Akademik kariyer yapan birçok kişinin mutlaka duyduğu programlardan biri olan Turnitin nedir, ne demek soruları bu programa dair bilgi sahibi olmayanların merak ettiği konulardan biridir.
Turnitin programı özellikle öğrenci, akademisyen ve araştırmacıların sıklıkla başvurduğu bir intihal programdır.
Akademik çalışmalar yürüten birçok araştırmacının bilgi sahibi olmak istediği Turnitin programına ilişkin önemli noktaları sizler için derledik.
Bu yazımızda turnitin nedir, nasıl kullanılır? sorularının cevabını bulabilirsiniz. İşte Turnitin intihal programına ilişkin detaylar…
Turnitin Nedir, Ne İşe Yarar?
Turnitin nedir
Turnitin son zamanlarda kullanımı giderek yaygınlaşan intihal programlarından biridir. Turnitin nedir sorusu bu konu hakkında bilgisi olmayanlar tarafından araştırılıyor.
Ödev, makale, rapor ve tez gibi çalışmaların orijinalliğini ölçen Turnitin programı, bu içeriklerin kopya olup olmadığının tespitini yapmaktadır. Turnitin programı bir başka deyişle intihal testidir de diyebiliriz.
Turnitin, öğrenci ve akademisyenlerin yazdıkları metinlerdeki orijinallik seviyesini değerlendiren ve intihal dediğimiz kopya içerikleri tespit etmek için kullanılan bir yazılım ve çevrimiçi programdır.
Özellikle eğitim kurumları olan üniversitelerde akademik camiada sıklıkla kullanılan bu program, öğrenci ve araştırmacıların ortaya koydukları çalışma, tez, makalelerin benzerlik oranına ilişkin değerlendirmelerde bulunmaktadır.
Turnitin programı, yazılan metinleri internette bulunan milyonlarca kaynak içinde benzerliklerini tespit etmeye çalışmaktadır. Böylelikle Turnitin benzerlik oranını düşürme noktasında oldukça faydalıdır.
Bu program, öğrenciler ve akademisyenlere ortaya konulan akademik eserlerin orijinalliklerinin korunmasına ilişkin hizmet sağlamaktadır. Alıntı yapma ve intihalin önüne geçme konusunda da bilinçlendirici bir programdır.
Turnitin özelliklerini sırasıyla şu şekildedir:
- Orijinallik Kontrolü: Metin içindeki benzerlikleri tespit eder, internet üzerinde ve kendi veri tabanında milyonlarca kaynakla karşılaştırma yaparak intihal durumlarını açığa çıkarır.
- Kaynak Belirtme Kontrolü: Alıntı yapılan kaynakların akademik etik açısından uygun bir şekilde belirtilip belirtilmediğine ilişkin saptamalarda bulunur. Bu yolla akademik dürüstlüğü sağlamaya çalışmaktadır.
- Raporlama: Detaylı bir şekilde intihal raporunu sunarak, öğrenciler ve akademisyenleri intihal oranları benzerlikler ve metinlerin orijinalliğine dair bilgilendirir.
- Düzenleme ve Geri Bildirim: Turnitin’e başvuranların çalışmalarına ilişkin düzenlemeleri ve intihal risklerini düşürmeleri için geri bildirimde bulunur. Bunun yanında öğretmenlerin değerlendirme süreçlerini kolaylaştırır.
- Eğitim ve Bilgilendirme: Araştırmacı ve öğrencilere intihalden kaçınmaları için yol gösterir. Kaynak kullanımı ve alıntılama kurallarıyla ilgili bilgilendirmelerde bulunur.
Akademik dünyada oldukça yaygınlaşan Turnitin, gerek akademisyenler tarafından sık sık başvurulan intihal programlarından biridir.
Turnitin Programı Nasıl Kullanılır?
Turnitin nedir sorunu detaylı bir şekilde açıkladık. Turnitin intihal programı nasıl kullanılır öğrenci ve araştırmacıların merak ettiği bir başka sorudur.
Turnitin kullanımı oldukça basittir. Turnitin intihal programı aracılığıyla kısa süre içinde çalışmanızın orijinalliğini test etmeniz mümkündür.
Turnitin programının kullanımı için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Üyelik ve Erişim: Turnitin sistemine üye olarak kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapın.
- Doküman Yükleme: Sisteme giriş yaptıktan sonra Turnitin arayüzünde, intihal programını taratacağınız bir alan yer almaktadır. Bu alana taratmak istediğiniz belgeyi yükleyin. Program genel olarak Word, PDF veya metin formatlarını destekler. (Not: Yükleme işlemi taratacağınız belgenin büyüklüğüne göre değişkenlik göstermektedir.)
- Analiz Aşaması: Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra belgeniz turnitin programı tarafından incelenir ve benzerlik analizi tespiti başlar. Bu süreç birkaç dakika ile birkaç saat arasında değişkenlik göstermektedir. İşlem tamamlandığında bir bildirim alırsınız.
- Raporlama: Turnitin, belgenizin diğer kaynaklar ile benzerlik oranını sizlere raporlar. Sistemde benzerlik oranı kısmına tıklayarak belgeyi görüntüleyebilir ve raporlayabilirsiniz.
- Düzeltme: Analiz sonuçları neticesinde belgenizdeki intihal durumlarını düzeltebilir, yanlış yapılan alıntılamaları doğru ile değiştirebilirsiniz.
Turnitin Ücretli Mi?
Turnitin ücretli mi yoksa ücretsiz mi olduğu konusu da araştırmacıların merak ettiği konular arasında yer almaktadır.
Turnitin programı dünya çapında kullanılan uluslararası bir program olup, ücretsiz değildir.
Turnitin’i ücretli bir program satın alarak kullanabilirsiniz. Ancak Turnitin herkese verilen bir program değildir.
Turnitin’i bireysel olarak almanız mümkün değildir. Tunitin sadece üniversitelere ve kurumlara verilen bir program olduğundan dolayı üniversitedeki hocanız sizi bir sınıfa kaydedecek ve bir kayıt anahtarı verecek. Sonrasında sizler bölüm numarası ve kayıt anahtarını girerek çalışmanızı bu yolla kontrol edebileceksiniz.
İlginizi çekebilir: Tez yazarken dikkat edilmesi gerekenler: En çok yapılan 10 hata
Turnitin İntihal Programının Desteklediği Formatlar
Her intihal programında olduğu gibi Turnitin’de de bazı sınırlamalar bulunmaktadır.
Turnitin’de aşağıdaki dosya türlerini gönderebilirsiniz:
- MS Word (.docx ve .doc)
- OpenOffice Metin (.odt)
- Google Drive üzerinden Google Dokümanlar (.gdoc dosyaları kabul edilmez)
- WordPerfect (.wpd)
- PostScript (.ps)
- PDF (.pdf)
- MS PowerPoint (.pptx, .ppt, .ppsx ve .pps)
- MS Excel (.xlsx ve .xls)
- Düz Metin (.txt)
- Zengin Metin Biçimi (.rtf)
- HTML (.html)
- Hangul Kelime İşlemcisi (.hwp)
Turnitin ’in amacı, öğrenci ve akademisyenlerin alıntıları doğru bir şekilde yaparak intihalden kaçınmalarını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda Turnitin, akademik alanda etik kuralları gözeterek yazım kurallarına uygunluk ve orijinalliği ön planda tutmaktadır.
Turnitin’e giriş yapmak için linke tıklayınız.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale