Tıp camiasında olan herkesin aşina olduğu bir sınav TUS . Hedef kitlesi haricinde çok fazla bilinmeyen bir sınavı sizin için tüm yönleriyle anlatacağım. Hem TUS konusunda fikri olmayanlara genel olarak tanıtacağım hem de sınava girecek kişiler için faydalı olacak bir yazı olacak.
TUS Nedir?
TUS sınavı nedir ? Açılımı Tıpta Uzmanlık Sınavı olduğu için doğru soru TUS nedir şeklinde olması gerekiyor. Peki TUS nedir? İlk 1987 yılında başladı. Tıp fakültesini bitiren doktorlar başta olmak üzere veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar Tıp alanında uzmanlaşmak için girdikleri sınavdır. Peki TUS ne zaman? Eylül ve Mart olmak üzere yılda iki kere sınav yapılır.
TUS Nerelerde Yapılır?
Tıpta Uzmanlık Sınavı ilk başladığı tarih olan 1987 yılından beri sadece Ankara’da yapılmaktaydı. 2012 yılından sonra İstanbul ve İzmir’de de yapılmaya başlandı. Günümüzde Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van’da yapılmaktadır.
TUS’a Girme Şartları Nelerdir?
Tıpta Uzmanlık Sınavına girmek için bilinen aksine yabancı dil yeterliliğini vermek gerekmemektedir. Hatta ilgili bölümlerden mezun olmanız da sınava girmek için bir ön koşul değildir. Bu şartlar sınav sonucu ile uzmanlık kadrolarına başvururken gerekmektedir.
TUS Soru Dağılımı Nasıldır?
TUS soru dağılımı konusundan önce yapılışından bahsetmek istiyorum. Tıpta Uzmanlık Sınavı aynı günde iki oturumlu bir sınavdır. Sabah temel bilimler sınavı yapılırken öğleden sonra klinik bilimler sınavı yapılır. Bir başka merak edilen ise TUS kaç soru olduğudur. İki oturumda da 120 soru için adaylara 150 dakika verilir. Toplamda 240 soru 300 dakikadır. Tıpta Uzmanlık Sınavı soru dağılımı aşağıda detaylı bir şekilde verilmektedir.
Temel Bilimler Soru Dağılımı
- Anatomi: 14 soru
- Biyokimya: 22 soru
- Farmakoloji: 22 soru
- Fizyoloji: 10 soru
- Histoloji/Embriyoloji: 8 soru
- Mikrobiyoloji: 22 soru
- Patoloji: 22 soru
Temel bilimler soru dağılımı bu şekildedir. Temel bilimler sınav soruları genel olarak tıp eğitiminin ilk 3 sınıfında edinilen bilgileri sınar. Tıp mezunu hariç diğer adaylar bu oturuma katılabilirler. Sabah oturumunda 120 soru 150 dakika şeklinde yapılır.
Klinik Bilimler Soru Dağılımı
- Dahiliye: 42 soru
- Genel Cerrahi: 36 soru
- Kadın Hastalıkları ve Doğum: 12 soru
- Pediatri: 30 soru
Klinik bilimler soru dağılımı bu şekildedir. Klinik bilimler sınav soruları genel olarak tıp eğitiminin 4. ve 5. sınıflarındaki stajlar sırasında öğrenilen bilgileri sınar. Sadece tıp mezunu adaylar girebilir. Bu sınav öğleden sonra 120 soru 150 dakika şeklinde yapılır.
TUS Bölümleri Nelerdir?
TUS bölümleri nelerdir sorusu da çok merak edilir ve az bilinir. Sınav sonucuna göre 41 tane bölüme yerleşilir. Bu bölümlere aşağıda görebilirsiniz.
- Anatomi, Fizyoloji, Histoloji/Embriyoloji, Tıbbi Biyokimya
- Tıbbi Farmakoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıbbi Patoloji, Tıbbi Genetik
- Halk Sağlığı, Adli Tıp, Acil Tıp, Aile Hekimliği
- Askeri Sağlık Hizmetleri, Hava ve Uzay Hekimliği, Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp
- Pediatri , Enfeksiyon , Göğüs , Dahiliye, Nöroloji, Kardiyoloji
- Dermatoloji, Kulak Burun Boğaz, Çocuk Psikiyatri, Psikiyatri, Göz
- Radyoloji, Radyolojik Onkoloji, Nükleer Tıp, Anestezi
- Ortopedi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Spor Hekimliği, Plastik Cerrahi, Üroloji
- Genel Cerrahi, Kalp Damar Cerrahi, Göğüs Cerrahisi, Beyin Cerrahi, Kadın Doğum, Çocuk Cerrahisi
Yukardaki bölümlere tercih edebilmek ve sınav sonucuna göre yerleşebilmek için 45 puanı geçmeniz gerekmektedir. Ayrıca İngilizce yeterliliğiniz olmalıdır. YDS,YÖK-DİL ve TIP-DİL sınavlarından birinden 50 puan ve üzeri almalıdır. Bu sınavlardan alınan puanın 5 yıl geçerliliği vardır.
TUS Kontenjanları Neden Artıyor?
Tıpta Uzmanlık Sınavını ve soru dağılımını anlattıktan sonra TUS kontenjanları nasıl belirlenir konusuna değinmek istiyorum. TUS kontenjanlarını YÖK ve Sağlık Bakanlığı ortaklaşa birlikte belirliyor. Ülkede ki asistan hekim açığı ve asistan eğitimi için gerekli akademik kadro varlığına göre kontenjanlar belirlenir ve ÖSYM internet sitesinde yayınlanır. TUS yerleştirme puanları ile adaylar TUS kontenjanları açıklanan yerlere tercihlerini yaparlar. Adaylar istedikleri alanlara yerleşmiş olurlar.
Ağır çalışma şartları ve diğer sebepler yüzünden son yıllarda bazı bölümlerde açık kontenjan kalmaktadır. Sağlık Bakanlığı bu kontenjanları doldurmak için TUS ek yerleştirme kontenjanlarını açıkladı. Boş kalan kadrolar ve çeşitli sebeplerden dolayı açıkta kalan kontenjanları doldurmak için ek yerleştirme açmaktadır. 45 baraj puanı geçen ve bir yere yerleşmemiş doktorlar ek yerleşmeye katılabilirler.
Son yıllarda doktorlar devlet hastanelerinde döner ücreti alamamaya başladı. Hatta bazı doktorlar döner sermayeden gelen paralarını 1-2 yıl sonra aldılar. Yılbaşında gelen memur maaş zammı ise beklenenden az geldi. Bu sebeple özelde doktorlar devlet hastanelerine göre en az 5-6 bin lira fazla maaş alır konumuna geldi. Bu yüzden devlet hastanesinde doktor sayısı ciddi şekilde azaldı. Bu konuda detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan doktor maaşları kısmına bakabilirsiniz.
Yine son yıllarda olan bir diğer durum ise doktorların yurtdışına gitmesidir. Ülkedeki döviz kurlarının yukarı doğru gitmesi sonucunda birçok meslek kolunda olduğu gibi sağlık sektöründe de yurtdışına gidişi arttırdı. Yurtdışında denkliğinin olması ve Türkiye’de sağlık sektörü çalışanlarının kaliteli olması sebebiyle yurtdışına gidiş hızlanmıştır. Bu durumda sağlık çalışanı sayısının azalmasına sebep olmuştur.
Son olarak yukarıda yazdıklarımdan daha önemli ve hayati olan mesele sağlıkta şiddetin artmış olmasıdır. Bu durum görev yapan birçok sağlık çalışanını etkilemekte ve emekli olmak, yurtdışına gitmek ve hasta bakmayan bölümlere gitmek gibi sonuçlar ortaya çıkmıştır.
Tüm bu sebeplerden dolayı devlet hastanelerinde doktor sayısı azalmakta ve Sağlık Bakanlığı da bu açığı kapatmak için kontenjanları çok fazla arttırmaktadır.
Daha Fazla Makale