yıl görev yapanlarda ise bu miktar daha düşük olmakta, bu kişiler de 120.000 TL civarında tazminat alabilmektedir.
Sözleşmeli erlerin alacakları tazminat, ne kadar yıl görevde kaldıkları ile hesaplanır. Bir sözleşmeli er en az 3 yıl boyunca görev yapmakla yükümlüdür.
Bu süre dolduktan sonra sözleşme yenilenebilir. Kişi uygun şartlar dahilinde 1 yıl, 2 yıl ,3 yıl ya da 4 yıl olarak sözleşmeyi güncelleyebilir. Sözleşmeli er maaşı için karşılaştırma yapmak için Astsubay maaşları hakkında yazmış olduğum yazıyı da okuyabilirsiniz.
Sözleşmeli Er Başvuru Şartları 2024
Sözleşmeli er maaşı 2024 ne kadar? Artık biliyoruz. Öyleyse artık sözleşmeli er olmak için diğer önemli bilgilere geçebilirim.
Sözleşmeli er şartlarından söz edelim. Sözleşmeli er olabilmek için en önemli şart, kişinin ilk olarak 6 aylık zorunlu vatani görevini yapmış olması. Askerliği biten kişiler, sözleşmeli er pozisyonuna geçmek isterlerse, görev sürelerinin sonunda başvuruda bulunuyor.
Sözleşmeli er başvuru şartları şöyledir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- En az ilköğretim mezunu olmak,
- Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Sağlık Yönetmeliği’nde geçen şartları taşımak,
- Herhangi bir şekilde kamusal haklardan yoksun olmamak,
- Herhangi bir suçtan dolayı hüküm giymemiş olmak, suça bulaşmamış olmak,
- Askeri görevi boyunca itaatsizlik, firar, suç işleme gibi fiillerde bulunmamak,
- Temiz sicil kaydı olmak,
- En az 20, en fazla 25 yaşında olmak
- Sözleşmeli er rütbesinden daha üst bir rütbede bulunmamış olmak, (daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Subay, Astsubay, Uzman Çavuş gibi rütbeler almamış olmak)
- Yapılacak olan sağlık muayenesinden, sınav ve mülakatlardan başarıyla geçmek
Bu şartları sağlayan tüm kişiler, sözleşmeli er pozisyonu için başvuruda bulunabilir. Sonrasında kabul görmeniz halinde sözleşmeli er maaşını alan bir personel olabilirsiniz!
Tavsiye yazı: Uzman Çavuş Maaşları
Sözleşmeli Er Gerekli Evraklar 2024
Sözleşmeli er pozisyonunda, profesyonel askerlik yapmak isteyen adaylar, başvuru için aşağıdaki evrakları hazırlamalıdır. Bu nedenle en az sözleşmeli er maaşı kadar önemli bir bilgiden bahsedeceğiz.
Sözleşmeli er gerekli evraklar 2024 yılı için şöyledir:
- Nüfus cüzdanı
- 4 adet nüfus cüzdanı fotokopisi
- 6 tane biyometrik fotoğraf (son bir yıl içerisinde çekilmiş)
- İkametgah belgesi
- Adli sicil raporu
- Terhis belgesi (askerliği bitmiş olanlar)
- Hizmet durum belgesi (askerlik hizmetine devam edenler)
- Mezuniyet belgesi
Bu belgeler, bir dosya içerisinde, sınav günü sınav yerine getirilir. Başvuruların nerelerden ve ne zaman yapılacağı gibi detaylar, Personel Temin Daire Başkanlığı’nın resmi web sayfası üzerinde duyurulur.
Sözleşmeli er maaşı başlıklı bu yazımda sizlere nasıl er olunur? Anlatmaya devam ediyorum. 🙂
Sözleşmeli Er Olabilmek İçin Girilmesi Zorunlu Sınavlar
Sözleşmeli er pozisyonuna başvuran adaylar, belli sınavlara girmekle yükümlüdürler. Açılan pozisyonları MSB Personel Temin sitesinden kontrol edebilirsiniz. Açılan pozisyonlara, ancak bu sınavlarda başarılı olan adaylar yerleşebilmektedir. Sözleşmeli er sınavları ise 2 aşamadan oluşmaktadır:
- Sözlü mülakat
- Spor mülakatı
Sınavlardan önce ise ön sağlık muayenesi yapılmaktadır. Ön sağlık muayenesinden geçemeyen adaylar, sınavlara giremezler. Sözleşmeli er maaşına giden yolda en önemli aşama olan spor mülakatı hakkında detaylı bilgiler verelim.
Sözleşmeli Er Spor Mülakatı Nasıl Yapılır?
Başvuruları kabul edilen adaylar, ön sağlık muayenesinden de geçtikten sonra spor mülakatına alınırlar. Adaylar kendilerinden istenen belgelerle sınav yerine giderler. Spor mülakatında, adayın fiziksel yeterlilik ve kabiliyetleri değerlendirilmektedir.
Spor mülakatında;
- 400 metre düz koşu, 400 metre hedef koşusu ve 1.500 metre koşu
- 30 adet şınav
- 30 adet mekik bulunmaktadır.
400 metrelik koşuyu 80 saniye ve altında bitirmeniz gerekmektedir. Bu sürenin üzerine çıkanlar elenirler. Şınav ve mekik için ise adaylara en fazla 2 dakika süre verilmektedir. Bu süreyi aşan adaylar elenir. İstenilen sürede, hareketleri doğru bir şekilde tamamlayan adaylar ise sözlü mülakat aşamasına geçmeye hak kazanır.
Sözleşmeli er maaşı konusunda sözlü mülakat bilgilerini verelim…
Sözleşmeli Er Sözlü Mülakatı Nasıl Yapılır?
Sağlık muayenesinden ve spor mülakatından başarıyla geçen adaylar, son olarak sözlü mülakata alınırlar. Genellikle sözlü mülakatta çıkan ve çıkabilecek tarzda sorular ise benzerdir.
- Mülakat esnasında adaylara bu mesleği neden seçtikleri sorulur. Bu noktada kişinin meslek için motivasyonu değerlendirilir.
- Diğer yandan ülkenin coğrafi konumu ve siyasi geçmişiyle ilgili genel kültür soruları da sıklıkla sorulur.
- Bu sorular, cumhurbaşkanlarının ismi, Türkiye’nin komşu ülkeleri, ülkenin sınır kapılarına dair olabilir.
- İki sınavda da en yüksek puanı alanlar başarılı sayılır ve sözleşmeli er olmak için eğitim almaya hak kazanırlar.
- Sınavları başarıyla atlatan kişiler daha detaylı bir sağlık taramasından geçirilir.
- Ayrıca güvenlik soruşturmasından da geçerler. Bu aşamaları da atlatan adaylar, eğitimlere başlayabilirler.
Son zamanların popüler mesleklerinden birisi olan bekçilik hakkında yazdığım “Bekçi nasıl olunur?” yazısına davetlisiniz…
Sözleşmeli Er Eğitimi Nasıldır?
Sözleşmeli er maaşı 2024 bilgileri haricinde eğitim süreci de çokça araştırılmaktadır. Eğitim aşaması, sözleşmeli erlerin en önemli süreçlerinden birisidir.
Sınavlarda başarılı olan, sağlık taraması ve güvenlik soruşturmasından geçen adaylar, ön sözleşmeye ima atarak eğitim almaya başlarlar.
- Tıpkı acemi askerler gibi bir süre eğitime tabi olurlar.
- Eğitim almaya hak kazanan adaylara hangi birliklerde eğitim görecekleri bildirilir ve sözleşmeli er adayları eğitim alacakları birliğe teslim olurlar.
- Sözleşmeli er adaylarının eğitim süreleri yaklaşık olarak 3 ay sürmektedir.
- Bu sürede kendilerine gerekli eğitim verilir.
- Bu dönemde sözleşmeli er eğitim maaşı verilir.
- Eğitimleri başarı ile tamamlayan adaylar, sözleşmeli er olarak asıl sözleşmeyi imzalamaya hak kazanırlar.
- Hemen ardından bu personeller, nerede görevlendirildilerse oraya giderek çalışmaya başlarlar.
Sözleşmeli Erler Ne İş Yapmaktadır?
Sözleşmeli er olarak işe başlayan kişiler, profesyonel askerlik yaparlar. Bu kişiler askeri personel olarak görev yaparlar. Kişiler askeriyenin işlemesiyle ilgili her türlü iş alanında görev alabilirler. Normal askerlerin yaptıkları işlerle görevlendirilirler.
Sözleşmeli erler, askeriyede hangi alanda ihtiyaç varsa, o alanda görevlendirilir. Kişiler varsa tecrübeli oldukları konulara göre de istihdam edilebilirler. Aşağıda sayacağımız iş alanlarında da görevlendirmeleri mümkündür:
- Aşçı
- Şoför
- Terzi
- Berber
- Garson
- Fotoğrafçı
- Bahçıvan
- Bakım, Onarım ve Tamirat
- Operatör
- Marangoz
Bu noktada sözleşmeli erler, dağda ve arazide görev alabilecekleri gibi, kurum içerisinde de çeşitli alanlarda çalışabilirler.
Sözleşmeli er maaşı 2024 bilgileri ilginizi çekiyorsa, o halde çalışma şartlarını inceleyebilirsiniz!
Sözleşmeli Erlerin Çalışma Koşulları Nasıldır?
Sözleşmeli erlerin görev süreleri başladıktan sonra en az 3 yıl sözleşme geçerli olur. Daha sonra erler, uygun koşulları taşıyorlarsa sözleşmeyi 7 yıla kadar uzatabilirler. Ancak toplamda görev süreleri en fazla 7 yıl ile sınırlıdır.
Sözleşmeli erlerin hak ve sorumluluklarını ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Bu kişilerin görev süreleri boyunca sigortaları ödenmektedir. Sigortalar, emekli sandığı üzerinden yatırılmaktadır.
- Görev süresinin 1 yılını tamamlayanlar, yapılan sınavlar ile onbaşı rütbesine, 2 yılını tamamlayanlar ise yine sınava girerek çavuş rütbesine çıkabilmektedir. Bu rütbe değişikliği ise komutanın inisiyatifine bağlıdır.
- Sözleşmeli erler, yalnızca görev silahlarını taşıyabilirler.
- Sözleşme imzalandıktan sonra, sözleşmeli erler istifa haklarını kaybederler.
- Sözleşmeli erlerin yıllık 45 günlük izin hakları vardır. Bunun 15 günü mazeret izni, 30 günü ise planlı izindir.
- Toplamda en fazla 7 sene sözleşmeli er olarak çalışabilen bu kişiler, görev süreli dolduktan sonra olumlu derecede nitelik belgesi alırlarsa, daha sonra boş olan devlet memuru kadrolarına geçiş yapabilirler.
Sözleşmeli Erlerin Mesai Saatleri Nasıldır?
Sözleşmeli erler, diğer normal erler gibi kışlada kalırlar. Diğer rütbeli askerler gibi mesai sonrasında da askeriye dışına çıkamazlar. Sözleşmeli erlerin askeriyeye giriş çıkış gün ve saatleri ile mesai saatleri belirli kurallara bağlanmıştır. Genel olarak kurallar şu şekildedir:
- Hafta bir defa çarşı izni bulunmaktadır. Bulunduğu yerdeki komutanın inisiyatifine göre haftada iki gün de çarşı izni olabilir.
- Mesai saatleri ise diğer devlet dairelerine benzer şekilde sabah 08:00 ile akşam 17.00 arasındadır.
- Evli olan sözleşmeli erler, bulundukları bölgeye göre farklı muamele görebilirler.
- Riski olmayan ve şehir merkezinde bulunan bölgelerde, evli olan sözleşmeli erler, mesai bitimlerinde kendi evlerine gidebilir.
- Ancak riskli bölgelerde ve kırsal alanlarda uygulama ve kurallar değişiklik göstermektedir.
- Bununla beraber medeni hali evli olan sözleşmeli erler, eğer nöbetleri yoksa hafta sonlarında kendi evlerine gidebilirler.
- Yine birinci derece aile üyeleri aynı şehirde olan sözleşmeli erler de hafta sonlarında evci olarak çıkış yapabilirler.
Sıkça Sorulan Sorular
Sözleşmeli er maaşı 2024 bilgileriyle ilgili olarak sıkça sorulan sorular ve yanıtları şöyledir:
2024 sözleşmeli er maaşları ne kadar oldu?
Sözleşmeli er maaşları yeni yılda gelen zamlarla birlikte 33.000 TL – 45.000 TL aralığına yükselmiştir. Doğu tazminatı, sınır bölgesi görevleri vb. faktörlere göre maaşlar değişiklik göstermektedir.
Sözleşmeli erler doğuda ne kadar maaş alıyor?
Doğuda görev yapan sözleşmeli erlerin maaşı ortalama olarak 37.000 TL civarındadır.
Sözleşmeli er alımı 2024’te ne zaman?
Sözleşmeli er alımları Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. İlgili alımlar MSB web sitesinin duyurular bölümünden takip edilebilmektedir.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale
Uğur - 03.01.2023
şuan zamsız doğuda 16 lira veriyorlar , sınır dışında (Suriye-Irak) 23 lira veriyorlar daha zamlar yansımadı bile